Η εκτόνωση των αντιδράσεων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας τουΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Ωστόσο οι τόνοι αυτή τη φορά ήταν πιο ήπιοι, καθώς το κλίμα είχε αποφορτιστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στην οποία μετέχουν πολλά απ' τα μέλη Πολιτικής Γραμματείας.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί σαρωτικές αλλαγές στη σύνθεσή της. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ψηφίσει νέο γραμματέα (προερχόμενο πιθανότατα απ' τη μειοψηφία) και νέα Πολιτική Γραμματεία, σαφώς μικρότερη (ίσως ενδεκαμελής).
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έλειψαν βεβαίως διαμαρτυρίες στελεχών που δεν μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη παραγκωνισμό των οργάνων και των κομματικών διαδικασιών, τη στιγμή που καλούνται να βάλουν πλάτη στον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο Αλ. Τσίπρας, μετέφερε την κύρια υπερασπιστική γραμμή των κυβερνητικών επιλογών, που βασίζεται στη διαστρέβλωση του περιεχομένου τους, υποστηρίζοντας: «Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε: Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις ... να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό ... να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα ... να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».
Δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία
Στο μεταξύ ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στη δημοσιότητα άρθρο με το οποίο αφενός επικρίνει πλευρές της συμφωνίας αφετέρου με δεξιοτεχνία ζητά στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης στο όνομα της διαπραγμάτευσης που τάχα συνεχίζεται. Το άρθρο υπογράφουν ακόμα ο επί χρόνια συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Σ. Λαπατσιώρας και ο καθηγητής Δ. Σωτηρόπουλος και σ' αυτό υποστηρίζουν πως η συμφωνία αποτελεί «ανακωχή», ότι οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαμορφωθούν το επόμενο τετράμηνο, ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα και καλούν την κυβέρνηση να κάνει ...«έφοδο προς τα εμπρός», όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, εντός πάντα του πλαισίου που την αναπαράγει, της εξουσίας του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Σε ότι αφορά στις επικρίσεις οι αρθρογράφοι αναφέρουν ότι με τη συμφωνία «το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό, ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση», κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία και αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ όπως απουσία σοβαρού σχεδίου, ότι «έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος» που «αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό» κα. Ακόμα, υποστηρίζουν πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει την προφανή υποχώρηση και την αναγκαστική αλλαγή του προγράμματός της ως "νίκη", αποτελεί κακό σημάδι για τη συνέχεια», καλώντας την να πει την αλήθεια, «να ξεκινήσει από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη» όπως γράφουν καλλιεργώντας αυταπάτες.
Τις ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ του Κόμματος που έγινε την Τετάρτη, επί της συμφωνίας που επετεύχθη με τους δανειστές επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του «Mega». Εκτίμησε πως ήταν λογικό να υπάρξουν διαφωνίες για «ένα κείμενο το οποίο δεν ήταν σαφές, δεν ήταν 100% στη γραμμή που είχαμε εμείς». Ανέφερε επίσης ότι «υπήρχε μια διαφοροποίηση» και στην ομιλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζοντας πάντως την ανάγκη να βοηθήσει το έργο της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε «Ξέρουμε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο μπροστά μας, έχουμε το βάρος της ευθύνης των ιστορικών στιγμών που διανύουμε, οφείλουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες και τη διαφορετικότητα που έχουμε και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και βοηθάμε την κυβέρνηση και την ενδυναμώνουμε για να μπορεί με αποφασιστικό τρόπο και να αντιστέκεται και να υλοποιήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει».
Δήλωσε επίσης ότι περίπου 30 συνάδελφοί του δεν ψήφισαν το κείμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια ενδεικτική ψηφοφορία, δεν έγινε καταμέτρηση, μπορεί να ήταν καμιά τριανταριά λευκά και κατά».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι δυσαρέσκεια προκάλεσε σε κυβέρνηση και κόμμα η πρωτοβουλία τηςΖωής Κωνσταντοπούλου να καλέσει σε εκ νέου σύσκεψη την Κοινοβουλευτική Ομάδα την Πέμπτη προκειμένου, όπως υποστήριζε, να ενημερώσει κυρίως τα νέα μέλη της για τις διαδικασίες και τη λειτουργία της Βουλής. Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, τη σύσκεψη πήρε υπό τη σκέπη του ο γραμματέας της ΚΟ Χρ. Μαντάς, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν ...αθρόα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget