ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Αντιλαϊκά παζάρια στο έδαφος των μονοπωλίων

Ανάμεσα στις συμπληγάδες των κάθε είδους «μηχανισμών διάσωσης» συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια συγκυβέρνησης και δανειστών, ενώ, όπως αναμενόταν, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε συμφωνία.
«Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για την Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, αναγγέλλοντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνηςτην ερχόμενη Δευτέρα, με μοναδικό ζήτημα τη διαχείριση της κατάστασης στην Ελλάδα.
Διαδοχικά μνημόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και πρόταση των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για νέα παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του, μέχρι το τέλος του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκ νέου απόδοση των 11 δισ. ευρώ που διακατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, προκειμένου να πληρωθούν τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Επίσης, θα αυξηθεί το όριο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) προς το ελληνικό αστικό κράτος κατά 2 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, θα αποφασιστεί το νέο πακέτο «χρηματοπιστωτικής στήριξης» που θα συνδυαστεί με την επόμενη συμφωνία - μνημόνιο και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Ρόλο - κλειδί θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα συμφωνία - μνημόνιο, θέτει ως όρο το «κούρεμα» του χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης...
«Εμπλουτίζονται» οι αντιλαϊκές προτάσεις της συγκυβέρνησης
Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών τελούν εν αναμονή των νέων συμπληρωματικών μέτρων που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση.
Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη λήξη των εργασιών, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, που «αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα». Παράλληλα, ανέφερε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες προτάσεις της συγκυβέρνησης κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν.
«Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και έτσι η μπάλα παραμένει στην ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, για να τονίσει επίσης πως «δεν χρειάζεται να γίνει λόγος για θυσίες και υπερβολικές περικοπές». Το «τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είπε: «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα». Η ίδια είπε ότι στην παρούσα φάση ο διάλογος με την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί «με ενήλικες μέσα στην αίθουσα»...
Διεμβολισμοί από ΗΠΑ - ΔΝΤ
Στο μεταξύ, συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, είχε προχτές στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται πως η Α. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μια σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν «πραγματιστικό συμβιβασμό» και τόνισε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Να σημειωθεί ότι η «επίσκεψη» της Α. Σλοτ έγινε την παραμονή της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα...
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες επισημαίνει: «Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι εφόσον ληφθούν μέτρα συντονισμένα με στόχο να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και να καταστεί πιο ανθεκτική»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget