ΡΩΣΙΑ Σκληρή κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα

Η ενδοαστική σύγκρουση στις ΗΠΑ (έκφρασή του και η κόντρα μυστικών υπηρεσιών με τον Τραμπ) κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που την αξιοποιεί για τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Μολδαβό ομόλογό του, Ιγκόρ Ντόντον, ο Πούτιν κατηγόρησε τους «αντιπάλους του Τραμπ», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πως «είναι έτοιμοι να στήσουν ακόμη και ένα νέο Μεϊντάν (σ.σ. κατά τα πρότυπα της ανατροπής στην Ουκρανία της κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς) στην Ουάσιγκτον, ώστε να εμποδίσουν τον Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα». «Ανθρωποι που το κάνουν αυτό, δημιουργούν κολοσσιαία ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ» και πρόσθεσε «είναι χειρότεροι από πόρνες και δεν έχουν κανέναν ηθικό περιορισμό», είπε, αναφερόμενος στον φερόμενο φάκελο της CIA, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας εκβιάζουν τον Τραμπ, ότι έχουν στοιχεία από πάρτι με ιερόδουλες σε επίσκεψή του στη Μόσχα. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα δοθεί η ευκαιρία για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων «στη βάση του σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα «για μεσσιανική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής που προσπαθούσε να επιβάλει τις δυτικές αξίες στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας αστάθεια και συρράξεις στη Μέση Ανατολή και αλλού». Είπε, τέλος, πως η Μόσχα είναι «έτοιμη να καθίσει κάτω και να συζητήσει για πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι δεν είδε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για μείωση των πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά «σαν έκφραση ετοιμότητας να αναθεωρήσει τις κυρώσεις παράλληλα με μία διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».
Στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί μονομερώς να την ακυρώσει. Αμφισβήτησε ακόμη ότι «μπορεί να κάνει πολλά όταν έλθει στον Λευκό Οίκο», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία «είναι καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν το καταλαβαίνει».
Στο Καράκας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, είπε ότι ευελπιστεί «σε σχέσεις σεβασμού» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά την αμερικάνικη πολιτική για τη Λατινική Αμερική και τον άλλο κόσμο ο νέος πρόεδρος «δεν θα είναι χειρότερος από τον Μπαράκ Ομπάμα», που ευθύνεται για τρία πραξικοπήματα.
Νέες ευρωπαϊκές αντιδράσεις...
Ο απόηχος της προχτεσινής συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες συνεχίστηκε χτες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να προβλέπει «ροκ καταστάσεις» στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Απέρριψε, για μία ακόμη φορά, την πρόβλεψη του Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την ΕΕ, μετά τη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τέτοιες εκτιμήσεις «οραματισμούς». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως ο Τραμπ «θα σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων του και ότι δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μιλάμε σε τέτοιους τόνους».
Στο Βερολίνο, αντίθετα, οι τόνοι ήταν πιο ανεβασμένοι, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για δασμούς 35% στα αυτοκίνητα που εξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ από την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είπε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες του και ότι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην υποχωρήσουμε στους εκφοβισμούς και τις απειλές».
Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολίασε ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης «κυκλοφορούν υπερβολικά πολλά γερμανικά αυτοκίνητα και όχι αρκετά αμερικανικά» κρίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα».

Σήμερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα αναμένεται να δώσει την τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του στην Ουάσιγκτον.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget