Στη Ρωσία για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Στη Ρωσία βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργόςΑλ. Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της κυβέρνησης (αποτελούμενης από τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Αμυνας, Κ. Ησυχο, καθώς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη), προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμπου διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη (18-20/6). Χαρακτηριστικό του σκοπού αυτού του ταξιδιού είναι το γεγονός ότι τον Αλ. Τσίπρα συνοδεύει επίσης πολυπληθής αντιπροσωπεία εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι αναζητούν διεύρυνση των κερδοφόρων μπίζνες τους με το ρωσικό κεφάλαιο.
Με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, στο επίκεντρο μπαίνουν προφανώς τα ενεργειακά σχέδια και πιο συγκεκριμένα το σχέδιο για δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη (γνωστός ως «Turkish Stream»), ωστόσο στην ατζέντα των συζητήσεων είναι προφανές ότι θα υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων, όπως π.χ. το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς στρατηγικών υποδομών της Ελλάδας (λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ά.), για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ενώ νωρίτερα θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου. Στη διάρκεια του Φόρουμ, επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων με ρωσικές επιχειρήσεις.
Συναντήσεις με «Gazprom» και αναπτυξιακή τράπεζα BRICS
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία πραγματοποιείται στο φόντο της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, όπως φαίνεται και από τη νέα όξυνση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που προκαλούν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για εγκατάσταση βαρέως οπλισμού σε βάσεις της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, όντας μέλος των λυκοσυμμαχιών ΕΕ - ΝΑΤΟ, δεσμεύεται από αυτή τη συμμετοχή και σε αυτά τα σχέδια - θυμίζουμε ότι για τα ΝΑΤΟικά σχέδια στη Μ. Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την προθυμία της να τα στηρίξει με όλα τα μέσα - περιπλέκει επικίνδυνα την όλη προσπάθεια να «παίξει» ανάμεσα στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Σε αυτό το φόντο, ο Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Gazprom», Α. Μίλερ συναντήθηκαν χτες στη Ρωσία και συζήτησαν για «ενεργειακά θέματα» και την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με τον «Turkish Stream».
Σε ανακοίνωσή της, η «Gazprom» αναφέρει ότι συζητήθηκε συγκεκριμένα «το θέμα της προετοιμασίας ενός κατάλληλου διακυβερνητικού μνημονίου (memorandum)», για την κατασκευή των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.
Ο Αλ. Τσίπρας και ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκαν, επίσης, με αντιπροσωπεία της διοίκησης της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, η οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «τόνισε στον πρωθυπουργό το έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία της Ελλάδας με τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget