ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Μπαράζ από «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει τρίτου μνημονίου

Αλλεπάλληλες δόσεις αντιλαϊκών μέτρων «εκταμιεύει»
η συγκυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσουν επισήμω
ς οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου...
Προς κατάθεση σήμερα στη Βουλή του δεύτερου «πακέτου» μέτρων, αρχές Αυγούστου αναμένονται οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και φορολογία αγροτών
Σταθερά με μπούσουλα τις κατευθύνσεις του «οδικού χάρτη» που δείχνουν το δρόμο από το δεύτερο για το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί και καταγραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ηδη από χτες τα εργατικά - λαϊκά στρώματα έχουν αρχίσει να βιώνουν στην πράξη την εφαρμογή των νέων, αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ στο τέλος του μήνα, όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν τιςοριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης των καταβαλλόμενων εισφορών.
Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του δεύτερου «προαπαιτούμενου» αντιλαϊκού πακέτου, συγκεκριμένα των διατάξεων που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο «διάσωσης» και «εξυγίανσης» των τραπεζών, καθώς και του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας. Σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το πακέτο αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη.
Η επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί έρχεται στις αρχές Αυγούστουκαι σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, καθώς και η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκει να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «στη Βουλή δεν έρχονται αυτήν τη βδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών». Την ίδια ώρα, βέβαια, ασχέτως της ακριβούς χρονικής στιγμής που θα κατατεθούν στη Βουλή, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι τα εν λόγω αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στην ίδια την πρόταση που κατέθεσε επισήμως η συγκυβέρνηση στους «θεσμούς» της τρόικας, ενώ η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, προβλέπει ρητά «εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού»...
Την ίδια ώρα, παράγοντας της Ευρωζώνης αναφέρει ότι οι «θεσμοί» αυτήν τη στιγμή εργάζονται από κοινού με τη συγκυβέρνηση για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιούλη, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στήριξη στο κεφάλαιο
Αναλυτικότερα, ο νέος κανονισμός της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΕ προβλέπει τη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail in).
Αυτό σημαίνει κατά σειρά:
1. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων με νέα κεφάλαια.
2. Στη συνέχεια «κούρεμα» των σημερινών μετόχων, ομολογιούχων αλλά και των καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για «προστασία των καταθέσεων» μέχρι 100.000 ευρώ δεν μπορεί σήμερα να υποστηριχτεί ούτε από τις τράπεζες ούτε βέβαια από τα κρατικά ταμεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνδυασμό με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης, στο τραπέζι παραμένουν ορθάνοιχτα τα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (συγχωνεύσεις - εξαγορές, με πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κ.ά.).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, θα περιλαμβάνει διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών,αναβαθμίζοντας τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.
Στην πορεία για το τρίτο μνημόνιο
Ολα τα παραπάνω αποτελούν την ανάληψη των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση - «γέφυρα» (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), στην πορεία διαμόρφωσης του τρίτου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης που θα συνδυαστεί με αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM),προχώρησε στην εκταμίευση, ποσού ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τα οποία η συγκυβέρνηση διέθεσεεξολοκλήρου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ (2 δισ.), της δόσης για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στην ΕΚΤ (3,5 δισ.), για το τμήμα του δανείου προς την Τράπεζα της Ελλάδας (510 εκατ.), η οποία σε προηγούμενη φάση είχε αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ κ.ά. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, αφού αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της», ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις.
Παράλληλα, από χτες ξεκίνησε και η ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, σχετικά με τη διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για τον πρώτο κύκλο της αξιολόγησης και των εποπτικών ελέγχων, που ξεκινά μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα από τη Βουλή.
Το μοντέλο του περιβόητου «Brussels Group» αποτελεί παρελθόν, καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ στην Αθήνα. «Αναμένουμε τα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αθήνα, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω το πότε», ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», σημείωσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν«πολύ γρήγορα».«Στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα παζάρια για το τρίτο μνημόνιο δήλωσε ότι θα διαρκέσουν «μερικές βδομάδες».
Η «καταπολέμηση της διαφθοράς»
Την ίδια ώρα, προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας, είτε αυτά αποκτήθηκαν με «νόμιμους τρόπους» είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή», προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης».

Το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα,ενώ η ατζέντα περιελάμβανε την εκπόνηση σχεδίου για τις «θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό» και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας οι κεφαλαιακοί έλεγχοι
Σε ισχύ, άγνωστο ακόμη για πόσο διάστημα, θα παραμείνει το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), από χτες Δευτέρα παύει να ισχύει η «τραπεζική αργία», εξέλιξη που σημαίνει ότι όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι μεν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς ως προς τις αναλήψεις και τις άλλες συναλλαγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΝΠ της κυβέρνησης, καθώς και με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται:
-- Η ανάληψη μετρητών από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη μέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας (ως τέτοιο ορίζονται οι Παρασκευές). Δηλαδή, κάθε βδομάδα, ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 420 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Ειδικά για την τρέχουσα βδομάδα, μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, την Παρασκευή 24/7.
-- Το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και όχι ανά κάρτα αναλήψεων.
-- Απαγορεύεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων (πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, πληρωμή οφειλών του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων κ.ά.).
-- Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση τραπεζικού δανείου επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.
-- Επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.
ΣΕΒ
Παραμένουν οι «αβεβαιότητες», να εφαρμοστούν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις
«Δυστυχώς, η ζημιά είναι σημαντική, γιατί η αλυσίδα εφοδιασμού των επιχειρήσεων διακόπηκε ξαφνικά». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σύμφωνα με τον οποίο, στο χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους.
Μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg», εκτίμησε ότι η επιστροφή στη χρηματοδοτική ομαλότητα για τις επιχειρήσεις θα επέλθει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που την τοποθέτησε μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 2015, οπότε και αναμένεται η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit, επεσήμανε ότι μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους «εταίρους», «εξακολουθεί να υφίσταται - αν και με μικρές πιθανότητες». Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τόνισε ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα, εφόσον προχωρήσει η άμεση εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους «εταίρους».
Εξάλλου, ο «δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία» (τζίρος) εμφάνισε το Μάη του 2015 ρυθμό μείωσης 5,5% στην εσωτερική αγορά, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο της αγοράς (εσωτερικό - εξωτερικό) καταγράφεται πτώση 4,2%.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget