02/27/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης» προέταξε έναν από τους στόχους της κυβέρνησής του ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τη ...γραμμή αυτή ανέπτυσσε ήδη από τις αρχές Φλεβάρη όταν, επισκεπτόμενος τη Λευκωσία, χαρακτήριζε Ελλάδα και Κύπρο «δύο σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Εισηγούνταν, δε, Ελλάδα και Κύπρος να παίξουν το «χαρτί» της γεωστρατηγικής τους θέσης στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους. Αυτό, βέβαια, σημαίνει στην πράξη ότι, εφόσον βγάζεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τη χρησιμότητά σου ως χώρα, κάποια στιγμή θα σου τη ζητήσουν. Και καθώς ο Τσίπρας «πλασάρει» την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο λαός να κουμπώνεται για το ποια νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Στην ίδια βάση αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και τα κάθε είδους προπαγανδιστικά τεχνάσματα, ώστε να δεχτεί ο λαός να υπηρετήσει τα όποια νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενδεδυμένα μάλιστα με το μανδύα του «εθνικού συμφέροντος», ότι έτσι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας και τάχα θα ωφεληθεί ο λαός. Ψέμα και πάλι ψέμα εφόσον τα «εθνικά συμφέροντα», όπως τα εννοεί η αστική τάξη, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό συμφέρον. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του. Την όποια «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας (και) η τωρινή κυβέρνηση θέλει να την παζαρέψει ώστε να κατοχυρώσουν και τα ελληνικά μονοπώλια θέσεις στο μοίρασμα αγορών...

Και τι δεν είπε, χτες το πρωί, στο STAR, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος; Σταχυολογούμε: «Να έχουμε αίσθηση της συλλογικής μας ευθύνης, με τέτοιες συμπεριφορές πυροβολούμε τα πόδια μας (...) Οποιος έχει λεφτά και δεν πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, στην ουσία πυροβολεί τα πόδια του, διότι στην ουσία τα μέτρα που θα μας έρθουν θα είναι τρισχειρότερα. Αν συνεχιστεί η πτώση των δημοσίων εσόδων που υπήρξε τον Ιανουάριο, 1 δισ. και πλέον τρύπα στα δημόσια έσοδα, καήκαμε κυριολεκτικά, δεν μπορεί να βγάλει μαγικά από το καπέλο του ούτε ο κ. Μάρδας ούτε ο κ. Βαρουφάκης ούτε να τυπώσουν ευρώ μπορούν (...) Κάποιοι δεν πλήρωσαν πονηρά σκεπτόμενοι ότι θα φύγουμε απ' το ευρώ και θα πληρώσουν λιγότερα με δραχμές (...) Είμαστε όλοι πάνω στην ίδια βάρκα (...) Αν αποσύρεις τα λεφτά απ' την τράπεζα υπονομεύεις τη διαπραγμάτευση (...) Να συμβάλουμε όλοι για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα το επόμενο τετράμηνο (...) Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα (...) Στηρίζοντας την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη χώρα, να βοηθήσουμε για να έχουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, να βάλουμε όλοι πλάτη...».
Αν βγάζαμε τις αναφορές στους υπουργούς της σημερινής συγκυβέρνησης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι τα παραπάνω εκβιαστικά τα έλεγε κάποιος βουλευτής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν!

Το ΚΚΕ, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και το κυοφορούμενο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο - πρόγραμμα - συμφωνία - σύμβαση - «γέφυρα» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση, που όχι μόνο δεν πειράζει ούτε μία τρίχα από τους προηγούμενους νόμους που έχουν ψηφιστεί, στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά προετοιμάζει για νέα δεινά που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ την Τετάρτη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτά και είναι η ουσία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια κίνηση απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κόμματος. Μια κίνηση που αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες την περίοδο της κρίσης.
* * *
Με αφορμή αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ήδη ακούγονται πολλές φωνές που κατηγορούν το Κόμμα και λένε: «Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ να οργανώσει κινητοποίηση; Τι έκανε τόσα χρόνια;» Και μάλιστα, ενώ μέσα σε μερικές μέρες, η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» σχεδίασαν και συναποφάσισαν όσα συναποφάσισαν, αυτή η προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς - εκτός τόπου και χρόνου - ότι τώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, τώρα κάποιοι - και εννοούν το ΚΚΕ - δημιουργούν πρόβλημα... Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σαφώς δημιουργεί πρόβλημα και βάζει εμπόδια σε όσους απεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια, σε όσους καλούν το λαό να κάνει θυσίες για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πάντα το έκανε και πάντα θα το κάνει...
Ομως, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, εάν και κατά πόσο «το ΚΚΕ τώρα το θυμήθηκε...»
* * *
1ον: Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα συνέβαλαν με τη δράση τους από το 2009 ακόμα στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Θυμίζουμε ότι όταν άλλοι (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) πραγματοποιούσαν «προγραμματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούσαν σε απεργία οργανωμένη με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (και με τη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να την πολεμάνε λυσσασμένα). Πολλοί, μάλιστα, απολύθηκαν γι' αυτήν την απεργιακή τους δράση. Από το 2009 έως το 2014 διοργάνωσαν και πρωτοστάτησαν σε 130 περίπου μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό και εκατοντάδες άλλες μικρότερες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, μικρότερες πόλεις, χωριά κ.λπ. Πρόσφατες στιγμές μιας τέτοιας προσπάθειας ήταν το μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η του Νοέμβρη 2014 που σημείωσε σημαντική επιτυχία, παρά τις συκοφαντίες και την υπονόμευση από δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και την εργοδοσία, γιατί είχε ως σύνθημα «δεν ζούμε με ψίχουλα» καθώς και η απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη 2014.
2ον: Το ΚΚΕ και μετά το πρώτο και μετά το δεύτερο μνημόνιο είχε διοργανώσει συλλαλητήρια ενάντια στα μνημόνια και τις συμφωνίες με την ΕΕ που βασάνιζαν και βασανίζουν ακόμα το λαό. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Μάη του 2010, τα συλλαλητήρια τον Οκτώβρη του 2010, το συλλαλητήριο το Φλεβάρη του 2012.
3ον Το ΚΚΕ, στις 12 Ιούλη 2012 κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Την Πρόταση Νόμου την κατέθεσε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει δημόσια λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Μάη του 2012.
4ον: Το ΚΚΕ τότε είχε πάρει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της Πρότασης Νόμου που είχε καταθέσει. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, φορείς είχαν υπογράψει υπέρ της Πρότασης Νόμου και είχαν δηλώσει τη συμφωνία τους με αυτήν.
***
Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άθλιους συνειρμούς σε βάρος του ΚΚΕ, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να είναι πιο προσεκτικοί... Οσο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το ραντεβού είναι σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Για όσους έχουν αμφιβολίες για το χαρακτήρα της συμφωνίας και της «λίστας μεταρρυθμίσεων», στις οποίες κατέληξαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «θεσμοί» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), ας ρίξουν μια ματιά στη χτεσινή ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Διαβάζουμε λοιπόν:
«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Αλλωστε εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες».
Και συνεχίζει:
«Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».
Απ' ό,τι φαίνεται, οι βιομήχανοι, οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (υποθέτουμε στο ίδιο θα συμφωνούν και εφοπλιστές, τραπεζίτες κ.ά.) δεν βλέπουν καμιά «δημιουργική ασάφεια» στη συμφωνία της συγκυβέρνησης, όπως προβάλλουν συστηματικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουν διφορούμενες ερμηνείες. Θεωρούν, αντιθέτως, ότι είναι σαφέστατη στη στήριξη των δικών τους αντιλαϊκών συμφερόντων. Αυτών των συμφερόντων που για χάρη τους ο λαός, οι εργαζόμενοι φορτώθηκαν τα βάρη της κρίσης την προηγούμενη πενταετία.
Και είναι λογική αυτή η στάση του ΣΕΒ. Γιατί, ανεξάρτητα αν η συμφωνία ονομάζεται μνημόνιο ή όχι, η ουσία της παραμένει η ίδια.
Τι εξασφαλίζει; Εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα ότι το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που χτίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα μείνει απείραχτο, αδιατάραχτο, δεν πρόκειται να αλλάξει ή να αμφισβητηθεί. Ένα, λοιπόν, το κρατούμενο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τι άλλο εξασφαλίζει; Εξασφαλίζει ότι μια σειρά από αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και μάλιστα με το πλεονέκτημα που έχει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανίζει τη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ως τέλος της λιτότητας, ως τέλος των μνημονιακών πολιτικών. Στο να εμφανίζουν το μαύρο άσπρο οι σημερινοί κυβερνώντες παρουσιάζουν μια καταπληκτική ικανότητα.
Και συνέχιση, λοιπόν, της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, και αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, κοροϊδία ότι αλλάζει η πολιτική. Γιατί, λοιπόν, να μη χαίρεται ο ΣΕΒ;
Όμως, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να προβληματιστούν όταν βλέπουν τον πραγματικό τους αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, να καλεί το λαό (βλέπε: τους πολίτες) να στηρίξει με κάθε τρόπο το «μεταρρυθμιστικό έργο» της νέας κυβέρνησης. Χρειάζεται, λοιπόν, και ο λαός, οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν την ασάφεια της αναμονής, της ανοχής και των αυταπατών και με σαφή τρόπο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, να διεκδικήσουν το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου, την πραγματική κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, να ανοίξουν το δρόμο της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κλονισμού της αδράνειας, έχει σημασία η μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 27 Φλεβάρη 2015. 


Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015. 
Παρατίθεται η συνέντευξη:
- Πολύ ωραίο το σποτάκι του Κόμματος. Ο κόσμος νομίζει ότι το ΚΚΕ είναι ένα πράγμα το οποίο μυρίζει ναφθαλίνη, ότι είναι σκουριασμένο, ότι είναι απομονωμένο. Έτσι ερχόσαστε και πιο κοντά στην κοινωνία και με λίγο χαμόγελο να περνάτε σκληρά πολιτικά μηνύματα στην κοινωνία.
- Είναι ζωντανή δύναμη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και αυτό το αποδεικνύει δεκαετίες τώρα. Είναι μπροστά παντού στα λαϊκά προβλήματα, παλεύει, αγωνίζεται, δημιουργικά συζητά, ενημερώνει. Αυτό άλλωστε κάνουμε και αύριο, όχι μόνο με το σποτάκι αυτό.
- Τι ώρα είναι το Συλλαλητήριο;
- Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και ο σκοπός είναι ακριβώς και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό, το λαό της Αθήνας για τις απόψεις μας, για τις θέσεις μας και βεβαίως να του πούμε ότι, κοίταξε να δεις, αυτά που βλέπεις μη σε απογοητεύουν, αντέδρασε, οργανώσου, πάλεψε και διεκδίκησε. Γιατί μπροστά μας είναι ο αγώνας - δεν τέλειωσε ούτε με μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οπωσδήποτε με μια μικρή αύξηση των δυνάμεων του ΚΚΕ που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Άρα, λοιπόν, μπροστά μας είναι τα ζητήματα αυτά και έτσι πρέπει να τα δούμε.
- Η πρώτη ερώτηση είναι στο πνεύμα του βίντεο. Γιατί τους το κάνετε αυτό τώρα κι εσείς; Ε, δεν είναι σωστό. Θυμίζετε ότι είχε γίνει μια ανάλογη πρόταση για κατάργηση του μνημονίου σε ένα κόμμα που είναι στην εξουσία και που ήδη έχει κάνει μια συμφωνία. Γιατί το κάνετε αυτό, δεν είναι σωστό. Είδατε, ο κ. Μεϊμαράκης πήγε στην κ. Κωνσταντοπούλου λουλούδια. Εσείς πετάτε ένα νόμο, μια πρόταση για κατάργηση του μνημονίου;
- Και είδαμε πώς τον πλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου προχθές τον κ. Μεϊμαράκη στη Βουλή, με μια πεντάωρη συνεδρίαση άνευ ουσίας, όπου δεν πρυτάνευε ούτε η στοιχειώδης λογική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, από την πρώτη στιγμή έβαζε ότι πρέπει να πρυτανεύσει στο Κοινοβούλιο η λογική, ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η συζήτηση, να γίνει ψηφοφορία και το θέμα που άνοιξε να έρθει σε άλλη συνεδρίαση οργανωμένο, έτσι όπως πρέπει να γίνεται. Δηλαδή, μιλάμε για πράγματα απαράδεκτα από άποψη διαδικασίας. 5 ώρες να κρατάει μια διαδικασία και να είναι λόγια του αέρα, την ώρα που ο κόσμος αγωνιά και περιμένει και από το Κοινοβούλιο και από την κυβέρνηση, τέλος πάντων από τα πολιτικά κόμματα και από τους βουλευτές να δει τι έχουν να προτείνουν και τι θα κάνουν. Γιατί εμείς λέγαμε να τελειώσει το μνημόνιο μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους, όμως το μνημόνιο δεν είναι μια ιδέα, δεν ξέρω κάτι, μια λέξη, η οποία αλλάζει. Έχει κοντά του εφαρμοστικούς νόμους και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις, καταργήσεις κοινωνικών τομέων, δαπανών για την Παιδεία, για την Υγεία, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
- Μπορεί να γίνει με ένα νόμο; Αποδείχθηκε, έτσι έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις ήρθε στην εξουσία υποχρεώθηκε, όπως λένε οι αντίπαλοί του, να κάνει το ψάρι-κρέας ή να κάνει βαφτίσια, όπως λένε χαριτολογώντας κάποιοι άλλοι. Μπορεί;
- Μπορεί να γίνει. Είναι πρόταση νόμου συγκεκριμένη. Εμείς την έχουμε, δεν είναι ούτε τόμοι τετραώροφοι, όπως άκουγα πριν κάποιον εδώ από τους συνομιλητές σας να λέει. Είναι συγκεκριμένοι νόμοι, αναφέρονται και είναι πρόταση νόμου, η οποία έχει τρία συγκεκριμένα άρθρα. Το τέταρτο είναι αυτό που λέει ότι αρχίζει και υλοποιείται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό είναι το τέταρτο άρθρο. Εκτός από τις θέσεις αρχών. Κατ' αρχάς αυτή η πρόταση νόμου τέθηκε στην προηγούμενη Επιτροπή της Βουλής, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εκεί στην Επιτροπή επί της αρχής την πρόταση νόμου την ψήφισε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα πηγαίναμε στα άρθρα, γιατί τα άρθρα συζητούνται κυρίως στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά τότε δεν μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Να δούμε τώρα αν θα το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά, με βάση τις διακηρύξεις, πρέπει να το φέρει και να αποφανθεί η Ελληνική Βουλή, με βάση τις ονομαζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, που επικαλείτο και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κόρον. Πρέπει να φέρει αυτήν την πρόταση νόμου στη Βουλή, να πάει στην Επιτροπή, να δούμε τι θα πουν και τα κόμματα και μετά να γίνει και συζήτηση σε κάθε άρθρο και εκεί να πει ότι δεν προτείνω να καταργηθεί η μείωση των μισθών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των συντάξεων ή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, να μην τα πάρουν πίσω αυτά, να πει συγκεκριμένα τι θέλει κάθε κόμμα.
- Αν γίνει αυτό που λέτε, θα πει η απέναντι πλευρά με αυτό τον τρόπο τα σπάμε με τους εταίρους, αθετούμε τις συμφωνίες μας, σταματάει η χρηματοδότηση, έσοδα του κράτους δεν έχει. Άρα, πτώχευση; Άρα, κλείνουν οι τράπεζες; Σταματάνε οι πληρωμές; Σταματάνε τα κονδύλια για Παιδεία, για Υγεία; Δημιουργείται μια σύγχυση. Εσείς την πρόταση αυτή τη συνοδεύετε με λύσεις;
- Να σας πω, οπωσδήποτε θα σημαίνει ρήξη με την ΕΕ. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ρήξη με την ΕΕ, δεν το κρύψαμε και αυτό λέμε στον ελληνικό λαό. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη αυτή τη στιγμή. Εμείς μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα, διότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Αλλά, τουλάχιστον, αυτήν τη στιγμή, απευθυνόμαστε σε ένα 35%, τόσο λένε οι δημοσκοπήσεις όταν ρωτούνται, 30-35%, που λέει όχι στην ΕΕ. Ακόμη και αυτοί που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το 36%, να πάρουμε υπόψη ότι είναι σοβαρές δυνάμεις μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί η πλειοψηφία όχι - που λέει όχι στην ΕΕ, όχι στην Ευρωζώνη, ρήξη. Προεκλογικά η ΝΔ, για παράδειγμα, με αυτήν την τακτική της, ακόμη και τμήματα των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, μιλούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εμφάνιζαν και ως μπαμπούλα, ως αριστερό, ως επαναστάτη. Άρα, ένας κόσμος το ψήφισε θεωρώντας ότι μπορεί να υλοποιήσει και αυτά που έστω στα λόγια έλεγε προεκλογικά ή τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιος άλλος πίστευε αυτό που του λέγαμε εμείς, ότι τέλος πάντων δεν θα τα κάνει αυτά, ότι λέει ψέματα, κοροϊδεύει, ήταν μια διαφημιστική απάτη, να το πω έτσι αυτό. Και μετεκλογικά αυτό έγινε πολύ πιο φανερό, η υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση. Αλίμονο τώρα, πάνε και λένε «δεν συμφωνώ με το e-mail Χαρδούβελη, αλλά έχω το e-mail Βαρουφάκη». Βεβαίως, δεν είναι το ίδιο, κατ' αρχάς στο όνομα, μιας και αρέσει στους ΣΥΡΙΖΑίους να μιλάνε με ονόματα και με αλλαγές ονομάτων. Σας ακούω πάρα πολύ καλά τόση ώρα να λέτε «τρεις θεσμοί», οι «τρεις θεσμοί», λες και κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον, λες και δεν ήταν η τρόικα οι «τρεις θεσμοί». Τι ήταν η τρόικα; Το ότι έστελνε υπαλλήλους ή έστελναν e-mail; Μα και οι τωρινοί θα στείλουν e-mail. Δεν γίνεται, δεν είναι ρεαλιστικό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μιας χώρας κάθε μέρα να συνδιαλέγονται και να έχουν επαφές και να συζητούν τις λεπτομέρειες. Θα έχουν κάποιους συμβούλους, θα έχουν κάποιους υπαλλήλους και η ελληνική κυβέρνηση από τα υπουργεία της και οι άλλοι. Αυτό γινόταν με την τρόικα, θα στέλνουν πάλι κάποιους υπαλλήλους όταν καταλήξουν στη συμφωνία, για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή.
- Κύριε Γενικέ, η χώρα είναι πτωχευμένη, δεν έχει έσοδα. Δεν έχει γίνει προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, να αξιοποιήσει τον πλούτο της…
- Έχει όμως πλούτο και ορυκτό πλούτο και ισχυρή βιομηχανία…
- Έχει, αλλά αυτά δεν γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.
- Έχει πλούτο και απαξιώνεται συνεχώς. Είμαστε στην ΕΕ και δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε, έχουμε ναυπηγεία με πολύ καλές υποδομές, τεράστια τεχνογνωσία με έμπειρο και επιστημονικό και εργατικό τεχνικό δυναμικό που βρίσκεται στην ανεργία και στέλνουμε τα πλοία στην Κίνα, στην Κορέα και κάποια κρουαζιερόπλοια τα τελευταία χρόνια πήγαν στη Γερμανία, στη Βαλτική, στη Φινλανδία και σε άλλες χώρες και ναυπηγούνται και όχι στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι η πολιτική της απελευθέρωσης και του περιορισμού της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα, που είναι πολιτική στρατηγική της ΕΕ και φυσικά την αποδέχονται και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Να πάρουμε την αγροτική οικονομία, να πάρουμε την Ενέργεια; Ακόμη και το e-mail Βαρουφάκη, αυτό που λέει για τις ιδιωτικοποιήσεις, που βγαίνει ο κ. Λαφαζάνης και λέει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια, θα γίνει με βάση τη στρατηγική επιλογή της απελευθέρωσης, που είναι στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό το λέει ρητά. Τι σημαίνει απελευθέρωση της Ενέργειας; Σημαίνει ιδιωτικοποίηση, σημαίνει προώθηση των μέτρων που προωθούσαν και οι προηγούμενοι.
- Το πρόβλημα με αυτούς που δεν ψηφίζουν συνειδητά ΚΚΕ είναι ότι δεν έχουν πειστεί ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί. Δεν το ισχυρίζεστε, αλλά όταν η χώρα δεν έχει χρήματα και για να μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο, να μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να μπορεί να φορολογήσει τον πλούτο θέλει ένα χρόνο και μέχρι τότε πώς θα ζει αυτή η χώρα;
- Η δυσκολία μπορεί να υπάρχει, αλλά όμως σε οδηγεί σε ξέφωτο. Όταν κοινωνικοποιήσεις αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πείτε τα όπως θέλετε, βιομηχανία, ορυκτό πλούτο κλπ., να είναι κοινωνική περιουσία, αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό, σε βγάζει σε άλλο δρόμο ανάπτυξης.
- Ανεξαρτήτως των απόψεων που έχω ως άνθρωπος, ως δημοσιογράφος πρέπει να ρωτάω: Υπάρχει μοντέλο το οποίο έτσι όπως εσείς ισχυρίζεστε να έχει πετύχει;
- Όχι δεν υπάρχει μοντέλο, γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμία σοσιαλιστική κοινωνία στον κόσμο…
- Έγινε μια προσπάθεια όμως και απέτυχε.
- Ναι, έγινε προσπάθεια και απέτυχε απ’ τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζει τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, την ιδιωτικοποίηση, την απελευθέρωση. Τότε άρχισε η αρνητική πορεία και δημιουργήθηκαν όλα τα επιμέρους και τα συνολικά προβλήματα που βοήθησαν στην ανατροπή. Όταν ανοίγεις το δρόμο σε αυτό που λέμε καπιταλιστική αγορά και αρχίζεις και λύνεις προβλήματα ενός ανώτερου κοινωνικού συστήματος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και ανοίγεις το δρόμο για να περάσεις σε άλλες, καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, τότε χάνεις τον μπούσουλα και οδηγείσαι σε ανατροπή και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να περπατήσει. Αυτό το συμπέρασμα έχουμε βγάλει εμείς μελετώντας. Και βεβαίως δεν βρισκόμαστε τώρα τον προηγούμενο αιώνα, έχει αναπτυχθεί η καπιταλιστική οικονομία, είναι πολύ αναπτυγμένη η χώρα μας και μπορεί να υλοποιήσει τέτοια προγράμματα και δεν θα είναι μόνη, θα έχει επωφελείς ισότιμες σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.
- Έχετε καλέσει σε συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα καταθέσατε πρόταση νόμου για κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
- Το βασικό περιεχόμενο και το σύνθημα του συλλαλητηρίου θα είναι η κατάργηση των εφαρμοστικών αντιλαϊκών νόμων του μνημονίου, θα είναι η ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, της 13ης - 14ης σύνταξης, την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και βεβαίως μια σειρά άλλα μέτρα όπως το αφορολόγητο όριο στις 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια…
- Όχι το 12.000 ευρώ ατομικό, αλλά 40.000 για την οικογένεια.
- Και το οποίο 12.000 ήδη το πήραν πίσω για αργότερα και θα δούμε πώς. Είναι η γενική ασάφεια που έχει αυτό το πρόγραμμα.
- Ρωτάει ο κόσμος, το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα. Δηλαδή στο εξωτερικό λένε ότι έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, κάποιοι απ’ αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αριστερή την κυβέρνηση. Εσείς πώς την χαρακτηρίζετε;
- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», δεν λέει ότι είναι αριστερή. Αλλά εγώ να την πω και «αριστερή», μόνο που αυτή η «αριστερά» έχει γίνει λάστιχο. Το λέγαμε πολλές φορές προεκλογικά και εξακολουθούμε να το λέμε και μετεκλογικά. Όλοι ξαφνικά έχουν γίνει αριστεροί, απ’ το ΠΑΣΟΚ μέχρι λαϊκιστές της ΝΔ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι εξωκοινοβουλευτικές ομάδες. Ε, τώρα ας τελειώσει αυτό το παραμύθι. Το ζήτημα είναι τι υπηρετείς ή τι θες να υπηρετήσεις. Θες να υπηρετήσεις τον εργαζόμενο λαό, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τη λαϊκή οικογένεια; Αν θες να υπηρετήσεις αυτούς, τότε πρέπει να είσαι απέναντι σε όλους αυτούς τους θεσμούς, να είσαι απέναντι με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, να είσαι απέναντι στην πλουτοκρατία.
- Οι μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι δεν απαιτούν και κάποιους τακτικούς ελιγμούς; Δεν θα βλέπατε ως τακτικό ελιγμό, όχι τη στήριξη της κυβέρνησης σαν αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ενίσχυσης σε ορισμένους τομείς.
- Οι ελιγμοί είναι απαραίτητοι και κατά την άποψη του ΚΚΕ και συμβιβασμοί μπορεί να χρειαστούν, να είναι απαραίτητοι. Είναι άλλο πράγμα όμως ένας αντιλαϊκός ελιγμός - συμβιβασμός και άλλο ένας συμβιβασμός που τον κάνεις προς στιγμήν για να μπορέσει να γίνει το εφαλτήριο ώστε να κάνεις το άλμα προς την πρόοδο και να υπηρετήσεις τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Δεν είμαστε γενικά και ενάντια απέναντι σε όλους τους συμβιβασμούς, συμβιβασμούς μπορεί να κάνεις κάποια στιγμή. Το πρόβλημα είναι τι είδους συμβιβασμοί θα είναι αυτοί. Τον ελιγμό και το συμβιβασμό έτσι όπως τον λέει η σημερινή συγκυβέρνηση, κρίνουμε ότι είναι αντιλαϊκός. Μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια για το λαό μας, για την πατρίδα μας και αυτό αφορά και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Διότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί τώρα, με την απόφαση του Eurogroup, είναι συμφωνία που ανοίγει αυτό το δρόμο. Λέει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα το αποδέχομαι, δεν το καταργώ και προχωρώ σε παραπέρα «εκσυγχρονισμούς».
- Η κυβέρνηση λέει ότι η συμφωνία αυτή αφορά το 4μηνο.
- Τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι και κοστολογημένα και συγκεκριμενοποιημένα ό,τι λέει. Ανθρωπιστική κρίση, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τι σημαίνει αυτό; Στέγη, τροφή για τους άπορους, τους αδύναμους, για την ακραία φτώχεια. Και αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και λέει η συμφωνία που έχει γίνει τώρα ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει ή να εκτρέπει το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Βλέπουμε, λοιπόν, την κ. Φωτίου, πήρε σβάρνα τον αρχιεπίσκοπο, θα απευθυνθεί στις εκκλησίες, αυτό που γίνεται έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα, σε κάποιους χορηγούς που έχουν λεφτά και θα δώσουν κάτι «για τη σούπα του άπορου» ή να πάει κάπου να μείνει ο άστεγος ή να τον γιατροπορέψει ένας γιατρός απ’ το κοινωνικό ιατρείο. Μα αυτά υπάρχουν και τώρα, διάφορες δομές που τις έχουν μεταφέρει στους δήμους χωρίς να έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές και στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση ή οικονομική στήριξη και τα μεταφέρουν στις ΜΚΟ ή σε κάποιους επιχειρηματίες και στην εκκλησία.
- Ισχυρίζονται από την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αυτό ισχυρίζονται, δεν σημαίνει βέβαια ότι το ενστερνίζεται και ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ζητά να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς εννοεί και πώς θα το κάνει. Στις επίμονες ερωτήσεις μας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας λένε ότι ή θα τα καταφέρουμε ή θα έρθουμε σε ρήξη. Είναι πιο κοντά σε σας αν έρθουν σε ρήξη;
- Δεν αμφισβητώ ότι θέλουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απ’ τη στιγμή που μπαίνεις σε διαπραγμάτευση, όσο σκληρή και περήφανη να είναι, θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια να πάρεις υπόψη σου αυτό που λένε οι δανειστές σου, οι εταίροι σου, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εδώ είναι συγκεκριμένο το πρόγραμμα. Άρα, στο τέλος του Ιούνη θα πρέπει να καταληχθεί το νέο μνημόνιο ή μάλλον η συμφωνία, όπως το λέει η κυβέρνηση. Βέβαια, ο λαός έχει μνήμη, όχι τώρα επειδή έφυγε από την ορολογία η λέξη μνημόνιο να μας πουν ότι δεν θα έχουμε και μνήμη. Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν κατά 70% θα στηρίζεται σε ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, το 30% θα είναι με βάση κάποιες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Σ’ αυτές τις εργαλειοθήκες, που έχουμε δει σ’ όλο τον κόσμο και σε χώρες με καλύτερη οικονομική κατάσταση, ο ΟΟΣΑ έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα που προϋποθέτουν ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πάρσιμο πίσω κοινωνικών επιδομάτων, μέτρα για το Ασφαλιστικό κλπ. Ό,τι επιλέξει στο 30% απ’ αυτά είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν λύνουν προβλήματα.
- Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι αν δεν κάναμε αυτό το συμβιβασμό, οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, θα είχε πρόβλημα ρευστότητας η χώρα, θα είχαμε αδυναμία πληρωμών, θα οδηγούμασταν στην καταστροφή. Ουσιαστικά θα βγαίναμε εκτός ευρώ, εκτός ΕΕ, θα ήταν δραματικές οι συνθήκες για τον ελληνικό λαό. Υποχρεώθηκαν λένε να κάνουν αυτόν το συμβιβασμό που θα είναι για 4-5 μήνες και μετά θα αρχίσουμε πια να μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
- Είναι γνωστή αυτή η τακτική. Γι’ αυτό εμείς είπαμε ότι το εμπόριο ελπίδων εναλλάσσεται με το εμπόριο του φόρου. Πήγαν ακριβώς -γιατί είναι στην ίδια λογική με τους προηγούμενους- στη λογική που είχε η ΝΔ. Το εμπόριο φόβου, την καταστροφολογία που χρησιμοποίησε η ΝΔ, το αξιοποίησε μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε θα κλείσουν οι τράπεζες, θα μας πάρουν τα λεφτά. Ένας κόσμος που δεν είχε και πολλά λεφτά στην τράπεζα τα πήρε για να μην τα χάσει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Βεβαίως, θα υπάρχουν δυσκολίες αν έρθεις σε ρήξη, το ξαναλέμε, αλλά θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες απ’ τη μόνιμη ασφυξία.
- Αν ερχόταν σε ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήσασταν κοντά του;
- Με το «αν» δεν γίνεται ούτε πολιτική ούτε τοποθέτηση. Και πάλι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Λένε μερικοί που είναι έξω απ’ τα πράγματα και έξω από κάθε λογική: Να βγούμε από την Ευρωζώνη και να μείνουμε στην ΕΕ, να μην κάνουμε κοινωνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και να είμαστε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό είναι μια τρύπα στο νερό. Άλλο ζήτημα ότι μπορεί να ξεκινήσεις από κει και η διαδικασία ρήξεων να είναι έξοδος από την Ευρωζώνη, έξοδος από την ΕΕ με δική σου όμως απόφαση, του λαού, της χώρας, της κυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα είναι αποφασισμένος ότι αυτά θα τα πάρει και θα τα λειτουργήσει. Γιατί, αν δεν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, δηλαδή την οικονομία στα χέρια σου, πώς θα κατανείμεις πόρους, εργατικό δυναμικό, πώς θα κάνεις φιλολαϊκή ανάπτυξη;

Του Τάκη Βαρελά
Αγαπητέ Στάθη (Σταυρόπουλε) 
...τι και αν πέρασες, τι και αν πόνεσες, όπως λες, με το ΚΚΕ, τουλάχιστον εσύ, αλλά και πολύ άλλοι, στο ΚΚΕ, έμαθαν να ακονίζουν την πένα και το λόγο τους, έμαθαν να ορίζουν σκίτσο με γραμμή και στόχο.
Αυτό, το πέρα από το ταλέντο, επίκτητο, σου το έμαθαν, αυτοί οι ξύλινοι ΚΚΕέδες, που είχαν δουλέψει με πιο δυνατό εργαλείο, πιο ικανό, από εσένα και εμένα, είχαν ματωθεί με το όπλο στο χέρι για αξίες, πέρα από ταξίδια πρόσκαιρα και κοντόστοχα και εκ του ασφαλούς μαχόμενα σαν της αφεντιάς μας.
Όπως καταλαβαίνεις με τους λύκους κολεγιά δεν γίνεται, είναι στη φύση τους, να σχεδιάζουν να σε φάνε και μας έφαγαν! ..και εκτιμώ ότι το ΚΚΕ έμαθε.
Σεις γίνατε... εις σάρκα μία, πριν καν στρωθεί το νυφικό κρεβάτι! Άνευ αρραβώνα !
Από το, πάτε σε πόλεμο με τα συμφέροντα, πάτε σε γάμο με τα συμφέροντα!
Δεν σε είδα, τώρα, σε μάχη ενάντια στα συμφέροντα! Σε είδα σε μάχη ενάντια στο ΚΚΕ !
Ρίξε μια μάτια στα περασμένα σκίτσα της νιότης σου και ρώτησε τα:
Γίνεται ο λύκος αρνί;
Αν σου πουν ναι, τότε, άλλαξε τους λεζάντα! Αλλά θα είναι ψέμα.
Αν σου πουν όχι! Τότε, σήμερα είσαι σε λάθος δρόμο, μετ εμπάθειας προς το ΚΚΕ, μπορώ να πω!
Απλά, γιατί το ζητούμενο τότε και τώρα, ήταν η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και στην περίπτωση αυτή μέση λύση, δεν υπάρχει.
Το μέσο της πάλης, το ΚΚΕ, τότε και τώρα είναι εδώ. Έμπειρο, πιο ώριμο, τουλάχιστον αυτό διαπραγματεύθηκε με το όπλο στο χέρι.
Το ΚΚΕ, δηλαδή, που το υπηρέτησες μέχρι εκεί που ο στόχος μας ήταν κοινός, από κει και πέρα, πήρες το δρόμο της ατομικής ιδεολογίας και στάσης σου, ρόζιασες και πολλές φορές κιτρίνισες, αλλάζοντας τις αστικοφυλλάδες σαν τα πουκάμισα, δικαίωμα σου, αλλά υποχρέωση μας να το πούμε.
Βλέπεις, ακόμα και αυτές οι φυλλάδες έχουν τα όρια τους, για το μέχρι που θα κινηθείς και αν θυμάμαι καλά, αλλιώς, γράψε το εσύ, που τα έπαιρνες τα γράμματα, καλύτερα από μένα, έλεγε ο Λένιν, ότι «...η ελευθερία του συγγραφέα σταματά μπροστά στα συμφέροντα του εκδότη».
Νομίζω, όλοι μπορούν να αντιληφθούν, τι εννοώ.
«Σύντροφοι», αγαπητέ Στάθη, λέγονται και οι ψαράδες, οι οποίοι τραβώντας τα δίχτυα, σε άγριες θάλασσες και δύσκολους καιρούς, μοιράζονται ψαριά, μερτικό ή πείνα και άδεια τελάρα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί σύντροφοι της ανάγκης, της δουλειάς και της ζωής.
Δυστυχώς εμείς, χωρίσαμε χρόνια τώρα και αυτό οφείλεις να το αντιληφθείς.
Πάει η συντροφιά μας, ο καθένας πήρε το δρόμο του!
Ο καθένας τη κατσαρόλα του! Συ ελπίζω γεμάτη.
Συ έχεις βήμα, κουνάς το δάχτυλο, σκιτσάρεις και γράφεις και μιλάς στο πόπολο σαν το ναυαγοσώστη, κράζοντας την τζούφια μετά συμβολαίου κατσαρόλα σου.
Τι και αν το φαγητό είναι ξαναζεσταμένο;
Συ έχεις το μέσο να μαγειρεύεις, έχεις την κατσαρόλα, φτιάχνεις το menu.
Δεν ξεχνάς το timing. Είσαι στην ώρα σου, παραμονές του συλλαλητηρίου, τώρα που η πραγματική ελπίδα βγαίνει στους δρόμους και φωνάζει!
Εσύ, αυτήν την ώρα βρήκες το λόγο να ξανασερβίρεις χολή στο ΚΚΕ, φροντίζοντας να βάζεις της νιότης τα αρώματα, προσδοκώντας να αχνιστείς, λίγο από την esans των συντρόφων, να χρησιμοποιήσω και εγώ λίγο τα αυθεντικά μου Ρουμελιώτικα, αυτού του πάλε πότε ΚΚΕ που μας άνοιξε τα μάτια και όχι μόνο.
Πάει, λοιπόν, η συντροφιά των αγώνων μας, «ψόφησες το βόδι μας, τέρμα η κολεγιά μας».
Κτύπα λοιπόν, αγαπητέ Στάθη την χάρτινη και ηλεκτρονική κατσαρόλα σου, στους ρυθμούς του συστήματος γοητεύοντας τις εταίρες και τους εταίρους, τους «τρεις θεσμούς», πως θα το έλεγαν, αλήθεια στα Ινδιάνικα, ίσως «Τρεις Λύκοι» και «το μαύρο πρόβατο».
Ειλικρινά θα το ήθελα ως σκίτσο και σε σειρά με την δική σου υπογραφή, αλλά δυστυχώς δεν….
Αγαπητέ Στάθη, μετά από αυτήν την ανοικτή επιστολή, πλέον δύο θα σε ακούν και δύο θα σε κρίνουν!
1. Αυτοί που περπάτησαν και περπατούν ταξικά και μπολσεβίκικα μαζί, με μόνο κριτήριο τη ρήση των μπαρουτοκαπνισμένων: «Τα στερνά, τιμούν τα πρώτα».
2. Αυτοί που γεμίζουν την κατσαρόλα σου, με μόνο κριτήριο το συμφέρον τους.
Σε ελεύθερη μετάφραση : «..ο καθείς εφ ω ετάχθη..»
Από ήσυχους και φρόνιμους δεν πήγε πάντως μπροστά η ανθρωπότητα !

Με εκτίμηση
και σεβασμό στην ικανότητα του ΚΚΕ
να καλλιεργεί τις δεξιότητες των ανθρώπων
προάγοντας το ταλέντο τους, σε Τέχνη.
Βαρελάς Τάκης,
Ζωγράφος

Διεκδικητικό πλαίσιο κατέθεσε η ΔΑΣ, κατά τη συνάντηση της ΕΕ της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας
Τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που οδηγούν στην άμεση ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που έχουν εγκρίνει πάνω από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, υπέβαλε με υπόμνημά της η παράταξη τηςΔΑΣ (υποστηρίζεται απο τοΠΑΜΕ), κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο εμπεριέχονται άμεσα αιτήματα ανάκτησης των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα καθώς και άλλων δικαιωμάτων που κατεδαφίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αιτήματα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων. (Διαβάστε παρακάτω όλο το υπόμνημα)
Επικοινωνιακά παιχνίδια απο το υπουργείο Εργασίας
Απέναντι σε όλα αυτά που ζητάνε άμεση απάντηση, ο υπουργός Εργασίας, όπως και συνολικά η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και να θολώνουν τα νερά και κυρίως να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης της εργατικής τάξης, ως ένα παίγνιο πολιτικό που πρέπει να διαχειριστούν προς όφελός τους.
Έτσι, λίγο πριν τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και στα πλαίσια συνέντευξης τύπου για το ΣΕΠΕ, ο Π. Σκουρλέτης είχε ισχυριστεί ότι εντός του 2016 θα επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα προ μνημονίων επίπεδα.
Όμως, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, ο Π. Σκουρλέτης δεν δεσμεύεται για την επαναφορά του 751, ούτε μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αντίθετα, στο δελτίο τύπου του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έγινε μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση και επανέλαβε ότι η πολιτική στόχευση και η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ως προς την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την παρέμβαση με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού». Έτσι, η επαναφορά με νόμο γίνεται «στόχος» και το 751 ευρώ μετατρέπεται σε «αύξηση του κατώτερου μισθού».
Ανεκτική απέναντι στην κυβέρνηση η ηγεσία της ΓΣΕΕ
Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει μετά την συνάντηση «περιμένουμε στο προσεχές διάστημα ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επανασυστήσουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων... Οι προθέσεις είναι καλές αλλά βεβαίως η υλοποίηση είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε το τελικό μπράβο.» Όλα αυτά λέγονται την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε προηγηθεί είπε ότι «ο Υπουργός μας έδωσε ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων στα πλαίσια μια δημιουργικής ασάφειας όπως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές».
Το υπόμνημα της ΔΑΣ
«To ΠΑΜΕ συνεχίζει αμετακίνητο και αταλάντευτο στα αιτήματα που προέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υιοθετήθηκε από περισσότερες από 1000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς σε δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς. Αποτέλεσμα και κορύφωση δράσης ήταν η πραγματοποίηση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη με σύνθημα «δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».
Στο διεκδικητικό πλαίσιο εμπεριέχονται άμεσα αιτήματα ανάκτησης των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα καθώς και άλλων δικαιωμάτων που κατεδαφίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αιτήματα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στη ΓΣΕΕ, καταθέτουν υπόμνημα στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εργασίας με τα αιτήματα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις παντού!
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθει με νόμο η καθολική ισχύς και η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Κατάργηση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Επαναφορά των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου.
  • Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο (Ν. 4024).
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Να επανέλθουν όλα τα επιδόματα που καταργήθηκαν με βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και όποια κλαδικά επιδόματα χάθηκαν
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • "Όχι" στην απελευθέρωση του ωραρίου. "Όχι" στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014 για την αξιολόγηση.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.
Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες - επικουρικές και εφάπαξ). Να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015.
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.
  • Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ ευρώ.
  • Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο". Κατάργηση κάθε διάταξης για μεταφορά ή τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Να επανέλθουν στα Βαρέα - Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  • Να καταργηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης 50 ενσήμων για την θεώρηση τού βιβλιαρίου υγείας.
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
Για τους εργαζομένους στα προγράμματα απασχόλησης:
  • Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.
  • Να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα 5μηνα προγράμματα και στα προγράμματα voucher, με σταθερές ημερομηνίες πληρωμής όπως σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι μετά το πρόγραμμα να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας με δικαίωμα στην επιδότηση τους.
  • Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης και αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα όπως πχ οι μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε Βαριές και Ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία στην προστασία και στο μισθό με τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της αδείας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας, καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.
  • Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα. Η απεργία είναι δικαίωμα όλων των εργαζόμενων.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
  • Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που αρχικά έγινε η πρόσληψη.
  • Κάθε μήνας να έχει 25 μέρες ασφάλισης.
  • Καμιά παρακράτηση στο μισθό. Κατάργηση του 23% για την εφορία».
  • 902.gr

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget