01/20/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ομαδικές απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
Τη «μερική ανεργία», ως μια «νέα» μορφή υποαπασχόλησης, σερβίρει για «φάρμακο» στους απολυμένους εργάτες, και μάλιστα ως «ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας», η Κομισιόν, δίπλα στις τόσες μορφές «ευελιξίας» που προωθεί συστηματικά σε όλα τα κράτη - μέλη της η ΕΕ.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι στόχος της παραπέρα ενίσχυσης της εργασιακής «ευελιξίας» είναι η θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει ανοιχτά τη «μερική ανεργία» «αποτελεσματικό εργαλείο» για «να βελτιωθεί η οικονομική ανθεκτικότητα»...
Ενίσχυση της δουλειάς - λάστιχο, «βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων»
Το «νέο φρούτο» της «μερικής ανεργίας», που αποτελεί και αυτό άλλο ένα εργαλείο στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται με ακόμα πιο λυμένα χέρια τους εργάτες όσο και όποτε θέλει, περιλήφθηκε στο πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε συστήσει από κοινού με τα ευρωενωσιακά όργανα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τα Εργασιακά, ενόψει του νέου γύρου αντεργατικής επίθεσης στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» - το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «όπλο» στα παζάρια της με το κουαρτέτο - ειδικότερα για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων μεταξύ άλλων σημείωνε πως «οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης». Μάλιστα, με στόχο τη νομιμοποίηση και παραπέρα επέκταση της «ευελιξίας», πρότεινε ως μέτρο την «εργασία μειωμένου ωραρίου», δήθεν ως αντίβαρο στις ομαδικές απολύσεις, σημειώνοντας πως αυτή η εργασία «πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης», όταν αυτή βρεθεί σε «οικονομική δυσχέρεια», φτάνοντας μέχρι και τις μηδέν ώρες (!), αρκεί ο εργαζόμενος «να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί», αν αυτές υπερβαίνουν ένα όριο.
Την αντεργατική αυτή πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του προηγούμενου όσο και της σημερινής υπουργού Εργασίας...
Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Τα παραπάνω αναδείκνυε η Ερώτηση που κατέθεσε προς την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το ίδιο το πόρισμα παρουσιάζει τις ομαδικές απολύσεις ως "εργαλείο της ελευθερίας μιας επιχείρησης να προσαρμόζεται σε καταστάσεις ολικής ή μερικής παύσης των δραστηριοτήτων της, όσο και σε καταστάσεις οικονομικών δυσχερειών, που απαιτούν την αναδιοργάνωση και επείγοντα μέτρα μείωσης του κόστους". Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι "η νομοθεσία δεν θα πρέπει να εμποδίζει απαραίτητα τις ομαδικές απολύσεις, αλλά μάλλον να επιβάλλει ορισμένες διαδικασίες", κυρίως προς την κατεύθυνση της "μείωσης του κοινωνικού αντίκτυπου" των απολύσεων, ενώ ζητά "να υπάρχει ένα κοινό καθεστώς για όλα τα είδη των απολύσεων για οικονομικούς λόγους", προτείνοντας ως αντιστάθμισμα τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας».
«Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», τόνιζε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «το πόρισμα λύνει τα χέρια της εργοδοσίας δίνοντάς της τη δυνατότητα είτε ομαδικών απολύσεων είτε ελαστικών μορφών εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με την ανεργία είτε με δουλειά - λάστιχο για ψίχουλα».
...και η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν
Απαντώντας στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, όχι μόνο υιοθετεί την πρόταση των «εμπειρογνωμόνων», αλλά ξεδιπλώνει όλο το αντεργατικό περιεχόμενο των «προγραμμάτων μερικής ανεργίας».
Αφού αναπαράγει την «επισήμανση» του «πορίσματος» ότι «οι υφιστάμενες ρυθμίσεις μερικής ανεργίας στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περιοριστικές και/ή δεν προβλέπουν αντικατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων για τις ώρες εργασίας που δεν εργάστηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι τα ορθά σχεδιασμένα προγράμματα μερικής ανεργίας μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για να αποτραπεί η απώλεια της εργασίας και να βελτιωθεί η οικονομική ανθεκτικότητα».

Κάπως έτσι, με κριτήριο την «οικονομική ανθεκτικότητα» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, από τη μερική απασχόληση φτάνουμε στη... «μερική ανεργία» - δύο πλευρές του ίδιου αντεργατικού νομίσματος. Επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας του περιβόητου «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που διαφημίζει συνεχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και το γεγονός ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης όχι μόνο δεν εξανθρωπίζεται αλλά γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, όλο και πιο επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκινούν να στήνουν ισχυρά μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην εξαθλίωση.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει, μέχρι την τελευταία ώρα, τις προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης, με περιοδείες στα χωριά και οργάνωση συσκέψεων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, όπου συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες και λαμβάνονται μέτρα για το στήσιμο των μπλόκων. Ταυτόχρονα, εντείνει τις προσπάθειες για την ενημέρωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα, με την οργάνωση συναντήσεων και συσκέψεων με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, καθώς και με δημόσιες παρεμβάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και με την προοπτική του αγώνα.
Στη Θεσσαλία
Στη Θεσσαλία, η οποία με το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα είναι το επίκεντρο του αγώνα, παρά τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία, συνεχίζονται οι καθημερινές επισκέψεις κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά.
Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων στο χωριό Βασιλί. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας που οργανώνει η Ομοσπονδία, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ, καθώς και σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Τρικάλων, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», από την Ομοσπονδία «Η Ανοιξη». Σήμερα, επίσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη στο χωριό Γαλήνη, στις 13.00, στο κέντρο «Γκέκας», καθώς και στην Αγιά, στις 18.00, στην ταβέρνα «Χατζάκος».
Εκτός από τον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα πάνε οι αγρότες από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, στη Θεσσαλία θα στηθεί μπλόκο και στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης από αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό.
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Παράλληλα, το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκει ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να προγραμματίζουν μπλόκα και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 23 Γενάρη.
Σε αυτό το πλαίσιο:
-- Στην Αργολίδα, θα γίνει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με κομβόι στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο.
-- Στο Αίγιο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και στη συνέχεια θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό.
-- Στο Κιάτο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο λιμάνι στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική). Επίσης, αύριο Σάββατο, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας οργανώνει γενική συνέλευση - σύσκεψη, στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.
-- Στην Ηλεία, θα στηθεί μπλόκο στις 23/1 στο Λατίφι Αμαλιάδας.
-- Στη Μεσσηνία, προσυγκέντρωση στο σταθμό της Μεσσήνης, με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας.
-- Στο Αγρίνιο, συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στις 11 π.μ.
-- Οι αγρότες από τις περιοχές της Κατούνας και του Ακτίου καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.
-- Στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Λούμπα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
-- Στην Πρέβεζαπροσυγκέντρωση στον Κόμβο Καναλακίου από το Σάββατο 21/1 στις 11 π.μ. και μπλόκο στις 23/1 στον Λούρο.
-- Στην Αρτα, το μπλόκο θα στηθεί στη Γέφυρα της Αρτας.
-- Στη Φθιώτιδα, μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης.
-- Στη Νάουσα, το μπλόκο θα στηθεί στη διασταύρωση Νάουσας.
-- Στην Πέλλα, μπλόκο στο Γυψοχώρι.
-- Στην Κατερίνη, θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα στην είσοδο της Κατερίνης.
-- Στη Θεσσαλονίκη, συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής θα στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα.
-- Στη Ροδόπη, από σήμερα θα γίνουν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα θα στηθεί μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξάνθης στο ύψος της Νέας Καλλίστης.
-- Η Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αργους Ορεστικού, τη Δευτέρα 23/1 καλούν τους αγρότες σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.
-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων και θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Ηρακλείου.
-- Στα Χανιά, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
-- Στη Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καλλονή. Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού χαιρετίζει την απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αντισσας να ενταχθεί και να συμπορευτεί μαζί με τους άλλους 8 Συλλόγους που μετέχουν στην Ομοσπονδία.

-- Συγκέντρωση - σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κλειστού αγροτικού Ιατρείου Βαλαώρας από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Δήμου Αγράφων.

Η Τ. Μέι στο βήμα του Νταβός
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, της ετήσιας συνάντησης των καπιταλιστών, των πολιτικών τους εκπροσώπων και άλλου προσωπικού (επιστημονικού και του δημόσιου βίου) που προσπαθούν να εξωραΐσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενων σε όλο τον πλανήτη. Και από τις χτεσινές εκδηλώσεις και συζητήσεις επιβεβαιώθηκε ο σφοδρός ανταγωνισμός που οξύνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπου διάφοροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υπερασπίζονται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του, με δεδομένη την κοινή από όλους επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Μέι: Πιο «παγκόσμια Βρετανία»
Πολύ χαρακτηριστική η ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που ακριβώς «έντυσε» τα συμφέροντα της τάξης της με τις αυταπάτες ότι η «ελεύθερη οικονομία», ο καπιταλισμός, μπορεί να λειτουργήσει για όλους και ότι «αυτό πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις».
Είπε με έμφαση: «Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρειασθεί να διαμορφώσει έναν νέο ρόλο στον κόσμο». Αναφέρθηκε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα στο άνοιγμα που γίνεται σε όλο τον κόσμο γιατί η Βρετανία είναι μια «παγκόσμια χώρα». Είπε ότι επιδιώκει μία «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία όταν θα εγκαταλείψει το μπλοκ των 28 χωρών, και να οικοδομήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο ως ισχυρός υποστηρικτής του επιχειρείν, των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου», ενώ ανακοίνωσε οι προχωράνε οι συζητήσεις για εμπορικές συμφωνίες με τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, χώρες του Περσικού Κόλπου. Ακριβώς με το επιχείρημα της «παγκόσμιας Βρετανίας, της Βρετανίας που αν είναι ισχυρή έξω θα είναι και μέσα» επιχείρησε να διασκεδάσει τις ενστάσεις που θέτουν τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου που αντιτάχθηκαν στο Brexit και σημείωσε ότι «η Βρετανία θα είναι μια σίγουρη χώρα που έχει τον έλεγχο του πεπρωμένου της και πάλι», ενώ διακήρυξε ότι είναι κατά του προστατευτισμού.
Και η Μέι, όπως και άλλοι ηγέτες του κεφαλαίου, τις προηγούμενες μέρες εξέφρασε την ανησυχία της για την «διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια», για το ότι πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι «τους προσπέρασε η παγκοσμιοποίηση» γι' αυτό κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες «να πληρώνουν τους φόρους τους, να μειώσουν την ψαλίδα των αμοιβών ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη και τους εργαζομένους, κάτι βεβαίως που από μόνο του δεν θα εξαπλώσει την ευημερία». Αυτά τα λογύδρια δήθεν έγνοιας για τους φτωχούς «επενδύθηκαν» και από τη «θεωρία των δύο άκρων», λέγοντας ότι «τα κόμματα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αίσθηση μεταξύ των ανθρώπων με μέτρια εισοδήματα ότι η παγκοσμιοποίηση δεν εργάζεται γι' αυτούς, αλλά είναι εναντίον τους». Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνησή της σχεδιάζει μια «main stream» (συμβατική και κανονική) πολιτική που θα «δημιουργεί επιτυχημένους επιχειρηματίες που θα μπορούν να αναπτυχθούν και να επενδύσουν», ώστε να ωφεληθεί η κοινωνία, όπως είπε.
Φυσικά, η Μέι μίλησε και για τις «αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας» και τόνισε την προσήλωση της χώρας (της αστικής της τάξης) στο ΝΑΤΟ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Παγκόσμιο Τράπεζα. Βέβαια, η Βρετανία κάνει και άλλα ανοίγματα όπως η συμμετοχή στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων που προωθεί η Κίνα. Ακριβώς, όπως το εξήγησε «με το ένστικτο ότι είμαστε ένα μεγάλο εμπορικό έθνος επιδιώκουμε την ελευθερία να συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο».
Πέρα από τις παλιές αντιδράσεις στην τοποθέτηση της Μέι τη Δευτέρα, που ξεκαθάρισε ότι έως τα τέλη Μάρτη θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης, χτες ήταν η σειρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επίσης βρέθηκε στο Νταβός, που κάλεσε τη Βρετανία να μην προσπαθήσει να προσελκύσει επενδύσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σημείωσε με νόημα: «Οι χώρες των G20 έχουν συμφωνήσει να μην προχωρήσουν σε τέτοιους είδους αποφάσεις και επομένως, το ίδιο περιμένω να πράξει και η Βρετανία» και πρόσθεσε «κανένας δεν θέλει να τιμωρήσει τη Βρετανία» και πως «θα κάνουμε το καλύτερο για να έχουμε στενές σχέσεις αλλά η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ είναι ένα προνόμιο, το οποίο πλέον δεν θα διαθέτει».
Ανησυχία για το μέλλον της ΕΕΟι εξελίξεις που φέρνει το Brexit στην ΕΕ συζητήθηκαν και σε ειδικό πάνελ με θέμα «Ποια Ευρώπη τώρα;», όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο επίτροπος Φρ. Τίμερμαν. Στη συζήτηση αυτή σημειώθηκαν οι ανησυχίες για τη συνοχή της ΕΕ, αλλά και για την αναιμική ανάπτυξη και την ανεργία σε πολλές χώρες. Ο Ρούτε μίλησε για τις «χώρες του Νότου που δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό μένουν πίσω», ενώ Σουλτς και Τίμερμαν μίλησαν για την ανάγκη της ενότητας και της συνεργασίας για να ξεπεραστούν υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και να διευρυνθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Προστατεύοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Επίσης, σε πάνελ για την ασφάλεια συμμετείχαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που μετέφεραν τα γνωστά ιδεολογήματα περί «προστασίας της σταθερότητας» που προσφέρουν αυτές οι δύο λυκοσυμμαχίες, υπερασπίστηκαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ρωσία και επανέλαβαν τα περί «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και συνεργασίας πέρα από τα σύνορα των χωρών - μελών, ώστε να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια στο εσωτερικό.
Παρέμβαση έκανε χτες στο Νταβός και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε για «ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς αντιπαραθέσεις» και για προώθηση «της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων».
Στο Φόρουμ συμμετείχαν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ρωσίας, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σουβάλοφ, που εξέθεσαν τις απόψεις της χώρας ειδικά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της χώρας τους. Ο Σουβάλοφ σχετικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντ. Τραμπ, σημείωσε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις και ταυτόχρονα τόνισε ότι μπορεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Ακόμα στις χτεσινές συζητήσεις περιλαμβάνονταν και θεματικά τραπέζια για την Ενέργεια και το περιβάλλον, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμβιβασμών που τυχόν θα μπορέσουν να συγκεράσουν ανταγωνιστικά μονοπωλιακά συμφέροντα. Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλίχ, ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μειώσει και άλλο την παραγωγή με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για να αυξηθεί η τιμή που έχει ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, η εταιρεία «Αράμκο», που ανήκει στον βασιλιά, διοργάνωσε δείπνο με στελέχη τραπεζών για να ενημερώσει για τα μελλοντικά σχέδιά της.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget