11/21/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Νέα μέτρα που θα αποδώσουν 5,7 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.
Τα 3,2 δισ. ευρώ θα είναι πρόσθετοι φόροι, γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και στις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
Τα κονδύλια που αφορούν την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών θα είναι μειωμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας το νέο «μαχαίρι» που θα έρθει στο ασφαλιστικό και στα κοινωνικά επιδόματα.
Η ετήσια απόδοση των μέτρων μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ήταν 6,2 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ και όχι στην άμβλυνση των μέτρων.
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με το προσχέδιο. Για το 2015 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο (0%) έναντι εκτιμήσεων για μείωση της τάξης του 2,3% στο προσχέδιο. Για το 2016 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,7% έναντι μείωσης 1,3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το χρονοδιάγραμμα στη Βουλή
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την προσεχή Τετάρτη και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 1η Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Δεκέμβρη με την ονομαστική ψηφοφορία.

Να επιλυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μην ιδιωτικοποιηθούν οι δομές κοινωνικής πρόνοιας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λήγει σε δύο μήνες. Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοί του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί το 2016 με την ίδια μορφή. Επίσης, προανήγγειλαν την επεξεργασία ενός Πανελλαδικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΑμΕΑ και ευάλωτων ομάδων.
Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι του προγράμματος πρέπει να μονιμοποιηθούν και όχι να παραμένουν σε ομηρία. «Στην πραγματικότητα δεν είπατε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επαναλαμβάνετε την ίδια τακτική, τους κρατάτε σε ομηρία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι αναγκαίο σήμερα η διεύρυνση, η στήριξη και αναβάθμιση αυτών των δημόσιων προνοιακών υπηρεσιών, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους με οποιονδήποτε μανδύα και αν ντυθεί, είτε με ΜΚΟ είτε με ΚΟΙΝΣΕΠ είτε απευθείας σε ιδιώτες», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγγελία της κυβέρνησης για αυτό το Πανελλαδικό Δίκτυο, εκφράζοντας φόβους ότι θα συνδεθεί από την κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό σύστημα-καρμανιόλα που ετοιμάζει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος, αλλά θα συνεχιστεί η εργασιακή τους ομηρία. «Τόσα χρόνια με αυτές τις εργασιακές σχέσεις οι εργαζόμενοι προσέφεραν μια σημαντική βοήθεια», ισχυρίστηκε. Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Υγείας.
Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας αντί να απαντήσει, επί της ουσίας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν χρειαζόμαστε αγανακτισμένους πολίτες», απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του Κόμματος.
«Από πού και ως πού ένας τομέας πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι στο υπουργείο Εργασίας; Τι προμηνύει αυτό;», διερωτήθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης. «Οι Ερωτήσεις μας αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι υπουργός. Αρμόδιος. Έρχεται εδώ και πρέπει να δώσει απαντήσεις», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας από τον υπουργό να μην έχει τέτοια εμπάθεια με το ΚΚΕ. 

Το πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες, έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Επισήμανε ότι στις 31/12/2015 τελειώνει η ισχύς της νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 5 ν. 4047), σύμφωνα με την οποία καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό η μισθοδοσία των μονίμων και των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζομένων, που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας στις Περιφέρειες και τους Δήμους, σύμφωνα με το ν. 3852/2010, με αποτέλεσμα να πληρώνονται μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 60%, προκαλώντας ανησυχία και προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων.  
Πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν τακτικό προσωπικό των Περιφερειών, που μεταφέρθηκε από τις περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων, στα οποία είχαν προσληφθεί ως «κρατικοί υπάλληλοι», στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στην συνέχεια στις αιρετές Περιφέρειες, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, απαντώντας ότι οι δήμοι της χώρας πληρώνουν απευθείας και κανονικά τους εργαζόμενους.
Ο Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς έχουν προσληφθεί ως κρατικοί υπάλληλοι και κατήγγειλε την κυβέρνηση, που επιμένει να πληρώνονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους της Τοπικής Διοίκησης γιατί θέλει αυτή η σύνδεση να γίνεται μέσω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και οι εργαζόμενοι να είναι στον αέρα.

Την ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας ουσιαστικά τη συναίνεση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έτσι όπως απορρέει από το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του.
Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτόν το στόχο, ενώ δεν παρέλειψε να κατακρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τώρα κάνουν κριτική, ενώ ήταν «αυτοί που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες».
Προϊδεάζοντας για τα χειρότερα που έρχονται για τη ζωή της εργατικής τάξης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σφίξουμε τα δόντια με αποφασιστικότητα για τον τόπο σε αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές, τις ανηφορικές», και κατέληξε πως «θα μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο», θέλοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες για καλύτερες μέρες, την ώρα που ο στόχος της μετάβασης στην καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει την ισοπέδωση κάθε εργατικού λαϊκού δικαιώματος. 
Επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο όσον αφορά το νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, ισχυριζόμενος ότι η συγκυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει το 60% αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν δάνειο, την ώρα που άμεσα θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία με τις τράπεζες να καθορίζουν τους όρους προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης στα κρίσιμα θέματα, όπως το Προσφυγικό. 

Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εταιρείας «Κόκα Κόλα» στο Βόλο και την πρόθεσή της να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο που είναι το μοναδικό όπου υπάρχει σωματείο, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στους εργαζόμενους και την τοπική οικονομία, κατήγγειλε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ.
Επισήμανε ότι σήμερα η εταιρεία απασχολεί 87 εργαζόμενους στην παραγωγική διαδικασία, ενώ στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της, που η διαχείρισή τους έχει παραχωρηθεί σε εργολάβο με σύμβαση, απασχολούνται περίπου 50 εργαζόμενοι. Υπολογίζοντας και τους εργαζόμενους οδηγούς στις μεταφορές, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 180 και ενδεχόμενο κλείσιμό της θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε όλους. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, πρόσθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής, πληρώνονται με κλαδικές συμβάσεις εργασίας και έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, κάτι που ενοχλεί την εργοδοσία καθώς στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου δεν υπάρχει σωματείο εδώ και 25 χρόνια. 
Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, δηλώνοντας ότι έχει ήδη γίνει μια πρώτη τριμερής συνάντηση με εργαζόμενους και εργοδοσία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.
Ο Κ. Στεργίου επισήμανε την αγωνία των εργαζομένων και συνολικά της εργατικής τάξης της περιοχής, ενώ κατήγγειλε ότι οι βιομηχανίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι λειτουργούν με βάση ένα αντεργατικό πλαίσιο που υπήρχε και διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση και είναι σε βάρος των εργαζομένων αφού τους μετατρέπει σε έρμαια στις ορέξεις της εργοδοσίας.

ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΗΡΩΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων TASS.
Μετάφραση: revol-now.blogspot.com. 

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, 20 Νοέμβρη/TASS/. H τρίτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα που περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην ηρωοποίηση (glorification) του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που υποβοηθούν την κλιμάκωση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας σχετιζόμενες με αυτόν.

Συνολικά 126 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπερψήφισαν το ψήφισμα και τέσσερις χώρες- Καναδάς, Παλάου, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία- ψήφισαν κατά. Άλλες 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν από την ψηφοφορία.

115 χώρες ψήφισαν ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι όταν (και πάλι) τρεις χώρες- Καναδάς, Ουκρανία και ΗΠΑ - το είχαν καταψηφίσει.

Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε άρνηση του Ολοκαυτώματος και εκφράζει ανησυχία για οποιαδήποτε μορφή ηρωοποίησης (απότησης φόρου τιμής) στο Ναζισμό, σε πρώην μέλη των SS, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μνημείων γι' αυτούς, όπως επίσης και "ατελείωτες προσπάθειες βανδαλισμού ή καταστροφής μνημείων όσων πολέμησαν το Ναζισμό κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".  

[...]


Το ψήφισμα δίνει επίσης προσοχή στην ενεργό χρήση του ίντερνετ ως μέσου προπαγάνδας του ρατσισμού και ξενοφοβίας και υπογραμμίζει την σημασία του να παρθούν νομικά μέτρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Πολιτικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γιεβγένι Ζαγκάϊνοβ, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματος δήλωσε πως η επιτροπή συνέρχονταν την παραμονή της 70ης επετείου από το ξεκίνημα της δίκης της Νυρεμβέργης η οποία "... έδωσε απάντηση μιας δια παντός στο ερώτημα ποιοί προσωποποιούσαν τις δυνάμεις του καλού και του κακού κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".


Το έγγραφο του ψηφίσματος. Πηγή: Fadomduck2.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι η Ουκρανία καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα - είναι γνωστή η φασιστική-ναζιστική ιδεολογική καταγωγή της σημερινής ακροδεξιάς ουκρανικής κυβέρνησης και το πως ανήλθε στην εξουσία. Η καταψήφιση του ψηφίσματος από ΗΠΑ και Καναδά αναδεικνύει τόσο την αλληλεγγύη τους στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου, όσο και την προσπάθεια τους να σταθούν απέναντι σε ψηφίσματα που φέρνει στον ΟΗΕ η Μόσχα. 


Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αποχή της Ε.Ε. και της "αριστερής" ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ε.Ε. των δήθεν "δημοκρατικών αξιών" είναι αυτή που δείχνει ανοχή σε φασιστικά μορφώματα που ξεπηδούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα διατρανώνει τον αντικομμουνισμό της και την εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού. Η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί ερωτήματα. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών είναι υπόλογο για την στάση αυτή και οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την αποχή από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.


Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης που έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους τρεις εργαζόμενους του Πάρκου που παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη, αλλά και στη γενικότερη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο «Α. Τρίτσης» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης. Οι εργαζόμενοι υπάγονται στο Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, ενώ η ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου έχει μεταφερθεί στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας.
Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για τις επείγουσες ανάγκες, να υπάρξει σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και συνολικά της Αττικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης περιορίστηκε να περιγράψει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου με υπόνοιες βαριών ποινικών ευθυνών. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το πώς μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, καθώς ανήκουν στο Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του πάρκου έχουν περάσει στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας. Όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις για να δοθεί εκ νέου η διαχείριση στο Μητροπολιτικό Φορέα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ του επισήμανε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να υπάρξουν πόροι και να μην τεμαχιστούν τα φιλέτα του Πάρκου ώστε να πουληθούν στη συνέχεια. 

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015 συζητήθηκε το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τον «Καλλικράτη», από 1 Γενάρη 2016, παύει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γίνεται μέχρι τώρα και τη μεταφέρει στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται ενάντια στη σχετική κυβερνητική απόφαση και ζήτησε να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος, ώστε να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι δεν αρκεί η απόφαση, αλλά τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια ώστε οι εργαζόμενοι να μείνουν στο κενό, γιατί μπορεί η κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι. Το ζήτημα της μισθοδοσίας μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) είναι η υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ, μαζί ή χώρια, και συνεχίζεται απρόσκοπτα και ταχύτατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεν πρόκειται απλά για μια μνημονιακή πολιτική, αλλά για κεντρική πολιτική γραμμή, που στα πλαίσια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαιτεί τη μείωση του κόστους εργασίας. Που απαιτεί την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και να περάσουν στην πλάτη των εργαζομένων και των οικογενειών τους τα βάρη που έπρεπε το κράτος να καλύπτει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Σημείωσαν, επίσης, πως οι ΚΑΠ τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60%, τα αποθεματικά έχουν δοθεί για να πληρωθούν οι δανειστές και πως δεν γίνεται να περιμένουμε την αύξηση των ΚΑΠ, δηλαδή να προσδοκούμε να αυξηθούν οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών.
Στη συζήτηση επί του θέματος της 5ης τροποποίησης του Προϋπολογισμού και της 2ης τροποποίησης του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής του οικονομικού έτους 2015 οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισαν την εισήγηση της Διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής.
Τόνισαν ότι αποδεικνύεται μ’ αυτές τις τροποποιήσεις ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας, ούτε αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν αλλαγές που αφορούν διορθώσεις τίτλων που σημαίνει καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων. Υπάρχουν, επιπλέον, μειώσεις σε έσοδα από ΚΑΠ για κάλυψη επενδυτικών δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης οδικού δικτύου, κατά 2.451.244 ευρώ που μεταφέρονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή αντί να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό περικόπτονται. Τέλος, τα έσοδα από επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 66.614.441 ευρώ και απεντάσσονται έργα κυρίως αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά κλπ.
Κατά τη συζήτηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν, τονίζοντας ότι η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 ήρθε να καλύψει την ανάγκη ενίσχυσης των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων παραγωγής αλιευμάτων και τη διάλυση της παράκτιας και μέσης αλιείας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται νέα περιοριστικά μέτρα για την άσκηση της αλιείας (νέο χωροταξικό), πολλαπλασιασμό των αλιευτικών καταφυγίων (περιοχές απαγόρευσης ψαρέματος), μεγάλη αύξηση περιοχών που θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια και με οικονομική ενίσχυσή τους, ενώ για τα υπόλοιπα ύδατα θα αυξηθούν οι μήνες απαγόρευσης κάθε έτος, που σημαίνει μείωση της αλιευτικής ικανότητας, εξαφάνιση του εισοδήματος μικρών και μεσαίων ψαράδων και τελικά στη μαζική έξοδο από το επάγγελμα. Το αλιευτικό έλλειμμα, που θα δημιουργηθεί, θα καλύψει η ιχθυοκαλλιέργεια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.
Κατήγγειλαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν συναποφασίσει την ΚΑλΠ, έχουν δεσμευτεί να την εφαρμόσουν και την εφάρμοζαν, όπως κάνει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Υποστήριξαν ότι η προστασία των αλιευτικών πόρων δεν μπορεί να εξασφαλισθεί στο πλαίσιο της ΚΑλΠ. Προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα καταργήσει το κέρδος ως κίνητρο και της αλιευτικής παραγωγής, θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό ώστε να εξασφαλίσει το εισόδημα των ψαράδων, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη λαϊκή ευημερία και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Για το θέμα, τέλος, της δαπάνης ύψους 2.000.000 ευρώ, για την επιχορήγηση φορέων παιδικής προστασίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι υπερψηφίζουν μεν τη σκοπιμότητα, αλλά υποστήριξαν ότι για να αντιμετωπιστεί το διαρκώς διογκούμενο λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πρόβλημα της παιδικής προστασίας, πρέπει να χτυπηθούν τα αίτια των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων, που οδηγούν στα ιδρύματα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, οικογενειών με ιδιαίτερα προβλήματα, που συνθλίβονται καθημερινά και αδυνατούν να επιβιώσουν, χωρίς καμία κρατική στήριξη.
Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ιδρύματα, π.χ. "Μητέρα", "Αναρρωτήριο Πεντέλης" κλπ., που υποχρηματοδοτούνται, χωρίς προσωπικό με κλειστές πτέρυγες κλπ. και αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους.

Υποστήριξαν ότι χωρίς ένα ενιαίο πανελλαδικό, δημόσιο φορέα, που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις δομές, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία και δεν εναπόκειται σε ιδρύματα και «φιλάνθρωπους» πλούσιους χορηγούς, εθελοντές κλπ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού Δημαρχείου Μακροχωρίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, με συμμετοχή αγροτών κύρια από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισε το καλοκαίρι από κοινού και με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πάνε "δέρμα-νύχι" με την κουτσουρεμένη κατά 50% νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, που προχωρά στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή με το άρπαγμα γης και παραγωγής από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και ανεβάζουν το ΦΠΑ στα εφόδια από το 13% στο 23%, αυξάνουν οριζόντια για όλους -μικρούς και μεγάλους- τη φορολογία από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων - ενισχύσεων - αποζημιώσεων, υπερτριπλασιάζουν την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 100%, τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα και χαράτσια.

To προηγούμενο διάστημα συντονισμένοι με το πλαίσιο των αιτημάτων, που καταλήξαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων, με συμμετοχή πάνω από 250 φορέων από 37 νομούς της χώρας στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμβάλαμε στην ανάπτυξη μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές (συσκέψεις, παραστάσεις, καταλήψεις ΔΟΥ - ΕΛΓΑ - Περιφερειών, συλλαλητήρια με τρακτέρ κ.ά.) σε όλη τη χώρα. Βασισμένοι στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας θα προχωρήσουμε, όπως είχαμε αποφασίσει, σε νέα πανελλαδική σύσκεψη το πιθανότερο στις 6 Δεκέμβρη στην πορεία κλιμάκωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το προηγούμενο διάστημα φάνηκε γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι "το ίδιο" και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που προέβαλαν σαν αίτημα διάφορες Πρωτοβουλίες. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%. Εμείς αντιπαλεύουμε την ΚΑΠ του ξεκληρίσματος, οι διάφορες Πρωτοβουλίες τη θεωρούν εργαλείο ανασυγκρότησης της αγροτικής μας οικονομία. Οι διάφοροι ηγέτες των Πρωτοβουλιών προσπαθούν να νεκραναστήσουν τις απαξιωμένες στη συνείδηση της αγροτιάς ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έβαζαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, τη στιγμή που χειροτέρευε η θέση του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου.

Στον αγώνα μας αυτό έχουμε φυσικούς συμμάχους και δεν πάμε μόνοι μας. Έχουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα παιδιά μας, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με όλους αυτούς αντιπαλεύουμε τις βάρβαρες καπιταλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές.

Προχωράμε στη συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών μας αντιδράσεων στη λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων με οργανωμένο πανελλαδικό συντονισμό κόντρα στη βία των ΜΑΤ και των χημικών της "αριστερής" κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης και από αυτήν τακτικής των αγροτοδικείων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μπούτας.


Ακολούθησαν ερωτήσεις και ξεκαθαρίστηκαν απορίες, ενώ έγιναν και πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες αγρότες. Δόθηκε ραντεβού με όλους στους αγώνες, που εντείνονται το επόμενο διάστημα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, για δυναμική αγωνιστική απάντηση σε αυτές τις πέρα για πέρα αντιαγροτικές πολιτικές, που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς και τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων. 

Να πάρει πίσω το υπουργείο Παιδείας την κατάπτυστη εγκύκλιο που αποκλείει τα παιδιά των ανέργων και οικογενειών με έναν εργαζόμενο από τα ολοήμερα σχολεία απαιτεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.).
Στις 13 Νοέμβρη το υπουργείο Παιδείας έστειλε στις περιφερειακές διευθύνσεις εγκύκλιο όπου ανέφερε: «Για την φοίτηση των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), για το σχολικό έτος 2015-2016 και μόνο σε όσα σχολεία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ολοήμερα τμήματα και έως την πλήρη κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, προτεραιότητα φοίτησης στα ολοήμερα τμήματα έχουν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, οι οποίοι προσκομίζουν στη σχολική μονάδα σχετικές βεβαιώσεις εργασίας».
Όπως επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ: Με τη συγκεκριμένη κατάπτυστη εγκύκλιο, στην πραγματικότητα τα κενά καλύπτονται αποκλείοντας χιλιάδες παιδιά από το ολοήμερο! Το υπουργείο τιμωρεί χιλιάδες οικογένειες για να εξοικονομήσει πόρους, πιστώσεις και εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα που ακόμα και σήμερα υπολειτουργούν.
Η απάντηση του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος πρέπει να είναι άμεση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους. Οργανώνουμε τη δράση μας , σηκώνουμε τείχος αλληλεγγύης, παίρνουμε μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας.
Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη εγκύκλιος της ΝΤΡΟΠΗΣ και να λειτουργήσουν τώρα όλα τα ολοήμερα τμήματα!
  • Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί για τη μόρφωση των παιδιών μας».

Οι ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές και τις υποδομές, όπως επίσης οι τομείς της Ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων, τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται για κοινές μπίζνες ελληνικοί και ρωσικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος είχε επαφές για τα ίδια θέματα με τους αρμόδιους υπουργούς και το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είναι αρμόδιος για τη βιομηχανία και την ενέργεια και σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης οι «πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2015 στο Σότσι, καθώς και η προετοιμασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στοιχίζεται πιο ανοιχτά με τους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με το ρωσικό κεφάλαιο.
Σιδηρόδρομοι και Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια της χώρας παραμένει, κάνοντας αναφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Για το αν θα υπάρξει ρωσική συμμετοχή στους διαγωνισμούς των ιδιωτικοποιήσεων, απάντησε ότι «σε πιθανές μη συμμετοχές όχι μόνο ρωσικών εταιρειών, αλλά και άλλων εταιρειών στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, έχουν τις ευθύνες τους αυτοί που χειρίστηκαν τους διαγωνισμούς και αυτοί που σχεδίασαν τους διαγωνισμούς, όλοι όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αυτών των ιδιωτικοποιήσεων». Επανέλαβε πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης να προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως «υπάρχει η συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα να προχωρήσει στις εννέα ιδιωτικοποιήσεις και αυτές θα προχωρήσουν, από τη στιγμή που έχουμε δεσμευτεί, έστω κι αν είναι κατά τη γνώμη μας λάθος αυτός ο σχεδιασμός».
Επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ
Με τον Στ. Πιτσιόρλα, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, συναντήθηκε ο Ρώσος αξιωματούχος και συζήτησε επί συγκεκριμένων διαγωνισμών. Σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται ότι «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει και όπου εκδηλώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον. Επίσης συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Έμφαση δόθηκε σε τομείς Υποδομών, Τουρισμού και Ενέργειας».
Ενέργεια και αγροτικά προϊόντα
Η Ενέργεια είναι στην ατζέντα του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται πως οι προσδοκίες πλέον των δυο κυβερνήσεων είναι χαμηλές. Αυτό τουλάχιστον προδίδει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
«Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Ιδιαίτερα συζητήθηκε και το ζήτημα του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου» αναφέρει απλά και μόνο η σχετική ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ρωσική κυβέρνηση το συνδέει άμεσα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ και δεν προβλέπεται αλλαγή στάσης αν δεν αλλάξει και η στάση της ΕΕ.

Αν και το ρωσικό μήνυμα είναι σαφές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «βλέπει» σε ανακοίνωσή του «παράθυρο» για τροποποίηση του εμπάργκο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος ανέφερε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ., υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα» και πως «δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα η ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο».

Ανακοίνωση εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με τίτλο: «Απεμπλοκή τώρα από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Η Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ - η οποία κυκλοφορεί και στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» - έχει ως εξής: 

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ

Απεμπλοκή τώρα από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το ΚΚΕ καταδίκασε τις πολύνεκρες εγκληματικές επιθέσεις στο Παρίσι και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό.
Σήμερα, λίγες μέρες μετά, βλέπουμε πως αυτές οι επιθέσεις, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιδιώκεται να γίνουν το άλλοθι για την παραπέρα ιμπεριαλιστική εμπλοκή στη Συρία και, ταυτόχρονα, για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, της καταστολής, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.
Για τις εξελίξεις αυτές, που απαιτούν την επαγρύπνηση των εργαζομένων και την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, γίνεται αναγκαίο να θέσουμε τα εξής:
1. Ο πόλεμος, που εδώ και 5 χρόνια μαίνεται στη Συρία κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει ξεριζώσει από τις εστίες τους εκατομμύρια άλλους, είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δείχνει πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας «χούφτας» εκμεταλλευτών, «γεννά» την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους.
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κι όταν τα άλλα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα «πανηγύριζαν» για τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, ανέδειξε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, πάνω στο έδαφος της οποίας εκτυλίσσεται ο πόλεμος στη Συρία, όπως και την οργανωμένη επιχείρηση επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, Ισραήλ, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Εμιράτων, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.
2. Οι στοχεύσεις αυτής της επέμβασης βρίσκονται στην προώθηση του σχεδίου της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», που, όπως έγκαιρα είχαμε τονίσει, αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις πηγές Ενέργειας και στα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής που αποτελεί «πέρασμα» για το εμπόριο και τις μεταφορές.
Ταυτόχρονα, στοχεύει στην «αναδόμηση» των αστικών καθεστώτων, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν σταθερή βάση για την εξάπλωση των μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές της περιοχής.
Τα σχέδια αυτά έρχονται σε σφοδρή αντίθεση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που έχουν στην περιοχή αυτή άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή.
3. Για τις στοχεύσεις αυτής της επέμβασης χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ, όπως παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του '80. Κατά την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία στηρίχτηκαν, οργανώθηκαν, εξοπλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές διάφορες τέτοιες ομάδες.
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, μαζί με αυτές που είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η διάλυση της Λιβύης, είναι που οδήγησαν στο τερατώδες δημιούργημα των δολοφόνων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
4. Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, στα τέλη Σεπτέμβρη 2015, ήταν ένα σημάδι της παραπέρα όξυνσης των αντιθέσεων, που διεξάγονται με σφοδρότητα για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, των μεριδίων των αγορών, την απόκτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών «στηριγμάτων» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το αιματηρό χτύπημα στο Παρίσι, που αξιοποιείται για την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, όπως να οδηγήσει στο διαμελισμό της Συρίας ή σε πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική αναμέτρηση ή σε συμβιβασμό με μια «ειρήνη» ψευδεπίγραφη, με «το πιστόλι στον κρόταφο».
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τα προσχήματα περί «διεθνούς δικαίου», «ανθρωπιστικής κρίσης», «προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος» κ.ά., που η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα σχέδιά της. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν τα παιδιά τους «κρέας για τα κανόνια» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και να χύσουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα, δηλαδή για τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης συμμαχίας μονοπωλιακών συμφερόντων.
5. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πρέπει να δουν τι κρύβεται πίσω από το «οπλισμένο χέρι» των δολοφόνων, εκείνους που σχεδιάζουν, συγκροτούν, εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και τελικά χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις για να τις αξιοποιήσουν στην προώθηση των σχεδίων τους.
Δεν πρέπει να περάσει το κλίμα φόβου, ανοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα μέτρα καταστολής κατά των λαών, στο νέο κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που αναπτύσσεται και καλλιεργούν τα διάφορα αστικά επιτελεία.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τις θέσεις που προβάλλουν αστικά κόμματα και ΜΜΕ, ακόμη και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι δήθεν «η Ευρώπη δέχεται επίθεση», ότι διεξάγεται «πόλεμος των πολιτισμών ή θρησκειών» και ότι πρέπει όλοι «με εθνική (ή ευρωπαϊκή) ομοψυχία να απαντήσουμε στην επίθεση».
Αυτές οι παραπλανητικές «φιλοδυτικές», «φιλοευρωπαϊκές» και «πατριωτικές» ρητορείες έχουν μία και μόνον αποστολή: Να ποτίσουν τους εργαζόμενους με το «φαρμάκι» του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να τους σύρουν στη συνέχεια στη σφαγή για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, που συγκρούονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τα ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια και τους συμμάχους τους.
6. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και σ' αυτά της εσωτερικής, έχει αρπάξει τη «σκυτάλη» από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική.
Πίσω από τη λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την επιδίωξη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης υπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων. Διακηρύσσει την πίστη της στις ευρωατλαντικές ενώσεις, που έχουν οδηγήσει σε τόσα δεινά το λαό μας και τη χώρα, σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έτσι και τώρα παραχωρεί έδαφος, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές της χώρας για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ενισχύει ακόμα και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ κατά των λαών της περιοχής.
Η κυβέρνηση είναι έκθετη μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που, με πρόσχημα τη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι, ενεργοποίησε το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ), που αναγνωρίζει το θεμελιακό ρόλο του ΝΑΤΟ, δηλαδή τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ, και προβλέπει παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην επιχείρηση κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα «ανταλλάγματα» που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για τη ρύθμιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που έχουν σχέση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και τη μόνιμη επιδίωξή της για μορφές «συγκυριαρχίας» στο Αιγαίο, για διεύρυνση των «γκρίζων ζωνών» κ.λπ.
Ταυτόχρονα, ο λαός μας να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις επιπτώσεις από την πολιτική των «κλειστών συνόρων», που εφαρμόζουν κράτη της περιοχής, κάνοντας περισσότερο από ποτέ υπαρκτό τον κίνδυνο εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
7. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες.
Ο λαός μας να αγρυπνά, να μην ανεχτεί κανένα αυταρχικό μέτρο σε βάρος του στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Να μην αξιοποιηθεί η επίθεση για μέτρα κατά των προσφύγων και εγκλωβισμό τους στη χώρα μας.
Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς.
Να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα τρόμου που διαμορφώνει η δράση των μισθοφόρων του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να επιβάλλουν ακόμη περισσότερα μέτρα αυταρχισμού και περιστολής δικαιωμάτων εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο προεδρεύων και υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ετιέν Σνέιντερ, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που περιλαμβάνουν ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων και αυτόματο έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης θα καταγράφονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα μεταναστών και προσφύγων και θα γίνει πιο συστηματικός ο έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων.
Επίσης η Europol θα στείλει αξιωματούχους σε όλα τα hotspot για να ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου. Οι παραπάνω αποφάσεις αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, που κινδυνεύει, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τα προσφυγικά κύματα.
Επιπλέον αυταρχικά μέτρα
Ωστόσο οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ προχώρησαν ακόμη περισσότερο στο δρόμο του περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων και σε Ευρωπαίους πολίτες, καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.
Επίσης οι υπουργοί συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους το διαβόητο ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR). Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες να ενισχυθεί το φακέλωμα των κατοίκων των χωρών της ΕΕ μέσω του PNR προσέκρουαν στις αντιδράσεις που εκδηλώνονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμπόδιο που το Συμβούλιο θεωρεί ότι μπορεί πλέον να υπερσκελίσει, αξιοποιώντας το περιρρέον κλίμα τρόμου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος αποφασίστηκε η εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Για την ετοιμότητα της Χρυσής Αυγής για συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ενημερώνει ανακοίνωση της νεοναζιστικής οργάνωσης με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Μιχαλολιάκου στο περιοδικό CRASH.
«Έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού εμφανίσθηκε ο Γενι­κός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νί­κος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στο CRASH, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοικτός σε συνεργασία με άλλα κόμματα -ακόμα και τη Νέα Δημοκρατία - αρκεί οι ηγεσίες τους να καταγγείλουν τα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής επικαλούμενη τις απαντήσεις του αρχηγού της στη συνέντευξη.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν «υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχετε σε κά­ποιου είδους συγκυβέρνηση», ο Ν. Μιχαλολιάκος απαντάει: «Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, το θεω­ρώ εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον αδύνατον. Θα μπορούσε να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή, σε μια κατάσταση ανάγκης και με μοναδικό στόχο την καταγγελία των μνημονίων».
Μάλιστα δηλώνει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί, τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη ΝΔ. Στην ερώτηση «ακόμη και σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα δίνατε την ψήφο σας;» ο Ν. Μιχαλολιάκος απαντάει: «Ναι,  δεν μας ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, μπορεί αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού να είναι και δεξιά. Εάν, για παράδειγμα, η ΝΔ με τη νέα της ηγε­σία αλλάξει γραμμή πλεύσης, καταδικάσει τα μνη­μόνια και πει ότι ήταν λάθος που τα ακολούθησε, τό­τε δεν θα είχαμε αντίρρηση να συμβάλουμε με την ψήφο μας».
Η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τον αρχηγό της μπορεί να συγκυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ αφού αυτό που τους συνδέει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου με στήριξη των επενδύσεων. Άλλωστε δηλώνει ότι είναι υπέρ της ελεύθερης (καπιταλιστικής) οικονομίας και της εκμετάλλευσης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από Έλληνες καπιταλιστές!
Δηλώνει συγκεκριμένα: «Δεν είμαστε μαρξιστές για να αρνούμαστε την ελεύθερη οικονομία. Είμαστε, όμως υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και όχι υπέρ της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, υπάρχει διαφορά» και στην ερώτηση «για μια πραγματική ανάπτυξη θα απαιτηθούν και επενδύσεις από το εξωτερικό, θα πρέπει ξένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα...» απαντάει πως «δεν χρειάζεται αυτό. Εάν είχαμε ένα τίμιο κρά­τος και υπήρχαν πραγματικά κίνητρα, υπάρχουν πολλοί Έλληνες πλούσιοι που θα επένδυαν στη χώρα μας». Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής έστειλε το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, ειδικά σε μια περίοδο που αχνοφαίνεται μια συζήτηση περί «οικουμενικής κυβέρνησης».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα λέγοντας ότι «εγώ όταν μίλησα σε αυτήν τη συνέντευξη, για πολιτική ευθύνη, εννοούσα το πολιτικό κόστος που υποστήκαμε από αυτήν την υπόθεση. Από το γεγονός πως ένας οπαδός της Χρυσής Αυγής έκανε αυτό το έγκλημα».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα που θα κορυφωθούν με νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στις αρχές Δεκέμβρη.
Την Δευτέρα 23 Νοέμβρη στις 11 το πρωί. Θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία τωνΤρικάλων. Η αγωνιστική σκυτάλη θα δοθεί στην Ελασσόνα όπου την Τετάρτη 25 Νοέμβρη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ακολουθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί.
Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κέρκυρα στις 10.30 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).

Την Κυριακή 22 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει, στο Εργατικό Κέντρο Άρτας,  πανηπειρωτική σύσκεψη μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Στην μαζική συμμετοχή καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, η Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας, το Μπλόκο Ωρωπού Πρέβεζας και το Μπλόκο Φαναρίου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget