08/07/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Την προτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ένα δάνειο-«γέφυρα» από μια μισοτελειωμένη συμφωνία εμφανίζει άλλη μια γερμανική εφημερίδα.
Μετά την «Bild» και η «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζει ότι «ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ένα νέο δάνειο-"γέφυρα" είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία».
Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Σόιμπλε κατά Γιούνκερ» και καταδεικνύει τις αντιθέσεις και εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ επιθυμεί συνολική συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε πως έχει αρχίσει να γράφεται το 3ο μνημόνιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ η γερμανική καγκελαρία -για την ώρα ανεπίσημα- θεωρεί πως είναι προτιμότερο ένα νέο δάνειο-«γέφυρα». Στο επίκεντρο των αντιθέσεων και οι ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ, που θέτει θέμα ελάφρυνσης του χρέους πριν αποφασίσει τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα-μνημόνιο για την Ελλάδα.
Επιπλέον, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν μέσω της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» πως δεν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα παραβλέπει σοβαρά ζητήματα, στο όνομα του στενού χρονοδιαγράμματος. Και το ερώτημα είναι ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα που πυροδοτούν τριβές. Θεωρείται βέβαιο πως ένα από τα σημεία τριβής είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών φιλέτων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσω του νέου Υπερταμείου που απασχόλησε τησυνάντηση Τσίπρα - Ολάντ στην Αίγυπτο.
Πάντως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που είναι κοντά στον πρόεδρο του Γιούρογκουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους οποίους επικαλείται η «Ναυτεμπορική», δηλώνουν ότι «δεν αρκεί η υπογραφή της συμφωνίας. Όπως και το χρέος, θα εξαρτηθεί και αυτό από τα αποτελέσματα στην εφαρμογή των μέτρων» και πως «η συμφωνία είναι ένα χαρτί. Τα δύσκολα θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο που θα μπούμε στον πυρήνα της εφαρμογής των μέτρων».
Με σαφή τρόπο εξηγούν πως οι δόσεις των δανείων θα εξαρτώνται από την πορεία της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ για το χρέος οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι «στην καλύτερη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση της αναφοράς του 2012, η οποία έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, διότι η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις».

«Βιάζεται» να κλείσει το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση μετά το Δεκαπενταύγουστο και πριν τις 20 του μήνα, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Ο πρώτος κύκλος των διπραγματεύσεων έδειξε πως η κυβέρνηση θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ συμφωνεί να αλλάξουν προς το χειρότερο και μέτρα που νομοθέτησε πριν τη συμφωνία στις 12 Ιούλη όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να εισπράξει τα μνημονιακά χαράτσια.
Από την Αίγυπτο και τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το 3ο μνημόνιο να λάβει σάρκα και οστά πριν τις 20 Αυγούστου.
Μετά τη συνάντηση η κυβέρνηση ενημέρωσε πως «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου». Συνεπώς συμφώνησαν ότι το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών μέτρων θα τηρηθεί και πως δεν επιθυμούν δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, κάτι που δεν αποκλείει η γερμανική κυβέρνηση.
Επιπλέον, Αλέξης Τσίπρας και Φρανουά Ολάντ συζήτησαν «θέματα του Ταμείου, που προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Πρόκειται για το Ταμείο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και των αντιπαραθέσεων μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων για το ποιος θα καρπωθεί τα φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί για τα ελληνικά φιλέτα εκδηλώνονται και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο», γι' αυτό και στις έως τώρα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μόνο στο θέμα του Ταμείου εντόπισε κάποιες «αποκλίσεις» και μικροπροβλήματα.
Δεδομένη είναι η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τη λήψη μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και τη φοροεπιδρομή. Εκείνο που είναι στο τραπέζι είναι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί -επικοινωνιακά και νομοθετικά- τα σκληρά μέτρα. 

Ερντογάν - Ροχανί συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας». Η Μόσχα αντιδρά στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία
«Πυρετό» νέων διαβουλεύσεων προκαλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζει η Τουρκία σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της υπεράσπισης των συνόρων της και με στόχο θέσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» που απειλούν την «ασφάλειά» της.
Η επιλογή της Αγκυρας να εμπλακεί και ένοπλα στη σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση της περιοχής ώστε να επιδράσει σε ανακατατάξεις που «ψήνονται» και με αλλαγές σε σύνορα χωρών, αυξάνει και την «ετοιμότητα» άλλων δυνάμεων να δηλώσουν ενεργότερο «παρών», διασφαλίζοντας δεδομένα που ευνοούν τις δικές τους προτεραιότητες ή τουλάχιστον δεν τις θέτουν σε κίνδυνο.
Στη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ, τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν να στοχοποιούν θέσεις του PKK σε βουνά όπου οι Κούρδοι διατηρούν βάσεις, ενώ και στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας συνεχίζονται επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών σκορπώντας το θάνατο και σε αμάχους. Χτες, ένας οδηγός λεωφορείου σκοτώθηκε μετά από έκρηξη βόμβας που φέρεται να τοποθέτησαν Κούρδοι που έχουν σχέση με το PKK.
Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», εντόπιζαν αυξημένη «κινητικότητα» και στη μεθόριο με τη Συρία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι στην περιοχή συγκεντρώνονται τουρκικά άρματα μάχης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Ροχανί
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στην περιοχή ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχτές το βράδυ, με δική του πρωτοβουλία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA, ο Ροχανί δήλωσε ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις και η κατάσταση στην περιοχή καθιστούν αναγκαία την πραγματοποίηση ευρύτερων διαβουλεύσεων μεταξύ Ιράν και Τουρκίας», προσθέτοντας ότι η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία είναι αρκετά ανησυχητική αφού προκαλεί ανασφάλεια στις χώρες αυτές αλλά και τις γειτονικές τους. «Το Ιράν στεκόταν πάντα στο πλευρό της Τουρκίας σε δύσκολες συνθήκες αλλά και σήμερα, θεωρώντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά για να λύσουμε τα προβλήματα», υπογράμμισε ο Ροχανί, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικές για το Ιράν και συμπληρώνοντας: «Η αρμονία μεταξύ των κυβερνήσεων των (δύο) χωρών αποτελεί αναγκαιότητα σε κάθε επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών, αφού αν λείπει αυτή η αρμονία κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και μεγαλύτερα προβλήματα θα αναδυθούν».
Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή πρέπει να τερματιστούν. «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, ειδικά την τρομοκρατική οργάνωση "Ντάες" (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος" - "ΙΚ") με κοινές προσπάθειες... Η συνεργασία μεταξύ Ιράν και Τουρκίας σε καμπάνια ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. "ΙΚ") και άλλες τέτοιες οργανώσεις έχει μεγάλη σημασία».
Η Μόσχα
Από την άλλη μεριά, τη δυσαρέσκειά της για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εξέφρασε η ρωσική κυβέρνηση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Μόσχα, Ουμίτ Γιαρντίμ, στον οποίο και κατέθεσε τις ρωσικές αντιρρήσεις, στη βάση της διαχρονικής στήριξης που η Ρωσία προσφέρει στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, επισημαίνοντας ότι κάθε επιχείρηση κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία πρέπει να γίνεται σε συντονισμό με τη Δαμασκό (θυμίζουμε ότι η Συρία έχει ειδική γεωστρατηγική σημασία για τη Ρωσία, που μεταξύ άλλων έχει στρατιωτική βάση στις μεσογειακές ακτές της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι μια σημαντική «πόρτα» προς τη Μεσόγειο).
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Βλ. Πούτιν να αποκαλεί «δικτάτορα» τον Τούρκο ομόλογό του (τα ίδια δημοσιεύματα εμφάνιζαν τη συνάντηση Πούτιν - Γιαρντίμ ιδιαίτερα ...«θερμή»), όπως και δημοσιεύματα που φέρουν τον Ασαντ να έχει ζητήσει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι στην ατζέντα (των δύο χωρών).
Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στο αιγυπτιακό ΜΜΕ «αλ Αχραμ», είπε ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συστάθηκε χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στη Συρία χωρίς τη συναίνεση της ντόπιας κυβέρνησης. «Αυτό εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτής της δράσης. Με την ευκαιρία, οι πρόσφατοι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανάλογα ζητήματα».
Τέλος, να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, αντέδρασε στους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Μεταξύ άλλων η Αγκυρα ασκεί κριτική στον Αραμπί γιατί δεν αντέδρασε με ανάλογο τρόπο όταν το PKK «ανακήρυξε ένα αυτόνομο καντόνι σε ορισμένα τμήματα του Ιράκ» και τον καλεί να στηρίξει όχι τον «τρόμο» αλλά τον «αγώνα εναντίον του».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ με στόχο να συμβάλει στην ταυτοποίηση δραστών των επιθέσεων που έχουν γίνει στη Συρία με χημικά όπλα. «Πιστεύω πραγματικά ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία να προσπαθήσουμε να ψηφιστεί σύντομα αυτό το ψήφισμα, το οποίο θα δημιουργήσει μία διαδικασία λογοδοσίας η οποία λείπει». Διπλωματικές πηγές δήλωναν σε πρακτορεία ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πιθανό να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ακόμα και σήμερα.

Μέρες αποχώρησης των Αμερικανών από το Βιετνάμ
1819 Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.
1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.
1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).
1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.
1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα, με νίκη των Αμερικανών.
1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων, σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».
1960 Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα, 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.
1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.
1981 Την εγκατάσταση πυραύλων Κρουζ στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Και ξαφνικά στην προχτεσινή συνέντευξη της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά από περίπου 2 ώρες εισήγηση, ήρθε η στιγμή της έκρηξης... Σε ερώτηση δημοσιογράφου ακούγεται η λέξη «συμφωνία». Η αναφορά του έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης με τους εταίρους της και την προετοιμασία που κάνουν από κοινού οι δύο πλευρές για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο. Τη λέξη «συμφωνία» έχει αναφέρει λίγη ώρα νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου όμως εξηγεί: Δεν μπορούμε - λέει - να μιλάμε για συμφωνία. Αλλά για «αποτέλεσμα εκβιασμού των δανειστών» και ως τέτοιο - εξηγείται η πρόεδρος. Αρα, δεν υπάρχει συμφωνία. Και τι υπάρχει; Υπάρχει ένα προϊόν εκβιασμού που η κυβέρνηση το έφερε και το φέρνει στη Βουλή για να ψηφιστεί, να γίνει νόμος του κράτους, να τσακίσει το λαό, να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από τα λαϊκά δικαιώματα. Αλλά η κυβέρνηση - κατά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - δεν έχει συμφωνήσει με αυτό, άρα είναι «αθώα του αίματος»... Για ποιο πράγμα, άραγε, προσπαθεί να πείσει η πρόεδρος της Βουλής; Οτι η κυβέρνηση δεν έχει μερίδιο ευθύνης για τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού με τους εταίρους τους; `Η μήπως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι διακοσμητικό στοιχείο σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του λαού; 'Η μήπως με λεκτικές ακροβασίες, θεωρεί ότι μπορεί να χτίσει πολιτική καριέρα, εξαπατώντας το λαό; Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει...
* * *
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο λαός γίνεται μάρτυρας ενός απίστευτου εμπαιγμού. Ακούει τον πρωθυπουργό να λέει: Θα ψηφίσουμε μνημόνιο και μετά θα το ανατρέψουμε. Ακούει τον Π. Λαφαζάνη να λέει ότι το μέλλον της χώρας είναι στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Ακούει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει: Δεν είναι συμφωνία είναι εκβιασμός. Και τα λένε αυτά όταν:
-- Η κυβέρνηση παρακαλάει να υπάρξει μνημόνιο με άγρια αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
-- Οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» χτίζουν νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους ότι λύση για το λαό είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
-- Στη Βουλή, τα αντιλαϊκά νομοσχέδια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται το ένα πίσω απ' το άλλο ως προϊόν απόλυτης συνειδητής επιλογής, συμφωνίας με ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Και όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Ολοι τους δουλεύουν με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την περίφημη «παραγωγική ανασυγκρότηση» της καπιταλιστικής οικονομίας που είχε θέσει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του. Αυτό που η «Αριστερή Πλατφόρμα» και η πρόεδρος της Βουλής διαμαρτύρονται ότι εγκαταλείπει η κυβέρνηση.
* * *
Ο μόνος εκβιασμός που υπάρχει είναι ο εκβιασμός σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από τη συγκυβέρνηση και τους συνεταίρους της στην Ευρωζώνη και αλλού. Ολοι τους παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του. Οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο κάθε Τσίπρας, Λαφαζάνης, η κάθε Κωνσταντοπούλου, συμμετέχουν μέσα σε αυτό παζλ, ο καθένας εξυπηρετώντας τμήματα του κεφαλαίου. Είναι γνωστό ότι πέφτουν κορμιά ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου εντός και εκτός Ευρωζώνης, εντός και εκτός Ελλάδας. Και προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη θέση μέσα σε αυτήν τη διαμάχη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι τηρούν στάση αναμονής. Κάποιοι ίσως έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Αυτό εκφράζεται και με τις αντιπαραθέσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ακριβώς γι' αυτό ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από λύσεις και πρόσωπα που είναι δεδομένο ότι εξυπηρετούν μια πολιτική υπεράσπισης συμφερόντων αντίθετων απ' τα δικά του.

Τη συνέχιση της φιλοΝΑΤΟικής πολιτικής της Πολωνίας εγγυήθηκε με την πρώτη ομιλία ο συντηρητικός πολιτικόςΑντρέι Ντούντα κατά την χτεσινή ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος στη χώρα αυτή έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, ωστόσο είναι σημαντικές γιατί αφορούν στο έλεγχο του Στρατού και της εξωτερικής πολιτικής. Ετσι, στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ να εντείνει την παρουσία του στη χώρα του και την περιοχή. Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ανάγκη από επιπλέον εγγυήσεις, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και παντού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται με την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία» και πρόσθεσε «θέλω αυτές οι εγγυήσεις να δοθούν σαφώς, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία». Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, όπως και οι προκάτοχοί του, πρωτοστατεί στην προσπάθεια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να περιορίσει το ρόλο της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Κατά τα άλλα, ο Ντούντα δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης μέσα στην ΕΕ και ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει να φροντίσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως οικοδομώντας την, πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε τα συμφέροντά μας να λαμβάνονται υπόψη». Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι θα μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, που αυξήθηκε πρόσφατα στα 67 έτη, και θα εισαγάγει γενικές φορολογικές εξαιρέσεις, ενώ διαφωνεί και για το νόμο για την εξωσωματική γονιμοποίηση όπως άλλωστε και η ισχυρή καθολική εκκλησία, που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο και την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού, αξιοποιώντας λάθη και παραβιάσεις των νόμων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Πάντως, σε περίπου 3 μήνες στην Πολωνία θα ακολουθήσουν και βουλευτικές εκλογές.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, στο περιθώριο των συναντήσεων της
Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας
Το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων να δραστηριοποιηθούν στη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή με άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, μεγάλο φυσικό πλούτο και σημαντική γεωστρατηγική θέση, κατέγραψαν οι συναντήσεις που έγιναν στην Κουάλα Λουμπούρ με αφορμή τη 48η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN (Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας). Στη μαλαισιανή πρωτεύουσα, εκτός από τους ΥΠΕΞ των δέκα κρατών - μελών της Ενωσης, βρέθηκαν και υπουργοί χωρών που έχουν διαφόρων βαθμών συνεργασία με τη συγκεκριμένη διακρατική οργάνωση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε ασιατικά ΜΜΕ υπογράμμισε ότι «η ASEAN αποτελεί "εταίρο - κλειδί" της Ρωσίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Ενώ, με δεδομένο ότι η Μόσχα παρακολουθεί την αυξανόμενη επιρροή που έχουν στην περιοχή δυνάμεις όπως η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις κοινές προσπάθειες Ρωσίας - ASEAN «για διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός ισότιμου και διαφανούς συστήματος διεθνών σχέσεων εδώ». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του και η Ενωση θα συζητήσουν ένα Πλάνο Κοινής Δράσης για τη διμερή συνεργασία στο διάστημα 2016 - 2020.
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και ASEAΝ έχει διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 7ετία.
Στην Κουάλα Λουμπούρ βρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η Αγκυρα επεκτείνει τις διπλωματικές σχέσεις διεθνώς δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσίας της σε Ασία - Ειρηνικό. «Εχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο με έξι χώρες της περιοχής: Μαλαισία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κορέα και πιο πρόσφατα με τη Σιγκαπούρη. Ανοίξαμε νέες πρεσβείες στη Μιανμάρ, στη Σρι Λάνκα, στην Καμπότζη, αλλά και το Μπρουνέι. Θα έχουμε, επίσης, σύντομα πρεσβείες στην Παπούα - Νέα Γουινέα, στο Λάος, αλλά και στα νησιά Φίτζι. Η Τουρκία ήταν πάντοτε τμήμα της Ασίας. Ωστόσο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ασία είναι το σπίτι μας». «Οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις με την Ασία επεκτείνονται γρήγορα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ακαδημαϊκό, οπουδήποτε στον κόσμο. Ολοι θα συμφωνήσουν ότι το καθοριστικό θέμα του 21ου αιώνα είναι η ανάδειξη της Ασίας», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» για την Ασία στο πλαίσιο και της προεδρίας που ασκεί αυτή την περίοδο στην ομάδα του «G20».

Από τις βομβαρδισμένες περοχές στο Ντονέτσκ
Χωρίς διακοπή συνεχίστηκαν χτες στην Ανατολική Ουκρανία οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης, δυνάμεις της εθνοφρουράς, όπου δρουν φασιστικές δυνάμεις του Δεξιού Τομέα, και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα, δεν κατέληξε σε συμφωνία, όπως φαίνεται, η συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στο Μινσκ της Λευκορωσίας και εξέταζε το ζήτημα της απόσυρσης των βαρέων όπλων και της πολιτικής διευθέτησης στις δύο περιοχές. Στο πεδίο των μαχών ο στρατός βομβάρδισε και πάλι κατοικημένες περιοχές, ένας άμαχος βρήκε το θάνατο στην πόλη Γκορλόφκα, ενώ μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές σε κτίρια προκλήθηκαν στις περιοχές Πριμόσκογιε,ΝοβοαζόβσκιΓκαγκάρινΓκλουμπόκαγια, Ζελέζναγια Μπάλκα, Σπαρτάκ, Γκολμόφσκι, Βεσέλογε και Μποτμάνκατου Ντονέτσκ.
Δύο γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υπέστησαν ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς. Επίσης, μάχες έγιναν και στην επαρχία του Λουγκάνσκ στις πόλεις Σάστιγιε και τα χωριά Ομπόζνογιε καιΠερβομαΐσκ. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την απώλεια 5 στρατιωτών και τοντραυματισμό άλλων 6.
Επίσης, στο κέντρο του Ντονέτσκ έγινε χτες διαδήλωση αρκετών χιλιάδων ανθρώπων έξω από την έδρα τουΟργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έχει αναλάβει, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος, να επιτηρεί την τήρηση της εκεχειρίας, που συνεχώς παραβιάζεται, και των άλλων όρων της συμφωνίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για μεροληπτική στάση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, και κυρίως είτε γιατί κρατάνε ίσες αποστάσεις είτε γιατί αποσιωπούν τα εγκλήματα των ουκρανικών δυνάμεων και των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων, όπου πρωτοστατούν υποστηριχτές των ναζί και κάποιοι από το εξωτερικό και αιματοκυλούν τον άμαχο πληθυσμό.

Σε μια παράλληλη αλλά με σημασία εξέλιξη, ένας από τους εκπροσώπους των πολιτοφυλάκων του Λουγκάνσκ, οΒλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, ανακοίνωσε χτες ότι επιτεύχθηκε μια επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι διατεθειμένη να αναλάβει την αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης στις περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και μάλιστα αυτό να γίνει πριν από τις 26 Αυγούστου, οπότε έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και ΟΑΣΕ). Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, υπέγραψε τον σχετικό νόμο για τη διενέργεια τοπικών εκλογών, χωρίς να ορίζεται πότε αυτές θα γίνουν. Το ζήτημα πάντως είναι «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις καθώς οι πολιτοφύλακες έχουν ορίσει εκλογές τον Οκτώβρη στις περιοχές που ελέγχουν, πράγμα που δεν δέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου.

Για τα παιδιά της Παλαιστίνης, ο θάνατος είναι πολύ γνώριμος.
 (φωτ. από διαδήλωση ενάντια στον πρόσφατο θάνατο
18χρονου από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών)
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Πόλη της Γάζας, μετά από έκρηξη βλημάτων που είχαν ξεμείνει από την περσινή πολυήμερη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών. Ακόμα 30 άτομα τραυματίστηκαν, σε ένα περιστατικό που ήρθε να αναδείξει ακόμα μια διάσταση των κινδύνων που καθημερινά δημιουργεί για τον παλαιστινιακό λαό η ισραηλινή κατοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων και του ΟΗΕ - όπως μετέδιδε το παλαιστινιακό πρακτορείο «Μααν» - υπολογίζεται πως χιλιάδες βλήματα που δεν έχουν εκραγεί μένουν διάσπαρτα στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας καθημερινά αμέτρητες οικογένειες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ αλ-Κίντρα δήλωσε ότι η χτεσινή έκρηξη έγινε ενώ κάποιοι εργαζόμενοι βοηθούσαν τα μέλη μιας οικογένειας να απομακρύνει πέτρες από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που καταστράφηκε στη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών.
Στη Δυτική Οχθη, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 16 νεαρούς Παλαιστίνιους (σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ οι συλλήψεις ήταν 19) με την κατηγορία της «παράνομης δράσης». Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί ανήλικοι. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από ελέγχους και εισβολές του στρατού σε Χεβρώνα, Τζενίν, Ραμάλα, Ναμπλούς. Τέτοιοι «έλεγχοι» είναι συνηθισμένη τακτική με την οποία ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να κρατήσει τρομοκρατημένο τον παλαιστινιακό λαό και πολλές φορές οδηγεί στη φυλακή ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με οποιαδήποτε ένοπλη οργάνωση, αφού άλλωστε η κάθε μορφή αντίστασης ισοδυναμεί με «τρομοκρατική δράση».
Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, κοντά στον εβραϊκό καταυλισμό εποίκων Σχιλόχ στη Δυτική Οχθη, ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε Ισραηλινούς στρατιώτες με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να τραυματιστούν (οι δυο σοβαρά) και ο ίδιος να δεχτεί τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Η «Χααρέτζ» έκανε λόγο για «πιθανή τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχάρη τους στρατιώτες που «αντέδρασαν γρήγορα για να εξουδετερώσουν τον τρομοκράτη».



Το «πρώτο πιάτο» με τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά ετοιμάζονται να σερβίρουν στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους η κυβέρνηση και οι «θεσμοί».
Τι θα περιλαμβάνει αυτό το πακέτο; Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ήταν αποκαλυπτικός στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ταξικό κίνημα.
Οπως είπε, το πρώτο κύμα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που περιγράφτηκαν στη συμφωνία της 12ης Ιούλη και τα οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της το νέο μνημόνιο.
Επομένως, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με κατάργηση των πρόωρων, αλλά και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κάποιο άλλο μέτρο με ισοδύναμο αποτέλεσμα, είναι πρώτα στη λίστα και έπεται συνέχεια.
Το ίδιο ισχύει και για τα Εργασιακά, όπου η αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις ομαδικές απολύσεις είναι δεδομένη για την κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι Ασφαλιστικό και Εργασιακά ήταν τα δύο μεγάλα «ατού» του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική του προσπάθεια να εξαπατήσει το λαό και να κλέψει την ψήφο του.
Τότε, δεν υποσχόταν μόνο ότι δεν θα εφαρμοστούν ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ή ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, αλλά και ότι θα νομοθετήσει τη μερική αποκατάσταση ορισμένων από τις απώλειες που είχαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από τα προηγούμενα μνημόνια.
Τώρα, οι ψηφισμένοι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι θεωρούνται δεδομένοι, ενώ επανέρχεται πλήρως όλη η ατζέντα των νέων ανατροπών που συζητούσε η τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης 5ης αξιολόγησης του 2ου μνημονίου.
Κι όχι μόνον αυτό. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» βρίσκεται η συνολική αναμόρφωση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μάλιστα, στην προχτεσινή συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να παρουσιάσει σαν δικές του δήθεν «σκέψεις» μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από παλιότερους νόμους, ή περιγράφονται με ευκρίνεια στις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και η ενσωμάτωσή τους ως ενός πενιχρού συμπληρώματος στη βασική σύνταξη, που θα ισοδυναμεί και αυτή με ψίχουλα και θα είναι η μόνη που θα εγγυάται στο εξής το κράτος.
Από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει για εισφορά σε επαγγελματικό ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση, θα μπορεί να ελπίζει ότι κάτι παραπάνω θα βάλει στην τσέπη του όταν καταφέρει (αν καταφέρει) να βγει στη σύνταξη.
Το ίδιο ισχύει και με τα Εργασιακά. Η νομοθεσία που θα έρθει για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση, θα νομιμοποιεί επί της ουσίας την άθλια πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, με την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Μόνο ένας παράγοντας μπορεί να εμποδίσει τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που οργανωμένα θα παλεύει για να αποκρούσει τα νέα μέτρα, να ανακτήσει ο λαός τις απώλειες που είχε, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τα ορια του εμπαιγμού αγγίζει η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για τον αν και πώς απαντήθηκαν «προκλήσεις» από μέρους της ΠΓΔΜ.
Το γαϊτανάκι δηλώσεων και απαντήσεων ξεκίνησε η ΝΔ, εμφανιζόμενη «ευαίσθητη» και «θιγμένη από το γεγονός» ότι - όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε με τον πρέποντα τρόπο στη,ν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε απάντηση ότι «πράττει τα δέοντα, άνευ υποδείξεων και χωρίς τυμπανοκρουσίες». Η ΝΔ ανταπάντησε ότι το ΥΠΕΞ «υπεκφεύγει» κ.ο.κ.
Και οι δύο πλευρές ωστόσο αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να θίξουν την ουσία του ζητήματος: Οτι ο αλυτρωτισμός της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως και ο αλβανικός εθνικισμός, αλλά και κάθε άλλος στην περιοχή των Βαλκανίων, τροφοδοτείται και ενισχύεται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου ομνύουν όλες οι αστικές τάξεις της περιοχής.
Εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπου (και) η ελληνική αστική τάξη επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, παίζοντας βασικό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους συμφωνούν και συμπλέουν άπασες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όποια προβιά κι αν φοράνε. Οι δε αντιδικίες τους αφορούν τελικά στο ποια είναι ικανότερη να διαχειριστεί αποδοτικά τα τέτοια ζητήματα σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων.
Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε στις 22 Ιούλη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με αντικείμενο τις κινήσεις της κυβέρνησης προς ενίσχυση της παρουσίας του εγχώριου κεφαλαίου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων. Συνεδρίαση στον απόηχο του ταξιδιού, προηγουμένως, του Ν. Κοτζιά σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για «τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έκανα στο ταξίδι μου σε επτά από τις οκτώ βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια και η πολιτική μας, όπως εξήγησα, έχει δύο στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι να υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με κάθε χώρα και την πορεία της προς την ΕΕ. Το δεύτερο είναι να ξαναβρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο, να ξαναφτιαχτεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την ΕΕ».
Σημειωτέον, ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν οι ενέργειες του Κοτζιά στην επίσκεψή του στο Κόσσοβο, το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ακριβώς στο πλαίσιο εκτέλεσης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα στα Βαλκάνια, και με προηγούμενη αναζωπύρωση εθνικισμών της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι στην επίσκεψή του, στην Πρίστινα, ο Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς», ενώ, στην ίδια βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Κινήσεις που θεωρήθηκε ότι ανοίγουν δρόμο για αναγνώριση του προτεκτοράτου και από την Αθήνα, όπως επιθυμεί το ΝΑΤΟ.
Απαντώντας στην κριτική για τις εν λόγω ενέργειές του, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καλυφτεί λέγοντας ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι προηγούμενοι, στη γνωστή λογική «συνέχειας του κράτους» από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», αλλά καρφώνοντας και τα αστικά κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τώρα σηκώνουν τους τόνους της κριτικής στη συγκυβέρνηση για την πολιτική της στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.
«Κατά τη συζήτηση», ανέφερε, «έγινε σε όλους φανερό ότι συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα, συμφωνία που δεν είναι δηλαδή - όπως κακώς ειπώθηκε - δική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη 2010 μέχρι 2013 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ' αυτά τα κράτη με την ΕΕ».

Ισως εξ αυτού, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Α. Λοβέρδος, δήλωσε για το Κόσσοβο ότι «ο υπουργός έδωσε εξηγήσεις πολύ πειστικές. Υπήρξαν διευκρινίσεις για ευρύτερα θέματα στρατηγικής για τα οποία ενδεχομένως να επείγετο η συγκεκριμένη δήλωση από την Πρίστινα. Οι εξηγήσεις ήταν επαρκείς»...

Η σωστή επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», που θα κυβερνήσει ουσιαστικά με ορίζοντα διετίας, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ώστε να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ωστόσο, η βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε πως οι κάλπες θα έχουν τεράστιο κόστος για τη χώρα (βλ. την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία), με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και εκτίμησε ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει ούτως ή άλλως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Η Ντ. Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον Γ. Βαρουφάκη σημείωσε ότι αν και «η πολιτική ευθύνη δεν ποινικοποιείται», η υποκλοπή ΑΦΜ είναι «μέγα» ποινικό αδίκημα.
Αναφερόμενη, τέλος, στα εσωκομματικά της ΝΔ, η Μπακογιάννη είπε πως αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις εκλογές από την προεδρία του κόμματος, το θέμα ηγεσίας θα είχε πλέον λυθεί.
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές, κατά τις οποίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.
«Η "γέφυρα" δεν είναι λύση»
Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», μεταξύ άλλων, είπε: «Θέλω να ευχηθώ να καταλήξει η κυβέρνηση στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας - πακέτου, διότι η συμφωνία - "γέφυρα" δεν αποτελεί οριστική λύση. Ούτως ή άλλως θα έχει προαπαιτούμενα, μεταθέτει το θέμα για το μέλλον και συντηρεί το κλίμα της ανασφάλειας. Με την υπογραφή της συμφωνίας, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ολοκληρώνεται μια συμφωνία, η οποία ξεκίνησε εδώ και κάμποσους μήνες. Ωστόσο, η υπογραφή αυτής καθεαυτής της συμφωνίας δεν λύνει και το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα το λύσει μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και κυρίως η κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε: «Προσωπικά είμαι από αυτούς που εύχονται να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τους καλύτερους, μια εθνική Ελλάδος, με άτομα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας». Συμπλήρωσε όμως ότι: «Φαίνεται όμως ότι αυτή η πρόταση δεν συζητείται και πάρα πολύ».
«Να έχουμε διάλογο με τη μεσαία τάξη»
Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» είπε, σκιαγραφώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέποντας, ουσιαστικά, προσφυγή της κυβέρνησης στις κάλπες:
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το οιονεί φρενοκομείο της σημερινής πολιτικής ζωής της χώρας είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση». Εκτίμησε και αυτός ότι οι εκλογές θα είναι ζημιά για την οικονομία ενώ σημείωσε ότι: «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία του. Καίτοι νέος στην ηλικία εκπροσωπεί ό,τι παλαιότερο και παλαιοκομματικό έχει εμφανιστεί στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα. Αρνείται να πει στην κοινωνία τη σκληρή αλήθεια έστω και την έσχατη ώρα. Αν η κυβέρνηση κατέθετε μία αναπτυξιακή πρόταση για την οικονομία θα το συζητάγαμε. Ολα αυτά που πράττει τώρα είναι στο πλαίσιο απλώς μίας προεκλογικής εκστρατείας».
Σχετικά με τις προοπτικές της ΝΔ σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε στη ΝΔ από εδώ και πέρα είναι να τοποθετηθούμε στο πολιτικό σκηνικό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε διάλογο με όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά κυρίως με τη μεσαία τάξη. Αυτούς που κυρίως έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Αν δεν μπορέσουμε να διατηρήσουμε επαφή με αυτά τα στρώματα δεν θα μπορέσουμε να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα».


Στόχος να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, ανοιχτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο νέου δανείου - «γέφυρας» 5 - 6 δισ. ευρώ
Με αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια για το «κλείδωμα» του τρίτου μνημονίου, το προσχέδιο του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη να γράφεται από «ειδικούς», όπως επιβεβαίωσε χτες η Κομισιόν.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να «τρέξει» τις εν λόγω διαδικασίες, προκειμένου το νέο μνημόνιο να οριστικοποιηθεί το πολύ έως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, η κυβέρνηση παζαρεύει παράλληλα το ύψος της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και το χρονοδιάγραμμα... «εκταμίευσης» των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τους «εταίρους» και τα οποία έτσι κι αλλιώς θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.
Την ίδια ώρα, βέβαια, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το παραπάνω χρονοδιάγραμμα - στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέονται άμεσα τα παζάρια για το νέο μνημόνιο - ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας», ύψους 5 - 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν στις 20/8 ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και να καλυφθούν άλλες τρέχουσες «χρηματοδοτικές ανάγκες».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα και το Σάββατο τα «τεχνικά κλιμάκια» θα συζητήσουν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, οι προβλέψεις για το μέγεθος της κατρακύλας του ΑΕΠ το 2015, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να δηλώνει πριν από λίγες μέρες ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%».
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζονται και τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και στόχων των επόμενων χρόνων, προκειμένου από το πρωτογενές έλλειμμα που αναμένεται το 2015, να γίνει το πέρασμα στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, για τον οποίο έχει δεσμευτεί ρητά η συγκυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο θα συζητηθεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με το νέο «μαχαίρι» που θα επιφέρει στα προνοιακά επιδόματα, ενώ είναι βέβαιο ότι στις συζητήσεις των ημερών θα περιλαμβάνονται τα θέματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, δηλαδή τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού - και του νέου «ανεξάρτητου» Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Ως προς αυτό το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου για τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης».
Κατά τ' άλλα, αναφέρεται: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου».
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το οποίο, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να κλείσει η «συμφωνία» πριν από τις 20 Αυγούστου και σημείωνε ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο - «γέφυρα».
Απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, μίλησε για «ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ουσιαστικά παρέπεμψε στις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε μεν την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20/8, κράτησε όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας».
Η Μ. Αντρέεβα, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι «ειδικοί» έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του προσχεδίου του νέου μνημονίου, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕFC), για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο ΔΝΤ, Τ. Οστρος, επιβεβαιώνοντας ότι, ανεξάρτητα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε ζητήματα όπως η διαχείριση των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη, όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ομονοούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εκτός από το να επαναλάβει ότι το ΔΝΤ δε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο νέο μνημόνιο πριν από το προσεχές φθινόπωρο, υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν «επίπονες μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες»...

Το 2013 ο Α. Τσίπρας στα αγροτικά μπλόκα της Βοιωτίας
 υποσχόταν ελπίδα στους αγρότες και τους φέρνει λεπίδα...
Η ευχή του βιομήχανου
Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική υπόσχεται αίμα και δάκρυ για τα λαϊκά στρώματα, κάποιοι άλλοι ανοίγουν ήδη σαμπάνιες. Μετά τους εφοπλιστές, που περιχαρείς δήλωσαν ότι πήραν τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν τα φορολογικά προνόμιά τους, και οι βιομήχανοι σπεύδουν να πάρουν θέση τόσο ενόψει νέων παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο, όσο και το μεγάλο ξεκοκάλισμα όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει έως τώρα όρθια. Ενας εξ αυτών ο Ε. Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ μίλησε χτες για «την ανάγκη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία "χθες"», καθώς όπως εκτιμά «το κόστος της καθυστέρησης αυτής ήταν τεράστιο». «Εύχομαι, είπε, η κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό για να κλείσει η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου (...) πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Σε ερωτήσεις για συμμετοχή των εταιρειών του ομίλου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή στο «πακέτο» Γιούνκερ, ο Μυτιληναίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, είναι, όμως, προφανές πως έχει «να παίρνει» κι αυτός... Στο σύνολό της η αστική τάξη κάνει καθαρό πως βρίσκει πλέον στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα το νέο εθνικό της ηγέτη.

Ζήτω η συναίνεση
Περί «διαπραγμάτευσης» ο λόγος στην προχτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος, σε διάλογο που είχε με τον Β. Μεϊμαράκη, παρατήρησε ότι το να βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μαζί και να ενισχύουν τη διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντικό, για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ: «Πράγματι. Οπου πηγαίναμε με σοβαρά επιχειρήματα και με ενίσχυση των τριτοβάθμιων οργανώσεων στη διαπραγμάτευση το κερδίζαμε. Εκπέμπεις αξιοπιστία». Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι δυο τους. Ο μεν πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξήρε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα, την οποία άλλωστε ο ίδιος υπηρετεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Τι κι αν αυτή η συναίνεση είναι για να περάσουν νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα! Αλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. «Παλιά καραβάνα», όμως, και ο πρόεδρος της ΝΔ, πήρε απευθείας την πάσα και είπε ότι η «ενίσχυση» από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις τονώνει την ισχύ της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, όλοι μαζί για να περάσουν τα μέτρα που ζητάει η εργοδοσία...
Εκλογολογία
Φουντώνει ξανά αυτές τις μέρες η εκλογολογία. Με διαρροές η κυβέρνηση δίνει τροφή σε σενάρια για κάλπες μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ενώ με ευχαρίστηση τα ΜΜΕ είτε κατασκευάζουν, είτε αναπαράγουν προβλέψεις για πιθανές ημερομηνίες και τη συμμετοχή νέων κομμάτων. Από τη μια, βέβαια, είναι απολύτως αναμενόμενη η προσπάθεια του αστικού συστήματος να αναζητά «προσαρμογές» σε πολιτικό επίπεδο, για να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να χειραγωγηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Από την άλλη, όμως, δεν είναι τυχαία η περίοδος που κορυφώνονται τέτοια σενάρια. Στην «τούρλα» της διαπραγμάτευσης, με το τρίτο μνημόνιο στα σκαριά, είναι προτιμότερο για τα αστικά κόμματα να ασχολείται ο κόσμος με το πότε θα στηθούν οι κάλπες και ποια κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο του, από το να τον απασχολεί το πώς θα οργανώσει την πάλη του για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να ανακτήσει τις απώλειες από τα προηγούμενα μνημόνια. Στην πραγματικότητα, λένε στο λαό: «Μπορεί να είσαι θυμωμένος με τα νέα μέτρα, αλλά μη σκοτίζεσαι να βγεις στο δρόμο. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και εκεί θα έχεις διάφορες επιλογές για να πεις τη γνώμη σου». Κάπως έτσι προσπαθούν να καθηλώσουν τον κόσμο στην προσμονή και στην απογοήτευση, να προσδοκά μοιραία «λύσεις» από τα πάνω, από παλιούς και επίδοξους σωτήρες, που πάντα βγαίνουν σε βάρος του, όσο ο ίδιος δεν παίρνει αγωνιστικά την υπόθεση στα χέρια του.

Για ποιον «μάχεται»;
«Μέτρα στήριξης και σκληρή μάχη από την κυβέρνηση - Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες», αναγγέλλει από το πρωτοσέλιδό της η «Αυγή» και περιγράφει τις προχτεσινές εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κοροϊδία που μοίραζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στους μικρούς και μεσαίους αγρότες συνεχίζεται, προσαρμοσμένη βέβαια στις νέες συνθήκες. Αυτό που δε λέει η «Αυγή» είναι ότι η κυβέρνηση πράγματι δίνει μάχη, αλλά για τους μεγαλοαγρότες και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γι' αυτούς πασχίζει να μη διπλασιαστεί η φορολογία και να μην αυξηθεί στο 100% η προκαταβολή του φόρου. Οπως μάλιστα διευκρίνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, οι «βελτιώσεις» που συζητά η κυβέρνηση αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτούς δηλαδή που βγάζουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από την απασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος «κατ' επάγγελμα αγρότης», όπως ζητάνε επίμονα οι «μεγάλοι» του χώρου, για να μπουν περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ας αφήσει, λοιπόν, τα σάπια η «Αυγή», γιατί οι αγρότες ούτε καλλιεργούν ούτε τρώνε κουτόχορτο.
«Δικαιοσύνη» και για τις μανάδες
«Δε θα ήταν πιο δίκαιο, η μητέρα να παίρνει άδεια όταν το παιδί της είναι μικρό και την έχει ανάγκη, και όχι να βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα όταν το παιδί της είναι 20 και 21 ετών;...». Τα παραπάνω δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.
Είναι φανερό πως η επίθεση εναντίον των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων θα γίνει με τη λογική «διαλέξτε τι θα χάσετε»: Τις άδειες μητρότητας ή το δικαίωμα να βγαίνετε νωρίτερα σε σύνταξη; Και στο όνομα μιας «ισότητας» κομμένης και ραμμένης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα - και μάλιστα ως βήμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων - παραβλέπει την ιδιαίτερη φθορά που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός εξαιτίας και των βιολογικών γνωρισμάτων του (π.χ. κυοφορία) και ιδιαίτερων καθηκόντων που αναλαμβάνει η γυναίκα (π.χ. ως μητέρα). Την ίδια ώρα, η εξαφάνιση κάθε ίχνους δημόσιων δομών σε Υγεία και Πρόνοια διαμορφώνει συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Οι γυναίκες, βεβαίως, της αστικής τάξης δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ανησυχίες...

Συγκεντρώσεις - συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, για την προετοιμασία της κινητοποίησης τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 5 Αυγούστου, ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει αγωνιστική απάντηση με εργατική κινητοποίηση, τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία - σφαγείο στη Βουλή.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες μέρες στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας θα βρεθούμε στους χώρους δουλειάς, για να συζητήσουμε με συλλογικές διαδικασίες μέσα από συγκεντρώσεις, συσκέψεις, την καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής των εργαζομένων.
Την ανάγκη η αγωνιστική απάντηση να είναι μαζική, μαχητική, αποφασιστική.
Ένα πρώτο πρόγραμμα παρουσίας που θα συνεχίζεται κάθε μέρα είναι:
Παρασκευή 7 Αυγούστου
  • Στο χώρο του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων:
- Στο ξενοδοχείο "Caravel" με τον Γ. Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
- Στο ξενοδοχείο "Metropolitan".
  • Στο χώρο του Μετάλλου:
- Στην πρώην Ναυσί στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στο χώρο του Χρηματοπιστωτικού:
- Στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, στη Ν. Σμύρνη, στο Π. Φάληρο,στην Καλλιθέα με την Έφη Χαλιού, πρόεδρο του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στο χώρο Τύπου και Χάρτου:
- Στα πρακτορεία "Άργος" και "Ευρώπη" με τον Παναγιώτη Κατάρα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στο χώρο των ΟΤΑ:
Δήμος Κορυδαλλού (κεντρικό Δημαρχείο), Δήμος Αγίων Αναργύρων (Τεχνικά Συνεργεία και Κεντρικό Δημαρχείο), Δήμος Αμαρουσίου (Κεντρικό Δημαρχείο, Τεχνικά Συνεργεία), Δήμος Ελληνικού (Κεντρικό Δημαρχείο, Τεχνικά Συνεργεία) με στελέχη του κλάδου.
  • Στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών:
- Στην εταιρεία "360 Connect" του Ομίλου "Vodafone".
  • Στον χώρο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος:
- Στις εταιρείες "Attrattivo" και "Media Strom" με συνδικαλιστές του κλάδου.
  • Στον χώρο των Μεταφορών:
- Στο αμαξοστάσιο Ανθούσας  με τον Γιάννη Κιούση,  μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και στο αμαξοστάσιο Πέτρου Ράλλη  με συνδικαλιστές του κλάδου.
  • Στο χώρο του Εμπορίου - Υπηρεσιών:
- Στην εταιρεία "Cosmocar" με τον Γιάννη Κομνηνό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
- Στις αποθήκες "Nissan Θεοχαράκης" στην Ελευσίνα.
  • Στο χώρο του Φαρμάκου:
- Στο εργοστάσιο "ΠΡΟΒΕΤ" στον Ασπρόπυργο και στην φαρμακοβιομηχανία "ΛΑΒΙΦΑΡΜ" με την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget