Πυρκαγιές με προαναγγελία στα κυβερνητικά προγράμματα

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι πυρκαγιές που έπληξαν τον Υμηττό, το Κορωπί και τη Μαλακάσα στην Αττική, τη Νεάπολη της Λακωνίας, τα Ιρια της Αργολίδας και τη Ν. Αρτάκη της Εύβοιας.
Στη Νεάπολη, η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση και ελαιώνες. Εφτασε στο Κέντρο Υγείας της πόλης, το οποίο εκκενώθηκε. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο γηροκομείο, το οποίο στη συνέχεια εκκενώθηκε και αυτό. Τουλάχιστον 17 σπίτια (σ.σ. 18 σε άλλα σημεία της πυρόπληκτης περιοχής) έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί στη Νεάπολη, ενώ στο Φαρακλό υπέστησαν ζημιές δύο σπίτια και το Δημοτικό Σχολείο. Πολλά σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, καθώς και στα Κύθηρα, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση των παραθεριστών από τις παραλίες Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη. Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Αγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι.
Στον Υμηττό, πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων που κάλυψε τον Καρέα, το Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, καταλήγοντας στην Τερψιθέα της Γλυφάδας, «έγλυψε» κατοικημένες περιοχές. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών έζησαν εφιαλτικές στιγμές, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις φλόγες, αποτρέποντάς τες από το να προσεγγίσουν τις κατοικίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολίτες επιχείρησαν να προστατέψουν τα σπίτια τους με λάστιχα και κουβάδες με νερό. Ενα υπερμέγεθες γκρίζο σύννεφο σκέπασε το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Μια ακόμη πυρκαγιά στη Μαλακάσα και ειδικότερα στο 43ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς Ωρωπό, «λαχτάρησε» τους πυροσβέστες, όταν άλλαξε η φορά του ανέμου και άρχισε να κατευθύνεται προς την εθνική οδό, αφού μετά από αυτήν είναι η Πάρνηθα.
Συνεχής η υποβάθμιση των αρμόδιων υπηρεσιών
Η καταστροφική εξέλιξη των πρόσφατων πυρκαγιών δεν οφειλόταν κυρίως στο «στρατηγό άνεμο», αλλά στη στρατηγική υποβάθμισης της Δασικής και της Πυροσβεστικής, δυο δημόσιων υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα την προστασία του δασικού πλούτου και την πολιτική προστασία.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών(ΕΑΚΠ) είχε επισημάνει πως καταδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά η πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και το σύστημα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας γενικότερα, εξαιτίας των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών, που ευθύνονται για τη μεγάλη υποχρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών και την έλλειψη ενός ενιαίου και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας. Προσέθετε δε ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά πρόθεση να επιλύσει όχι μόνο τα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα των πυροσβεστών και της πυρασφάλειας της χώρας, αλλά ούτε ακόμα και τρέχοντα βασικά ζητήματα που απαιτούν ελάχιστη ή και μηδενική κρατική χρηματοδότηση.
Σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος,ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πολιτική υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εντείνεται η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με αντιλαϊκές - αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία.
Την τελευταία πενταετία, συρρικνώθηκαν οι κρατικές δαπάνες πυρόσβεσης. Στην Πυροσβεστική, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, απλήρωτες ώρες υπηρεσίας και χρωστούμενα ρεπό, εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τραυματισμών και των θανάτων πυροσβεστών. Επίσης, υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από το ΝΑΤΟικό οργανισμό "NAMSA". Παράλληλα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι εργαζόμενοι δημοτική φορολογία για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης, συχνά με εθελοντικό χαρακτήρα, με συνέπεια τη συνολική υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών».
Επιπλέον, η ΕΑΚΠ έχει καταγγείλει πως «για το Πυροσβεστικό Σώμα, οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς από το 2009 μέχρι και τη φετινή χρονιά ανέρχονται στο ύψος των 132 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Οι πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων κατάργησαν περισσότερες από 4.000 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού (περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής δύναμης του ΠΣ) και παράλληλα συνεχίζουν την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με προσωπικό τριών εργασιακών ταχυτήτων (μόνιμοι - 5ετούς θητείας - εποχικοί συμβασιούχοι)».
Παράλληλα, οι εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα διαχρονικά, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, με την απλήρωτη υπερεργασία, με τα εξαντλητικά ωράρια στα συμβάντα και με την πλήρη έλλειψη των μέτρων και κανόνων ασφάλειας κατά την εργασία, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ μακραίνει και ο κατάλογος των πυροσβεστών που χάνουν τη ζωή τους σε ώρα υπηρεσίας. Διατηρείται, εξάλλου, το αναχρονιστικό - στρατιωτικοποιημένο πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης του ΠΣ, χωρίς την ύπαρξη ειδικοτήτων, καθώς και διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό τομέα.
Χωρίς εφόδια στη φωτιά
Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, την ίδια ώρα, ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε βασικά εφόδια, όπως οι στολές εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 725 νεοπροσλαμβανόμενους πυροσβέστες, στους οποίους έχει δοθεί μόνο μία στολή εργασίας, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν πραγματοποιείται, δε, η απαιτούμενη εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση του προσωπικού σε καθημερινή βάση και στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και η πλειοψηφία των διακοσίων περίπου δασολόγων - δασοπόνων που υπάρχουν στο ΠΣ παραμένουν αναξιοποίητοι στο συγκεκριμένο τομέα, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν προσληφθεί σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως αναφέρει η ΕΑΚΠ, από τα 1.700 περίπου υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, τα περισσότερα είναι ακατάλληλα λόγω παλαιότητας, ελλιπούς συντήρησης και χρόνιας καταπόνησης στα επιχειρησιακά συμβάντα. Οπως και η υλικοτεχνική υποδομή, η οποία ελέγχεται για την καταλληλότητα και την ασφάλεια που παρέχει στο προσωπικό (βλ. αναπνευστικές συσκευές), παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που δίνει σε σχετική απάντηση στη Βουλή η πολιτική ηγεσία. Οσον αφορά τα εθνικά εναέρια μέσα, τα περισσότερα κρίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα λόγω παλαιότητας, παρουσιάζοντας συνεχόμενες βλάβες κατά την αντιπυρική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους, σε καθημερινή βάση. Προστίθεται δε ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού εναέριου στόλου όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να δαπανώνται σημαντικά ποσά για ενοικιάσεις ελικοπτέρων, που στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Υμηττός
Υμηττός
Αποδεκατισμένη η Δασική
Οσον αφορά τη Δασική Υπηρεσία, το κονδύλι που διατέθηκε για την προληπτική δασοπροστασία (σ.σ. συνεργεία επιφυλακής και περιπολιών, καύσιμα) από τις δημόσιες επενδύσεις ήταν 1.750.000 ευρώ. Από το «Πράσινο Ταμείο» διατίθενται 1.865.000 ευρώ. Τα ποσά ήταν για τις ανάγκες 103 δασαρχείων και νομοδασαρχείων της χώρας. Επίσης, από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», διατίθενται 41,5 εκατομμύρια ευρώ (περίοδος 2007-2015) για έργα αντιπυρικής προστασίας, ενώ φέτος στους δήμους δόθηκαν 18,4 εκατομμύρια για παρόμοια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά χορηγούνταν στο βασικό φορέα πρόληψης, τη Δασική Υπηρεσία, και καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις - κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δύο φορές οι οργανικές της θέσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 40% σε δασολόγους, 50% σε τεχνολόγους και 30% σε δασοφύλακες. Ετσι, όχι μόνο δεν υπάρχει προσωπικό για να διεξαχθούν περιπολίες στα δάση, αλλά αρκετές φορές δεν υπάρχουν κονδύλια για τον εφοδιασμό σε καύσιμα των οχημάτων περιπολίας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε για τις πυρκαγιές:
«Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού (...) Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική, Δασική κ.λπ.).
Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.
Ζητάμε:
- Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης.
- Αμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
- Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
- Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.
- Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.
- Αμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων».


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget