Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών με φαντάρους!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους εκπαιδευτικούς η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για την σχολική χρονιά 2015-2016 με εθελοντές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τη θητεία τους στον ελληνικό στρατό!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σκέψη να αναλάβουν να διδάξουν εθελοντικά σε σχολεία εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τη θητεία τους συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και Άμυνας, Π. Καμμένος. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, έγινε «πολύ γόνιμη συζήτηση σε σχέση με τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων, αναφορικά με τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του ΥΠΟΠΑΙΘ».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταφύγει σε αυτή τη λύση «στην έσχατη περίπτωση», για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές και εφόσον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης εκπαιδευτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.
Στην συνάντηση των δύο υπουργών, διερευνήθηκε και η συμβολή στρατευμένων στη μεταφορά μαθητών, κάτι βέβαια που δε θα γίνεται για πρώτη φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να μεταφέρονται μαθητές ειδικών σχολείων από στρατιωτικούς - οδηγούς.
Σημειώνεται πως αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και για το χώρο της Υγείας, με γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία σε ακριτικές περιοχές να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.
Τεράστια τα κενά και τη νέα σχολική χρονιά
Την ίδια ώρα, η έλλειψη εκπαιδευτικών, φτάνει σε οριακά σημεία, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής της αδιοριστίας, υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Εκπαίδευσης, η οποία συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπ. Παιδείας κάνει λόγο για περισσότερα από 20.000 κενά (περίπου 25.000 τα υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί), ενώ εξαγγέλλει μόλις 3.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή τους.
Όπως λοιπόν φαίνεται από τον προγραμματισμό για προσλήψεις, κενά θα υπάρξουν και θα είναι χιλιάδες. Σημειώνεται πως από τη συνάντηση εκπροσώπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας το περασμένο Σάββατο, προέκυψε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 112 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για αναπληρωτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των απαιτούμενων χρημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.
Έντονες αντιδράσεις
Το ενδεχόμενο της κάλυψης των κενών με φαντάρους προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις αλλά και θυμηδία. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων», που όπως τονίζει, η «πρωινή αναφορά» θα μπορεί να είναι ως εξής:
«Πόσοι απουσιάζουν δικαιολογημένα Λοχία; 5 με ειδικότητα φυσικού κύριε Διοικητά. Είναι στο Λύκειο».
Ή αντίστοιχα, η επιθεώρηση:
«Τι ειδικότητα έχεις παιδί μου; Φυσικός κ. Διοικητά!
Σε ποια μονάδα υπηρετείς; 567 Τάγμα πεζικού κ. Διοικητά
Τι υπηρεσίες έχεις;
4-6 σκοπιά, 8-12 μάθημα στο Γυμνάσιο του χωριού, 14-16 τουαλέτες» …
Η Πρωτοβουλία σημειώνει επιπλέον ότι οι σχεδιασμοί για «τσάμπα εργασία από τους φαντάρους, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί, χιλιάδες αναπληρωτές βγαίνουμε στην ανεργία» είναι «ντροπή και αίσχος».
«Είναι συνέχεια των μεθοδεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (βλ. δηλώσεις Λοβέρδου), για "εθελοντική" δουλειά στα σχολεία από εκπαιδευτικούς σε άδεια ή άνεργους, με "αμοιβή" την προϋπηρεσία.
Είναι άλλο ένα δείγμα για το πού το πάει και αυτή η κυβέρνηση, που προεκλογικά μάς έταζε διορισμούς και μετεκλογικά συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων
Εμείς ένα έχουμε να πούμε: ούτε να το σκέφτεστε!
  • Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί τώρα.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δώστε λεφτά για την Παιδεία.»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget