ΚΥΠΡΙΑΚΟ Συνεχίζονται σήμερα τα παζάρια επί του διχοτομικού σχεδίου

Με την κατάθεση «άτυπου (συμβιβαστικού) πλαισίου εργασίας» από τον ΟΗΕ για το κομβικό θέμα των εγγυήσεων και της «εσωτερικής ασφάλειας», αρχίζουν στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, οι επαφές που εντάσσονται στη Διάσκεψη που άρχισε στις 12 Γενάρη, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, όπως και της ΕΕ σε ρόλο «παρατηρητή» και «ενδιαφερόμενου μέρους».
Από ελληνοκυπριακής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έως τώρα της διαπραγματευτικής ομάδας. Από πλευράς ψευδοκράτους, ο Οζντίλ Ναμί, επίσης επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας. Από ελληνικής, ο γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος. Από τουρκικής, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Από βρετανικής, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του ΥΠΕΞ Τζόναθαν Άλεν. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Πίτερ Βαν Νούφελ. Ρόλο συντονιστή θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπαν Μπαρθ Αϊντε.
Επίσημα, οι επαφές στη Γενεύη θα αφορούν στο κεφάλαιο Ασφάλειας - Εγγυήσεων, ωστόσο στην πραγματικότητα το παζάρεμα θα διευρυνθεί και στα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Εδαφικό, Περιουσιακό, ΕΕ), καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παζαρεύουν ανταλλάγματα που αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα είναι σίγουρο ότι θα «φουντώσουν» κι άλλο οι εκβιασμοί, για να δεχτεί ο κυπριακός λαός ψευτοδιλήμματα και μεθοδεύσεις που στήνονται στις πλάτες του, για να βυθιστεί η πατρίδα του ακόμα βαθύτερα στους φονικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστική των συνθηκών μέσα στις οποίες συνεχίζονται οι συνομιλίες είναι και η νέα συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, που ενέκρινε προχτές η «βουλή» στα Κατεχόμενα, ειδικά για το αέριο της περιοχής.
Οι επαφές στο Μον Πελεράν θα γίνουν μέχρι μεθαύριο 20 Γενάρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής τους. Αφού καταγραφούν οι «ανησυχίες» και οι «προτεραιότητες» των πλευρών, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που αρκετοί - με πρώτη την Άγκυρα και το ψευδοκράτος - ισχυρίζονται ότι θα γίνουν τέλη Γενάρη.
Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον απερχόμενο αλλά και τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Μάικ Πενς, αντίστοιχα, αλλά και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Το δικό της μήνυμα εξέπεμψε πάντως και η Ρωσία, την οποία διακρίνει μια μεγαλύτερη «εγκράτεια» σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε χτες ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δύο - τριών χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα, όλο νόημα, ότι Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, προκειμένου στη Διάσκεψη να συμμετείχαν και τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα αυτή.
Από τη δική της μεριά, η Τουρκία διαμηνύει σταθερά πως οι αξιώσεις της θα μείνουν ισχυρές στο φόντο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανακατατάξεων στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, τόνισε πάλι πως «ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μίας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας. Η Τουρκία με αυτή την έννοια δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγυητικά της δικαιώματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθεί από το τραπέζι. Αλλά λέγοντας ότι δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθούμε από το τραπέζι, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πιεστούμε σε υποχωρήσεις που δεν θα αποδεχτούμε».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget