04/19/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Βροχή νέων περικοπών στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, που προστίθενται πάνω στις παλιές και πολύ περισσότερο στις νέες συνταξιοδοτήσεις, προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα του Δημοσίου και καταργεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τόσο το Ασφαλιστικό, όσο και τμήμα του Φορολογικού, που προβλέπει συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις που ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που αντιστοιχούν σε αποδοχές της τάξης των 650 ευρώ το μήνα.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Περικοπές σε αποδιδόμενες συντάξεις πάνω από 1.150 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) με «εξαέρωση» των επικουρικών: H κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα θίξει συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Στην πραγματικότητα, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα επανυπολογισμούόλων των αποδιδόμενων συντάξεων, χαρατσώνει συντάξεις που ως άθροισμα ξεπερνούν τα 1.150 ευρώ(μεικτά 1.300 ευρώ) και στην κυριολεξία εξαφανίζει τις επικουρικές.
Μάλιστα, οι μειώσεις στις επικουρικές που αθροίζονται με τις κύριες, ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις προϋπολογισμένες, σε συνάρτηση με το αν τελικά θα γίνει δεκτή η αύξηση των εισφορών για μια τουλάχιστον εξαετία για τις επικουρικές συντάξεις των νυν ασφαλισμένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση εισφορών σε όλους τους μισθωτούς κατά 0,5% στην επικούρηση (άλλο ένα 0,5% προβλέπεται για τους εργοδότες) την πρώτη τριετία και 0,25% αντίστοιχα τη δεύτερη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία με το κουαρτέτο για το συγκεκριμένο μέτρο.
- Οι μειώσεις υπολογίζονται πάνω στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, πριν από την επιβολή των περικοπών που ξεκίνησαν το 2010: Χαρακτηριστικό του τρόπου που επιχειρεί τις νέες περικοπές η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στις συντάξεις που επιβάλλει τις μειώσεις (ως άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων) περιλαμβάνονται ποσά που έχουν ήδη περικοπεί από το 2010, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στις κύριες υπέρ ΑΚΑΓΕ, περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και η ειδική εισφορά συνταξιούχων από τις επικουρικές από 3% έως 10%. Συνυπολογίζεται ακόμα και η εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη.
Με το τρικ αυτό, η κυβέρνηση υπολογίζει μειώσεις σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παίρνουν πραγματικά σήμερα στο χέρι οι συνταξιούχοι και μ' αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων πάνω στις οποίες θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις.
- Οι μειώσεις στις επικουρικές είναι μόνιμες: Οι νέες περικοπές στις υφιστάμενες επικουρικές, όπως και η «εξαέρωση» των νέων, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους, δεν είναι προσωρινές. Ο νόμος μονιμοποιεί αυτή την παρέμβαση, ορίζοντας σαφώς ότι «συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα (σ.σ. των Ταμείων), το αποτέλεσμα θα προκύπτει αρνητικό». Δηλαδή, παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις, ενώ επειδή δεν προβλέπεται καμία κρατική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων, επί της ουσίας έχουμε εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».
- Μερίσματα και Εφάπαξ: Οι περικοπές των συνταξιούχων επεκτείνονται μέσω του επανυπολογισμού τωνμερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και των εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα, μετά το Σεπτέμβρη του 2013. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα με την υιοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού τους μετά την ισχύ του νόμου.
Μάλιστα, για τα Μετοχικά Ταμεία ο νομός απαγορεύει οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προβλέπει και «αναπροσαρμογή τους», δηλαδή τη μείωσή τους, αναδρομικά από την αρχή του 2016! Επιπλέον και οι παροχές σε χρήμα θα δεχτούν συμπίεση, καθώς μετά την ενοποίηση των Ταμείων και κλάδων παροχών σε χρήμα στο ΕΤΕΑ, δημιουργείται ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, το ΕΤΕΑΕΠ και αναμένεται η έκδοση νέου κανονισμού παροχών, που θα λειτουργήσει και εδώ ως «απόχη» για περιστολή δικαιωμάτων.
- Επιταχύνεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ: Το ΕΚΑΣ καταργείται μέχρι το τέλος του 2019, αλλά η εφαρμογή του θα είναι «εμπροσθοβαρής», δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την επόμενη διετία.
- Διαχωρίζεται η σύνταξη σε ένα επίδομα πτωχοκομείου που βαφτίζεται «εθνική σύνταξη» και σε ένα «ανταποδοτικό» κομμάτι που θα είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τις ήδη πενιχρές σημερινές συντάξεις. Η «εθνική σύνταξη» ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως, αλλά θα δίνεται ολόκληρη μόνο μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Για κάθε έτος λιγότερο των 20 ετών ασφάλισης, θα μειώνεται κατά 2% μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.
Η «εθνική σύνταξη» θα μειώνεται στο μισό στην περίπτωση αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99%, θα μειώνεται κατά 25% στην περίπτωση αναπηρίας από 67% έως 79,99% και θα δίνεται ολόκληρη στην περίπτωση αναπηρίας μόνο με ποσοστό άνω του 80%.
Επιπλέον, θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος διαμονής στη χώρα μας μικρότερο των 40 ετών, από το 15ο έτος και μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης.
Η ανταποδοτική σύνταξη πετσοκόβεται με δύο τρόπους, καθώς αφ' ενός μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης, αφ' ετέρου ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου.
Οι ασφαλιστικές εισφορές θα ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος για αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ και σταδιακά μέχρι το 2022 και για τους αγρότες.
- Άλλες μειώσεις: Μείωση κατά 60% θα έχουν οι συντάξεις όσων συνταξιούχων απασχολούνται, ενώ ταεπιδόματα τέκνων θα δίνονται στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια. Περικοπές θα επιβληθούν και μέσω τηςσυμπίεσης των ανώτερων πλαφόν στις συντάξεις, που πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 2.304 ευρώ μεικτά, από 2.773 ευρώ όταν πρόκειται για μια σύνταξη.
- Μόνιμος μηχανισμός καθήλωσης και περικοπών των συντάξεων: Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος των περικοπών δεν έχει τέλος, αφού το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνταξιούχων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ, δέσμευση που ρητά επαναλαμβάνει ο νόμος, αναπαράγοντας το σχετικό νόμο του 2010 και το 1ο μνημόνιο.

Το 1ο πακέτο της νέας φοροληστείας

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
  • Καθιερώνεται ενιαία κλίμακα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες), που διαμορφώνεται ως εξής: 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος, 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ,37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.
Το έμμεσο αφορολόγητο όριο στη νέα κλίμακα μειώνεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία εισοδήματος θα έχουν αναδρομική εφαρμογή, από 1/1/2016.
  • Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ισχύουν συντελεστές φόρου που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής: 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 μέχρι τα 20.000 ευρώ, 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 μέχρι 30.000, 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 μέχρι 40.000 ευρώ κ.ο.κ.
Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις επίσης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.
Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο. 
Μειώσεις φόρου προβλέπονται στα εισοδήματα από 28.000 μέχρι 44.000 ευρώ, όπως επίσης και για μεγαλύτερα προσωπικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 52.000 μέχρι 58.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστροφή φόρου (μέχρι 2.000 ευρώ) θα υποχωρεί κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000, δηλαδή θα ισχύει και για προσωπικά εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ, στο πλαίσιο της «φορολογικής δικαιοσύνης» και ενώ απογειώνεται η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων...
  • Για τα εισοδήματα από ακίνητα, παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, που διαμορφώνεται ως εξής:
Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά, που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.
- Για ενοίκια από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 33% στο 35%, ενώ καθιερώνεται συντελεστής 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.
  • Προβλέπεται επίσης η αυτοτελής φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επί των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% (από 10%), χωρίς βέβαια να αθροίζεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολογία επί των μερισμάτων (15%) διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το συντελεστή (22%) που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο των μισθωτών - συνταξιούχων...

Απόσυρση μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την οριστική απόσυρση της υπάρχουσας ρύθμισης για την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ.
Από το συγκεκριμένο μέτρο, που είχε έλθει ως «ισοδύναμο» για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προβλέπονταν έσοδα ύψους 215 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό μετά από διαδοχικές αναβολές ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη, ενώ πλέον αποσύρεται οριστικά.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα όλων των τυχερών παιγνιδιών από το 30% στο 35% επί του μεικτού κέρδους, που σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες από την απόσυρση της προηγούμενης ρύθμισης.

Νέο «πακέτο» στα σκαριά

Σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.
Προ των πυλών βρίσκεται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται επίσης:
Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακαβιβλίαθέατρα, καθώς και σειρά άλλων νέων μέτρων...
 - Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.
- Η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο συντελεστή 24%.
- Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυομέσω κινητής τηλεφωνίας.
 Παρακάτω επισυνάπτεται το νομοσχέδιο σε μορφή PDF. 

«Όλοι στους δρόμους για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα! Οργανώνουμε την αγωνιστική απάντηση, προετοιμάζουμε τη 48ωρη απεργία», σημειώνει το ΠΑΜΕ για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τους ελιγμούς, τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης που στόχο έχουν να αδυνατίσουν της αγωνιστική απάντηση απέναντι στο νέο χτύπημα που φέρνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Να απαντήσουμε στα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης!
Μετά το νέο τσεκούρι που επιβλήθηκε το καλοκαίρι στις ήδη τσακισμένες συντάξεις, όταν έχουν ήδη ψηφιστεί μειώσεις ύψους 1,8 δισ. στις συνταξιοδοτικές δαπάνες μόνο για το 2016 και για τα έτη 2017-2018 προβλέπονται μεγαλύτερες περικοπές, προκλητικά η κυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι ότι με το νέο νόμο-λαιμητόμο δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.
Έρχεται βαρύ πλήγμα στο Ασφαλιστικό που μας αγγίζει όλους! Κάθε εργαζόμενο, κάθε κλάδο! Εργαζόμενους νέους και παλιούς, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους με πολλά έτη ασφάλισης, εργαζόμενους με μισθούς που χαρακτηρίζονται "υψηλοί" προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξίσωση προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, ώστε να συνηθίσουμε τη ζωή με τα ελάχιστα και τα ψίχουλα! Το νέο Ασφαλιστικό χτυπά κύρια τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους σημερινούς άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, τους εργαζόμενους που εργάζονται με όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας, τους ανέργους! Είναι οι εργαζόμενοι που καταδικάζονται σήμερα στην ανέχεια και στο μέλλον σε μια σύνταξη στα όρια των 400-500 ευρώ, λίγο παραπάνω από το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα εγγυάται δήθεν το κράτος!
Με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση τσακίζεται η σημερινή κατώτερη σύνταξη ως και 15% περίπου. Από τα 486 ευρώ κατρακυλά στα 345 της εθνικής σύνταξης. Τα 15 έτη του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης που θα προστίθενται στην εθνική σύνταξη, θα υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,77%, δηλαδή στην κυριολεξία θα προστίθενται ψίχουλα! Επιπλέον τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης θα δίνονται με 20 έτη ασφάλισης όταν σήμερα αρκούσαν 15 έτη. Όποιος εργαζόμενος θέλει να βγει στα 62 έτη, όπως για πολλές κατηγορίες ίσχυε ως σήμερα, θα δέχεται ποινή 40%, δηλαδή θα μειώνεται απευθείας η σύνταξή του, στα 230 ευρώ.
Οι μειώσεις δεν αγγίζουν μόνο τους νέους συνταξιούχους, αλλά και τους παλιούς! Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ο υπολογισμός με βάση το μέσο όρο του εργασιακού βίου, η νέα σφαγή στις επικουρικές συντάξεις, το τσάκισμα του ΕΚΑΣ μέχρι την πλήρη κατάργησή του, το χτύπημα στις αναπηρικές συντάξεις πλαισιώνονται με νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, με αυτόματους κόφτες συντάξεων!
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Καμιά αναμονή!
Δεν θα τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν τη σφαγή!
Δεν θα παραδώσουμε την Ασφάλιση στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που περιμένουν στη γωνία!
Δεν θα περάσει ο νόμος-λαιμητόμος!
Όλοι στον αγώνα, όλοι στη 48ωρη απεργία!». 

Δρομολογείται η κατάθεση και η ψήφισή του στη Βουλή. Ολοι σε θέση μάχης, για να δοθεί άμεση απάντηση, για την οργάνωση και την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας
Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τρίτη ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό,σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο η συζήτησή του να ολοκληρωθεί στις Επιτροπές μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα.
Οπως, επιβεβαιώνεται και από τη διαρροή του στον Τύπο, το νομοσχέδιο έρχεται να λεηλατήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συντρίβει τις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων, από τη στιγμή που το νέο σύστημα τεθεί σε ισχύ, διαλύει την επικουρική Ασφάλιση και προχωρά σε νέες περικοπές στους ήδη συνταξιούχους, ιδιαίτερα μέσω των επικουρικών, τουΕΚΑΣ και των εφάπαξ.
Επίσης, βάζει στο χέρι όσα αποθεματικά έχουν απομείνει, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων σε έναν μοναδικό φορέα, περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση προς το σύστημα, την ίδια ώρα πουαυξάνει κατακόρυφα τις ασφαλιστικές εισφορές σε μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων, όπως οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Οπως, εξάλλου, αναγνωρίζεται ρητά, ο νέος νόμος δεν είναι το τέλος των ανατροπών, αλλά κρατιέται ορθάνοιχτη η δέσμευση για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις στο μέλλον, αφού πρέπει να τηρούνται οι «δημοσιονομικές υποχρεώσεις» της χώρας και η συνταξιοδοτική δαπάνη να μην υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια (16% του ΑΕΠ).
Τέλος η 15ετία
Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα ανοίγει διάπλατα η πόρτα για κατάργηση της 15ετίας, καταργούνται τα κατώτερα όρια των συντάξεων, χειροτερεύουν οι όροι απόδοσης των αναπηρικών συντάξεων, αυστηροποιείται το καθεστώς των συντάξεων χηρείας,αυξάνονται οι «ποινές» για τις πρόωρες, καθιστώντας μια τέτοια επιλογή απαγορευτική, μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στη 13η και 14η σύνταξη, την ίδια στιγμή που με τον προωθούμενο νόμο επιβάλλονται 14 εισφορές το χρόνο.
Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση «εθνική» σύνταξη μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό, για να χτυπηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση και να περικοπούν περαιτέρω όλες οι κύριες συντάξεις, όλων των Ταμείων, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες. Η «ανταποδοτική σύνταξη», που θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίες ορίζονται πλέον στο 20% επί του μισθού ή του εισοδήματος, συρρικνώνεται στο έπακρο, εξαιτίας των μικρών ποσοστών αναπλήρωσης και του ακόμα μικρότερου συντάξιμου μισθού, με τα οποία θα υπολογίζεται, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Ετσι, το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε ποσά όχι μόνο μικρότερα σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, αλλά στην κυριολεξία σε συντάξεις πείνας.
Βασικές πλευρές του νομοσχεδίου
Ας δούμε ορισμένες βασικές πλευρές του νέου νόμου, όπως ετοιμάζεται να τον καταθέσει η κυβέρνηση, χωρίς να παίρνουμε υπόψη τυχόν αλλαγές προς το χειρότερο, μέχρι να φτάσει στις Επιτροπές της Βουλής.
«Εθνική» σύνταξη: Ορίζεται στα 384 ευρώ, αλλά θα δίνεται ολόκληρη μόνο μετά από 20 χρόνια Ασφάλισης (6.000 ένσημα). Για κάθε έτος λιγότερο των 20 ετών Ασφάλισης, θα μειώνεται κατά 2% και θα πέφτει στα 346 ευρώ στην περίπτωση της 15ετίας. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι με τη 15ετία ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ως εκ τούτου αρχίζει το ξήλωμά της.
Ακόμα, η «εθνική» θα μειώνεται στο μισό στην περίπτωση αναπηρίαςμε ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99%, θα μειώνεται κατά 25% στην περίπτωση αναπηρίας από 67% έως 79,99% και θα δίνεται ολόκληρη στην περίπτωση αναπηρίας μόνο με ποσοστό άνω του 80%. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που είχαν την ατυχία να περιέλθουν σε κατάσταση αναπηρίας και που επιβάλλεται η ακόμα μεγαλύτερη προστασία εκ μέρους του κράτους, τιμωρούνται και από πάνω, γιατί έχασαν την ικανότητά τους για εργασία από ατύχημα ή ασθένεια!
Επιπλέον, η «εθνική» θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος διαμονής στη χώρα μας μικρότερο των 40 ετών, από το 15ο έτος και μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και στην περίπτωση τωνπρόωρων συνταξιοδοτήσεων κατά 1/200 για κάθε μήνα «πρόωρης» συνταξιοδότησης, πριν το τυπικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, θα δίνεται μόνο μια «εθνική» σύνταξη στην περίπτωση θεμελίωσης δύο κύριων συντάξεων. Ολες αυτές οι προϋποθέσεις περιορίζουν τους δικαιούχους της «εθνικής» και τη μετατρέπουν σε κοροϊδία ...εθνικών διαστάσεων.
Ανταποδοτική σύνταξη: Με το νέο σύστημα, «εθνική» και «ανταποδοτική» θα δίνουν αθροιστικά στη 15ετία σύνταξη από 10% έως και 15% μικρότερη σε σχέση με τα σημερινά κατώτερα όρια (486 ευρώ για το ΙΚΑ). Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση καταργεί τα κατώτερα όρια, που ορίζονταν με νόμο. Εννοείται ότι οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις περιπτώσεις με περισσότερα χρόνια, με μεγαλύτερες αποδοχές και εισοδήματα, αφού το ανταποδοτικό τμήματων συντάξεων θα είναι ακόμα μικρότερο.
Συγκεκριμένα, ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, γεγονός που τον περιορίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις από 25% έως και 30% σε σχέση με σήμερα. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά αναπλήρωσης περιορίζονται για κάθε χρόνο Ασφάλισης, από το 2% με το παλιό σύστημα, στο 0,77% έως και 2% στο νέο σύστημα.
Ετσι, για τα 20 χρόνια Ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 16,77% αντί του 40% με το ισχύον σύστημα, για τα 30 χρόνια Ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται στο 26,37% αντί του 60%, στην περίπτωση 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης γίνεται 33,81%, αντί του 70% και στην περίπτωση 40ετίας συρρικνώνεται στο 42,8% αντί του 80% με το ισχύον.

Ενα παράδειγμα για τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 2.373 ευρώ, με το ισχύον σύστημα (70% ποσοστό αναπλήρωσης) έβγαλε σύνταξη 1.661 ευρώ μεικτά. Στο νέο σύστημα, ο συντάξιμος μισθός (υπολογιζόμενος σε όλο τον εργάσιμο βίο) μειώνεται στα 1.780 ευρώ και με ποσοστό αναπλήρωσης το 33,81%, δίνει «ανταποδοτική» σύνταξη μόλις 602 ευρώ.
Αθροίζοντας και τα 384 ευρώ της «εθνικής», η τελική σύνταξη θα είναι μόλις 986 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, θα είναι μικρότερη κατά 675 ευρώ και σε ποσοστό κατά 40,6%! Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο ακόμα και σε σχέση με τις μειώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στους παλιούς συνταξιούχους και που στη συγκεκριμένη περίπτωση μείωσαν το αρχικό ποσό της σύνταξης των 1.661 ευρώ στα 1.351 ευρώ μεικτά! Αρα, όλα τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν τους ψεύτικους ισχυρισμούς και την κοροϊδία της κυβέρνησης ότι τάχα δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις.

Μάλιστα, στους νέους συνταξιούχους οι μειώσεις αυτές θα εφαρμοστούν ακαριαία. Για τις περικοπές κάτω του 20%, οι μειώσεις θα επιβληθούν ατόφιες. Μόνο για τις περικοπές άνω του 20%, προβλέπεται επιστροφή ενός μέρους της απώλειας των νέων συνταξιούχων. Θα επιστρέφεται, δηλαδή, το 50% της διαφοράς άνω του 20% γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος, το 1/3 της διαφοράς γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν του χρόνου και μόλις το 1/4 της διαφοράς για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018.

Με νέα μέτρα και προπάντων με νέους εκβιασμούς, για την αποδοχή τους από το λαό και την εφαρμογή τους στο κοντινό μέλλον, επέστρεψε από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αυτό που αποφασίστηκε σε γενικές γραμμές, είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, σαν «εφεδρεία», προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αν τα μέτρα των 5,5 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το κουαρτέτο αποδειχτούν ανεπαρκή.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πρόσθετα μέτρα ως προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να κλείσει η «αξιολόγηση» και καθησυχάζει το λαό ότι ο στόχος θα καλυφθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το «εφεδρικό» πακέτο.
Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει έδαφος για τη νομοθέτηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έχουν καταληχθεί και ταυτόχρονα κρατάει ανοιχτό το δρόμο για τα επόμενα που με βεβαιότητα θα έρθουν, αν ο λαός δεν παρέμβει καθοριστικά στις εξελίξεις.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εκβιάζει το λαό να αποδεχτεί τις νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, με το επιχείρημα ότι αυτό είναι το «ήπιο» κομμάτι της συμφωνίας, που αν δεν αποδώσει, τότε θα πρέπει να συμπληρωθεί με ακόμα χειρότερα μέτρα, όπως αυτά που περιέχονται στο πακέτο «εν αναμονή».
Καλεί το λαό να ταυτιστεί με το στόχο του κεφαλαίου για άμεση ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα την ολοκληρωτική συντριβή των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και ένα νέο κύκλο φοροαφαίμαξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα «αναστηθεί» η οικονομία και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το «εφεδρικό» πακέτο των μέτρων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα μέχρι το 2018.
Πετάει μάλιστα και το «τυράκι» του χρέους, σαν να πρόκειται ο λαός να ωφεληθεί από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διευθέτησή του.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, στα μέτρα «εν αναμονή» περιέχονται νέες περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% σε ρεύμα και νερό, περικοπές κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και άλλα.
Ακόμα κι αν αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν όλα μέχρι το 2018, είναι βέβαιο ότι πάνω απ' όλα αποτελούν εφεδρεία του κεφαλαίου και ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει προσπάθεια να νομοθετηθούν. Αλλωστε, ορισμένα από αυτά, όπως οι ομαδικές απολύσεις, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στον κύκλο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την «αξιολόγηση».
Παράλληλα, η κυβέρνηση απειλεί ότι αν δεν κλείσει η «αξιολόγηση» θα παραιτηθεί και η χώρα θα βυθιστεί σε πολιτική αστάθεια. Η απειλή αυτή, αν και επίσημα διαψεύδεται, δεν απευθύνεται στους «εταίρους» της κυβέρνησης αλλά στο λαό.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και με το Προσφυγικό να οξύνεται, η κινδυνολογία περί «αστάθειας» έχει στόχο να φοβερίσει το λαό, να τον βάλει στη γωνία, να μην αγωνιστεί, να μην διεκδικήσει.
Η ένταση των εκβιασμών δείχνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τις αμέσως επόμενες μέρες να ολοκληρώσει την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε με το κουαρτέτο.

Απ' αυτή τη σκοπιά, η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας δεν δίνει απάντηση μόνο στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και στους άθλιους εκβιασμούς της, στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το λαό και να τον στρατεύσει σε θυσίες δίχως τέλος, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget