ΠΓΔΜ: Πιέσεις για επίλυση της κρίσης

Πιέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ενδοαστική κρίση που μαστίζει τη χώρα άσκησε το βράδυ της Πέμπτης η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια,Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμι, που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των Σκοπίων με την ΕΕ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπεσίμι, η αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ «να βάλουν μπροστά το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον» και να προχωρήσουν σε εφαρμογή της συμφωνίας της 2ας Ιούνη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το αργότερο ως το τέλος του Απρίλη του 2016. Η ίδια απαίτησε την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.
Λίγη ώρα μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια και ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι εντός τρέχοντος 2ώρου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων πάντα σε σχέση με την πολύμηνη πολιτική κρίση.
Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν πάλι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι. Παρόντες στη συνάντηση αναμένεται να είναι για μία ακόμη φορά και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι καιΆιβο Οράβ αντίστοιχα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget