«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ερντογάν - Ροχανί συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας». Η Μόσχα αντιδρά στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία
«Πυρετό» νέων διαβουλεύσεων προκαλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζει η Τουρκία σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της υπεράσπισης των συνόρων της και με στόχο θέσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» που απειλούν την «ασφάλειά» της.
Η επιλογή της Αγκυρας να εμπλακεί και ένοπλα στη σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση της περιοχής ώστε να επιδράσει σε ανακατατάξεις που «ψήνονται» και με αλλαγές σε σύνορα χωρών, αυξάνει και την «ετοιμότητα» άλλων δυνάμεων να δηλώσουν ενεργότερο «παρών», διασφαλίζοντας δεδομένα που ευνοούν τις δικές τους προτεραιότητες ή τουλάχιστον δεν τις θέτουν σε κίνδυνο.
Στη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ, τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν να στοχοποιούν θέσεις του PKK σε βουνά όπου οι Κούρδοι διατηρούν βάσεις, ενώ και στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας συνεχίζονται επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών σκορπώντας το θάνατο και σε αμάχους. Χτες, ένας οδηγός λεωφορείου σκοτώθηκε μετά από έκρηξη βόμβας που φέρεται να τοποθέτησαν Κούρδοι που έχουν σχέση με το PKK.
Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», εντόπιζαν αυξημένη «κινητικότητα» και στη μεθόριο με τη Συρία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι στην περιοχή συγκεντρώνονται τουρκικά άρματα μάχης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Ροχανί
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στην περιοχή ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχτές το βράδυ, με δική του πρωτοβουλία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA, ο Ροχανί δήλωσε ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις και η κατάσταση στην περιοχή καθιστούν αναγκαία την πραγματοποίηση ευρύτερων διαβουλεύσεων μεταξύ Ιράν και Τουρκίας», προσθέτοντας ότι η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία είναι αρκετά ανησυχητική αφού προκαλεί ανασφάλεια στις χώρες αυτές αλλά και τις γειτονικές τους. «Το Ιράν στεκόταν πάντα στο πλευρό της Τουρκίας σε δύσκολες συνθήκες αλλά και σήμερα, θεωρώντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά για να λύσουμε τα προβλήματα», υπογράμμισε ο Ροχανί, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικές για το Ιράν και συμπληρώνοντας: «Η αρμονία μεταξύ των κυβερνήσεων των (δύο) χωρών αποτελεί αναγκαιότητα σε κάθε επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών, αφού αν λείπει αυτή η αρμονία κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και μεγαλύτερα προβλήματα θα αναδυθούν».
Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή πρέπει να τερματιστούν. «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, ειδικά την τρομοκρατική οργάνωση "Ντάες" (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος" - "ΙΚ") με κοινές προσπάθειες... Η συνεργασία μεταξύ Ιράν και Τουρκίας σε καμπάνια ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. "ΙΚ") και άλλες τέτοιες οργανώσεις έχει μεγάλη σημασία».
Η Μόσχα
Από την άλλη μεριά, τη δυσαρέσκειά της για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εξέφρασε η ρωσική κυβέρνηση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Μόσχα, Ουμίτ Γιαρντίμ, στον οποίο και κατέθεσε τις ρωσικές αντιρρήσεις, στη βάση της διαχρονικής στήριξης που η Ρωσία προσφέρει στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, επισημαίνοντας ότι κάθε επιχείρηση κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία πρέπει να γίνεται σε συντονισμό με τη Δαμασκό (θυμίζουμε ότι η Συρία έχει ειδική γεωστρατηγική σημασία για τη Ρωσία, που μεταξύ άλλων έχει στρατιωτική βάση στις μεσογειακές ακτές της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι μια σημαντική «πόρτα» προς τη Μεσόγειο).
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Βλ. Πούτιν να αποκαλεί «δικτάτορα» τον Τούρκο ομόλογό του (τα ίδια δημοσιεύματα εμφάνιζαν τη συνάντηση Πούτιν - Γιαρντίμ ιδιαίτερα ...«θερμή»), όπως και δημοσιεύματα που φέρουν τον Ασαντ να έχει ζητήσει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι στην ατζέντα (των δύο χωρών).
Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στο αιγυπτιακό ΜΜΕ «αλ Αχραμ», είπε ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συστάθηκε χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στη Συρία χωρίς τη συναίνεση της ντόπιας κυβέρνησης. «Αυτό εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτής της δράσης. Με την ευκαιρία, οι πρόσφατοι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανάλογα ζητήματα».
Τέλος, να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, αντέδρασε στους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Μεταξύ άλλων η Αγκυρα ασκεί κριτική στον Αραμπί γιατί δεν αντέδρασε με ανάλογο τρόπο όταν το PKK «ανακήρυξε ένα αυτόνομο καντόνι σε ορισμένα τμήματα του Ιράκ» και τον καλεί να στηρίξει όχι τον «τρόμο» αλλά τον «αγώνα εναντίον του».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ με στόχο να συμβάλει στην ταυτοποίηση δραστών των επιθέσεων που έχουν γίνει στη Συρία με χημικά όπλα. «Πιστεύω πραγματικά ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία να προσπαθήσουμε να ψηφιστεί σύντομα αυτό το ψήφισμα, το οποίο θα δημιουργήσει μία διαδικασία λογοδοσίας η οποία λείπει». Διπλωματικές πηγές δήλωναν σε πρακτορεία ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πιθανό να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ακόμα και σήμερα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget