06/19/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου ζήτησε με την Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής τουΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου.
Ωστόσο, η κατάσταση με την απλήρωτη εργασία στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς η εργοδοσία εδώ και χρόνια αφήνει κατά καιρούς τους εργαζόμενους απλήρωτους, την ίδια ώρα που, παρά τη συνολική υποχώρηση του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής, στο συγκεκριμένο ναυπηγείο τα πλοία «μπαινοβγαίνουν» το ένα μετά το άλλο. Να σημειωθεί ότι μόνο τους πρώτους μήνες του 2015, στο Ναυπηγείο επισκευάστηκαν 27 πλοία, ενώ όλο το 2014 60 πλοία.
Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε το γεγονός ότι η εταιρεία έστειλε σήμερα στο Σωματείο έγγραφο δηλώνοντάς τους ότι είναι υπεύθυνοι που το ναυπηγείο χάνει πελατεία και τους κάλεσε να επιστρέψουν για δουλειά και θα τους πληρώσει το 50% της μισθοδοσίας του Γενάρη. «Είναι προκλητικοί», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι έχουν γίνει έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και δόθηκαν πρόστιμα στην εταιρεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο «να δημιουργήσουν πίεση σε μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται συμφέροντα εργαζομένων».
«Παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα, η επιχείρηση δεν συμμορφώθηκε, άρα πρέπει να δείτε τι πρέπει να κάνει το υπουργείο για να πιέσει ακόμα περισσότερο», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.
Σημείωσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, «δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη ζωή και το ψωμί των εργαζομένων».

Να μη γίνει μεταφορά του Περιφερειακού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας στο «Άγιος Ανδρέας» ζήτησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάργησης του μοναδικού πνευμονολογικού νοσοκομείου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Υπενθύμισε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ή να μεταφερθεί.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταφορά του νοσοκομείου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σημάνει την αναβάθμισή του. Ωστόσο, αναφερόμενος στις σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, επικαλέστηκε την αυξημένη δημοσιονομική δυσκολία, για να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις καλύψει και γι' αυτό προκρίνει τη μεταφορά.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στη δευτερολογία του επισήμανε ότι η μεταφορά του νοσοκομείου στο «Άγιος Ανδρέας» θα σημάνει τη συρρίκνωσή του, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά τα υπάρχοντα κρεβάτια θα μειωθούν από 50 που είναι σήμερα στα 26. «Αντί να φροντίσετε να συνεχιστεί εκεί η λειτουργία για να μην έχουμε περικοπές κλινών, το αφήνετε στην τύχη του», σημείωσε ακόμα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τύχη του κτιρίου μετά τη μεταφορά του νοσοκομείου.

Στην τακτική της συκοφάντησης κατέφυγε ο υπουργός ΕργασίαςΠ. Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής, μην μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του επειδή το ΚΚΕ δεν στηρίζει τα παζάρια της κυβέρνησης με τους εταίρους της για τα νέα μέτρα που θα αλυσοδέσουν το λαό.
Αφορμή αποτέλεσε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτηςγια τους εργαζόμενους στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» που είναι απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο.
Ο Ν. Μωραΐτης ανέδειξε την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών. Όπως είπε, πρόκειται για έναν κλάδο που έχει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην εξαθλίωση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο που ισχύει από το 2004 και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί για το ΙΚΑ, αν και εκτελούν βαριά χειρωνακτική εργασία. Πρόκειται για το νόμο 3232/2004 που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι του πρωτογενούς τομέα θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Ο Π. Σκουρλέτης αντί να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει αυτόν τον άδικο νόμο, που στερεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους και εισφορές από τα Ταμεία, δήλωσε γενικά και αόριστα ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό από το φθινόπωρο.
Μάλιστα εγκάλεσε το ΚΚΕ γιατί τάχα δεν βλέπει ότι οι δανειστές μάχονται «λυσσαλέα» την επαναφορά των συμβάσεων, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω ακόμα και από αυτές τις κουτσουρεμένες προεκλογικές εξαγγελίες της για τον κατώτατο μισθό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιχείρησε να φέρει τους εργατικούς αγώνες στα μέτρα των διαβουλίων που γίνονται με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων και όχι των λαών. Αναμασώντας την κυβερνητική καραμέλα ότι τάχα το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, βάφτισε «αγώνα» τάχα υπέρ του λαού τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προς όφελος του κεφαλαίου, και έφτασε στο σημείο να καλέσει το ΚΚΕ να διαλέξει μετερίζι σε αυτόν τον «αγώνα», επιχειρώντας να λάβει άλλοθι για τη συντήρηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στα σκαριά. 
«Εμείς έχουμε διαλέξει μετερίζι και είμαστε καθαρά στην απέναντι όχθη από τη λυκοσυμμαχία που λέγεται ΕΕ» του απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης του επισήμανε ότι για να έχουν επιτυχία οι αγώνες, πρέπει να σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και όσοι τους υπηρετούν.
Κατόπιν όλων αυτών ο υπουργός Εργασίας - ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας - ισχυρίστηκε ότι «πολλές φορές το ΚΚΕ δεν σημαδεύει σωστά», επειδή αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο διατήρησε ανέπαφους όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους, αλλά ετοιμάζεται να φέρει και νέους.

Η συμφωνία με τους πιστωτές θα κλείσει εγκαίρως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Γιάννης Δραγασάκης, στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προανήγγειλε νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζ.Κ Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο.
Εξέφρασε της εκτίμησης του ότι είναι πλέον μικρές οι διαφορές επί των αντιλαϊκών μέτρων που προτείνουν κυβέρνηση και δανειστές. Ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, ενώ για το 2016 προσδιόρισε σε 0,5% του ΑΕΠ την απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από εκείνη των δανειστών.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει στους δανειστές μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και μέτρα ύψους 5,8 δισ. για το 2016.
Επιπλέον ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει η συμφωνία να κάνει αναφορά στο χρέος και ενημέρωσε τους τραπεζίτες πως έχει υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την μετακύλιση των αποπληρωμών ύψους 27 δισ. ευρώ τόσο προς ΕΚΤ όσο και προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα συγκαλεί τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, ενώ χωρίς συμφωνία έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για «τελευταία ευκαιρία».
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Γιούροκρουπ οιΓ. ΝτάισελμπλουμΠ. ΜοσκοβισίΚρ. Λαγκάρντ και Κλ. Ρένγκλινγκ ανέφεραν πως περιμένουν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία χαρακτηρίζοντας λογικές τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δανειστές.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως έχει σημειωθεί «πολύ μικρή πρόοδος μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας. Ελάχιστος χρόνος απομένει και δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να βρεθεί λυση και να παραταθεί το πρόγραμμα» ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει «αξιόπιστες προτάσεις».
Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι είναι «εντελώς λογικές οι προτάσεις των Θερμών» και πως «αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν έρθει στα χέρια μας». Χαρακτήρισε «δυσχερή και πολύ ανησυχητική» την κατάσταση και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προσέλθει σοβαρά στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «περιμένουμε, είμαστε σε κατάσταση αναμονής», πρόσθεσε οτι «οι θεσμοί συνέταξαν λογικές προτάσεις που χαλαρώνουν αυτά που στο παρελθόν θεωρούνταν σφιχτά». Σημείωσε ότι οι δανειστές περιμένουν «απτές προτάσεις που αυτές που εμείς έχουμε συντάξει». Δήλωσε επίσης ότι «οι ομάδες του ΔΝΤ είναι διαθέσιμες να εργαστούν όσο χρειαστεί».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως τα συμφωνημένα ποσά για την Ελλάδα διαθέσιμα έως τις 30 Ιούνη.  

Σε γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών καλεί η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών ή καλύτερα αρχηγών κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός για αμοιβαία επωφελή λύση».
Αν και οι δανειστές δηλώνουν πως αναμένουν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως μόλις κατά 0,5% του ΑΕΠ είναι η απόσταση που απέχουν οι προτάσεις της κυβέρνησης από εκείνες των δανειστών και ισχυρίστηκε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία διότι στην προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούν.
Ανέφερε πως το προεδρείο του Eurogroup επέλεξε να επισημάνει τις ευθύνες μόνο της ελληνικής πλευράς και όχι τις ευθύνες όλων των πλευρών και πρόσθεσε ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στο Eurogroup ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς να διευκρινίσει αν προσήλθε με νεότερη πρόταση στο Eurogroup. 
Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με αφορμή πρωτοσέλιδα ότι «υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης». 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους εκπαιδευτικούς η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για την σχολική χρονιά 2015-2016 με εθελοντές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τη θητεία τους στον ελληνικό στρατό!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σκέψη να αναλάβουν να διδάξουν εθελοντικά σε σχολεία εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τη θητεία τους συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και Άμυνας, Π. Καμμένος. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, έγινε «πολύ γόνιμη συζήτηση σε σχέση με τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων, αναφορικά με τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του ΥΠΟΠΑΙΘ».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταφύγει σε αυτή τη λύση «στην έσχατη περίπτωση», για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές και εφόσον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης εκπαιδευτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.
Στην συνάντηση των δύο υπουργών, διερευνήθηκε και η συμβολή στρατευμένων στη μεταφορά μαθητών, κάτι βέβαια που δε θα γίνεται για πρώτη φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να μεταφέρονται μαθητές ειδικών σχολείων από στρατιωτικούς - οδηγούς.
Σημειώνεται πως αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και για το χώρο της Υγείας, με γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία σε ακριτικές περιοχές να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.
Τεράστια τα κενά και τη νέα σχολική χρονιά
Την ίδια ώρα, η έλλειψη εκπαιδευτικών, φτάνει σε οριακά σημεία, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής της αδιοριστίας, υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Εκπαίδευσης, η οποία συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπ. Παιδείας κάνει λόγο για περισσότερα από 20.000 κενά (περίπου 25.000 τα υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί), ενώ εξαγγέλλει μόλις 3.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή τους.
Όπως λοιπόν φαίνεται από τον προγραμματισμό για προσλήψεις, κενά θα υπάρξουν και θα είναι χιλιάδες. Σημειώνεται πως από τη συνάντηση εκπροσώπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας το περασμένο Σάββατο, προέκυψε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 112 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για αναπληρωτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των απαιτούμενων χρημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.
Έντονες αντιδράσεις
Το ενδεχόμενο της κάλυψης των κενών με φαντάρους προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις αλλά και θυμηδία. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων», που όπως τονίζει, η «πρωινή αναφορά» θα μπορεί να είναι ως εξής:
«Πόσοι απουσιάζουν δικαιολογημένα Λοχία; 5 με ειδικότητα φυσικού κύριε Διοικητά. Είναι στο Λύκειο».
Ή αντίστοιχα, η επιθεώρηση:
«Τι ειδικότητα έχεις παιδί μου; Φυσικός κ. Διοικητά!
Σε ποια μονάδα υπηρετείς; 567 Τάγμα πεζικού κ. Διοικητά
Τι υπηρεσίες έχεις;
4-6 σκοπιά, 8-12 μάθημα στο Γυμνάσιο του χωριού, 14-16 τουαλέτες» …
Η Πρωτοβουλία σημειώνει επιπλέον ότι οι σχεδιασμοί για «τσάμπα εργασία από τους φαντάρους, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί, χιλιάδες αναπληρωτές βγαίνουμε στην ανεργία» είναι «ντροπή και αίσχος».
«Είναι συνέχεια των μεθοδεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (βλ. δηλώσεις Λοβέρδου), για "εθελοντική" δουλειά στα σχολεία από εκπαιδευτικούς σε άδεια ή άνεργους, με "αμοιβή" την προϋπηρεσία.
Είναι άλλο ένα δείγμα για το πού το πάει και αυτή η κυβέρνηση, που προεκλογικά μάς έταζε διορισμούς και μετεκλογικά συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων
Εμείς ένα έχουμε να πούμε: ούτε να το σκέφτεστε!
  • Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί τώρα.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δώστε λεφτά για την Παιδεία.»

Ραντεβού στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις των οργανώσεων τηςΚΝΕ που ξεκινούν από σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας δίνουν οι νέοι και οι νέες.
Με μία ωραία τοιχογραφία τα μέλη της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καλούν τους φοιτητές να πάρουν μαζικά μέρος στο Φεστιβάλ των ΑΕΙ Αττικήςπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιούνη στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ). Στο χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες θα υπάρχει πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, συναυλίες, τουρνουά, εκθέσεις, βιβλιοπωλείο κ.ά. ενώ το Σάββατο 20 Ιούνη θα μιλήσει οΚύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Το Σάββατο 20 Ιούνη γίνεται επίσης και το Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, όπου θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο 20 Ιούνη πραγματοποιείται το 6ο Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Τις ίδιες μέρες γίνεται και το Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας στο παλιό Αρσάκειο με αρκετές εκδηλώσεις. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Σήμερα είναι προγραμματισμένα να γίνουν τα Φεστιβάλ ΑΕΙ στην Κέρκυρα, στην πλατεία Ψυχιατρείου, και στην Ξάνθη στο Αμφιθέατρο Προκάτ, ενώ το Σάββατο σειρά παίρνει το Φεστιβάλ ΑΕΙ στην Κομοτηνή που θα γίνει στο πάρκο Περιφέρειας και η φεστιβαλική εκδήλωση στο ΤΕΙ Σερρών. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Πιέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ενδοαστική κρίση που μαστίζει τη χώρα άσκησε το βράδυ της Πέμπτης η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια,Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμι, που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των Σκοπίων με την ΕΕ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπεσίμι, η αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ «να βάλουν μπροστά το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον» και να προχωρήσουν σε εφαρμογή της συμφωνίας της 2ας Ιούνη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το αργότερο ως το τέλος του Απρίλη του 2016. Η ίδια απαίτησε την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.
Λίγη ώρα μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια και ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι εντός τρέχοντος 2ώρου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων πάντα σε σχέση με την πολύμηνη πολιτική κρίση.
Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν πάλι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι. Παρόντες στη συνάντηση αναμένεται να είναι για μία ακόμη φορά και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι καιΆιβο Οράβ αντίστοιχα.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης για την «προσωπική διαφορά» δημοσίων υπαλλήλων. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: "Προσωπική Διαφορά" δημοσίων υπαλλήλων
Το υπουργείο Οικονομικών με το υπ’ αριθμ. 2/3057/ΔΕΠ (23-03-2015) έγγραφό του δηλώνει ότι η "προσωπική διαφορά" σε όσους εργαζόμενους του Δημοσίου έχουν μεταταγεί ή μεταφερθεί καταργείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει νέα σοβαρή μείωση στους μισθούς τους. Μάλιστα στο τέλος του εγγράφου αναφέρεται ότι αποδοχές που έχουν καταβληθεί ως προσωπική διαφορά μετά την 1-11-2011 θα αναζητούνται. Με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι οι οποίοι μετατάχθηκαν ή μπήκαν στη διαδικασία της ενδο-αυτοδιοικητικής κινητικότητας βρίσκονται αυτή τη στιγμή ζημιωμένοι καθώς βλέπουν περικοπές στο μισθό τους ακόμα και ως εκατό ευρώ και συγχρόνως τους ζητούνται και τα αναδρομικά από την προσωπική διαφορά. Και όλα αυτά ενώ τους διαβεβαίωναν ότι δεν θα υποστούν καμία αρνητική συνέπεια αν κάνουν μετάταξη. Ήδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ερωτάται η κυβέρνηση, αν προτίθεται να μην προχωρήσει στη μείωση αυτή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αν θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να κατοχυρώσει την "προσωπική διαφορά"». 

Πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και ευρωενωσιακών μονοπωλίων είναι τα κάθε είδους εξοπλιστικά προγράμΠεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και ευρωενωσιακών μονοπωλίων είναι τα κάθε είδους εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό φάνηκε τόσο από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, απ' το Παρίσι όπου βρισκόταν, όσο και από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Τόσκας, χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά». Η αντιπαράθεση αυτή δεν αφορά μόνο το ποιος κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των εξοπλισμών (έστω από την πίτα της αγοράς ανταλλακτικών και υποστήριξης υπαρχόντων οπλικών συστημάτων), αλλά συνδέεται και με το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με τις ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ να πιέζουν για νέο «κούρεμα» του χρέους, ανοίγοντας ουσιαστικά αυτή τη δυνατότητα και για άλλα κράτη (π.χ. Ιταλία) στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, και τη Γερμανία αλλά και τους εκπροσώπους των διαφόρων θεσμών της ΕΕ να αντιδρούν σε αυτήν την πιθανότητα. Ως «αντίποινα» σε αυτήν την πρόταση από την πλευρά των Ευρωπαίων τέθηκε το ζήτημα της μείωσης των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου τη μερίδα του λέοντος παίρνουν συνήθως τα αμερικανικά μονοπώλια...
***
Αρνούμενος ο Καμμένος τις τέτοιες γερμανικές προτάσεις, έσπευσε να στοχοποιήσει γερμανικά και άλλα ευρωενωσιακά μονοπώλια, αφήνοντας κατά μέρος τα αμερικανικά: «Ιδίως από τις χώρες των δανειστών και κυρίως από τη (σ.σ.: στη) Γερμανία, έχουν ρεύσει δισεκατομμύρια από τα χρήματα του ελληνικού λαού για διάφορες στρατιωτικές προμήθειες, κυρίως προμήθειες όπλων. Το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός είναι δυσανάλογο του πραγματικού κόστους. Πληρώθηκαν δισεκατομμύρια προς τη Γερμανία, προς τη Γαλλία και προς άλλες χώρες και μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων ήταν μίζες. Αλλά η διαφθορά είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο (...) Αν οι δανειστές θέλουν εξοικονόμηση χρημάτων από την Αμυνα, δεν έχουν παρά αύριο το πρωί να παραδώσουν τον κ. Χριστοφοράκο στις ελληνικές αρχές, να μας πουν για τη "Rheinmetall", αφού καταδίκασαν την ίδια την εταιρεία τους για 62 εκατομμύρια ευρώ μίζα που έδωσε στην Ελλάδα, σε ποιους τα έδωσε. Να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Ελλάδα στη "Rheinmetall", το ίδιο να κάνουν με την HDW, το ίδιο να κάνουν και με τις εταιρείες εκείνες, οι οποίες με συνεργούς Ελληνες πολιτικούς, πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού. Οχι μόνο 200, 400 εκατομμύρια θα τους δώσουμε αν θέλουν από αυτά τα χρήματα, από τα κλεμμένα που οι ίδιοι έχουν πάρει».
Ο δε υφυπουργός Ν. Τόσκας, σκιαγραφώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες όπως εξελίσσονται με άξονα και τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, είπε: «Υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, μια σταθερή επιδίωξη, κύρια από τη μεριά της ΕΕ, γιατί το ΔΝΤ λέει "εγώ βγάζω έξω τους εξοπλισμούς" - εκ του πονηρού, όπως καταλαβαίνετε, βγάζει έξω τους εξοπλισμούς». Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το ΔΝΤ πράττει έτσι καθώς βασικοί προμηθευτές του ελληνικού στρατεύματος είναι οι Αμερικανοί απάντησε: «Ακριβώς. Και όχι μόνο. Είναι, μπορώ να πω, μοιρασμένα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί». Παραπέρα σημείωσε ότι για το 2015 οι λεγόμενες αμυντικές δαπάνες είναι το 1,75% του ΑΕΠ. Εξήγησε ότι «γύρω στο 1% είναι αμοιβές και τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες λειτουργικές δαπάνες, όπου περιλαμβάνονται τώρα πια ανταλλακτικά κυρίως, γιατί εξοπλισμοί όπως ξέρετε, δεν γίνονται». Υποστήριξε ότι «μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις (...) Με εξορθολογισμό της δομής, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται». Σε αυτή τη βάση, επισήμανε ότι από τα περίπου 500 στρατόπεδα που λειτουργούν σήμερα «γύρω στο 15% με 20% μπορούν να μειωθούν σε πρώτη φάση».
***
Ωστόσο, ενώ πάνε να καταργήσουν στρατόπεδα επικαλούμενοι λόγους ...οικονομίας, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, την απευθείας ανάθεση συμβολαίου 500 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό μονοπώλιο της «Lockheed Martin», ως εργολάβο, για τον περιβόητο εκσυγχρονισμό των ηλικίας 25 ετών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», τα οποία καθηλώθηκαν το 2009, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, «λόγω παλαιότητας». Επιχειρώντας, απλά, να στρογγυλέψει κάπως το εξόφθαλμο της υπόθεσης, ο Ν. Τόσκας είπε χτες ότι «τα 500 έχει αποφασιστεί να δοθούν λίγα λίγα»... Υποτίθεται ότι τέτοια προγράμματα, και η άρνηση για μείωση των κονδυλίων για την Αμυνα, έχουν τη βάση τους στην ανάγκη να διασφαλιστεί «η αμυντική δύναμη της Ελλάδος», η «εθνική κυριαρχία της χώρας». Δεν ισχύει. Μεγάλο κομμάτι των τέτοιων εξοπλισμών αφορά αποκλειστικά ΝΑΤΟικές ανάγκες, την ανάγκη της λυκοσυμμαχίας, όπου ομνύει και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ετοιμοπόλεμη ανά πάσα στιγμή να προασπίσει τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γι' αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός, και όχι για την κυριαρχία του, την οποία το ΝΑΤΟ ουδέποτε υπερασπίστηκε.
***
Το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Με «non paper» που διανεμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 6 Απρίλη, έλεγε: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P-3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά (...) Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO». Αλλο ένα πεδίο, επομένως, που οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει το προβάδισμα στη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και επομένως αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις. Ζήτημα, όμως, που ουδόλως αφορά το λαό και τα συμφέροντά του. Αυτός «απλά» καλείται να πληρώσει τα προτάγματα των αστών και τους ανταγωνισμούς τους. Πολλές φορές, ακόμα και με το αίμα του.
ματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό φάνηκε τόσο από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, απ' το Παρίσι όπου βρισκόταν, όσο και από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Τόσκας, χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά». Η αντιπαράθεση αυτή δεν αφορά μόνο το ποιος κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των εξοπλισμών (έστω από την πίτα της αγοράς ανταλλακτικών και υποστήριξης υπαρχόντων οπλικών συστημάτων), αλλά συνδέεται και με το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με τις ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ να πιέζουν για νέο «κούρεμα» του χρέους, ανοίγοντας ουσιαστικά αυτή τη δυνατότητα και για άλλα κράτη (π.χ. Ιταλία) στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, και τη Γερμανία αλλά και τους εκπροσώπους των διαφόρων θεσμών της ΕΕ να αντιδρούν σε αυτήν την πιθανότητα. Ως «αντίποινα» σε αυτήν την πρόταση από την πλευρά των Ευρωπαίων τέθηκε το ζήτημα της μείωσης των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου τη μερίδα του λέοντος παίρνουν συνήθως τα αμερικανικά μονοπώλια...
***
Αρνούμενος ο Καμμένος τις τέτοιες γερμανικές προτάσεις, έσπευσε να στοχοποιήσει γερμανικά και άλλα ευρωενωσιακά μονοπώλια, αφήνοντας κατά μέρος τα αμερικανικά: «Ιδίως από τις χώρες των δανειστών και κυρίως από τη (σ.σ.: στη) Γερμανία, έχουν ρεύσει δισεκατομμύρια από τα χρήματα του ελληνικού λαού για διάφορες στρατιωτικές προμήθειες, κυρίως προμήθειες όπλων. Το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός είναι δυσανάλογο του πραγματικού κόστους. Πληρώθηκαν δισεκατομμύρια προς τη Γερμανία, προς τηΓαλλία και προς άλλες χώρες και μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων ήταν μίζες. Αλλά η διαφθορά είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο (...) Αν οι δανειστές θέλουν εξοικονόμηση χρημάτων από την Αμυνα, δεν έχουν παρά αύριο το πρωί να παραδώσουν τον κ. Χριστοφοράκο στις ελληνικές αρχές, να μας πουν για τη "Rheinmetall", αφού καταδίκασαν την ίδια την εταιρεία τους για 62 εκατομμύρια ευρώ μίζα που έδωσε στην Ελλάδα, σε ποιους τα έδωσε. Να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Ελλάδα στη "Rheinmetall", το ίδιο να κάνουν με την HDW, το ίδιο να κάνουν και με τις εταιρείες εκείνες, οι οποίες με συνεργούς Ελληνες πολιτικούς, πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού. Οχι μόνο 200, 400 εκατομμύρια θα τους δώσουμε αν θέλουν από αυτά τα χρήματα, από τα κλεμμένα που οι ίδιοι έχουν πάρει».
Ο δε υφυπουργός Ν. Τόσκας, σκιαγραφώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες όπως εξελίσσονται με άξονα και τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, είπε: «Υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, μια σταθερή επιδίωξη, κύρια από τη μεριά της ΕΕ, γιατί το ΔΝΤ λέει "εγώ βγάζω έξω τους εξοπλισμούς" - εκ του πονηρού, όπως καταλαβαίνετε, βγάζει έξω τους εξοπλισμούς». Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το ΔΝΤ πράττει έτσι καθώς βασικοί προμηθευτές του ελληνικού στρατεύματος είναι οι Αμερικανοί απάντησε: «Ακριβώς. Και όχι μόνο. Είναι, μπορώ να πω, μοιρασμένα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί». Παραπέρα σημείωσε ότι για το 2015 οι λεγόμενες αμυντικές δαπάνες είναι το 1,75% του ΑΕΠ. Εξήγησε ότι «γύρω στο 1% είναι αμοιβές και τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες λειτουργικές δαπάνες, όπου περιλαμβάνονται τώρα πια ανταλλακτικά κυρίως, γιατί εξοπλισμοί όπως ξέρετε, δεν γίνονται». Υποστήριξε ότι «μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις (...) Με εξορθολογισμό της δομής, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται». Σε αυτή τη βάση, επισήμανε ότι από τα περίπου 500 στρατόπεδα που λειτουργούν σήμερα «γύρω στο 15% με 20% μπορούν να μειωθούν σε πρώτη φάση».
***
Ωστόσο, ενώ πάνε να καταργήσουν στρατόπεδα επικαλούμενοι λόγους ...οικονομίας, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, την απευθείας ανάθεση συμβολαίου 500 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό μονοπώλιο της «Lockheed Martin», ως εργολάβο, για τον περιβόητο εκσυγχρονισμό των ηλικίας 25 ετών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», τα οποία καθηλώθηκαν το 2009, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, «λόγω παλαιότητας». Επιχειρώντας, απλά, να στρογγυλέψει κάπως το εξόφθαλμο της υπόθεσης, ο Ν. Τόσκας είπε χτες ότι «τα 500 έχει αποφασιστεί να δοθούν λίγα λίγα»... Υποτίθεται ότι τέτοια προγράμματα, και η άρνηση για μείωση των κονδυλίων για την Αμυνα, έχουν τη βάση τους στην ανάγκη να διασφαλιστεί «η αμυντική δύναμη της Ελλάδος», η «εθνική κυριαρχία της χώρας». Δεν ισχύει. Μεγάλο κομμάτι των τέτοιων εξοπλισμών αφορά αποκλειστικά ΝΑΤΟικές ανάγκες, την ανάγκη της λυκοσυμμαχίας, όπου ομνύει και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ετοιμοπόλεμη ανά πάσα στιγμή να προασπίσει τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γι' αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός, και όχι για την κυριαρχία του, την οποία το ΝΑΤΟ ουδέποτε υπερασπίστηκε.
***
Το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Με «non paper» που διανεμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 6 Απρίλη, έλεγε: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P-3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά (...) Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».Αλλο ένα πεδίο, επομένως, που οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει το προβάδισμα στη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και επομένως αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις. Ζήτημα, όμως, που ουδόλως αφορά το λαό και τα συμφέροντά του. Αυτός «απλά» καλείται να πληρώσει τα προτάγματα των αστών και τους ανταγωνισμούς τους. Πολλές φορές, ακόμα και με το αίμα του.

Στη σημερινή Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, τοΔιεθνές Οικονομικό Φόρουμ (κάτι σαν το ρωσικό Νταβός), που στόχο έχει να προωθήσει την πολιτική της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η φετινή 19η διοργάνωση έχει επίσημο σύνθημα «Ωρα για δράση: Κοινά μονοπάτια για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη» και σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται να συμμετάσχουν 7.000 σύνεδροι και 1.000 εταιρείες, ανάμεσά τους και πολυεθνικές, όπως οι BP, «Royal Dutch Shell» και «Total».
Με βάση το Κέντρο Τύπου του Φόρουμ, 31 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (ηγέτες κρατών και υπουργοί) από 25 χώρες είχαν φτάσει στην πόλη. Στο Φόρουμ επίσης έχει προσκληθεί και παραβρίσκεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που έχει ανακοινωθεί ότι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πήγε στη Ρωσία από την Τετάρτη. Επίσης, αναφέρονται και υπουργοί από Αγκόλα, Αργεντινή, Κίνα, Μπαχρέιν, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ονδούρα, Αίγυπτο, Ζιμπάμπουε, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Κατάρ, Κύπρο, Λίβανο, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νικαράγουα, Σαουδική Αραβία, Σαλβαδόρ, Σερβία, Εκουαδόρ, Τζαμάικα, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Αμπχαζία και Νότια Οσετία.
Ακόμα ήδη παραβρίσκονται 1.713 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τη Ρωσία και 61 άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Κίνα, Κύπρο, Τουρκία, Δανία, Ελλάδα κ.ά.
Η χτεσινή πρώτη μέρα ξεκίνησε με επιχειρηματικό φόρουμ, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Σεργκέι Πρικχόντκο, να κάνει την έναρξη των εργασιών, ενώ σε πολλά τραπέζια εργασίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης (δηλαδή, η ανησυχία των καπιταλιστών για τις δυσκολίες ανάκαμψης από την καπιταλιστική κρίση), κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή.
Προώθηση των συμμαχιών της καπιταλιστικής Ρωσίας
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φόρουμ φιλοξενείται καιΕπιχειρηματικό Φόρουμ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σανγκάης, την οποία συναποτελούν οι Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν αλλά και άλλες 10 χώρες με καθεστώς είτε παρατηρητή είτε μέλους, σε διαδικασία σύνδεσης. Αντίστοιχες συναντήσεις εκπροσώπων μονοπωλιακών ομίλων από τις χώρες των BRICS (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), όπως και του λεγόμενου Β20 (που αφορά σε φόρουμ επιχειρηματιών που καθιερώθηκε το 2010 και αναφέρεται στο λεγόμενο «G20», δηλαδή καπιταλιστές από τις 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση που προωθεί η Ρωσία στην Ευρασία, δηλαδή την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση που οικοδομεί μαζί με τις Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και με το Κιργιστάν και Τατζικιστάν να είναι υπό ένταξη. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται στις σχέσεις Ρωσίας με Ιαπωνία, Ινδία, Φινλανδία, ενώ το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γκάμα από θεματικές ενότητες (πάνω από 50), όπου επίσης εμπεριέχονται οι δυσκολίες της Ευρωζώνης, οι σχέσεις Ρωσίας με την ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, οι δυνατότητες συνεργασιών μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορους τομείς, με πολύ σημαντικούς αυτούς της Ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), της χημικής βιομηχανίας, τους όρους επενδύσεων, την πολιτική γης κ.ά.
Την επιδίωξη της ρωσικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα αντανακλά και το μήνυμα καλωσορίσματος των συμμετεχόντων στο Φόρουμ, από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που χτες είχε συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες και σήμερα αναμένεται να μιλήσει. Σε αυτό κάνει έκκληση «στη διεθνή κοινότητα για συντονισμένα βήματα για την αντιμετώπιση των διεθνών διενέξεων ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα». Και συνεχίζει για τη «διεθνή κοινότητα», ότι πρέπει «να γίνει πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των παγκόσμιων διαδικασιών, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργία ενός περιβάλλοντος θεμιτού ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, και, φυσικά, να αναζητηθούν τρόποι για να ξεδιπλωθούν καλύτερα οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού». Ωστόσο, αυτές οι προτροπές γίνονται στο έδαφος ενός όλο και οξύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο συμμετέχει και η καπιταλιστική Ρωσία, που οδηγεί σε χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προκειμένου οι κεφαλαιοκράτες είτε να βγουν από την κρίση, είτε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Κλείνονται επιχειρηματικές συμφωνίες
Το συγκεκριμένο Φόρουμ στην Α. Πετρούπολη της Ρωσίας ως συνήθως είναι και ο χώρος στον οποίο συνάπτονται μεγάλες συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, στη χτεσινή μέρα φαίνεται πως σημειώθηκαν οι πρώτες. Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία με την Ινδία για την έναρξη διαλόγου για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ήδη αυτή έχει συνάψει τέτοια συμφωνία από τις 29 Μάη με το Βιετνάμ και σχεδιάζεται να αρχίσει η διαδικασία και με την Ινδία). Ακόμα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Γκαζπρόμ», που είναι από τους μεγάλους χορηγούς του Φόρουμ (μαζί με την «Μερσέντες-Μπενς», την Ντόιτσμπανκ, τη «Μάικροσοφτ», τράπεζες και άλλα ισχυρά μονοπώλια), ανακοίνωσε χτες ότι απήθυνε πρόταση προς την βρετανο-ολλανδική SHELL, τη γερμανική ΕΟΝ και την αυστριακή ΟΜV να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο λεγόμενο «Βόρειο Ρεύμα» με νέες διακλαδώσεις για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο προς τη Γερμανία και χώρες της Ευρώπης. Οπως δηλώνεται, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και κοινή θέληση για διεύρυνση της συνεργασίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης που αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό μπορεί να κατανοήσει και γιατί υπάρχει διστακτικότητα από κάποια καπιταλιστικά κράτη ή μερίδες των αστών που πλήττονται από τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Επίσης χτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ζανγκ Τζαολί συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ η ρωσική τράπεζα Rosselkhozbank και το κινεζικό επενδυτικό ίδρυμα Huamin υπέγραψαν συμφωνία για ανάπτυξη προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας για εξαγωγές τροφίμων στην Κίνα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget