Για μπίζνες με ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους συζήτησαν η κυβέρνηση με το Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό

Οι ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές και τις υποδομές, όπως επίσης οι τομείς της Ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων, τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται για κοινές μπίζνες ελληνικοί και ρωσικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος είχε επαφές για τα ίδια θέματα με τους αρμόδιους υπουργούς και το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είναι αρμόδιος για τη βιομηχανία και την ενέργεια και σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης οι «πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2015 στο Σότσι, καθώς και η προετοιμασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στοιχίζεται πιο ανοιχτά με τους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με το ρωσικό κεφάλαιο.
Σιδηρόδρομοι και Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια της χώρας παραμένει, κάνοντας αναφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Για το αν θα υπάρξει ρωσική συμμετοχή στους διαγωνισμούς των ιδιωτικοποιήσεων, απάντησε ότι «σε πιθανές μη συμμετοχές όχι μόνο ρωσικών εταιρειών, αλλά και άλλων εταιρειών στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, έχουν τις ευθύνες τους αυτοί που χειρίστηκαν τους διαγωνισμούς και αυτοί που σχεδίασαν τους διαγωνισμούς, όλοι όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αυτών των ιδιωτικοποιήσεων». Επανέλαβε πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης να προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως «υπάρχει η συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα να προχωρήσει στις εννέα ιδιωτικοποιήσεις και αυτές θα προχωρήσουν, από τη στιγμή που έχουμε δεσμευτεί, έστω κι αν είναι κατά τη γνώμη μας λάθος αυτός ο σχεδιασμός».
Επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ
Με τον Στ. Πιτσιόρλα, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, συναντήθηκε ο Ρώσος αξιωματούχος και συζήτησε επί συγκεκριμένων διαγωνισμών. Σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται ότι «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει και όπου εκδηλώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον. Επίσης συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Έμφαση δόθηκε σε τομείς Υποδομών, Τουρισμού και Ενέργειας».
Ενέργεια και αγροτικά προϊόντα
Η Ενέργεια είναι στην ατζέντα του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται πως οι προσδοκίες πλέον των δυο κυβερνήσεων είναι χαμηλές. Αυτό τουλάχιστον προδίδει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
«Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Ιδιαίτερα συζητήθηκε και το ζήτημα του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου» αναφέρει απλά και μόνο η σχετική ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ρωσική κυβέρνηση το συνδέει άμεσα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ και δεν προβλέπεται αλλαγή στάσης αν δεν αλλάξει και η στάση της ΕΕ.

Αν και το ρωσικό μήνυμα είναι σαφές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «βλέπει» σε ανακοίνωσή του «παράθυρο» για τροποποίηση του εμπάργκο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος ανέφερε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ., υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα» και πως «δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα η ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget