Δάνειο-«γέφυρα» θέλει η Γερμανία, συνολική συμφωνία-μνημόνιο προτάσσουν Κομισιόν και Γαλλία

Την προτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ένα δάνειο-«γέφυρα» από μια μισοτελειωμένη συμφωνία εμφανίζει άλλη μια γερμανική εφημερίδα.
Μετά την «Bild» και η «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζει ότι «ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ένα νέο δάνειο-"γέφυρα" είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία».
Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Σόιμπλε κατά Γιούνκερ» και καταδεικνύει τις αντιθέσεις και εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ επιθυμεί συνολική συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε πως έχει αρχίσει να γράφεται το 3ο μνημόνιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ η γερμανική καγκελαρία -για την ώρα ανεπίσημα- θεωρεί πως είναι προτιμότερο ένα νέο δάνειο-«γέφυρα». Στο επίκεντρο των αντιθέσεων και οι ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ, που θέτει θέμα ελάφρυνσης του χρέους πριν αποφασίσει τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα-μνημόνιο για την Ελλάδα.
Επιπλέον, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν μέσω της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» πως δεν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα παραβλέπει σοβαρά ζητήματα, στο όνομα του στενού χρονοδιαγράμματος. Και το ερώτημα είναι ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα που πυροδοτούν τριβές. Θεωρείται βέβαιο πως ένα από τα σημεία τριβής είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών φιλέτων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσω του νέου Υπερταμείου που απασχόλησε τησυνάντηση Τσίπρα - Ολάντ στην Αίγυπτο.
Πάντως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που είναι κοντά στον πρόεδρο του Γιούρογκουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους οποίους επικαλείται η «Ναυτεμπορική», δηλώνουν ότι «δεν αρκεί η υπογραφή της συμφωνίας. Όπως και το χρέος, θα εξαρτηθεί και αυτό από τα αποτελέσματα στην εφαρμογή των μέτρων» και πως «η συμφωνία είναι ένα χαρτί. Τα δύσκολα θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο που θα μπούμε στον πυρήνα της εφαρμογής των μέτρων».
Με σαφή τρόπο εξηγούν πως οι δόσεις των δανείων θα εξαρτώνται από την πορεία της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ για το χρέος οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι «στην καλύτερη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση της αναφοράς του 2012, η οποία έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, διότι η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget