ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Καλά κρατεί η σεναριολογία ενόσω «ξεδιπλώνονται» τα αντιλαϊκά μέτρα

Ο «κουρνιαχτός» που σηκώνεται τις τελευταίες μέρες ως προς τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των διαφωνούντων εντός ΣΥΡΙΖΑ, συσκοτίζει το γεγονός ότι χτύπησε ήδη τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες το πρώτο «κύμα» αντιλαϊκών μέτρων, ότι αύριο ένα ακόμα «πακέτο» περνάει απ' τη Βουλή, εν αναμονή του συντριπτικού πλήγματος που θα δεχτεί ο λαός με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - ΕΕ.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό σενάρια και φήμες για τις διεργασίες στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, δίνουν και παίρνουν. «Κρας τεστ» χαρακτηρίζεται η αυριανή διαδικασία στη Βουλή, όπου, αν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα στηρίξουν τα μέτρα πέσουν κάτω από 120, τότε λέγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δρομολογήσει διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας που, αφού ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο. Το σενάριο βεβαίως των εκλογών «παίζει» και για νωρίτερα, παρότι πολλοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις καθώς - όπως διατείνονται - σ' αυτή την περίπτωση θα τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.
Η αλλαγή σχεδίων και το γεγονός ότι αύριο δεν θα έρθουν στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, στους αγρότες κ.ά., ερμηνεύεται από πολλούς σαν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βοηθήσει βουλευτές που ταλαντεύονται, ώστε να μην καταψηφίσουν τελικά. Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε σ' αυτήν τη φάση να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εκλογών, δίχως να έχει η ίδια συγκροτήσει εξολοκλήρου το σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και βασικό σενάριο στους σχεδιασμούς όλων, προς ώρας δεν είναι το επικρατέστερο. Η κάθε πλευρά επιδιώκει καταρχήν να μην τη χρεωθεί, κατά δεύτερον να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανασυντάξει δυνάμεις και να συμπήξει συμμαχίες έστω και πρόσκαιρες - σ' αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται επαφές καθώς λέγεται της «Αριστερής Πλατφόρμας» με τον Γ. Βαρουφάκη - ώστε να επιχειρήσει να κερδίσει το κόμμα έναντι της άλλης.
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς,δήλωσε χτες στην ΕΡΤ «Ενα είναι σίγουρο πάντως: προβλέπεται συνταγματικά πως η στήριξη σε μια διαδικασία που ενέχει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όπως μπήκε από τον πρωθυπουργό και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης τυπική, αλλά ενέχει τέτοια μεγάλη βαρύτητα. Αν έχει κάτω από 120 ψήφους αποδοχή αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στη συνταγματική διαδικασία...». Στο ερώτημα αν η διαδικασία αυτή είναι οι εκλογές απάντησε «δεν ξέρω, θα έλεγα πως η συνταγματική διαδικασία προβλέπει διάφορα στάδια, που αφορούν ... στις διερευνητικές εντολές, στις κοινές συναντήσεις με τον ΠτΔ. Νομίζω ότι καταλήγει εκεί».
Διαφωνούν αλλά στηρίζουν...
Χαρακτηριστική αυτής της ...παράδοξης κατάστασης στο κόμμα, που πάντως συμβάλλει τα μέγιστα στον εγκλωβισμό ενός κόσμου του οποίου ενισχύει αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι διαφωνούντες, ήταν η δήλωση χτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο άτυπος επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε μεταξύ άλλων «Φεύγω διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζω πλήρως την ενότητά του μέσα απ' τη διαφορετικότητα των απόψεων... θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», με τον αντικαταστάτη του Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει: «Εξαναγκασμένοι λοιπόν, συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας».
Σε άρθρο του εξάλλου στα «Νέα» ο Π. Λαφαζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την αξιοπιστία του τότε «κινδυνεύει να χάσει η δημόσια ζωή το ύστατο καταφύγιό της» και υποστηρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές απαντήσεις, διαμαρτυρόμενος πως «δε θεωρείται, όμως, καν ότι πρέπει να τεθούν στη βάσανο των επιχειρημάτων, αν αμφισβητούν ενδεχομένως και το ευρώ, το οποίο έχει αναχθεί παραδόξως και ταυτοχρόνως, ως το "ιερόν και όσιον" της εγχώριας καπιταλιστικής ολιγαρχίας...».
Να σημειωθεί εδώ ότι την παραίτησή του στον Π. Σκουρλέτη υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», Γιάννης Τόλιος. Εξάλλου, μετά την απομάκρυνση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απ' τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο συνεχίζονται με την απομάκρυνση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλου, στη θέση φέρεται να τοποθετείται ο Αγγ. Τσέκερης,δημοσιογράφος στην «Αυγή».
Ασύμβατα, καταψήφιση και κοινή πορεία
Απ' την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στους διαφωνούντες διά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση, όμως η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».
«Υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ. Οπως είπε, οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. «Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δύο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες, εφόσον αυτό συνεχιστεί», ανέφερε και πρόσθεσε «αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί».
Τον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε τακτική υποχώρηση για να σώσει τη χώρα», διατύπωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την παραλαβή του υπουργείου χτες.
Στην «Αριστερή Πλατφόρμα» απάντησε και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω Twitter: «Η Iskra επικρίνει τον Τσίπρα, γιατί άλλαξε τους υπουργούς που ψήφισαν Οχι στο κυβερνητικό Ν/σχέδιο. Σωστά. Οφειλαν να παραιτηθούν οι ίδιοι...».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις εκλογές: «Δεν μπορεί να μακροημερεύσει μια κυβέρνηση που βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι καλό, αλλά δεν γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος οι μισοί να κάνουν αντιπολίτευση».
Να παραιτηθούν συνέστησαν στους διαφωνούντες ο ευρωβουλευτής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Χρυσόγονος και Γιάννης Μπαλάφας, αντίστοιχα.
Την «προίκα» του θυμίζει ο Βαρουφάκης
«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών,Γιάνης Βαρουφάκης (BBC, «Εφημερίδα των Συντακτών»), προεξοφλώντας ότι το πρόγραμμα «θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που συντελέστηκε ποτέ».
Εντούτοις, υπερασπίζεται τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Μας δόθηκε η εξής επιλογή: Εκτέλεση ή συνθηκολόγηση. Και εκείνος αποφάσισε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η καλύτερη στρατηγική», υποστηρίζει.
Ισχυρίζεται ακόμα ότι παραιτήθηκε για να διευκολύνει τον Αλ. Τσίπρα να μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να φέρει πίσω τους βέλτιστους όρους που μπορούσε να φέρει. «Οχι όμως και για να τους εφαρμόσουμε εμείς όποιοι και να ήταν!», όπως λέει.
Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα, αν με τη στάση του ταυτίζεται με τον Σόιμπλε και απαντά: «Είστε σίγουροι ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε;» και εξηγεί ότι θεωρεί τη συμφωνία ως τον ασφαλέστερο δρόμο για να εκπαραθυρωθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Σε άλλη του συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα, ο Γ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει με νόημα «είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς» και δηλώνει ότι θα παραμείνει βουλευτής. Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: «Απολύτως όχι. Ολοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».
Συστάσεις για νέο φορέα;
Εμμέσως, πλην σαφώς, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρα τους στα «Νέα» εισηγούνται τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα απ' τους διαφωνούντες. Ο Ρούντι Ρινάλντι γράφει, μεταξύ άλλων, «όσο σκληρός και πικρός κι αν είναι, χρειάζεται ο επανακαθορισμός των στόχων όσων θέλουν την επιβίωση και τη διέξοδο της χώρας. Αυτός ο πόθος δεν μπορεί να εκφραστεί από τον παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό κόσμο». Προηγούμενα έχει επί της ουσίας τοποθετήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό τον πολιτικό κόσμο.
Στην ίδια εφημερίδα, ο Γιάννης Μηλιός διερωτάται «υπάρχει άλλος τρόπος πέρα απ' τη σύγκρουση με τις πολιτικές του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα με το οποίο έμπρακτα θα κληθούν να αναμετρηθούν το επόμενο διάστημα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα ο κόσμος της αριστεράς και ακόμα ευρύτερα η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, που σε δύσκολες συνθήκες στήριξαν το Οχι της 5ης Ιουλίου».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget