ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ Πολλοί οι «μνηστήρες» που θέλουν ενίσχυση διμερούς συνεργασίας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, στο περιθώριο των συναντήσεων της
Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας
Το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων να δραστηριοποιηθούν στη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή με άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, μεγάλο φυσικό πλούτο και σημαντική γεωστρατηγική θέση, κατέγραψαν οι συναντήσεις που έγιναν στην Κουάλα Λουμπούρ με αφορμή τη 48η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN (Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας). Στη μαλαισιανή πρωτεύουσα, εκτός από τους ΥΠΕΞ των δέκα κρατών - μελών της Ενωσης, βρέθηκαν και υπουργοί χωρών που έχουν διαφόρων βαθμών συνεργασία με τη συγκεκριμένη διακρατική οργάνωση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε ασιατικά ΜΜΕ υπογράμμισε ότι «η ASEAN αποτελεί "εταίρο - κλειδί" της Ρωσίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Ενώ, με δεδομένο ότι η Μόσχα παρακολουθεί την αυξανόμενη επιρροή που έχουν στην περιοχή δυνάμεις όπως η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις κοινές προσπάθειες Ρωσίας - ASEAN «για διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός ισότιμου και διαφανούς συστήματος διεθνών σχέσεων εδώ». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του και η Ενωση θα συζητήσουν ένα Πλάνο Κοινής Δράσης για τη διμερή συνεργασία στο διάστημα 2016 - 2020.
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και ASEAΝ έχει διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 7ετία.
Στην Κουάλα Λουμπούρ βρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η Αγκυρα επεκτείνει τις διπλωματικές σχέσεις διεθνώς δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσίας της σε Ασία - Ειρηνικό. «Εχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο με έξι χώρες της περιοχής: Μαλαισία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κορέα και πιο πρόσφατα με τη Σιγκαπούρη. Ανοίξαμε νέες πρεσβείες στη Μιανμάρ, στη Σρι Λάνκα, στην Καμπότζη, αλλά και το Μπρουνέι. Θα έχουμε, επίσης, σύντομα πρεσβείες στην Παπούα - Νέα Γουινέα, στο Λάος, αλλά και στα νησιά Φίτζι. Η Τουρκία ήταν πάντοτε τμήμα της Ασίας. Ωστόσο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ασία είναι το σπίτι μας». «Οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις με την Ασία επεκτείνονται γρήγορα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ακαδημαϊκό, οπουδήποτε στον κόσμο. Ολοι θα συμφωνήσουν ότι το καθοριστικό θέμα του 21ου αιώνα είναι η ανάδειξη της Ασίας», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» για την Ασία στο πλαίσιο και της προεδρίας που ασκεί αυτή την περίοδο στην ομάδα του «G20».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget