08/12/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπληρωτών
εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη δουλειά,
με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
Στα αποκαΐδια που αφήνουν στην εφαρμογή τους οι βαθιά ταξικοί αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι, αναμένεται να υπολειτουργήσουν φέτος τα σχολεία της χώρας. Ενας μήνας έχει απομείνει από το άνοιγμά τους και ήδη η κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, προδιαγράφεται τραγική. Με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά - το υπουργείο Παιδείας τα «υπολογίζει» σε 20.000, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 25.000 - με μαθητές να κονσερβοποιούνται σε 30άρια τμήματα, ενώ οι προ και μετεκλογικές υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών είναι «στον αέρα», καθώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα γίνουν. Ηδη η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τζάμπα εργασία, αξιοποιώντας ως «δούρειο ίππο» τα εκπαιδευτικά κενά που έχει δημιουργήσει η κοινή, ευρωενωσιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, διακομματικές και μη, κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς που πρέπει να βάλουν πλάτη και να δουλέψουν τσάμπα μια - δυο ωρίτσες παραπάνω.
Σήμερα, το σχολείο είναι πιο ταξικό από ποτέ και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που δουλεύουν με όρους ελαστικής εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της Εκπαίδευσης. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού υπονομεύεται.
Μπροστά σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση, ηΠρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίωναπευθύνεται - και με ανακοίνωσή της - στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε όλους εκείνους δηλαδή που καλούνται για άλλη μια χρονιά να κάνουν αίτηση για αναπληρωτές, χωρίς να ξέρουν εάν, πότε και πού θα προσληφθούν. Αίτημα αιχμής τους είναι να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να δουλεύουν οι ίδιοι με πλήρη δικαιώματα, γιατί όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, «οι ανάγκες μας όμως για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα, η ανάγκη μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας, δε χωράει στα εφήμερα και με ημερομηνία λήξης προγράμματα εργασίας».
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε κοινή δράση και πάλη για ζωή και δουλειά με πλήρη δικαιώματα. «Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσθέτει νέα μνημόνια, τσακίζει μορφωτικά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) και στις προσλήψεις αναπληρωτών (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τμήματα 30 μαθητών, αντιλαϊκά ισοδύναμα, δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για μισθούς). Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική καταδίκασε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Ιούλη, όποτε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών των αναπληρωτών με το υπουργείο Παιδείας. Θέσαμε το πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που μόνο αυτό καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Τα κενά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είναι πάνω από 25.000, γεγονός που αναδεικνύει και την αναγκαιότητα του αιτήματος», υπογραμμίζει.
Ενώ υπενθυμίζει τα αιτήματα που έθεσαν και «αφορούν τη ζωή μας ως συμβασιούχοι, όπως το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους, ανεξάρτητα προϋπηρεσίας, το δικαίωμα στις άδειες, επίδομα ενοικίου, θέρμανσης. Ζητήσαμε να γίνουν οι αιτήσεις μας σε μια φάση, αφού δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά το Σεπτέμβρη,την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας 2010-2012, όπως και την κατάργηση του διετούς τιμωρητικού αποκλεισμού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δε δεσμεύτηκαν για τίποτα, ούτε για τον αριθμό των διορισμών, ούτε για την κάλυψη των κενών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη, ούτε για τα άμεσα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Χαρακτηριστική είναι και η έκφραση που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά: "ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε και όχι για να δεσμευτούμε". Η κοροϊδία θα πρέπει να τελειώσει.
Οι χιλιάδες συνάδελφοι πρέπει να πάρουν μία απάντηση. Δε συναντιόμαστε για να κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις. Η κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένη να καλύψει τα κενά, να καλύψει τη βασική ανάγκη των παιδιών να παρακολουθούν ανεμπόδιστα το μάθημα, την ανάγκη των συναδέλφων για εργασία με πλήρη δικαιώματα. Οι δηλώσεις Μπαλτά για ενδεχόμενη αύξηση ωραρίου και ότι τα κονδύλια επαρκούν μόνο για 10.000 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα κενά ανέρχονται στις 20.000 - όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο - δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμόΚαλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά και στη μόρφωση των παιδιών μας».
Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων επισημαίνει ότι η πολυδιάσπαση στο χώρο των συμβασιούχων, η συγκρότηση πολλών υποομάδων ανάλογα με τις επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, την προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά δεν οδηγεί πουθενά, καθώς καλλιεργεί τη συντεχνιακή λογική, τον ατομισμό, διασπά τον κλάδο, μας αφοπλίζει, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Ως αιτήματα αιχμής θέτει:

  • Τη σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, την απόδοση όλων των δεδουλευμένων, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.
  • Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012, την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις και πριν την 1-9-2013.
  • Να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.
  • Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα με διπλάσια μόρια.
  • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακά και στον πίνακα Γενικής και στον πίνακα Ειδικής Αγωγής.

Η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε χτες το μεσημέρι ένα πρώτο κείμενο για να περιγράψει τα ...θετικά στοιχεία της συμφωνίας-«καρμανιόλα» για το λαό. Τα «11 σημεία» του συγκεκριμένου κειμένου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο που μέσω αυτών η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να δείξει ότι υπάρχουν θετικές για το λαό πλευρές του νέου αντιλαϊκού μνημονίου, εμπαίζοντάς τον, αφού το μόνο θετικό της συμφωνίας είναι η πολύμορφη ενίσχυση του κεφαλαίου, προϋπόθεση της οποίας είναι η ακόμη πιο βαθιά χρεοκοπία του λαού και αυτό γίνεται με τη συμφωνία. Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα δεύτερο κείμενο με 14 σημεία, χωρίς να αλλάζει η ουσία.
* * *
Ας δούμε ένα προς ένα τα σημεία που παραθέτει η κυβέρνηση:
1.«Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα: +0,50% το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5% το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017, καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.
Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δε θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση - δηλαδή νέα μέτρα - κατά το προσεχές διάστημα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗΚεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως η νέα συμφωνία έχει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πως είναι «πιο χαλαρή δημοσιονομικά». Πράγματι, δεν προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα που προϋπολογίζονται για το 2016 και το 2017 είναι μικρότερα απ' αυτά της προηγούμενης συμφωνίας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού η νέα εκδήλωση της κρίσης, που υπολογίζεται σε 3% το 2015 και σε 2% το 2016, καθιστούν εκ των πραγμάτων αδύνατη την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων αυτή τη διετία.
Κάθε μνημόνιο προέβλεπε μικρά πλεονάσματα για τη χρονιά που υπογραφόταν, που αυξάνονταν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Το μνημόνιο Τσίπρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα μικρά πλεονάσματα 2016 και 2017 μετατρέπονται σε ένα μεγάλο πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, που θα πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό θα κληθεί να το πληρώνει. Η επίτευξη αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων θα απαιτήσει και νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και στη συνέχεια. Επιπλέον, το μνημόνιο Τσίπρα πρωτοτυπεί. Εισάγει για πρώτη φορά ένα μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών για μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, Πρόνοια κ.λπ., όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα κινδυνεύουν να μην πιαστούν.
2.«Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα προπαγανδιστικό τρικ. Η νέα δανειακή σύμβαση διέπεται από Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί έχει να κάνει με δανεισμό από κράτη της Ευρωζώνης σε κράτος της Ευρωζώνης. Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες δανειακές συμβάσεις αφορούσαν δανεισμό και από ιδιώτες - επενδυτές με αγορά ομολόγων. Ωστόσο, το άρθρο 12 του καταστατικού του ESM που θα δανείσει στην Ελλάδα, αναφέρει ότι: «(...) ο ESM δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας κάτω από αυστηρούς όρους». Εξ ου και το αντιλαϊκό μνημόνιο και τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί. Οσο για το ότι «δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες», υπονοούν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η σημερινή τα ανακτά, αλλά αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη με τη συμμετοχή σ' αυτές, αλλά και πρόσθετα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με τους οποίους συνάπτουν τις συμφωνίες. Αλλά έτσι λειτουργεί το κεφάλαιο, με αλληλεξαρτήσεις.
3.«Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α' εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρξει "φρέσκο" χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τι λέει η κυβέρνηση; Οτι εκτός από την αποπληρωμή του κρατικού χρέους με το νέο δάνειο των 85 δισ. ευρώ, τα χρήματα θα δοθούν και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΚΤ, αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους με τους οποίους συναλλάσσεται το κράτος και τους χρωστά. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν και για ζεστό χρήμα προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εκεί θα πάει το ...«φρέσκο χρήμα» που λένε. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο φορτώνουν με δυσβάσταχτα μέτρα το λαό, που θα κληθεί να πληρώσει και το χρέος και τις νέες επενδύσεις. Δηλαδή, παίρνουν από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να τα δώσουν στους δανειστές, τις τράπεζες και στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις και κερδοφορία.
4.«Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Ετσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για "κούρεμα" καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι τραπεζίτες θα πάρουν άμεσα 10 δισ. από το νέο δάνειο, που σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και την εισροή κεφαλαίων από τον ELA, θα προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οσον αφορά το «κούρεμα», πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει περάσει ήδη με νόμο την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει πως εάν δε γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι 31.12.2015, τότε είναι ανοιχτό το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων για να γίνει ανακεφαλαιοποίηση.
5.«Η κυβέρνηση δε δέχτηκε να πωλούνται τα "κόκκινα" δάνεια σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια "αγορά" περίπου 95 δισ. ευρώ, και τα "κόκκινα" δάνεια. Γι' αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους "θεσμούς"».
ΑΠΑΝΤΗΣΗΤο συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και αυτό το ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση.«Οσο αυτό μπορεί να γίνει» λένε.Και αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο μεγάλους επιχειρηματίες. Γι' αυτούς θα βρουν τρόπο να τους ξελασπώσουν, ήδη δε πολλοί από αυτούς έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ και οι τράπεζες θέλουν να συνδράμουν στο «ξελάσπωμα». Το πρόβλημα αφορά όμως τις χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και που η κυβέρνηση τούς αφήνει στο έλεος των τραπεζών και των funds από την 1.1.2016, για να τους «γδάρουν».
6.Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι η συμφωνία της είναι καλύτερη από τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι, επίσης, προφανές ότι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου θα αποτελέσει ένα μεγάλο πάρτυ για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα εμπλακούν στην υπόθεση, σε βάρος βέβαια του λαού, που θα πληρώνει ένα φυσικό αγαθό - χρυσάφι.Επιπλέον, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, από την οποία δε γλυτώνει ούτε η ηλεκτρική ενέργεια...
7.Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να και το εμπόριο ελπίδας. Το περιβόητο αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ επίσης δεν έχει ως στόχο να λύσει κανένα πρόβλημα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Απ' τα 35 δισ. ευρώ, τα 20 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά το νέο πακέτο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πακέτο που, όπως και το προηγούμενο, θα αυξήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της ελληνικής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν απ' το προηγούμενο ΕΣΠΑ και είναι αυταπάτη να περιμένουν να κερδίσουν κάτι τώρα. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ αφορούν σε επενδυτικά δάνεια προς την ελληνική οικονομία με την εγγύηση της Κομισιόν. Για να υπάρξουν, πρέπει να βρεθούν επενδυτές για να δανειοδοτήσουν αντίστοιχα έργα. Προϋπόθεση, όμως, για να υπάρξουν επενδύσεις και καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας. Οι καπιταλιστές θα επενδύσουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ και τα μνημόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
8.Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα Εργασιακά. Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στη διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας - ILO, καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δε θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στη Δυτική Ευρώπη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για τις λεγόμενες «καλές πρακτικές», δηλαδή ό,τι αποφέρει περισσότερα κέρδη στα μονοπώλια σε βάρος των εργαζομένων. Η ΕΕ ονομάζει «καλές πρακτικές» τις πολιτικές που χτυπούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα και γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Είναι η εκτεταμένη μερική απασχόληση, τα mini jobs, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών, η εργασία μετά από τηλεφώνημα που ισχύουν στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και αλλού. Είναι ακόμα η νομοθέτηση μέτρων - όπως συμβαίνει τώρα στη Βρετανία - που καθιστούν απαγορευτική την απεργία στον ιδιωτικό και ακόμα περισσότερο στο δημόσιο τομέα, αφαιρώντας από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους ένα από τα βασικά τους όπλα αντίστασης και διεκδίκησης. Και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας - ILO συνδράμει τα μέγιστα σε όλα αυτά, αφού θεωρεί ότι ενισχύουν τις καπιταλιστικές επενδύσεις, τις οποίες υποστηρίζει. Αλλωστε, εργαλείο του κεφαλαίου είναι.
9.Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πρόκληση να μιλά η κυβέρνηση για ένα τέτοιο θέμα. Οταν η ίδια προχώρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των νοσοκομείων, όταν οι ασθενείς - κυρίως οι χρόνια πάσχοντες - δεν μπορούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους και τις διακόπτουν. Οταν τα νοσοκομεία στέλνουν τους ασθενείς να αγοράσουν ακόμα και γάζες ή επιδέσμους από φαρμακεία, επειδή δεν έχουν λεφτά για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Οταν προανήγγειλε μέτρα-«σφαγείο» για τους καρκινοπαθείς που δε θα έχουν κάνει τάχα προληπτικές εξετάσεις!
10.Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια - με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο - τα οποία προβλέπονταν στη συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν υλοποιήθηκε. Στη συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ. Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι «θεσμοί» στη συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιούνη, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά τη διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. ευρώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τι άλλο να προσθέσει κανείς; Εκείνοι που θα έσκιζαν τα μνημόνια, εκείνοι που θα τα καταργούσαν με ένα νόμο, επιχαίρουν επειδή το μνημόνιό τους περιέχει μέτρα που είναι βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απίστευτος κυνισμός και εμπαιγμός για το λαό, που εξακολουθεί να πληρώνει το μάρμαρο και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πραγματικότητα, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την πώληση των φιλέτων. Διαδικασία που είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι λοιπόν και με το ΤΑΙΠΕΔ και με το νέο Ταμείο, η κυβέρνηση ανοίγει νέα πεδία για την κερδοφορία και την ανάκαμψη του κεφαλαίου, παραχωρώντας του τομείς οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας για να επενδύσει λιμνάζοντα λόγω κρίσης κεφάλαια.

Κ. Πασ.

Με την ψήφιση του μνημονίου ο πρώτος γύρος των ανατροπών, τον Οκτώβρη ο επόμενος
Λεπίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά και την Πρόνοια αποδεικνύεται και το 3ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Τα νέα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση του νέου δανείου, είναι μόνο το πρώτο σκαλί στη μακρά πορεία των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προσυμφωνηθεί για όλη τη διάρκεια του νέου τριετούς προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, τον περασμένο Ιούλη, για την τελευταία αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου, που επέβαλαν μείωση των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τον κλάδο Υγείας, την κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, την κατάργηση κάθε χρηματοδότησης πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων στις επικουρικές και το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία μέχρι το 2021, έρχονται προς ψήφιση νέα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνονται υποχρεώσεις για εφαρμογή πρόσθετων αντεργατικών παρεμβάσεων για τους επόμενους μήνες.
Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές
Συγκεκριμένα, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου που διέρρευσε χτες:
  • Προς ψήφιση στη Βουλή έρχεται διάταξη που «δένει» αμετάκλητα ως ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων το αργότερο μέχρι το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, καταργούνται σταδιακά τα ειδικά ηλικιακά όρια που είχαν μέχρι τώρα διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, με μοναδική εξαίρεση τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Αναλαμβάνεται η υποχρέωση, με την έκδοση εγκυκλίων, να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του 2010 (3863 και 3865) που προβλέπουν το νέο μοντέλο ασφάλισης (βασική και αναλογική σύνταξη) που επιφέρει μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέχρι και στο μισό σε σχέση με το 2010 και αυτό με 40 χρόνια ασφάλισης αντί της 35ετίας που ίσχυε. Στην πραγματικότητα, με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει το ρόλο εκτελεστή της μεγαλύτερης αντιασφαλιστικής ανατροπής των τελευταίων δεκαετιών, όπως βέβαια και των νόμων που ακολούθησαν μετά το 2010 (π.χ. νόμος 4093 του 2012).
  • Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο μέτρων μέσω της νέας «μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού που προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά από το Μάρτη του 2016, η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα Ταμεία, η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση «εισφορών και παροχών», αυξήσεις των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών (ΟΓΑ).
  • Με άλλη διάταξη, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τη δέσμευσή της για επαναφορά σε όλους τους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ. Αντί αυτού, θα τεθούν και πάλι κριτήρια, όπως δηλαδή προέβλεπε και σχετικός νόμος του 2012, που οδήγησε σε απώλεια του ελάχιστου αυτού βοηθήματος προς δεκάδες χιλιάδες υπερήλικες ανασφάλιστους συνταξιούχους.
  • Ισχυρό χτύπημα δίνεται και σε ό,τι έχει απομείνει στον τομέα της Πρόνοιας, καθώς προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).
Ακονίζουν λεπίδι και για τα Εργασιακά
Οσον αφορά στα Εργασιακά, η συμφωνία προβλέπει:
  • Την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί των 6 μηνών που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, ενώ εξασφαλίζει και την πλήρη εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ του 2012, για το περιεχόμενο της μετενέργειας των συμβάσεων.
  • Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η δέσμευση για νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που θα βάζει πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.

Ομοβροντία από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα φέρνει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, τσακίζοντας παραπέρα όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Το αντιλαϊκό νομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί αργά χτες το βράδυ στη Βουλή, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με την ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με ποσά που υπολογίζονται αρκετά πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές παρεμβάσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς (έσοδα - δαπάνες). Και βέβαια, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων από τα προηγούμενα μνημόνια παραμένει σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.
Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα, μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:
1. ΠΛΗΡΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, με στόχο ετήσιες «εξοικονομήσεις» 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει παραπέρα περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το χρόνο, και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, αντίστοιχα με τους μελλοντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης. Και βέβαια, στο στόχαστρο βρίσκεται ακόμη και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων από το Μάρτη του 2016. Η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει την «αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών», που σημαίνει κατάργηση και παραπέρα συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων σε μεγάλα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.
Ο ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία παραμένει και τα επόμενα χρόνια
Ο ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία παραμένει και τα επόμενα χρόνια
2. ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: Προβλέπεται διπλασιασμός του φόρου εισοδήματος, στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώεισοδήματος (από 13% σήμερα) Ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, επίσης σε δύο δόσεις,από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Η πρώτη από τις ανατιμήσεις θα έχει άμεση εφαρμογή προκειμένου να ακολουθήσει και η δεύτερη από το 2016. Η πρόσθετη φορο-αφαίμαξη, μέσω του συγκεκριμένου νέου αντιλαϊκού μέτρου, θα φτάσει στα264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα.
3. ΜΟΝΙΜΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ: Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.
Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
4. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
5. ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
Πολλά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Στο νέο μνημόνιο προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες
Πολλά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Στο νέο μνημόνιο προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες
Associated Press
6. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: Μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί και ενισχύει το μέτρο των κατασχέσεων προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» της λαϊκής οικογένειας, από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια...
7. ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
8. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ 100% ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
9. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου» με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».
Η δανειακή σύμβαση
Το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) φτάνει στα 86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση. Μάλιστα, από το ποσό αυτό,25 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων. Από την πλευρά της Ευρωζώνης (ESM) υπολογίζεται να διατεθούν ποσά ύψους 53,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να εμπλακεί και στη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο προτίθεται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα μετά τον Οκτώβρη του 2015 και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση και ξεκινήσει η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις γύρω από τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, προτείνοντας τη «λύση» ενός νέου δανείου - «γέφυρα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες «ανάγκες» για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
Αντιλαϊκές διεργασίες
Την ερχόμενη Παρασκευή, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) προκειμένου να επικυρώσουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, σχετικά με τοΜνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU). Αυτό περιλαμβάνει μελεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο και τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM. Ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση - το δανειακό συμβόλαιο με την Ελλάδα, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Financial Assistance Facility Agreement - FFA».
Πάντως, με δεδομένες τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και την πρότασή της για συμφωνία - «γέφυρα», αναμένεται να ενταθούν τα παζάρια μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Προκαταβολή για την ενίσχυση των τραπεζών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση θα αποδοθεί ως προκαταβολή για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ήδη ψηφίστηκε, προβλέπεται πως η κρατική συμμετοχή στις τράπεζες επιστρέφεται στους ιδιώτες μετόχους, «μόλις το επιτρέψουν οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες»...
Το σχέδιο για τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου προβλέπει:
-- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
-- Παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό περιλαμβάνεται και σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
-- Διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. Πρόκειται για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σε συνέχεια αυτών που ψηφίστηκαν με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης, ο οποίος άνοιξε το δρόμο διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς, ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπονται:
  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.
  • Διαχωρισμός βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν (π.χ. μέσω ρύθμισης, αναδιάρθρωσης χρέους) από τις μη βιώσιμες, οι οποίες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφασίσουν για το πλαίσιο που θα επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
  • Τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις οφειλετών και να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ.
  • Δημιουργία νέων εταιρειών (εκτός τραπεζών) που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών. Πρόκειται για το γενικό πλαίσιο που αφορά τη μεταβίβαση - πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ζήτημα που απ' ό,τι φαίνεται θα διευθετηθεί σε επόμενη φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς, ύψος «κόκκινων» δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων, δανείων κ.λπ. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδας κάθε τρίμηνο. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων (εκκαθάριση/πλειστηριασμοί), με στόχο να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και ολόκληρων κλάδων. Το «ξεκαθάρισμα» αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.
Μέχρι τα τέλη Μάρτη 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναθεωρήσει τον υφιστάμενο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για «ομαδικές» αναδιαρθρώσεις δανείων.
  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.
  • Συνεργασία επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων.
Το ότι η συζήτηση για την ολοκλήρωση των μέτρων για τα «κόκκινα» δάνεια μετατέθηκε για το φθινόπωρο, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα παραπάνω.
«Εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέπει το νέο μνημόνιο, στις προτεραιότητες του οποίου βρίσκεται και η πλήρης εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.
Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται και τα παρακάτω:
Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους.
Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Αρα ανοίγει ο δρόμος της ιδιοκτησίας φαρμακείων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Εκπτώσεις και προσφορές: Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά. Αυτό θα το καθορίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνία λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.
Παράλληλα, προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, καταργούνται τα «μη ανταποδοτικά τέλη» (αποτελούν έσοδο για ασφαλιστικά ταμεία), ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.), δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τουριστικά λεωφορεία, «κώδικας δεοντολογίας» παραδοσιακών τροφίμων, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.
Σε ό,τι αφορά ζητήματα που συνδέονται με έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει:
-- Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των εφοπλιστών.
-- Μείωση 50%, ως πρώτο βήμα, της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5% επί της τιμής του πρωτοτύπου.
-- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%.
-- Μείωση του ανώτατου ορίου για πολεμικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 (β' εξάμηνο) και 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Σε επόμενη φάση, προβλέπεται το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μεταφορές με οχηματαγωγά πλοία, καθώς και οι προαπαιτούμενες δράσεις για τη μεταποίηση. Είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με την ακτοπλοΐα (συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά). Ολα αυτά σημαίνουν κατάργηση ακόμη και όσων ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων απέμειναν στους ναυτεργάτες, ενισχύοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών.
Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ(δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου), θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για: Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά καιΘεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
Ταυτόχρονα, στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.
Ολα αυτά σημαίνουν παράδοση κρατικής ιδιοκτησίας τομέων οικονομίας για να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια και να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα που θα ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

Ελεγαν συνειδητά ψέματα
Αν πιστέψουμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, ήταν «άτολμες» στη διαπραγμάτευση, η τρόικα αλώνιζε στα γραφεία των υπουργών και τους επέβαλλε αντιλαϊκά μέτρα, είχαν εμμονές με «την πολιτική της λιτότητας» και γι' αυτό καταλήξαμε στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όπως η ίδια λέει, εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση και όλα τα μέτρα πίεσης των «εταίρων», που η τρόικα έγινε «θεσμοί» και οι διαπραγματεύσεις γίνονται στα ξενοδοχεία, τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση είναι «αντιμνημονιακή» και οι εκπρόσωποί της στη διαπραγμάτευση γράφουν μαζί με τους άλλους του κουαρτέτου αράδα - αράδα τη συμφωνία, αυτό που προέκυψε είναι ένα τρίτο μνημόνιο, που διατηρεί στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα των δύο προηγούμενων και προσθέτει κι άλλα! Επομένως, όσοι προεκλογικά παρουσίαζαν την «απαγκίστρωση από τα μνημόνια» σαν ζήτημα μιας καλής διαπραγμάτευσης, κορόιδευαν συνειδητά το λαό, αφού ξέρουν καλά ότι τα παζάρια μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης και με στόχο τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ενισχύουν πολύμορφα, όπως αυτά που περιγράφονται και στα τρία μνημόνια.
Να τους λυπηθούμε κιόλας;
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΕΤΕ ότι το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2015 οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με βάση αυτό το στοιχείο και σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων, ο ΣΕΤΕ διατηρεί την αισιοδοξία για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων για το 2015. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, «η αντιστροφή του κλίματος τον Ιούλη βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε προσφορές των τουριστικών επιχειρήσεων, επομένως η εικόνα στους ισολογισμούς τους δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχα θετική. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περαιτέρω μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα τουριστικά προϊόντα και τις περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από αυτόν». Δηλαδή, λένε οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, μπορεί οι αφίξεις να πάνε καλά, αλλά η κερδοφορία τους δεν θα έχει αντίστοιχη αύξηση, επειδή ρίχνουν το κόστος για να προσελκύσουν τουρίστες. Ωστόσο, μια ματιά πίσω από τους τοίχους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πώς πέφτει το κόστος: «Μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας, απληρωσιά «στο φουλ», μαθητεία - συγκαλυμμένη απλήρωτη εργασία και εξαντλητική δουλειά για να φτηνύνει το τουριστικό προϊόν και να ανταποκριθεί το ελληνικό κεφάλαιο στον ανταγωνισμό που μεγαλώνει στον κλάδο του τουρισμού...
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί
Ο Ρ. Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Il Messagero», επιτίθεται στη Γερμανία και τη στρατηγική της στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο Πρόντι επισημαίνει ότι αν δεν πίεζαν οι ΗΠΑ, μπορεί να γινόταν Grexit. Η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούν για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σύμφωνα με άρθρο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δύο χωρών στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Το κλίμα στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ, τη Δευτέρα το βράδυ, για την υπόθεση της συμφωνίας, ήταν βαρύ, σε αντίθεση με τον Φρ. Ολάντ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ που ήταν θετικοί. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανταγωνισμοί μέσα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ οξύνονται, ενώ διαπλέκονται και με διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (παρέμβαση ΗΠΑ που στηρίζουν Γαλλία, Ιταλία). Αλλωστε, και η οικονομία της Ευρωζώνης ζορίζεται να ανακάμψει, όπως και των Γαλλίας, Ιταλίας, ενώ στη Γερμανία φαίνεται ότι υπάρχει στασιμότητα. Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, υποχώρησε στις 25,0 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλη, αν και αναμενόταν στις 32,0 μονάδες. Για την ενίσχυση των μονοπωλίων του και την ανάπτυξη της οικονομίας του ενδιαφέρεται κάθε κράτος γι' αυτό και οι οξύτατοι ανταγωνισμοί. Μόνο που την πληρώνουν οι λαοί, όπως δείχνει και το νέο μνημόνιο - καρμανιόλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προστίθεται στα προηγούμενα.
Να μη χάσει χρόνο ο λαός

Πρώτα είχαμε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Οποιος δεν ήταν αντιμνημονιακός, σύμφωνα τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που καλούσαν σε διαδηλώσεις στις πλατείες, έβαζε πλάτη στην πολιτική των μνημονίων. Ποιος δε θυμάται τις αισχρές επιθέσεις που δεχόταν τότε το ΚΚΕ απ' όλη την γκάμα των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, ότι στηρίζει την πολιτική των μνημονιακών, επειδή αποκάλυπτε στο λαό ότι το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι ψευτοδίλημμα και ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της, ανεξάρτητα από μνημόνια... Τώρα, η ιστορία πάει να επαναληφθεί με νέα ψευτοδιλήμματα που βάζουν στο λαό, όπως το «ευρώ ή δραχμή». Μερίδα των πρώην «αντιμνημονιακών», τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και το τελευταίο φύλλο συκής, λένε πως η δραχμή είναι η σωτηρία για ανάκαμψη και ταυτίζουν αυτή την επιλογή μερίδας της αστικής τάξης με το πραγματικό συμφέρον του λαού. Με τον ίδιο τρόπο, επιτίθενται στο ΚΚΕ που λέει ότι και με ευρώ και με δραχμή, αν οι σχέσεις παραγωγής παραμείνουν καπιταλιστικές, αν δεν πάρει ο λαός στα χέρια του την οικονομία και την εξουσία, το νόμισμα από μόνο του δεν είναι παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Το θέμα είναι να μη χάσει χρόνο ο λαός από την οργάνωση της πάλης, κυνηγώντας ξανά μια νέα χίμαιρα που με ευχαρίστηση του προσφέρει το σύστημα...

Του Τάκη Βαρελά
Κατακαλόκαιρο, ο λαός αναζητεί λίγη δροσιά, μια ανάσα, να σβήσει, έστω για λίγο, τις φωτιές που του άναψαν τα διαρκή αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων.
Σύσσωμοι οι «θεσμοί», ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι πρώην κυβερνήσεις ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πρόθυμοι να κυβερνήσουν, συντάχτηκαν στο σφαγείο «Μνημόνιο 3» και έπιασαν δουλειά.
Συμφώνησαν και η λαιμητόμος απασφαλίστηκε, με την συναίνεση όλων, πλην ΚΚΕ.
Όλοι αυτοί αντάμα (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ ) και από κοντά, η κολαούζα ΧΑ και ο τάχα μου, δεν συμφωνώ… αλλά σε στηρίζω, ο νέος δηλαδή ΙΑΝΟΣ Π. Λαφαζάνης (δεν μου ακούγεται και άσχημα, για τίτλο κόμματος, ας το σκεφτεί, του πάει γάντι).
Για σκέψου λοιπόν, συμφώνησαν όλοι αυτοί αντάμα και κατά μόνας, που συμφωνούσαν χρόνια τώρα, για το καλό σου, που τελικά, καλό και προκοπή δεν είδες!
Για θυμήσου:
Μήπως δεν κυβέρνησαν; Μήπως δεν τους πίστεψες; Μήπως δεν τους στήριξες; Μήπως δεν τους ανέχτηκες;
Ναι και τους πίστεψες, και τους ανέχθηκες, κατά βάθος όμως, ήξερες ότι είναι επικίνδυνοι, αλλά πίστεψες όμως ,στο λιγότερο κακό και ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να είναι τόσο απάνθρωπο. Είπες, ίσως αυτή αριστερά, ίσως…..
Πίστεψες σε αυτό το λίγο, το μικρό, το να σώσουμε έστω κάτι, να κάνει κάτι…
Πίστεψες, στο ας τσιμπήσουμε κάτι και έχει ο θεός…. αύριο βλέπουμε!
Δυστυχώς, άνθρακες ο θησαυρός!
Άλλωστε χρόνια τώρα, το ψέμα τους, πουλά εναλλάξ την ελπίδα σου και μαζί στο τέλος, σε πουλάνε φτηνά στις αγορές.
Όμως, η ελπίδα, κατοικεί σε ανθρώπους, αφορά το λαούς, που θέλουν να ζήσουν και να προκόψουν.
Όμως, ζωή ανθρώπινη και προκοπή μαζί με τους καπιταλιστές δεν έγινε, δεν γίνεται, ούτε πρόκειται να γίνει και κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι, πρέπει να τελειώνει
Δυστυχώς, εκχώρησες ελπίδα και όνειρα και όταν τα εκχωρείς ειδικά σε κόμματα ορκισμένα να υπηρετούν τους εκμεταλλευτές, κουμάντο στο τέλος, κάνουν αυτά και οι εκμεταλλευτές σου.
Εκεί, ελπίδες, επιθυμίες και όνειρα, όλοι αυτοί, τα βάζουν στο ζύγι.
Τα μετρούν, με αντίβαρο το κέρδος της τάξης που τους στηρίζει.
Τα ζύγια είναι πειραγμένα, γέρνουν προς το συμφέρον τους, γιατί έχουν το νόμο με το μέρος τους.
Η ηθική τους, δεν είναι στα μέτρα της ηθικής σου. Το κέρδος γεννά την ανηθικότητα και τη βία .
Είναι στην φύση του καπιταλισμού, να υποτάσσει λαούς και ανθρώπους, να φέρνει συμφωνίες και μνημόνια βάρβαρα, απάνθρωπα, αλλιώς δε ζει.
Με το μνημόνιο 3 και την συμφωνία, τα κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα εκτέλεσαν εντολή συντεταγμένα και φτιάχνουν πλέον με την βοήθεια των ΜΜΕ, τα νέα πολιτικά ευφυολογήματα, για να σε χώσουν πάλι στο γκιζέ και στο λούκι της πιο βάρβαρης και άγριας εκμετάλλευσης, που τέτοια δεν είδαμε ποτέ.
Έτσι, ο Μεϊμαράκης, έγινε ρασιοναλιστής, «τώρα, στα πίσω μπρος», που λέει και ο λαός και ψάχνει για λογικούς για να συνεργαστεί, η Φώφη, θέλει οδικό χάρτη εθνικής συνεννόησης και η Βασίλω, η γνωστή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που χαίρεται πάντα πρώτη, γιατί ομονοούν τα τσακάλια, κατ εντολή των λύκων της ΕΕ
Μήπως αυτά τα κόμματα δεν έδωσαν διαπιστευτήρια και κυβέρνησαν για την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ, το ΝΑΤΟ;
Δυστυχώς, χρόνια τώρα, αυτό κάνουν, κονταίνουν την αξιοπρέπεια και την ζωή.
Από την μία πάντα υπηρέτες των «θεσμών» των μονοπωλίων του κέρδους και από την άλλη μεταλλάσσονται νται στα μέτρα των συμφερόντων των λίγων και πάντα την πληρώνει ο λαός.
Τι νομίζετε; Δεν θα μπορούσε, να είναι και το ΚΚΕ, μαζί με όλους αυτούς;
Όλους αυτούς, που κάθε μέρα τους περνάτε εσείς και εμείς, γενεές δεκατέσσερις, για τα χίλια μύρια των δεινών που μας κατακεραυνώνουν;
Θα μπορούσε, άλλα δεν θα ήταν ΚΚΕ, δεν θα το αναγνωρίζατε, γιατί θα ήταν σαν τα μούτρα τους, και θα φτύνατε την ώρα και την στιγμή που το συναντήσατε και το στηρίξατε.
Τώρα οι μάσκες έπεσαν και εξ αριστερών και εκ δεξιών.
Δείτε τους, στοιχίζονται, ο ένας πίσω από τον άλλον, χωρίς ντροπή, ήθος και αξιοπρέπεια. Στριμώχνονται, ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Όλοι αυτοί, αντάμα με την αστική τάξη και ο λαός χώρια!
Ε λοιπόν, Ναι!
Ο λαός, δεν έχει καμία δουλειά μαζί τους, γιατί δεν θα έχει καμία ελπίδα μαζί τους!
Παραφράζοντας την παροιμία….
Λαός και ΚΚΕ αντάμα και οι ψωριάρηδες χώρια!
Εδώ βρίσκεται η πραγματική δύναμη.
Με τους κομμουνιστές, τους ορκισμένους εχθρούς της αστικής τάξης.
Το ΚΚΕ, είχε, έχει και θα έχει πάντα μια ανοικτή αγκαλιά, που χωρούν, όλης της γης οι κολασμένοι.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget