01/18/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Οι πρόσφατες συνεντεύξεις στους βρετανικούς «Τάιμς» και τη γερμανική «Μπιλντ» του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, που ορκίζεται την Παρασκευή, σηματοδοτούν μια νέα φάση στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που πάντα ήταν σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας καπιταλιστών για τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο Τραμπ μίλησε περί «γερμανικής ΕΕ», περί «θέσπισης δασμών 35% για τα γερμανικά αυτοκίνητα», περί «λάθους μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας», περί «αποχώρησης και άλλων χωρών από την ΕΕ μετά το Βrexit». Επίσης, αναφέρθηκε σε «παρωχημένο ΝΑΤΟ γιατί δεν αντιμετωπίζει την τρομοκρατία» ή γιατί «δεν συμβάλλουν όλα τα μέλη του οικονομικά», αλλά το χαρακτήρισε «σημαντικό». Ολα αυτά όπως και η στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αποτελούν σοβαρή εξέλιξη που αναδεικνύει την όξυνση του ανταγωνισμού, λόγω και των δυσκολιών στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, τέτοια στοιχεία ανταγωνισμού υπήρχαν και προηγουμένως με τις περιπτώσεις του προστίμου στη «Φολκσβάγκεν» και στην Ντόιτσε Μπανκ στις ΗΠΑ, ή τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών της Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
***
Ο Τραμπ με τις διακηρύξεις του, ανεξάρτητα από το αν αυτές θα υλοποιηθούν πλήρως στη διάρκεια της θητείας του ή θα «στρογγυλευτούν», παρεμβαίνει σε μια υπαρκτή πραγματικότητα προβλημάτων συνοχής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, της Ευρωζώνης, απότοκο της ανισομετρίας στην καπιταλιστική οικονομία. Επίσης, παρεμβαίνει σε μια περίοδο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που εκφράζονται σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, από την ευρεία Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ουκρανία, όπου συνεχίζονται πολεμικές συγκρούσεις, έως τον Ειρηνικό και την Αρκτική, όπου γίνονται συστηματικές προετοιμασίες για τις μελλοντικές αναμετρήσεις με άλλες δυνάμεις και τους μονοπωλιακούς τους ομίλους, όπως Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.λπ. Αυτό που επιδιώκει με άλλη ρητορική και τακτική ο Τραμπ είναι ό,τι επιδίωκε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα - που επίσης εμφανίστηκε ως στοιχείο ανανέωσης και αλλαγής - να εξασφαλίσει, δηλαδή, τα γενικά συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου. Ο Τραμπ προτάσσει μέτρα εθνικού προστατευτισμού. Π.χ. έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με ΕΕ και χώρες του Ειρηνικού. Αυτό όμως δημιουργεί και έντονες ανησυχίες τόσο σε τμήματα του κεφαλαίου των ΗΠΑ όσο και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γιατί αντιβαίνει μια αντικειμενική τάση στον καπιταλισμό, αυτή της διεθνοποίησης του κεφαλαίου.
***
Χαρακτηριστική, επίσης, του ανταγωνισμού που διευρύνεται είναι και η χτεσινή τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον Τραμπ. Επέκρινε όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν την προεδρία του, κάνοντας λόγο μάλιστα για προσπάθεια «να στηθεί στις ΗΠΑ ένα νέο Μεϊντάν» (σ.σ. όπως τα γεγονότα στην Ουκρανία που αποτέλεσαν την απαρχή για την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς όταν παζάρευε και με Ρωσία και με ΕΕ). Ταυτόχρονα, αναφερόμενος ο Πούτιν στο λεγόμενο φάκελο που ισχυρίζονται ότι έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αποδεικνύει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να εκβιάσουν τον Τραμπ γιατί έχουν στοιχεία από την παρουσία του στη Μόσχα και τη συμμετοχή του σε πάρτι με ιερόδουλες, χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «ανοησίες». Και όχι μόνο αυτό, αλλά σημείωσε ότι «όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις είναι χειρότεροι από πόρνες γιατί δεν έχουν κανέναν ηθικό περιορισμό». Η ένταση των χαρακτηρισμών της παρέμβασης Πούτιν δείχνει ότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα και η κάθε πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την ισχυροποίηση της θέσης της. Και φυσικά οι σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με Ρωσία, Κίνα και άλλες δυνάμεις θα επηρεάσουν τις διεθνείς εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
***

Πάντως, τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν οι διάφοροι αστοί ηγέτες ή τα αστικά ΜΜΕ, περί «απειλής σχίσματος ΗΠΑ - ΕΕ», με αφορμή το «αβέβαιο» της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, πρέπει μεν να παρακολουθούνται από τις λαϊκές δυνάμεις και το επαναστατικό κίνημα, βγάζοντας όμως από πάνω τους τον προφανέστατο αποπροσανατολιστικό μανδύα. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα, να αγωνιούν εάν θα κλείνουν ή αν θα σπάνε οι συμφωνίες μεταξύ των καπιταλιστικών κέντρων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι οι ίδιοι θα καλούνται να πληρώνουν τόσο τις συμφωνίες τους όσο και τους ισχυρούς ανταγωνισμούς τους. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να οργανώσουν την πάλη τους σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τις συμμαχίες του, να μην μπαίνουν κάτω από καμιά ξένη σημαία στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Μόνο έτσι θα ανοίξουν την πραγματική διέξοδο, που είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος βάζοντας τέλος σε ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και ανταγωνισμούς...

Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Νταβός
Στη χτεσινή πρώτη μέρα της σύναξης του διεθνούς κεφαλαίου, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, όπου συγκεντρώνονται διευθυντικά στελέχη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, επιστήμονες με κύρια επιδίωξη να ...εξανθρωπίσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, ξεχώρισε η παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Οι διοργανωτές του Φόρουμ την πρόβαλαν ιδιαίτερα, λόγω της σημερινής συγκυρίας και της ανησυχίας που προκαλούν οι διακηρύξεις του εν αναμονή Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται μεθαύριο και ο οποίος δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα εθνικού προστατευτισμού και θα επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες εμπορίου.
Υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης ο Κινέζος Πρόεδρος
Ετσι, ο Πρόεδρος Σι, από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκθειάστηκε ως ο υπερασπιστής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατά του προστατευτισμού.
Ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο. Ως Κίνα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό». Για τις αντιφατικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα αλλά συνεχίζονται περιφερειακές συγκρούσεις, διευρύνεται η ανισότητα και ανοίγει η ψαλίδα των εισοδημάτων των πλουσίων και των φτωχών, επιχειρώντας να απαντήσει, σημείωσε ότι «τα προβλήματα στην οικονομία και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά είναι η συνέπεια της με κάθε κόστος επιδίωξης του κέρδους και της έλλειψης ρύθμισης στην αγορά». Πρόσθεσε ότι «η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται αναπροσανατολισμό ώστε να μη δημιουργεί αποκλεισμό» και υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μπει στις διεθνείς αγορές, που παρομοίασε με έναν κοινό ωκεανό που μοιράζονται όλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή ήπιαμε λίγο νερό, στη συνέχεια μάθαμε να κολυμπάμε», για να καταλήξει ότι η Κίνα συνεχίζει τη γοργή της ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας στην οικονομία και σε μια «νέα οικονομική θεωρία για την ισόρροπη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όπως και στην ανάγκη συνεργασίας των κρατών, αφού υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών και όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και να προωθείται η γενική ευημερία, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων. Γι' αυτό αναφέρθηκε στη χώρα του, που είναι «οικονομία ανοιχτή σε επενδύσεις και θέλει την πρόοδο όλων και δεν δυσαρεστείται όταν και οι άλλοι προοδεύουν». Υπερασπίστηκε, επίσης, «την επιλογή της κάθε χώρας να επιλέγει το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης», που ισχυρίστηκε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και η Κίνα δεν έχει την άποψη να επιβάλει κάποιο συγκεκριμένο». Απέδωσε τις επιτυχίες της χώρας στο ΚΚ Κίνας και την προσπάθεια του λαού της, είπε ότι επιτεύχθηκε 700 εκατομμύρια άνθρωποι να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που σήμανε η κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή.
Κατά τ' άλλα, ο Κινέζος Πρόεδρος καθησύχασε τους συνδαιτυμόνες του Φόρουμ ότι η χώρα του δεν θα υποτιμήσει το γουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, την χαρακτήρισε «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει.
Για τις οικονομικές προοπτικές σημείωσε ότι η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2016 αναπτύχθηκε με 6,7% του ΑΕΠ και ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα εισάγει εμπορεύματα αξίας 8 τρισ. δολαρίων, θα ενθαρρύνει 600 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων και θα προχωρήσει σε δικές της επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 750 δισ. δολαρίων (πρόκειται για το σχέδιο της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» εμπορικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική). Μάλιστα, ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοργανώσει το Μάη σχετικό Φόρουμ για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
Στην Ελβετία, επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ αναβάθμισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελβετία, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Ντόρις Λόιθαρντ, και πρότεινε σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου». Ταυτόχρονα, είχε συνάντηση με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συμμετέχει στις εργασίες στο Νταβός, στην οποία επιβεβαίωσαν τη διάθεση των δύο χωρών να συνεχιστούν οι «καλές σχέσεις» που επιτεύχθηκαν επί των κυβερνήσεων Ομπάμα, μια έμμεση προτροπή και προς τον νέο Πρόεδρο Τραμπ.
Διαψεύδει σύμβουλος του Τραμπ
Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι, που μίλησε σε πάνελ στο Νταβός και αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά «μια διαδικασία ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις έως τώρα ήταν «μη συμμετρικές». Για τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ καθησύχασε ότι η έκφραση «παρωχημένο» παρερμηνεύτηκε και εννοούσε την ανάγκη μεταρρύθμισής του, ώστε «να εστιάσει λιγότερο στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο η αναφορά περί «ΕΕ που ευνόησε τη Γερμανία» σημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην ΕΕ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν ο νέος Πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, είπε ότι δεν θέλει την αύξηση της στρατιωτικοποίησης και ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών γιατί έχει παιδιά και εγγόνια...».

Κατά τ' άλλα, στο Φόρουμ έγιναν συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπως για τη διπλωματία σε δύσκολους καιρούς, με ομιλητή τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για το μέλλον της εργασίας, την ψηφιακή τεχνολογία, την υποδοχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (ρομποτική, αυτοματοποίηση, έξυπνες μηχανές κ.λπ.), αλλά και διαλέξεις για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, έλλειψης πόσιμου νερού για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κόντρα στη συνεχιζόμενη κακοκαιρία και την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την προετοιμασία τους για το στήσιμο των μπλόκων
Οσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η ώρα των μπλόκων, τόσο ενισχύονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών που εμφανίζονται αποφασισμένοι και έτοιμοι να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη.
Παρά τις συνεχείς και πολύμορφες προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίηση και κόντρα στις δυσκολίες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη σφοδρή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, συνεχίζοντας την καθημερινή παρουσία και δουλειά στα χωριά, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πετυχημένο ξεκίνημα στις 23 Γενάρη.
Με τις περιοδείες και τις συσκέψεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα και οι Επιτροπές Μπλόκων, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, ζήτημα που, όπως είχε τονιστεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» για να έχει επιτυχία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου, τα στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ξεσκεπάζουν ένα προς ένα όλα τα ψέματα και τις απατηλές υποσχέσεις που αναπαράγει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο και να υποκινήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό».
Ταυτόχρονα, με την οργάνωση συναντήσεων και συσκέψεων με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, καθώς και με δημόσιες παρεμβάσεις, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων στα αστικά κέντρα σχετικά και με τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και με την προοπτική του αγώνα, που αφορά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων. Οχι μόνο επειδή δέχονται την ίδια επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά και γιατί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και των μονοπωλίων, ώστε να εξασφαλίζονται επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.
Στη Θεσσαλία
Στη Θεσσαλία, που κι αυτή τη φορά, με σημείο αναφοράς το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα αποτελέσει την «καρδιά» του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, χιονόπτωσης και ψύχους, κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων «οργώνουν» συνεχώς τα χωριά.
Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας, με τους Β. Μπούτα, πρόεδρο, και Γ. Τσιούτρα, οργανωτικού γραμματέα, επισκέφθηκε τα χωριά Γραμματικό και Νέο Ικόνιο.
Μιλώντας με τους κατοίκους ο Β. Μπούτας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ψέματα της κυβέρνησης για το φορολογικό, σημειώνοντας: «Λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλοι από την κυβέρνηση ότι οι αγρότες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο από πέρσι. Ομως, τα στοιχεία για τα εισοδήματα στα οποία βασίζεται να κάνει τη σύγκριση δεν αφορούν στο 2016 που ακόμα δεν είναι γνωστά, αλλά στο 2015, οπότε έχουμε υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει κάπου μπαγαποντιά. Αλλά κι αν δεχτούμε ότι, πράγματι, κάποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος, γιατί δεν μας λένε ότι το αφορολόγητο στο οποίο θα οφείλεται αυτή η ελάφρυνση, δεν το ήθελε η κυβέρνηση, αλλά αναγκάστηκε να μας το δώσει - έστω και περιορισμένο στα 8.860 ευρώ, όταν εμείς ζητούσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ, τώρα, ετοιμάζεται, μαζί με τους "Θεσμούς", να το πετσοκόψει κι άλλο - κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων πέρσι, όπου παραμείναμε ακλόνητοι επί 40 μερόνυχτα; Δεν το λένε, γιατί φοβούνται μην σκεφτούν οι αγρότες, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι, ότι με τον αγώνα πολλά και σημαντικά μπορούν να κερδηθούν. Οπως, επίσης, κρύβουν ότι δεν θα έχουν αφορολόγητο κι επομένως θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες, που δεν θεωρούνται "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας, με μεγάλη ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών και των αγροτοκαπιταλιστών. Ας τις αφήσουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση αυτές τις απατεωνιές, γιατί οι αγρότες δεν είμαστε χαζοί ν' ανοίγουμε το στόμα για να χάφτουμε μύγες».
Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλία, στον κόμβο της Νίκαιας, θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί και στον κόμβο Αργυροπουλίου, επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από τους αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.
Στην Πελοπόννησο
Σε ρυθμούς προετοιμασίας για στήσιμο μπλόκων τη Δευτέρα 23/1 κινούνται και οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με απόφαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με κομβόι, στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις κινητοποιήσεις, ο Σύλλογος πραγματοποιεί περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλη τη βδομάδα, ενώ την Παρασκευή 20/1, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7 μ.μ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» θα πραγματοποιήσει στις 23/1 συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και θα προχωρήσει σε μπλόκο στην Εθνική Οδό. Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη, καλεί τους αγρότες της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στην ετήσια Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο λιμάνι Κιάτου στις 23/1, στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι στο στήσιμο του μπλόκου στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική), καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας (μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου). Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΑΣΚ οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και το Σάββατο 21/1 καλεί σε γενική συνέλευση - σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, θα στήσουν μπλόκο στο Λατίφη Αμαλιάδας.
Στην υπόλοιπη χώρα
Αντίστοιχα εντείνονται οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και στην υπόλοιπη χώρα.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης - ΛαμίαςΜακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η διοικούσα επιτροπή τού υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού θα κατέλθουν σε κοινό μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης στις 23/1.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τη Δευτέρα 23/1, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους να συμμετέχουν στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση Νάουσας.
Σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, την ίδια μέρα, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων καλούν σε συμμετοχή στο μπλόκο στον Λούρο.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας, προετοιμάζεται για το στήσιμο του μπλόκου στη Γέφυρα της Αρτας.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 11 π.μ. στην Καλλονή.
Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων ν. Ηρακλείου καλεί σε συμμετοχή στο μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, ενώ την ίδια μέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΟΑΣ Χανίων ανακοίνωσε ότι μετά το συλλαλητήριο στα Χανιά, θα συζητηθεί το στήσιμο μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, ανάμεσα σε Καλύβες και Χανιά.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού θα συμμετάσχουν στις 21 και 22 Γενάρη, στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο νησί. Για όλο το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων με συσκέψεις και συνελεύσεις σε χωριά.

Τη μονιμοποίηση του «κόφτη» στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και μετά το πέρας του προγράμματος το 2018 επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ετσι, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίο ώστε να υπάρξει συμφωνία στο 95% των θεμάτων» που αφορούν τη δεύτερη «αξιολόγηση» και ότι «δεν θα αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση νομοθέτηση νέων μέτρων», έσπευσε να προσθέσει πως παρ' όλα αυτά, «αν όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθούν, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το δημοσιονομικό μονοπάτι (...) μετά το 2018 και το μόνο το οποίο μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μια συζήτηση για αυτόν το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων».
Μάλιστα, στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σαν εχέγγυο ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού, αφού οι στόχοι υπεραποδίδουν! Αναφερόταν, φυσικά, στα πλεονάσματα απ' τη φοροληστεία του λαού, το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα, καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες ότι αυτά θα επιτρέψουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, παραπέμποντας ουσιαστικά και στις γνωστές προτάσεις της κυβέρνησης για τα 2,5 + 1% των πλεονασμάτων που θα πηγαίνουν σε φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι οι αντιλαϊκές διαβεβαιώσεις και κινήσεις «καλής θέλησης» έρχονται την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα σκαριά η ανάληψη «πρωτοβουλίας» από άλλα κέντρα εντός της ΕΕ, σε συνεννόηση βέβαια με την κυβέρνηση, για να «ξεπαγώσει» η δεύτερη «αξιολόγηση».
Προσπάθεια υποβάθμισης των δηλώσεων Σόιμπλε
Ενδεικτικό, δε, της πρεμούρας της κυβέρνησης να «ντύσει» τον επόμενο «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές και τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει, στη μία ή την άλλη μορφή, είτε με συμμετοχή του ΔΝΤ είτε με αναβάθμιση του ESM και νέα συμφωνία, είναι και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί ενδεχόμενης αποχώρησης του ΔΝΤ απ' το πρόγραμμα. Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι αυτό δεν σηματοδοτεί καμία τροποποίηση του περιεχομένου του προγράμματος σε ό,τι αφορά χρονοδιαγράμματα και μέτρα, παρά μόνο θέτει την ανάγκη νέας έγκρισής του απ' το γερμανικό κοινοβούλιο, απλά «ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων»! Ολα αυτά την ώρα που «βοά» ότι η πρόταση Σόιμπλε είναι ένα 4ο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα για το λαό...
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα θεωρήσει θετική εξέλιξη μια ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει απ' το ελληνικό πρόγραμμα, αφού, όπως είπε, «η Ευρώπη έχει δυνατότητα να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε τον ισχυρισμό ότι η βασική αιτία για την ένταση της κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», βγάζοντας αφενός «λάδι» το σύστημα και την πραγματική αιτία της κρίσης και αφετέρου επαναφέροντας τη ρητορική κατά της «διαπλοκής», την ώρα βέβαια που, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις, οι δυσκολίες των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους αφορούν την ελεγχόμενη απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια εκλογών, ο Δ. Τζανακόπουλος τα διέψευσε, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι στήριξε τη ΝΔ κατά τη συζήτηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή, αφήνοντας και μια πόρτα ανοιχτή, λέγοντας πως αν επιθυμεί να καταθέσει τώρα νέα πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να τη συζητήσει. Διέψευσε, επιπλέον, σενάρια περί δημοψηφίσματος.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας
Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σ. Ματαρέλα. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «κοινές προκλήσεις» των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης και των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσβλέπει «στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς - στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην Ενέργεια». Για «ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις» και «εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό», καθώς επίσης και για «κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Ιταλός Πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στις 28 Γενάρη θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της Δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αποτελεί την προγραμματισμένη συνέχεια της Ιδρυτικής Συνόδου που διεξήχθη το Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Επίσης, στις 30 Γενάρη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Με αντιλαϊκό «ατού» την υπέρβαση των στόχων για τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα παζάρια της με το κουαρτέτο, ενώ το «ξεκλείδωμα» των διαδικασιών γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» ανεβάζει στην «ατζέντα» και το επόμενο πακέτο με τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.
Υπενθυμίζουμε ότι συγκυβέρνηση και κουαρτέτο δρομολογούν, μεταξύ άλλων, την κατοχύρωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» σε βάθος χρόνου, τη χρονική επέκταση και «αναβάθμιση» του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» και, βέβαια, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα με ορίζοντα το 2060 κ.ά.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας σχεδιάζουν να συναντηθούν τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της ανάληψης «πρωτοβουλιών» σχετικά με τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης». Πρόκειται για την «άτυπη» συνεδρίαση του λεγόμενου «Washington Club», στο πλαίσιο του οποίου, με φόντο και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και την ενδοαστική διαπάλη, προετοιμάζονται οι καθοριστικές αποφάσεις.
Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ
Η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα», σε ό,τι αφορά τη δεύτερη «αξιολόγηση», θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 26 Γενάρη. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιοποιήθηκε χτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, σε συνέχεια, βέβαια, των έγγραφων διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».
Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, η ατζέντα του επόμενου Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τα παρακάτω:
  • Πορτογαλία και Ιρλανδία. Πρόκειται για τους ειδικούς εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που χορηγήθηκαν σε κάθε χώρα.
  • «Ανταλλαγή απόψεων», σε σχέση με τις εκθέσεις αξιολόγησης που ετοιμάζει το ΔΝΤ, σχετικά με τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης. Να θυμίσουμε ότι η «παράλληλη αξιολόγηση» του ΔΝΤ για την Ελλάδα εστιάζει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα με άξονα τη μείωση των σημερινών συντάξεων και την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων, ενώ σχετίζεται και με την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - 2017, που αφορά στις διαδικασίες των ενισχυμένων δημοσιονομικών ελέγχων, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν για το 2017.
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική
Στα 4,4 δισ. ευρώ και με «υπεραπόδοση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που φτάνει σε περίπου 2 δισ. ευρώ, έκλεισε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2016. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να «κουμπώσει» με το σφυροκόπημα διαρκείας των λαϊκών στρωμάτων με νέους φόρους και χαράτσια, σε συνδυασμό με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2016 διαμορφώθηκαν 817 εκατ. ευρώ χαμηλότερα ακόμη και από τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί για το 2016, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Η εικόνα συμπληρώνεται από τα μέτρα ενίσχυσης της φοροληστείας, με φόντο την εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων του εγχώριου κεφαλαίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2016):
-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και διαμορφώνεται στα 53,97 δισ. ευρώ. Η αναλυτική εικόνα ως προς την εξέλιξη των κρατικών φορολογικών εσόδων θα υπάρχει τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων.
Να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ξεκίνησαν τα αντιλαϊκά μέτρα της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά., συμβάλλοντας έτσι στην απογείωση των πλεονασμάτων.
-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 55,15 δισ. ευρώ, έναντι 55,97 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 817 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο. Τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 4,39 δισ., υπερδιπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 2 δισ. που είχε προβλεφθεί για το 12μηνο για την εξεταζόμενη περίοδο...
-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
«Γαλαντόμοι» με το εγχώριο κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, οι κρατικές δαπάνες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έκλεισαν το 2016 στα 833 εκατ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση του στόχου κατά 83 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων που έγιναν μέσα στο μήνα Δεκέμβρη.
Επιπλέον, το 2016 το «συγχρηματοδοτούμενο σκέλος» του ΠΔΕ, δηλαδή η κοινοτική συνδρομή μέσω ΕΣΠΑ και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης της ΕΕ προς το εγχώριο κεφάλαιο, διαμορφώθηκε σε ακόμη 5,45 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το ΠΔΕ, που αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια ώρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τα κονδύλια για συντάξεις και άλλα που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Η ενδοαστική σύγκρουση στις ΗΠΑ (έκφρασή του και η κόντρα μυστικών υπηρεσιών με τον Τραμπ) κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που την αξιοποιεί για τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Μολδαβό ομόλογό του, Ιγκόρ Ντόντον, ο Πούτιν κατηγόρησε τους «αντιπάλους του Τραμπ», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πως «είναι έτοιμοι να στήσουν ακόμη και ένα νέο Μεϊντάν (σ.σ. κατά τα πρότυπα της ανατροπής στην Ουκρανία της κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς) στην Ουάσιγκτον, ώστε να εμποδίσουν τον Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα». «Ανθρωποι που το κάνουν αυτό, δημιουργούν κολοσσιαία ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ» και πρόσθεσε «είναι χειρότεροι από πόρνες και δεν έχουν κανέναν ηθικό περιορισμό», είπε, αναφερόμενος στον φερόμενο φάκελο της CIA, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας εκβιάζουν τον Τραμπ, ότι έχουν στοιχεία από πάρτι με ιερόδουλες σε επίσκεψή του στη Μόσχα. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα δοθεί η ευκαιρία για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων «στη βάση του σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα «για μεσσιανική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής που προσπαθούσε να επιβάλει τις δυτικές αξίες στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας αστάθεια και συρράξεις στη Μέση Ανατολή και αλλού». Είπε, τέλος, πως η Μόσχα είναι «έτοιμη να καθίσει κάτω και να συζητήσει για πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι δεν είδε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για μείωση των πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά «σαν έκφραση ετοιμότητας να αναθεωρήσει τις κυρώσεις παράλληλα με μία διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».
Στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί μονομερώς να την ακυρώσει. Αμφισβήτησε ακόμη ότι «μπορεί να κάνει πολλά όταν έλθει στον Λευκό Οίκο», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία «είναι καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν το καταλαβαίνει».
Στο Καράκας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, είπε ότι ευελπιστεί «σε σχέσεις σεβασμού» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά την αμερικάνικη πολιτική για τη Λατινική Αμερική και τον άλλο κόσμο ο νέος πρόεδρος «δεν θα είναι χειρότερος από τον Μπαράκ Ομπάμα», που ευθύνεται για τρία πραξικοπήματα.
Νέες ευρωπαϊκές αντιδράσεις...
Ο απόηχος της προχτεσινής συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες συνεχίστηκε χτες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να προβλέπει «ροκ καταστάσεις» στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Απέρριψε, για μία ακόμη φορά, την πρόβλεψη του Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την ΕΕ, μετά τη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τέτοιες εκτιμήσεις «οραματισμούς». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως ο Τραμπ «θα σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων του και ότι δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μιλάμε σε τέτοιους τόνους».
Στο Βερολίνο, αντίθετα, οι τόνοι ήταν πιο ανεβασμένοι, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για δασμούς 35% στα αυτοκίνητα που εξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ από την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είπε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες του και ότι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην υποχωρήσουμε στους εκφοβισμούς και τις απειλές».
Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολίασε ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης «κυκλοφορούν υπερβολικά πολλά γερμανικά αυτοκίνητα και όχι αρκετά αμερικανικά» κρίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα».

Σήμερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα αναμένεται να δώσει την τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του στην Ουάσιγκτον.

Με την κατάθεση «άτυπου (συμβιβαστικού) πλαισίου εργασίας» από τον ΟΗΕ για το κομβικό θέμα των εγγυήσεων και της «εσωτερικής ασφάλειας», αρχίζουν στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, οι επαφές που εντάσσονται στη Διάσκεψη που άρχισε στις 12 Γενάρη, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, όπως και της ΕΕ σε ρόλο «παρατηρητή» και «ενδιαφερόμενου μέρους».
Από ελληνοκυπριακής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έως τώρα της διαπραγματευτικής ομάδας. Από πλευράς ψευδοκράτους, ο Οζντίλ Ναμί, επίσης επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας. Από ελληνικής, ο γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος. Από τουρκικής, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Από βρετανικής, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του ΥΠΕΞ Τζόναθαν Άλεν. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Πίτερ Βαν Νούφελ. Ρόλο συντονιστή θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπαν Μπαρθ Αϊντε.
Επίσημα, οι επαφές στη Γενεύη θα αφορούν στο κεφάλαιο Ασφάλειας - Εγγυήσεων, ωστόσο στην πραγματικότητα το παζάρεμα θα διευρυνθεί και στα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Εδαφικό, Περιουσιακό, ΕΕ), καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παζαρεύουν ανταλλάγματα που αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα είναι σίγουρο ότι θα «φουντώσουν» κι άλλο οι εκβιασμοί, για να δεχτεί ο κυπριακός λαός ψευτοδιλήμματα και μεθοδεύσεις που στήνονται στις πλάτες του, για να βυθιστεί η πατρίδα του ακόμα βαθύτερα στους φονικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστική των συνθηκών μέσα στις οποίες συνεχίζονται οι συνομιλίες είναι και η νέα συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, που ενέκρινε προχτές η «βουλή» στα Κατεχόμενα, ειδικά για το αέριο της περιοχής.
Οι επαφές στο Μον Πελεράν θα γίνουν μέχρι μεθαύριο 20 Γενάρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής τους. Αφού καταγραφούν οι «ανησυχίες» και οι «προτεραιότητες» των πλευρών, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που αρκετοί - με πρώτη την Άγκυρα και το ψευδοκράτος - ισχυρίζονται ότι θα γίνουν τέλη Γενάρη.
Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον απερχόμενο αλλά και τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Μάικ Πενς, αντίστοιχα, αλλά και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Το δικό της μήνυμα εξέπεμψε πάντως και η Ρωσία, την οποία διακρίνει μια μεγαλύτερη «εγκράτεια» σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε χτες ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δύο - τριών χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα, όλο νόημα, ότι Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, προκειμένου στη Διάσκεψη να συμμετείχαν και τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα αυτή.
Από τη δική της μεριά, η Τουρκία διαμηνύει σταθερά πως οι αξιώσεις της θα μείνουν ισχυρές στο φόντο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανακατατάξεων στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, τόνισε πάλι πως «ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μίας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας. Η Τουρκία με αυτή την έννοια δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγυητικά της δικαιώματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθεί από το τραπέζι. Αλλά λέγοντας ότι δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθούμε από το τραπέζι, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πιεστούμε σε υποχωρήσεις που δεν θα αποδεχτούμε».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η "Novartis" στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες, για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτή, λοιπόν, είναι η ουσία και όχι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τον "υγιή ανταγωνισμό" στη φαρμακοβιομηχανία», επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο σχετικά με την υπόθεση «Novartis».
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Μετά τη "Siemens", τη "Volkswagen", την "Apple", ακόμα ένα σκάνδαλο "αποκαλύπτεται" και "συγκλονίζει" για άλλη μια φορά την "ηθική" του καπιταλιστικού κόσμου. Πρόκειται για τη "NOVARTIS", το πολυεθνικό μεγαθήριο στο χώρο του φαρμάκου, που κατηγορείται για το χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της, ακόμα και για "επηρεασμό" τμημάτων του κρατικού μηχανισμού για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Οι κάθε λογής υπηρέτες και απολογητές του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής σπεύδουν με τη ρομφαία της κάθαρσης και αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι ικανότερος να ξεπλύνει αυτό το σύστημα που από τη φύση του γεννά τη διαφθορά. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, προβάλλοντας την αποφασιστικότητά της να "βάλει τάξη" στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου και να "εξορθολογίσει" παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει ότι καθυστέρησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο.
Για μια ακόμα φορά, η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων συσκοτίζει την αλήθεια και κρύβει την ουσία που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου. Η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν πολύτιμα κοινωνικά αγαθά που στον καπιταλισμό είναι πανάκριβα και κερδοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί καθορίζουν, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ποια φάρμακα, σε ποιες ποσότητες και αν θα παραχθούν και θα διακινηθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αφήσει νοσοκομεία και ασθενείς χωρίς φάρμακα, επειδή δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές τους απαιτήσεις, που αποσύρουν αποτελεσματικά φάρμακα επειδή οι τιμές τους δεν είναι "ικανοποιητικές", που δεν κυκλοφορούν φάρμακα οικονομικά "ασύμφορα". Αυτοί συνδιαμορφώνουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τις τιμές των φαρμάκων στη βάση των συμφερόντων τους. Στη χώρα μας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τη φαρμακοβιομηχανία ως βασικό συνομιλητή, ως έναν από τους κλάδους - "ατμομηχανές" της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαμορφώνει γι' αυτήν ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων βρίσκονται σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που αφορούν οικονομικές συμφωνίες - συνεργασίες, μέσα και έξω από τη χώρα.
Το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την έρευνα και βγάζει τεράστια κέρδη από την παραγωγή και τη διακίνηση του Φαρμάκου, καθώς και από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Έτσι στρώνεται το έδαφος στα πολυεθνικά μεγαθήρια να εξαγοράζουν μερίδα των γιατρών και να τους μετατρέπουν σε πλασιέ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.
Όλα αυτά στα πλαίσια του διαρκούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους και του ακόμα πιο ανελέητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια, που χρησιμοποιούν όλες τις "νόμιμες" και "παράνομες" μεθόδους για να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Ο μεταξύ τους πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές, και αξιοποιεί διάφορα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και στρατιωτικά. Συνδέεται με ευρύτερα και ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα, ενεργοποιεί ολόκληρα κράτη, στην προσπάθεια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κονταροχτυπιούνται για την "πίτα" του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι αστικές κυβερνήσεις παίρνουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να θωρακίσουν συνολικά την τάξη των κεφαλαιοκρατών, σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η "NOVARTIS" στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό.
Αυτή, λοιπόν, είναι η ουσία και όχι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τον "υγιή ανταγωνισμό" στη φαρμακοβιομηχανία, όπως διατείνονται τα έντυπα που τη στηρίζουν ή άλλες δυνάμεις που κόπτονται για την "υγιή επιχειρηματικότητα".
Στη βάση αυτή, καλεί η ΟΕΦΣΕΕ τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές να εκτιμήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι και σε αυτό το "σκάνδαλο NOVARTIS". Κανένας εργαζόμενος να μην ταυτιστεί με την εταιρεία και όσα εξελίσσονται σε αυτή, να απορρίψει κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους, είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από τους διάφορους υποστηριχτές και απολογητές της. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργοδοτικά σχέδια και μεθόδους, δε μοιράζονται τα κέρδη, αντίθετα η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δουλειά τους για να κερδοφορεί και η εκμετάλλευση αυτή ολοένα και αυξάνεται.
Επομένως, μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις, κριτήριο των εργαζόμενων πρέπει να είναι οι δικές τους ανάγκες, η ζωή τους, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες.
Κριτήριο, επίσης, για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να είναι η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και στα πλαίσια αυτά, φάρμακο που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Φάρμακο, με το φάρμακο να ερευνάται, να ελέγχεται, να παράγεται και να διατίθεται από ενιαίο κρατικό φορέα.
Η προοπτική να απαλλαγούμε από αυτούς που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη και τα κοινωνικά αγαθά για τα κέρδη τους είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Τότε μόνο τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως τέτοια, μόνο τότε θα είναι εξασφαλισμένη η δουλειά και τα δικαιώματά μας, μόνο τότε οι ικανότητές μας θα αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.
Ας προσανατολίσουμε, λοιπόν, την πάλη μας σε αυτή την προοπτική!»

Κάτω από τις σημαίες των μονοπωλίων, σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, με φόντο τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, την όξυνση των αντιθέσεων και της ανισομετρίας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ, κορυφώνονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Μέσα σ' αυτό το πλέγμα, το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο έρχεται να αναθερμάνει τις διεργασίες σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου που έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μέσω του οποίου διοχετεύονται τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα της αναπλήρωσης του «κενού», που θα αφήσει ενδεχόμενη «απόσυρση» του ΔΝΤ από το προσκήνιο, αξιοποιείται στην κατεύθυνση αναβάθμισης του ΕSM, με ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εποπτεία των αντιλαϊκών «προγραμμάτων».
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές δεν συμβαίνουν σε «κενό αέρος», αλλά στο έδαφος των δυσκολιών μεγάλων ρυθμών ανάκαμψης σε κράτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Οι όποιες αποφάσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρέχον «ελληνικό» μνημόνιο αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο μετόχων, δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό ψήφων που έχει το κάθε κράτος - μέλος, με βάση τη συμμετοχή στα κεφάλαια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Εν προκειμένω, οι ΗΠΑ αποτελούν το βασικό παράγοντα. Ωστόσο, η Γερμανία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης επίσης έχουν σημαντικό ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες στο πλαίσιο του ΔΝΤ.
Σε αυτή τη φάση, ως αστάθμητος παράγοντας χαρακτηρίζονται οι επιλογές που θα κάνει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Ετσι, οι όποιες «εμπλοκές» στην πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης «αξιολόγησης» φαίνεται να συνδέονται και με τη στάση αναμονής που κρατούν οι άλλοι «παίκτες», μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμφίβολες εξελίξεις σχετικά με το ΔΝΤ και η κόντρα Γερμανίας - ΗΠΑ που δυναμώνει, φαίνεται πως ενεργοποιούν και επιταχύνουν παλιότερα σχέδια για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και προς σ' αυτή την κατεύθυνση συζητιέται τώρα η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η συζήτηση, βέβαια, δεν είναι καινούρια. Ξεκίνησε ήδη από το 2012 και συνδέεται άμεσα με το σχέδιο εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, θέμα που προκαλεί διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη.
Θυμίζουμε ότι το σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στηριζόταν από τη Γερμανία, η οποία διέβλεπε σε έναν τέτοιο μηχανισμό τη δυνατότητα να βελτιωθεί η συμμόρφωση των κρατών - μελών στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς τα χρήματα του Ταμείου θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που τους τηρούν.
Το σχέδιο, που πήρε πιο συγκροτημένη μορφή την περίοδο της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ, προέβλεπε επίσης να συνδέεται η πρόσβαση στο Ταμείο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
Τώρα, με αφορμή ξανά το ζήτημα της Ελλάδας, φαίνεται πως διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Θυμίζουμε ότι στο ESM, τον ισχυρότερο ρόλο στις αποφάσεις έχει η Γερμανία, με ποσοστό 27,6% στο Μηχανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, είτε με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είτε χωρίς, είτε με τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είτε με τη διατήρηση του σημερινού του ρόλου, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Αυτό πρέπει να πάρει υπόψη του ο λαός, να αντιπαλέψει τους μόνιμους «κόφτες» των δικαιωμάτων του, να περάσει αποφασιστικά στην αντεπίθεση.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget