ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Νταβός
Στη χτεσινή πρώτη μέρα της σύναξης του διεθνούς κεφαλαίου, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, όπου συγκεντρώνονται διευθυντικά στελέχη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, επιστήμονες με κύρια επιδίωξη να ...εξανθρωπίσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, ξεχώρισε η παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Οι διοργανωτές του Φόρουμ την πρόβαλαν ιδιαίτερα, λόγω της σημερινής συγκυρίας και της ανησυχίας που προκαλούν οι διακηρύξεις του εν αναμονή Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται μεθαύριο και ο οποίος δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα εθνικού προστατευτισμού και θα επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες εμπορίου.
Υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης ο Κινέζος Πρόεδρος
Ετσι, ο Πρόεδρος Σι, από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκθειάστηκε ως ο υπερασπιστής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατά του προστατευτισμού.
Ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο. Ως Κίνα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό». Για τις αντιφατικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα αλλά συνεχίζονται περιφερειακές συγκρούσεις, διευρύνεται η ανισότητα και ανοίγει η ψαλίδα των εισοδημάτων των πλουσίων και των φτωχών, επιχειρώντας να απαντήσει, σημείωσε ότι «τα προβλήματα στην οικονομία και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά είναι η συνέπεια της με κάθε κόστος επιδίωξης του κέρδους και της έλλειψης ρύθμισης στην αγορά». Πρόσθεσε ότι «η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται αναπροσανατολισμό ώστε να μη δημιουργεί αποκλεισμό» και υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μπει στις διεθνείς αγορές, που παρομοίασε με έναν κοινό ωκεανό που μοιράζονται όλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή ήπιαμε λίγο νερό, στη συνέχεια μάθαμε να κολυμπάμε», για να καταλήξει ότι η Κίνα συνεχίζει τη γοργή της ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας στην οικονομία και σε μια «νέα οικονομική θεωρία για την ισόρροπη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όπως και στην ανάγκη συνεργασίας των κρατών, αφού υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών και όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και να προωθείται η γενική ευημερία, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων. Γι' αυτό αναφέρθηκε στη χώρα του, που είναι «οικονομία ανοιχτή σε επενδύσεις και θέλει την πρόοδο όλων και δεν δυσαρεστείται όταν και οι άλλοι προοδεύουν». Υπερασπίστηκε, επίσης, «την επιλογή της κάθε χώρας να επιλέγει το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης», που ισχυρίστηκε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και η Κίνα δεν έχει την άποψη να επιβάλει κάποιο συγκεκριμένο». Απέδωσε τις επιτυχίες της χώρας στο ΚΚ Κίνας και την προσπάθεια του λαού της, είπε ότι επιτεύχθηκε 700 εκατομμύρια άνθρωποι να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που σήμανε η κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή.
Κατά τ' άλλα, ο Κινέζος Πρόεδρος καθησύχασε τους συνδαιτυμόνες του Φόρουμ ότι η χώρα του δεν θα υποτιμήσει το γουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, την χαρακτήρισε «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει.
Για τις οικονομικές προοπτικές σημείωσε ότι η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2016 αναπτύχθηκε με 6,7% του ΑΕΠ και ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα εισάγει εμπορεύματα αξίας 8 τρισ. δολαρίων, θα ενθαρρύνει 600 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων και θα προχωρήσει σε δικές της επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 750 δισ. δολαρίων (πρόκειται για το σχέδιο της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» εμπορικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική). Μάλιστα, ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοργανώσει το Μάη σχετικό Φόρουμ για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
Στην Ελβετία, επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ αναβάθμισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελβετία, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Ντόρις Λόιθαρντ, και πρότεινε σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου». Ταυτόχρονα, είχε συνάντηση με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συμμετέχει στις εργασίες στο Νταβός, στην οποία επιβεβαίωσαν τη διάθεση των δύο χωρών να συνεχιστούν οι «καλές σχέσεις» που επιτεύχθηκαν επί των κυβερνήσεων Ομπάμα, μια έμμεση προτροπή και προς τον νέο Πρόεδρο Τραμπ.
Διαψεύδει σύμβουλος του Τραμπ
Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι, που μίλησε σε πάνελ στο Νταβός και αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά «μια διαδικασία ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις έως τώρα ήταν «μη συμμετρικές». Για τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ καθησύχασε ότι η έκφραση «παρωχημένο» παρερμηνεύτηκε και εννοούσε την ανάγκη μεταρρύθμισής του, ώστε «να εστιάσει λιγότερο στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο η αναφορά περί «ΕΕ που ευνόησε τη Γερμανία» σημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην ΕΕ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν ο νέος Πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, είπε ότι δεν θέλει την αύξηση της στρατιωτικοποίησης και ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών γιατί έχει παιδιά και εγγόνια...».

Κατά τ' άλλα, στο Φόρουμ έγιναν συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπως για τη διπλωματία σε δύσκολους καιρούς, με ομιλητή τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για το μέλλον της εργασίας, την ψηφιακή τεχνολογία, την υποδοχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (ρομποτική, αυτοματοποίηση, έξυπνες μηχανές κ.λπ.), αλλά και διαλέξεις για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, έλλειψης πόσιμου νερού για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget