07/21/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η προβολή απ' τον αστικό Τύπο της διαμάχης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει τυχαία τόσο μεγάλες διαστάσεις. Σ' ένα βαθμό απηχεί επιδιώξεις της αστικής τάξης να ανακατευτεί και να μοιραστεί ξανά η τράπουλα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ενταθούν οι διεργασίες που μπορεί να συμβάλουν στην αναμόρφωσή του. Αναδύεται, λοιπόν, ως κυρίαρχο ένα καινούργιο ψευτοδίλημμα για το λαό, ένα καινούργιο αστικό δίπολο, που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να εγκλωβίζει τις εργατικές - λαϊκές διαθέσεις, αντικαθιστώντας το ξεπερασμένο από τα πράγματα πια διαχωρισμό «μνημονιακών - αντιμνημονιακών», που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο: Το δίλημμα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα».
Δεν πρέπει, άλλωστε, κανείς να ξεχνά ότι μπορεί στην παρούσα φάση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα να συνιστά μια μειοψηφική στους κόλπους του κεφαλαίου άποψη. Αυτό, όμως, δεν αποκλείεται ν' αλλάξει. Μπορεί σήμερα η αστική τάξη της χώρας να επαναβεβαιώνει τη στρατηγική της επιλογή για παραμονή στο ευρώ, όμως είναι πιθανό αύριο αυτή η επιλογή ν' αλλάξει, εφόσον αλλάξουν οι προτεραιότητες, εφόσον οι ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου προκρίνουν μια άλλη λύση.
«Δόγμα» για την αστική τάξη είναι τα κέρδη της, είναι η ανταγωνιστικότητά της, είναι οι συμμαχίες που τη βοηθάνε να τα ενισχύει. Σήμερα, η κυρίαρχη άποψη στην αστική τάξη της Ελλάδας παρουσιάζει σαν εθνική καταστροφή το Grexit, η αστική τάξη στη Μεγάλη Βρετανία όμως - που δεν υιοθέτησε ποτέ το ενιαίο νόμισμα - σιγοντάρει την κυβέρνηση Κάμερον, που προσανατολίζεται σε δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
***
Οι υπέρμαχοι του εθνικού νομίσματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, καθώς κι άλλες δυνάμεις που κινούνται δορυφορικά του, υποστηρίζουν μια τέτοια προοπτική (π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σχέδιο Β, ΕΠΑΜ), απηχούν προβληματισμούς υπαρκτούς στους κόλπους της αστικής τάξης. Προβληματισμούς που σε κάποια φάση, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, έδειχναν να δυναμώνουν και να αντανακλούν στη ρητορική του. Ηταν τότε που και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας διακήρυττε ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».
Το να υπάρχουν σ' ένα αστικό σοσιαλδημοκρατικό - στην προκειμένη περίπτωση - κόμμα αντιθέσεις σε σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα (π.χ. το νόμισμα) δεν είναι τόσο παράξενο ούτε τόσο αντιφατικό, όσο φαίνεται. Εξάλλου, οι διαφορές τους δεν είναι τόσο αβυσσαλέες, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε πρακτικά το τελευταίο διάστημα. Με τον ίδιο τρόπο που οι μνημονιακοί έγιναν αντιμνημονιακοί και τούμπαλιν, έτσι και οι οπαδοί του ευρώ μπορεί να γίνουν οπαδοί του εθνικού νομίσματος κ.λπ.
Είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε σε επανάληψη τη συγκρότηση ενός φάσματος δυνάμεων όπου, όπως και στην περίπτωση του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου», θα συνενωθούν ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και ομάδες. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, θυμίζουμε ότι προέκυψε η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Εχουμε, λοιπόν, πολλά να δούμε το επόμενο διάστημα και σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε πως θα διαμορφωθούν και νέα αστικά πολιτικά σχήματα που να εκφράζουν αυτή τη νέα προσπάθεια διαχωρισμού.
***
Οπως και να 'χει, στην παρούσα φάση, η διαμάχη στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει στη συγκάλυψη του νέου εγκλήματος που διαπράττεται σε βάρος του λαού. Συμβάλλει να συσκοτιστούν χρήσιμα και αναγκαία συμπεράσματα που πρέπει να βγουν από την προηγούμενη περίοδο και κυρίως ότι το βασικό πρόβλημα για το λαό δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με οποιοδήποτε νόμισμα και σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και αν συμμετέχει η χώρα. Οι αιτίες, δηλαδή, για νέα «αντιλαϊκά» μνημόνια, για συνέχιση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, για νέες συμφωνίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώσεις και οργανισμούς, θα συνεχίζουν να υπάρχουν με οποιοδήποτε νόμισμα, στο βαθμό που τα μονοπώλια, το κεφάλαιο συνεχίζουν να κυριαρχούν στην οικονομία, συνεχίζουν να έχουν την εξουσία.
Προϋπόθεση για να μπορέσει ο λαός ν' ανοίξει μια νέα προοπτική, χωρίς νέα και παλιά μνημόνια, είναι να οργανώσει την πάλη του σε κατεύθυνση ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την εξουσία τους.

Απ' αυτή την άποψη, οι θιασώτες κι απολογητές των κάθε φορά «μονόδρομων» του κεφαλαίου, σήμερα του ευρώ, αύριο ενδεχομένως κάποιου άλλου, του προσφέρουν καλές υπηρεσίες, χείριστες όμως στο λαό, που πρέπει να τους αντιληφθεί ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο «κουρνιαχτός» που σηκώνεται τις τελευταίες μέρες ως προς τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των διαφωνούντων εντός ΣΥΡΙΖΑ, συσκοτίζει το γεγονός ότι χτύπησε ήδη τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες το πρώτο «κύμα» αντιλαϊκών μέτρων, ότι αύριο ένα ακόμα «πακέτο» περνάει απ' τη Βουλή, εν αναμονή του συντριπτικού πλήγματος που θα δεχτεί ο λαός με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - ΕΕ.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό σενάρια και φήμες για τις διεργασίες στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, δίνουν και παίρνουν. «Κρας τεστ» χαρακτηρίζεται η αυριανή διαδικασία στη Βουλή, όπου, αν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα στηρίξουν τα μέτρα πέσουν κάτω από 120, τότε λέγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δρομολογήσει διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας που, αφού ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο. Το σενάριο βεβαίως των εκλογών «παίζει» και για νωρίτερα, παρότι πολλοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις καθώς - όπως διατείνονται - σ' αυτή την περίπτωση θα τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.
Η αλλαγή σχεδίων και το γεγονός ότι αύριο δεν θα έρθουν στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, στους αγρότες κ.ά., ερμηνεύεται από πολλούς σαν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βοηθήσει βουλευτές που ταλαντεύονται, ώστε να μην καταψηφίσουν τελικά. Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε σ' αυτήν τη φάση να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εκλογών, δίχως να έχει η ίδια συγκροτήσει εξολοκλήρου το σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και βασικό σενάριο στους σχεδιασμούς όλων, προς ώρας δεν είναι το επικρατέστερο. Η κάθε πλευρά επιδιώκει καταρχήν να μην τη χρεωθεί, κατά δεύτερον να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανασυντάξει δυνάμεις και να συμπήξει συμμαχίες έστω και πρόσκαιρες - σ' αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται επαφές καθώς λέγεται της «Αριστερής Πλατφόρμας» με τον Γ. Βαρουφάκη - ώστε να επιχειρήσει να κερδίσει το κόμμα έναντι της άλλης.
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς,δήλωσε χτες στην ΕΡΤ «Ενα είναι σίγουρο πάντως: προβλέπεται συνταγματικά πως η στήριξη σε μια διαδικασία που ενέχει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όπως μπήκε από τον πρωθυπουργό και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης τυπική, αλλά ενέχει τέτοια μεγάλη βαρύτητα. Αν έχει κάτω από 120 ψήφους αποδοχή αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στη συνταγματική διαδικασία...». Στο ερώτημα αν η διαδικασία αυτή είναι οι εκλογές απάντησε «δεν ξέρω, θα έλεγα πως η συνταγματική διαδικασία προβλέπει διάφορα στάδια, που αφορούν ... στις διερευνητικές εντολές, στις κοινές συναντήσεις με τον ΠτΔ. Νομίζω ότι καταλήγει εκεί».
Διαφωνούν αλλά στηρίζουν...
Χαρακτηριστική αυτής της ...παράδοξης κατάστασης στο κόμμα, που πάντως συμβάλλει τα μέγιστα στον εγκλωβισμό ενός κόσμου του οποίου ενισχύει αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι διαφωνούντες, ήταν η δήλωση χτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο άτυπος επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε μεταξύ άλλων «Φεύγω διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζω πλήρως την ενότητά του μέσα απ' τη διαφορετικότητα των απόψεων... θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», με τον αντικαταστάτη του Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει: «Εξαναγκασμένοι λοιπόν, συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας».
Σε άρθρο του εξάλλου στα «Νέα» ο Π. Λαφαζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την αξιοπιστία του τότε «κινδυνεύει να χάσει η δημόσια ζωή το ύστατο καταφύγιό της» και υποστηρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές απαντήσεις, διαμαρτυρόμενος πως «δε θεωρείται, όμως, καν ότι πρέπει να τεθούν στη βάσανο των επιχειρημάτων, αν αμφισβητούν ενδεχομένως και το ευρώ, το οποίο έχει αναχθεί παραδόξως και ταυτοχρόνως, ως το "ιερόν και όσιον" της εγχώριας καπιταλιστικής ολιγαρχίας...».
Να σημειωθεί εδώ ότι την παραίτησή του στον Π. Σκουρλέτη υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», Γιάννης Τόλιος. Εξάλλου, μετά την απομάκρυνση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απ' τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο συνεχίζονται με την απομάκρυνση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλου, στη θέση φέρεται να τοποθετείται ο Αγγ. Τσέκερης,δημοσιογράφος στην «Αυγή».
Ασύμβατα, καταψήφιση και κοινή πορεία
Απ' την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στους διαφωνούντες διά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση, όμως η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».
«Υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ. Οπως είπε, οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. «Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δύο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες, εφόσον αυτό συνεχιστεί», ανέφερε και πρόσθεσε «αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί».
Τον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε τακτική υποχώρηση για να σώσει τη χώρα», διατύπωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την παραλαβή του υπουργείου χτες.
Στην «Αριστερή Πλατφόρμα» απάντησε και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω Twitter: «Η Iskra επικρίνει τον Τσίπρα, γιατί άλλαξε τους υπουργούς που ψήφισαν Οχι στο κυβερνητικό Ν/σχέδιο. Σωστά. Οφειλαν να παραιτηθούν οι ίδιοι...».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις εκλογές: «Δεν μπορεί να μακροημερεύσει μια κυβέρνηση που βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι καλό, αλλά δεν γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος οι μισοί να κάνουν αντιπολίτευση».
Να παραιτηθούν συνέστησαν στους διαφωνούντες ο ευρωβουλευτής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Χρυσόγονος και Γιάννης Μπαλάφας, αντίστοιχα.
Την «προίκα» του θυμίζει ο Βαρουφάκης
«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών,Γιάνης Βαρουφάκης (BBC, «Εφημερίδα των Συντακτών»), προεξοφλώντας ότι το πρόγραμμα «θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που συντελέστηκε ποτέ».
Εντούτοις, υπερασπίζεται τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Μας δόθηκε η εξής επιλογή: Εκτέλεση ή συνθηκολόγηση. Και εκείνος αποφάσισε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η καλύτερη στρατηγική», υποστηρίζει.
Ισχυρίζεται ακόμα ότι παραιτήθηκε για να διευκολύνει τον Αλ. Τσίπρα να μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να φέρει πίσω τους βέλτιστους όρους που μπορούσε να φέρει. «Οχι όμως και για να τους εφαρμόσουμε εμείς όποιοι και να ήταν!», όπως λέει.
Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα, αν με τη στάση του ταυτίζεται με τον Σόιμπλε και απαντά: «Είστε σίγουροι ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε;» και εξηγεί ότι θεωρεί τη συμφωνία ως τον ασφαλέστερο δρόμο για να εκπαραθυρωθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Σε άλλη του συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα, ο Γ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει με νόημα «είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς» και δηλώνει ότι θα παραμείνει βουλευτής. Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: «Απολύτως όχι. Ολοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».
Συστάσεις για νέο φορέα;
Εμμέσως, πλην σαφώς, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρα τους στα «Νέα» εισηγούνται τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα απ' τους διαφωνούντες. Ο Ρούντι Ρινάλντι γράφει, μεταξύ άλλων, «όσο σκληρός και πικρός κι αν είναι, χρειάζεται ο επανακαθορισμός των στόχων όσων θέλουν την επιβίωση και τη διέξοδο της χώρας. Αυτός ο πόθος δεν μπορεί να εκφραστεί από τον παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό κόσμο». Προηγούμενα έχει επί της ουσίας τοποθετήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό τον πολιτικό κόσμο.
Στην ίδια εφημερίδα, ο Γιάννης Μηλιός διερωτάται «υπάρχει άλλος τρόπος πέρα απ' τη σύγκρουση με τις πολιτικές του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα με το οποίο έμπρακτα θα κληθούν να αναμετρηθούν το επόμενο διάστημα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα ο κόσμος της αριστεράς και ακόμα ευρύτερα η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, που σε δύσκολες συνθήκες στήριξαν το Οχι της 5ης Ιουλίου».

Και τι δεν έχουμε ακούσει τελευταία για τον «εξαναγκασμό» της κυβέρνησης της «πρώτη φορά αριστεράς», συνεπικουρούμενης από όλα τα κόμματα των «πολλών φορών δεξιά», να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων - λαιμητόμο για το λαό, το οποίο αποτελεί μέρος μόνο του 3ου μνημονίου. Από τον πρωθυπουργό της «κυβερνώσας αριστεράς», Τσίπρα, μαθαίνουμε ότι υπογράφει και προωθεί αντιλαϊκά μέτρα που δε συμφωνεί! Που δεν είναι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών. Μέχρι και για πραξικοπήματα ακούσαμε...
Πρόκειται για χοντρό δούλεμα. Στην πρόσφατη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ, ο ίδιος πρόβαλε την επιβολή ή αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας ως «μια προοδευτική πολιτική»! Δεν το παρουσίασε σαν ένα μέτρο «εξαναγκασμού», αλλά το υιοθέτησε πλήρως, δίνοντάς του μάλιστα και προοδευτικό περιεχόμενο. Συνεπώς, πρέπει να υιοθετηθεί και να στηριχτεί από τους συνταξιούχους, παρόλο που κάθε χρόνο θα αφαιμάζεται το ήδη πενιχρό τους εισόδημα με επιπλέον 854 εκατομμύρια ευρώ, διότι τόσο θα στοιχίζει το «προοδευτικό» μέτρο.
Την ίδια στιγμή, στην ίδια συνέντευξη, είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι «δώσαμε τη μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις των δανειστών». Τώρα το πώς κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν από τις συντάξεις επιπλέον 854 εκατ. ευρώ για να αγοράζουν την «πρώτη φορά δωρεάν Υγεία» του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δε θα μειώνονται και οι συντάξεις, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι επιχειρηματίες το ξέρουν.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορές με τους προηγούμενους. Οχι όμως για το αν το λογαριασμό της καπιταλιστικής κρίσης και των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικής δράσης θα τον πληρώσει ο λαός, αλλά με ποιον τρόπο θα πληρωθεί το τίμημα. Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους, γιατί έχει τη «δημοκρατική ευαισθησία» να δίνει επιλογές στο λαό για τον τρόπο που θα πεθάνουν τα δικαιώματά του. Να αισθάνεται ότι ο ίδιος συμμετέχει, και τελικά να τον μετατρέπει και σε συνένοχο για την κατάστασή του, ενώ οι εκμεταλλευτές του, οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βγαίνουν «λάδι». Αυτά τα προτερήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ένα είδος «πολιτικής μεθαδόνης» που καταστέλλει και αφοπλίζει το λαϊκό κίνημα, γι' αυτό αξιοποιείται και επιβραβεύεται από το κεφάλαιο και τις ενώσεις του, όπως η ΕΕ.
Για αυτό ο λαός πρέπει να απεξαρτηθεί από την επιρροή αυτής της πολιτικής. Να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις που είναι ανεξάντλητες και μπορούν να σαρώσουν όλα αυτά τα εμπόδια, για να αξιοποιεί τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.
Να βγάλει σε πρόωρη σύνταξη το κεφάλαιο και την πολιτική που το υπηρετεί, για να μπορέσει να κατακτήσει ο ίδιος κανονική και πλήρη σύνταξη και όλα τα άλλα κοινωνικά δικαιώματα.
Για να έχει πλήρη, σύγχρονη και απολύτως δωρεάν κρατική, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Να μη δώσει καμία θυσία για το κεφάλαιο, αλλά να τα δώσει όλα για την ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για τη δική του εξουσία. Για αυτόν το στόχο μόνο αξίζει κάθε θυσία.



Αλλεπάλληλες δόσεις αντιλαϊκών μέτρων «εκταμιεύει»
η συγκυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσουν επισήμω
ς οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου...
Προς κατάθεση σήμερα στη Βουλή του δεύτερου «πακέτου» μέτρων, αρχές Αυγούστου αναμένονται οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και φορολογία αγροτών
Σταθερά με μπούσουλα τις κατευθύνσεις του «οδικού χάρτη» που δείχνουν το δρόμο από το δεύτερο για το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί και καταγραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ηδη από χτες τα εργατικά - λαϊκά στρώματα έχουν αρχίσει να βιώνουν στην πράξη την εφαρμογή των νέων, αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ στο τέλος του μήνα, όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν τιςοριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης των καταβαλλόμενων εισφορών.
Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του δεύτερου «προαπαιτούμενου» αντιλαϊκού πακέτου, συγκεκριμένα των διατάξεων που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο «διάσωσης» και «εξυγίανσης» των τραπεζών, καθώς και του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας. Σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το πακέτο αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη.
Η επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί έρχεται στις αρχές Αυγούστουκαι σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, καθώς και η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκει να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «στη Βουλή δεν έρχονται αυτήν τη βδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών». Την ίδια ώρα, βέβαια, ασχέτως της ακριβούς χρονικής στιγμής που θα κατατεθούν στη Βουλή, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι τα εν λόγω αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στην ίδια την πρόταση που κατέθεσε επισήμως η συγκυβέρνηση στους «θεσμούς» της τρόικας, ενώ η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, προβλέπει ρητά «εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού»...
Την ίδια ώρα, παράγοντας της Ευρωζώνης αναφέρει ότι οι «θεσμοί» αυτήν τη στιγμή εργάζονται από κοινού με τη συγκυβέρνηση για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιούλη, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στήριξη στο κεφάλαιο
Αναλυτικότερα, ο νέος κανονισμός της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΕ προβλέπει τη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail in).
Αυτό σημαίνει κατά σειρά:
1. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων με νέα κεφάλαια.
2. Στη συνέχεια «κούρεμα» των σημερινών μετόχων, ομολογιούχων αλλά και των καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για «προστασία των καταθέσεων» μέχρι 100.000 ευρώ δεν μπορεί σήμερα να υποστηριχτεί ούτε από τις τράπεζες ούτε βέβαια από τα κρατικά ταμεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνδυασμό με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης, στο τραπέζι παραμένουν ορθάνοιχτα τα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (συγχωνεύσεις - εξαγορές, με πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κ.ά.).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, θα περιλαμβάνει διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών,αναβαθμίζοντας τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.
Στην πορεία για το τρίτο μνημόνιο
Ολα τα παραπάνω αποτελούν την ανάληψη των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση - «γέφυρα» (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), στην πορεία διαμόρφωσης του τρίτου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης που θα συνδυαστεί με αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM),προχώρησε στην εκταμίευση, ποσού ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τα οποία η συγκυβέρνηση διέθεσεεξολοκλήρου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ (2 δισ.), της δόσης για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στην ΕΚΤ (3,5 δισ.), για το τμήμα του δανείου προς την Τράπεζα της Ελλάδας (510 εκατ.), η οποία σε προηγούμενη φάση είχε αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ κ.ά. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, αφού αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της», ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις.
Παράλληλα, από χτες ξεκίνησε και η ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, σχετικά με τη διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για τον πρώτο κύκλο της αξιολόγησης και των εποπτικών ελέγχων, που ξεκινά μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα από τη Βουλή.
Το μοντέλο του περιβόητου «Brussels Group» αποτελεί παρελθόν, καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ στην Αθήνα. «Αναμένουμε τα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αθήνα, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω το πότε», ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», σημείωσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν«πολύ γρήγορα».«Στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα παζάρια για το τρίτο μνημόνιο δήλωσε ότι θα διαρκέσουν «μερικές βδομάδες».
Η «καταπολέμηση της διαφθοράς»
Την ίδια ώρα, προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας, είτε αυτά αποκτήθηκαν με «νόμιμους τρόπους» είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή», προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης».

Το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα,ενώ η ατζέντα περιελάμβανε την εκπόνηση σχεδίου για τις «θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό» και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας οι κεφαλαιακοί έλεγχοι
Σε ισχύ, άγνωστο ακόμη για πόσο διάστημα, θα παραμείνει το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), από χτες Δευτέρα παύει να ισχύει η «τραπεζική αργία», εξέλιξη που σημαίνει ότι όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι μεν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς ως προς τις αναλήψεις και τις άλλες συναλλαγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΝΠ της κυβέρνησης, καθώς και με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται:
-- Η ανάληψη μετρητών από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη μέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας (ως τέτοιο ορίζονται οι Παρασκευές). Δηλαδή, κάθε βδομάδα, ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 420 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Ειδικά για την τρέχουσα βδομάδα, μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, την Παρασκευή 24/7.
-- Το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και όχι ανά κάρτα αναλήψεων.
-- Απαγορεύεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων (πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, πληρωμή οφειλών του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων κ.ά.).
-- Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση τραπεζικού δανείου επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.
-- Επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.
ΣΕΒ
Παραμένουν οι «αβεβαιότητες», να εφαρμοστούν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις
«Δυστυχώς, η ζημιά είναι σημαντική, γιατί η αλυσίδα εφοδιασμού των επιχειρήσεων διακόπηκε ξαφνικά». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σύμφωνα με τον οποίο, στο χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους.
Μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg», εκτίμησε ότι η επιστροφή στη χρηματοδοτική ομαλότητα για τις επιχειρήσεις θα επέλθει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που την τοποθέτησε μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 2015, οπότε και αναμένεται η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit, επεσήμανε ότι μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους «εταίρους», «εξακολουθεί να υφίσταται - αν και με μικρές πιθανότητες». Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τόνισε ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα, εφόσον προχωρήσει η άμεση εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους «εταίρους».
Εξάλλου, ο «δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία» (τζίρος) εμφάνισε το Μάη του 2015 ρυθμό μείωσης 5,5% στην εσωτερική αγορά, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο της αγοράς (εσωτερικό - εξωτερικό) καταγράφεται πτώση 4,2%.

Οπλα στην υπηρεσία του κεφαλαίου...
«Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα. Και τα όπλα είναι η κυβέρνηση. Δεν πρέπει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να γίνει παρένθεση»!Αυτά δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνησή του, όμως, είναι ένα όπλο στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η αποστολή της είναι συγκεκριμένη, να περάσει με αποφασιστικότητα μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, να προωθήσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, εξασφαλίζοντας την εργατική - λαϊκή ανοχή ή ακόμα και στήριξη σ' αυτή την πολιτική. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως από όλα τα αστικά επιτελεία, ντόπια και ευρωενωσιακά, προκρίνεται η σημερινή συγκυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας ως οι καταλληλότεροι γι' αυτή την αποστολή. Ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος, ως νέος υπουργός Εργασίας, έσπευσε να επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του τι είδους «όπλο» είναι η κυβέρνηση. Δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις πρόωρες συντάξεις: «Οι πρόωρες συντάξεις, εκτός από εξαιρέσεις που αφορούν Βαρέα και Ανθυγιεινά, γονείς που έχουν παιδιά ανάπηρα, πράγματι πρόκειται να τελειώσουν»!

Κανά γράφημα για τα ΜΜΕ..;
Τη βδομάδα που προηγήθηκε από το περιβόητο δημοψήφισμα, επιχειρώντας να δείξουν πόσο κόντρα στο «κατεστημένο» ήτανε τάχα το κάλπικο «ΟΧΙ» τους, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δε σταματούσαν να καταγγέλλουν τα αστικά ΜΜΕ (τα «καθεστωτικά ΜΜΕ» όπως τα αποκαλούν, κρύβοντας το ταξικό περιεχόμενό τους), για τα επιλεκτικά ρεπορτάζ και τα συνεχή σχόλιά τους υπέρ του «ΝΑΙ». Μέχρι και τα σχετικά γραφήματα φτιάχτηκαν και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τα οποία μάλιστα αναδημοσίευε με θέρμη η «Αυγή».
Από την επομένη του δημοψηφίσματος, όμως, και μέχρι σήμερα, απ' όταν δηλαδή το δήθεν «ΟΧΙ» της κυβέρνησης έγινε και επισήμως «ΝΑΙ» στην αντιλαϊκή συμφωνία για το νέο μνημόνιο, την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενέκριναν στη Βουλή παρέα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα ίδια αστικά ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει να αφιερώνουν όλο το ειδησεογραφικό και αρθρογραφικό τους περιεχόμενο για να επιβραβεύουν τη σύναψη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά και την «ωρίμανση» της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Τι έγινε τώρα όμως; Πώς και δε δημοσιεύει πάλι κανένα σχετικό γράφημα η «Αυγή»;

... και οι πραγματικές «σταθερές»
Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά είναι ότι τα αστικά ΜΜΕ μπορεί να κλίνουν πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ανάλογα με το ποια είναι η εκτίμησή τους για τα στρατηγικά συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου ή ισχυρών τμημάτων του με τα οποία συνδέονται. Πάντα, όμως, «πυξίδα» δικιά τους, όπως και κάθε αστικής διακυβέρνησης, όπως και αν αυτή αυτοχαρακτηρίζεται, είναι τα συνολικά συμφέροντα της αστικής τάξης την οποία εκπροσωπούν και υπερασπίζονται.
Γι' αυτό και η άλλη «σταθερά» των αστικών ΜΜΕ - πριν ή μετά το δημοψήφισμα, με αυτήν ή με άλλη κυβέρνηση - είναι το συνεχές «θάψιμο» των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, των δυνάμεων που στρέφονται ενάντια στο ίδιο το κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του. Είναι το συνεχές «θάψιμο», η διαστρέβλωση και η συκοφάντηση του καλέσματος που απευθύνουν στο λαό οι δυνάμεις αυτές, ώστε να οργανώσει την πάλη του σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, κόντρα στον πραγματικό του αντίπαλο...

Ποιος δικαιώθηκε;
«Η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην GUE/NGL θα χρησιμοποιούνταν ως "αριστερό άλλοθι" για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα». Αυτό τόνιζε, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ανακοίνωνε την απόφασή της να μη συμμετέχουν οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές σε καμιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις περσινές ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, γι' αυτή του την επιλογή, είχε δεχτεί ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια και επιθέσεις από οπορτουνιστές και σοσιαλδημοκράτες, που το κατηγορούσαν για «απομονωτισμό» και άλλα τέτοια γραφικά... Μόλις ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα την προηγούμενη βδομάδα, η Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού «Die Linke» και πρόεδρος της GUE/NGL, δήλωσε πως αν ήταν μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ψήφιζε υπέρ της συμφωνίας - μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προφανώς, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτή την τοποθέτηση, αλλά είναι ευκαιρία να δούμε: Ποιος δικαιώθηκε; Το ΚΚΕ, που επέλεξε να μη συμμετέχει σε αυτή την ομάδα που δίνει άλλοθι στη βαρβαρότητα ή τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που το κατηγορούσαν για «απομονωτισμό», προφανώς επειδή θα το ήθελαν με κάποιο τρόπο συνένοχο στις αντιλαϊκές επιλογές τους;

Την Πέμπτη 23 Ιούλη θα γίνει φέτος η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, στις 7.30 μ.μ., έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Άννης και Ιερά Οδός).
Σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ν. Αττικής, ηΟμοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αναφέρουν:
«Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο.
Όπως και σήμερα, έτσι και τα συνθήματα και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε η Σωτηρία έξω απ' τις πύλες της ΕΤΜΑ, 34 χρόνια πριν, σημάδευαν τον ταξικό αντίπαλο, είχαν στόχο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Σήμερα που εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου, του κράτους του και των κομμάτων που το υπηρετούν, τσακίζοντας κάθε κατάκτηση των εργαζομένων, σήμερα που η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης καλείται να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα και να ζήσει μια ζωή κόλαση, που η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά μαστίζει τους νέους, που ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο αυταρχισμός, η κρατική και εργοδοτική βία, είναι επιτακτική η ανάγκη για οργανωμένο, μαζικό, ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα, σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές.
Σήμερα ο κοινός βηματισμός της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τους νέους από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που έχουν κοινό ταξικό αντίπαλο, είναι όρος για να ανασυνταχθεί το κίνημα και να παλέψει με όρους αντεπίθεσης. Σήμερα να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία για την προοπτική να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, στην εξουσία και στον παραγόμενο πλούτο. Για να βρουν οριστική λύση τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που μας δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Οργανώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε την παρέμβασή μας! Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα, τους φοιτητές και σπουδαστές των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να πάρουν τώρα την υπόθεση στα χέρια τους! Σε κάθε χώρο δουλειάς με τα σωματεία, τις Επιτροπές Ανέργων, σε κάθε σχολή με τις Επιτροπές Αγώνα, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, στα σχολεία, στις γειτονιές με τις Λαϊκές Επιτροπές.
Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που βιώνουμε με το νέο μνημόνιο, που φέρνουν ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χρειάζεται να φουντώσει η πάλη για το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, την προστασία των ανέργων. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοήθειας παντού. Να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, την Εκπαίδευση, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση και λειτουργία, για δωρεάν μετακίνηση, στέγαση, σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών. Για μόρφωση υψηλού επιπέδου και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Για την αντιμετώπιση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, που κλιμακώνεται και θωρακίζεται με νέα μέτρα και νόμους.
Κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης ως την τελική νίκη».

Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ στις19.30 στην Ομόνοια καλεί ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας ενάντια στα πρόσθετα βάρβαρα βάρη που φέρνει το νέο μνημόνιο. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην πλατεία Κάνιγγος στις 19.00.
Σε ανακοίνωση τονίζει:
«Η Κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά", με τα μέτρα που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Είναι το ίδιο με αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, φέρνει ένα νέο μνημόνιο, με πρόσθετα βάρη, ακόμη πιο βάρβαρα, πάνω σε αυτά των προηγούμενων, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Η κατάσταση που δημιούργησε με τις ασάφειες, τις "σκληρές" (για ποιον;) διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα με το ασαφές ΟΧΙ και το ΝΑΙ, τις κλειστές τράπεζες, τις παραστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είχαν άλλο στόχο παρά να μπερδέψουν, να αποπροσανατολίσουν, να κοροϊδέψουν τα λαϊκά στρώματα και να αποδεχτούν το νέο και ποιο βάρβαρο μνημόνιο.
Μην μας μπερδεύουν οι διαφοροποιήσεις των τελευταίων ημερών στην κυβέρνηση. Όλοι μαζί είναι στον πόλεμο εναντίων των λαϊκών στρωμάτων, από την πλευρά του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων.
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,
Δεν κάνουμε πίσω! Δεν υποχωρούμε! Όχι σε νέες θυσίες για την πλουτοκρατία! Το μέλλον των παιδιών μας δεν χωρά στα δεσμά της ΕΕ, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών!
Απορρίπτουμε τα όποια σχέδια της κυβέρνησης, που μας θέλει βαστάζους μιας πολιτικής που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση για τα κέρδη των λίγων.
Απορρίπτουμε αυτούς που υποστηρίζουν την ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας, που μάτωσαν και συνεχίζουν να ματώνουν τις ζωές μας και των οικογενειών μας.
Γυρίζουμε την πλάτη σε στρατευμένες στα ξένα για μας συμφέροντα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως της ΓΣΕΒΒΕ και ΕΣΕΕ, που καλούν ανοιχτά ή καλυμμένα, για στοίχιση κάτω από τα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης και ΕΕ.
Ο δικός μας δρόμος έχει στο επίκεντρο την ανάκτηση των δικών μας απωλειών, την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων. Είναι ο δρόμος της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοφορία του, της αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Είναι ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, για να ανοίξει η προοπτική για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Είναι ο δρόμος της ρήξης με αυτούς που μας θεωρούν "διαρθρωτικό πρόβλημα" που πρέπει, με κάθε τρόπο, να εξαλειφθεί για να δημιουργηθεί χώρος για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι γυναίκες. Δηλαδή με όλους αυτούς που βάλλονται από την ίδια πολιτική. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα, να ορθώσουμε εμπόδια σε αυτά που μας καταστρέφουν.
Σε αυτόν το δρόμο καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο που πασχίζει καθημερινά για το μεροκάματο, να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας. Να οργανωθεί στο σωματείο μας, σε συστράτευση με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στην ΠΑΣΕΒΕ και στο ΠΑΜΕ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 7.30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΣΕΒΕ.
Απαιτούμε - διεκδικούμε άμεσα:
- Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους, των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
- Να διασφαλιστούν πλήρως η παροχή υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό, με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
- Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
- Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
- Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
- Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων».  

Στεφάνι και λουλούδια προς τιμήν του Σωτήρη Πέτρουλακατέθεσαν σήμερα, πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.
Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Λουλούδια κατέθεσε στο μνημείο η Δήμητρα Πέτρουλα, συγγενής του δολοφονημένου Σωτήρη. 
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ της ΚΝΕ. Στο χαιρετισμό του ο Θ. Κωτσαντής τόνισε: 
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Σωτήρη Πέτρουλα, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια των λαϊκών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλη του 1965, την περίοδο που έμεινε γνωστή ως "Ιουλιανά".
Στις 21 Ιούλη γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κυρίως από φοιτητές και οικοδόμους. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου. Στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, βρίσκουν τις "αύρες" των Σωμάτων Ασφαλείας και στημένα οδοφράγματα από σίδερο και καταιγισμό από καπνογόνα. Η Αστυνομία χτυπάει αδίστακτα. Ο απολογισμός είναι αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) και στέλεχος της ΔΝΛ, Σωτήρης Πέτρουλας. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Συνολικά 31 ήταν τα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα που δολοφονήθηκαν την επταετία '43-'50. Ο Σωτήρης Πέτρουλας ήταν ο μοναδικός Πέτρουλας που θάφτηκε, οι υπόλοιποι χώθηκαν σε λάκκους.
Γεννήθηκε το 1942 στην Οίτυλο της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου υποχρεώθηκε να καταφύγει η οικογένειά του το 1946 για να γλιτώσει από τις αντικομμουνιστικές συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους.
Ο Σωτήρης ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα. Από πολύ νωρίς, οργανώνεται στο προοδευτικό κίνημα και αναδεικνύεται σε βασικό του στέλεχος.
Δούλευε ως βοηθός λογιστή. Πήγε στην Ανώτατη Εμπορική χωρίς φροντιστήριο, με υποτροφία και συνέχισε να φοιτά με υποτροφία. Είχε ζήλο για τη μόρφωση. Μελετούσε καθετί που έπεφτε στα χέρια του. Τον ίδιο ζήλο είχε και για τον αγώνα. Όπως έγραψε κάποτε ο ίδιος: "Δεν υπάρχει για τον αγωνιστή διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να λέμε: Αυτές τις ώρες αφιερώνω στο άτομό μου, αυτές στον αγώνα. Άτομο και αγώνας έγινε αδιάσπαστη ενότητα, τόσο που αφαίρεση του αγώνα σημαίνει αφαίρεση της ζωής μας". Αυτό τον κανόνα φρόντιζε να εφαρμόζει πάντα στη διάρκεια της ολιγόχρονης ζωής του.
Αυτός ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας. Από το παράδειγμα το δικό του και χιλιάδων ακόμα αγωνιστών διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε στον πρωτοπόρο αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.
Γιατί τα όνειρα και τα "θέλω" μας κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες, μαζί με τον εργαζόμενο λαό.
Γιατί ο συμβιβασμός και η απάθεια δεν μας ταιριάζει.
Γιατί τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε, όλα κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, αίμα και θυσίες.
Δεσμευόμαστε και από τη σημερινή εκδήλωση ότι το επόμενο διάστημα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την αγωνιστική αναζωογόνηση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, που έχει πάρει το όνομά "Σωτήρης Πέτρουλας", που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.
Τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Τους δίνουμε όρκο τιμής πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε, μέχρι την ώρα που θα δικαιωθούν τελικά οι θυσίες τους, γιατί αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει αλλά μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.
Το νέο, που έχουμε ανάγκη, βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για τη ζωή που χάνουμε, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Το επαναλαμβάνουμε ξανά, με κάθε ευκαιρία. Τους αγωνιστές του λαού μας, τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας πάντα μπροστά. Κάνοντας την ΚΝΕ πιο μαζική και γερή Οργάνωση, την καρδιά και το νου της νεολαίας. Στεριώνοντας μέσα στη νεολαία τη Λαϊκή Συμμαχία, διαδίδοντας πλατιά το πρόγραμμα του ΚΚΕ, την ακλόνητη πίστη μας στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, έτσι τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα».

Ο λαός πρέπει να σταθεί απέναντι στα κόμματα που του λένε να πληρώσει την κρίση και το χρέος, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιούλη 2015.
Επισήμανε ότι ούτε οι εκλογές, ούτε τα δημοψηφίσματα μπορούν να δώσουν λύση. Όπως είπε, ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους, να οργανώσει τον αγώνα του και να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget