01/07/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με επίκεντρο τις νεανικές συνειδήσεις και το σχολείο στο οποίο αυτές διαμορφώνονται μαζικά, επιχειρηματικοί όμιλοι και φορείς τους αναπτύσσουν πολύμορφη δραστηριότητα, προκειμένου να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές στους αυριανούς εργαζόμενους και πολίτες. Πρόκειται για μία παρέμβαση στο έδαφος της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα φέρνουν το σχολείο κοντά στο πνεύμα της «αγοράς», στις ανάγκες δηλαδή του κεφαλαίου, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Διαγωνισμοί, χορηγίες και βέβαια το περιεχόμενο του σχολείου συνολικά, επιχειρούν να καλλιεργήσουν θετική στάση κι ένα ολόκληρο σύστημα ιδεολογημάτων, που θα ενστερνίζονται στη συνέχεια, ως ενήλικες πλέον εργαζόμενοι. Να ταυτίσουν δηλαδή οι νέοι, ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, τα συμφέροντά τους με αυτά των καπιταλιστών, υιοθετώντας, από πολύ νωρίς, όλες τις σάπιες και ξεπερασμένες «αξίες» της αστικής τάξης με πρώτη την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», το ανελέητο δηλαδή κυνήγι του κέρδους.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα
Αυτό το διάστημα στην Ελλάδα τρέχουν μια σειρά διαγωνισμοί που απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές και έχουν στο επίκεντρό τους την άσκηση και μέτρηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Ενα παράδειγμα είναι το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα», με τίτλο «Εικονική Επιχείρηση» που, όπως πληροφορούμαστε από τους διοργανωτές του, έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «η καλύτερη εφαρμογή πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά στην επιχειρηματικότητα των μαθητών» και «το καινοτόμο και βιωματικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται εντός ή εκτός του ωρολογίου σχολικού προγράμματος, (ή σε συνδυασμό και των δύο) διαρκεί από 12 - 26 βδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα με το πού εντάσσεται». Απευθύνεται σε μαθητές Γ' Γυμνασίου και Α', Β' και Γ' Λυκείου που καλούνται να στήσουν τη δική τους «επιχείρηση» και να μάθουν στην πράξη πώς λειτουργεί με τη συμβολή στελεχών από επιχειρήσεις που στο πλαίσιο του προγράμματος μπαίνουν στη σχολική αίθουσα.
Το πρόγραμμα υλοποιεί το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων (ΣΕΝ), μέλος του Διεθνούς Φορέα για την Επιχειρηματικότητα Νέων, Junior Achievement, τον οποίο στηρίζουν επιχειρηματικοί κολοσσοί από όλο τον κόσμο. Στο ΣΕΝ συνεργάζονται μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς και ο ΣΕΒ ο οποίος είχε πάρει και την πρωτοβουλία να εισάγει στα σχολεία προσαρμοσμένο «εκπαιδευτικό υλικό» με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, φέρνοντας στα σχολεία θεματικές ενότητες όπως «Η δική μου Επιχείρηση», «Στη σκιά ενός στελέχους», «Εικονική Επιχείρηση», «Τράπεζες σε Δράση» κ.λπ.
Με αντίστοιχο περιεχόμενο, πραγματοποιείται και ο διαγωνισμός «Young Business Talents», ο οποίος πληροφορούμαστε πως «διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας και έχει καθιερωθεί σαν ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο» με 2.716 εγγραφές μαθητών Λυκείων, από όλη την Ελλάδα. Ο Διεθνής Διαγωνισμός υλοποιείται παράλληλα σε 4 χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), φτάνοντας φέτος συνολικά τις 18.000 συμμετοχές μαθητών. Στην Ελλάδα, ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του υπουργείου Παιδείας και στηρίζεται από μία σειρά εταιρείες.
Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν γίνει με επίκεντρο τους μαθητές και τους φοιτητές και τα προηγούμενα χρόνια. Π.χ. ο διαγωνισμός ennovation, με στόχο «να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στους ψηφιακούς χώρους του διαδικτύου, του κινητού κ.λπ.». Παράλληλα, σε διάφορες περιοχές υπάρχει ήδη εμπειρία από τέτοιες πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο με συνεργασία διευθύνσεων εκπαίδευσης και τοπικών Επιμελητηρίων «με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και μια πρώτη επαφή τους με την έννοια και την αξία της επιχειρηματικότητας». Αυτό το διάστημα, για προπτυχιακούς φοιτητές τρέχει ο διαγωνισμός Brandstorm υπό την αιγίδα μεγάλης πολυεθνικής φίρμας καλλυντικών, για την οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο επιλογής ανθρώπινου δυναμικού». Είναι ένας παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, «που μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει από όλο τον κόσμο πάνω από 80.000 συμμετέχοντες μέσα σε 24 χρόνια».
Συγκεκριμένη στρατηγική
Τη σημασία ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων έχει επισημάνει πάμπολλες φορές η ΕΕ μέσα από τα κείμενα και όργανά της, παρουσιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ύψιστη αξία που πρέπει να διαπνέει την εκπαίδευση, σαν μονόδρομο για έξοδο από την κρίση. Στη σύνοδο υπουργών Παιδείας πέρσι, όπου το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο, αποφασίστηκε επίσης μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η χρήση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ «Entrepreneurship360» ως εργαλείου στήριξης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα - «εργαλείο» περιλαμβάνει την ανταλλαγή «καλών πρακτικών» από τα πάμπολλα προγράμματα και πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και βάζουν τους μαθητές να αγοράζουν και να πουλάνε, σε ηλικίες που θα έπρεπε να μαθαίνουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από στέρεες γνώσεις, βασισμένες στην πρόοδο της επιστήμης. Για τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίο η επιχειρηματικότητα να αποτελεί διδακτικό αντικείμενο και διδακτικό στόχο, αλλά και να μαθαίνεται μέσα από την πρακτική άσκηση και ανταλλαγή εμπειριών. Γι' αυτό και στις περιπτώσεις «καλών πρακτικών» που προκρίνει ο Οργανισμός, θα βρει κανείς σχολεία όλων των βαθμίδων από διάφορες χώρες, οι μαθητές των οποίων φτιάχνουν εικονικές επιχειρήσεις, αναπτύσσουν σχέσεις με τοπικές επιχειρήσεις όπου απασχολούνται και οι γονείς τους, ή ακόμα και διοχετεύουν δικά τους προϊόντα προς πώληση.
Ως ένωση του κεφαλαίου, η ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, μέσα και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση με το οποίο χρηματοδοτούσε και την εκπαίδευση, έκανε λόγο για «μια αλλαγή στάσης ζωής και μια υιοθέτηση νοοτροπίας επιχειρηματικότητας και συμμετοχής μέσα από την ανταγωνιστική αξιοποίηση της ουσιαστικής πληροφόρησης, της γνώσης και της καινοτομίας», διευκρινίζοντας ότι δεν απευθύνεται μόνο σε μελλοντικούς επιχειρηματίες.
Πνεύμα «επιχειρηματικότητας» παντού
Βέβαια, η παρέμβαση των επιχειρηματιών, η προσπάθεια καλλιέργειας στους μαθητές απέναντι στο σύστημα, δεν ξεκινά ούτε σταματά μέσα από διαγωνισμούς και μελέτες. Διαπνέει όλο το περιεχόμενο του σχολείου και αποθεώνεται ανοιχτά όπως π.χ. στο βιβλίο Πολιτικής Παιδείας Β΄ Λυκείου όπου διαβάζουμε πως «χρειάζεται μια νέα νοοτροπία και κουλτούρα επιχειρηματικότητας» και δίνει ένα καλό παράδειγμα για το τι σημαίνει οι νέοι να θεωρούν δικά τους τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού διδάσκονται στην ίδια σελίδα πως «η υψηλή φορολογία» είναι ένας από τους παράγοντες που την περιορίζουν.

Το νέο σχολείο, το οποίο συνεχίζει να οικοδομεί η κυβέρνηση, είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια των απαραίτητων για αυτό δεξιοτήτων και συμπεριφορών, με τις εταιρείες να παίζουν ενεργό ρόλο, εμφανιζόμενες σαν σωτήρες σε ένα έδαφος υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και σε ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την εκπαιδευτική πολιτική εδώ και χρόνια. Πρόσφατα (8 Δεκέμβρη) στην τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών από τον όμιλο Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών προς αριστούχους «η μεγάλη στιγμή για την παιδεία», ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, δήλωνε σε αυτό το κλίμα, πως η προσπάθεια της Πολιτείας έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας και «στη συλλογική αυτή προσπάθεια, θέλουμε να είναι αρωγοί όλοι και ο ιδιωτικός τομέας»...

Σε... συστράτευση καλεί τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να περάσουν οι ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
Οι ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και το προπαγανδιστικό «περιτύλιγμα» με το οποίο θα τις «σερβίρει» στο λαό, κρύβοντας όσο είναι δυνατό το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, χτες. Το ίδιο θέμα είχε κυριαρχήσει την προηγούμενη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. «Κορυφαία μάχη» χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος τη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, απ' την οποία, όπως λένε, θα κριθεί και η παραπέρα πορεία της κυβέρνησης.
Η ολοκλήρωση, δηλαδή, του αντιλαϊκού της έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα κατορθώσει να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συνολικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου. Για το λόγο αυτό είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα και επιτελεία για το πώς θα σερβίρουν τις ανατροπές ώστε να εξασφαλίσουν, αν μη τι άλλο, την ανοχή του λαού.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε και να επιμεριστεί το πολιτικό κόστος αλλά και να αποκτήσουν αυτά τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση στα μάτια του λαού. Μάλιστα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο», ανέφερε σχετικά ότι «όλοι έχουν υποχρέωση να μην κρύβονται, γιατί οφείλουν ν' απαντήσουν στον ελληνικό λαό για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε πως δεν μπορούν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να δημιουργούν ένα κλίμα σαν να μη φταίνε. «Αυτή την αντιμνημονιακή ρητορεία και σ' αυτό το θέμα δεν επιτρέπεται να την έχουν», υποστήριξε χαρακτηριστικά...
Κάλεσμα συστράτευσης στην αντιασφαλιστική επίθεση και κουκούλωμα του χαρακτήρα της
Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, επέμεινε και χτες στον προκλητικό ισχυρισμό ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις» (!), ενώ συντηρώντας το παραμύθι ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα φέρει ανάκτηση των απωλειών του λαού, ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική, καθώς από το 2018 και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%»!
Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα αντιασφαλιστικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για να δικαιολογήσει αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Εχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο τις τεράστιες μειώσεις που υπέστη στις συντάξεις του ο λαός επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζει συνολικότερα το έγκλημα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι κλείνοντας τη δήλωσή της, η Ο. Γεροβασίλη καλεί σε... συστράτευση αυτούς που προηγούμενα κατηγόρησε ότι διέλυσαν την Κοινωνική ασφάλιση! «Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, ώστε να αποφύγουμε τη μείωση ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά», δήλωσε, επιχειρώντας να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση αποτελεί κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσης συνολικά απέναντι στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Την ώρα που η νέα αντιασφαλιστική επίθεση βάζει στο στόχαστρό της το σύνολο των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η Ενωση Κεντρώων αναπαράγει τα γνωστά περί «βολεμένων» και μη (κατά το παλιότερο παράδειγμα των «ρετιρέ» και των «συνήθων υποζυγίων»), συμβάλλοντας έτσι και αυτή στη συσκότιση του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα το ρόλο του «λαγού» στην αντιλαϊκή κλιμάκωση, στο όνομα της «δικαιοσύνης» προτείνει να γίνουν περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και να τεθεί «οροφή» για όλους τους συνταξιούχους - ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή - στα 1.500 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή και από τα 2.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.
Συγκεκριμένα, σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων αναφέρεται: «Η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό συνεχίζει την παραδοσιακή πολιτική που είναι: "Κόψε κάτι λίγο από τους βολεμένους και κόψε το γάλα και το ψωμί από τους φτωχούς συνταξιούχους". Η Ενωση Κεντρώων επιμένει στο να μπει οροφή 1.500 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και να μην λείψει ούτε 1 ευρώ για αυτούς που λαμβάνουνέως 1.000 ευρώ».

Η ανακοίνωση αυτή βέβαια έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Β. Λεβέντη, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, με τις οποίες έσπευσε να προσφέρει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Οπως δήλωσε, επιστρατεύοντας επιλεκτικά κάποια στοιχεία, και αυτά «μαγειρεμένα», «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ».

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε η εσωκομματική αντιπαράθεση των Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθεια καθενός τους να αλιεύσει ψηφοφόρους, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος την Κυριακή και προκειμένου καθένας τους να εμφανιστεί ικανότερος να ανταποκριθεί καλύτερα στη συνολικότερη προσπάθεια του κόμματός τους να καταστεί ξανά «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.
Ο Τζιτζικώστας
Η μετάβαση και των δυο τους στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθώς προσβλέπουν στην ψήφο όσων στον α' γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης ψήφισαν τον Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος χτες το μεσημέρι, σε δηλώσεις του, απέφυγε να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου που πέρασαν στο β' γύρο. Ευχαρίστησε μόνο όσους ψήφισαν προηγούμενα τον ίδιο, αλλά απέφυγε να τους «κατευθύνει» για τώρα, λέγοντας ότι «οι νεοδημοκράτες δε χρειάζονται ούτε γραμμές και καθοδήγηση, θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγηθεί».
Πάντως, δεν παρέλειψε να δώσει μια εικόνα όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της παράταξης, βάζοντας ο ίδιος στόχο «για μια ΝΔ σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο. Για μια ΝΔ μακριά από το λαϊκισμό, τιςσυμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, στελέχη της ΝΔ που τον στήριξαν στον α' γύρο, όπως ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Μ. Σαμαντζίδης ή ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος, δηλώνουν τώρα ότι στο β' γύρο ψηφίζουν Μεϊμαράκη.
Ο Γεωργιάδης
Θυμίζουμε εδώ ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι στο β' γύρο στηρίζει Μητσοτάκη. Χτες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Aθήνα 9.84», επανέλαβε:
«Ο λόγος που υποστηρίζω τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι γιατί πιστεύω ότι είναι πιο έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός. Εκτιμώ ότι τώρα δεν εκλέγουμε απλώς τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, αλλά τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας και μάλιστα έναν πρωθυπουργό που πιθανόν να χρειαστούμε και πάρα πολύ γρήγορα. Αρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε και έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί γρήγορα και να καταλάβει και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να φύγουμε από το τέλμα. Πιστεύω ότι με αυτό το κριτήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πιο έτοιμος για να κάνει αυτή τη δουλειά και υπό την έννοια αυτή θα τον ψηφίσω την Κυριακή. Οποιος πιστεύει ότι είναι πιο έτοιμος ο Ευ. Μεϊμαράκης, μπορεί να τον ψηφίσει. Σίγουρα και ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πολύ καλύτερος από τον κ. Τσίπρα» έσπευσε να συμπληρώσει κρατώντας μια ...πισινή για τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του, στη δικομματική τους κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μεϊμαράκης
Ο Μεϊμαράκης, που βρίσκεται ήδη από προχτές στην πόλη πραγματοποιώντας σειρά «συναντήσεων» με στελέχη του χώρου του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, είπε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον Τζιτζικώστα, θέλοντας μάλλον να εμφανίσει εαυτόν μακριά από εσωκομματικά παζάρια και κομπρεμί.
Ακολούθως, άφησε μια σειρά αιχμές κατά του Μητσοτάκη, π.χ. λέγοντας: «Φαντάζομαι μία ΝΔ με δημοκρατικές διαδικασίες, όπου ο κάθε βουλευτής θα έχει τριβή με την κοινωνία και όλα τα στελέχη θα έχουν ίδιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα, ανεξαρτήτως οικογενειακής προέλευσης».
Πρόσθεσε πως η περιλάλητη ανανέωση στην οποία πολλοί ομνύουν στη ΝΔ, συνοδεύεται από την αξιοκρατία, αλλιώς έρχεται η «παρεοκρατία» και η «οικογενειοκρατία». «Ανανέωση με μόνο κριτήριο την ηλικία δεν είναι ανανέωση» συνέχισε, θέλοντας να απαντήσει και στην κριτική που του γίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να αντιπαρατεθεί στον Αλ. Τσίπρα.
Σπεύδοντας, εξάλλου, να απαντήσει και στην κριτική που του γίνεται ότι υπήρξε προηγούμενα πολύ διαλλακτικός απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, προβάλλοντας ωστόσο σαν βασικό του επιχείρημα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συμπλήρωσε ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Επίσης, τάχθηκε κατά της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, με το σκεπτικό ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι υφεσιακές. «Δε θα ψηφίσουμε κανένα μέτρο που θεωρούμε υφεσιακό» επανέλαβε και χτες, δείχνοντας ότι η κριτική του προς τα μέτρα γίνεται φυσικά από τη σκοπιά του κεφαλαίου και αν αυτά τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση τόνωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όρους σε βάρος των εργαζομένων.
Παράλληλα, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την άποψη ότι η ΝΔ είναι ανέτοιμη να κυβερνήσει, επίσης ανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί, θα προχωρήσει σε συνέδριο της ΝΔ την άνοιξη.
Ο Μητσοτάκης
Ο Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ACTION 24» υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Εχω τη δυνατότητα να ανανεώσω τη ΝΔ, να την ξανακάνω πολιτικά ανταγωνιστική, να τη διευρύνω προς το χώρο του μετριοπαθούς κέντρου και τελικά να κερδίσω τις επόμενες εκλογές (...). Αυτό δε θα γίνει επιλέγοντας μια λύση στασιμότητας, αλλά επιλέγοντας μια λύση ανανέωσης». Εσπευσε, ακόμα, να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι με τον ίδιο πρόεδρο «η ΝΔ θα έχει σύντομα δημοσκοπικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να κερδίσω τον κ. Τσίπρα».
Απαντώντας στον Μεϊμαράκη, στην κριτική που του ασκεί περί απολύσεων επί υπουργίας του, είπε: «Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μεϊμαράκης θυμήθηκε να ασκήσει κριτική για τις απολύσεις των καθαριστριών τώρα (...) Δεν πρέπει να υιοθετούμε στη ΝΔ τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ». Εσπευσε, δε, να δηλώσει: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαι λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητος».
Σε αυτό το μοτίβο, σε έτερη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», στάθηκε στο γεγονός ότι «στις τελευταίες εθνικές εκλογές, εγώ ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας στα χέρια μου ένα εξαιρετικά δύσκολο χαρτοφυλάκιο, πήρα 95.000 σταυρούς και ο κ. Μεϊμαράκης ως πρόεδρος της Βουλής, με το κύρος που περιβάλλει το αξίωμα, πήρε λίγο παραπάνω από 40.000 σταυρούς. Κατά συνέπεια,απορρίπτω οποιοδήποτε επιχείρημα θέλει να προσδώσει ταξικό χρώμα στη δική μου υποψηφιότητα.Μια αναπτυξιακή πολιτική δεν έχει ταξικό χρώμα. Οποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενδιαφέρεται κατεξοχήν για τους ασθενέστερους στην ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις γνωστές αστικές θέσεις ότι η ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι όρος ευημερίας για το λαό, παρόλο που αποδεικνύεται το αντίθετο.
Στη συνέχεια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αλλά και καμία ανάγκη μεγάλης συνεννόησης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε στον πυρήνα της πολιτικής μας». Ωστόσο και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη στις «μεταρρυθμίσεις» αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και θα επιδιώξει «συνεννόηση» με την κυβέρνηση σε τομείς όπως η Παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση.
Τέλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα «προβλήματα» του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα θα είχε περάσει στην ανάπτυξη και δε θα ασκούνταν στο Ασφαλιστικό τέτοιες πιέσεις. Κρύβοντας, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση στο Ασφαλιστικό που είχαν ξεκινήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπόρεσε, όμως, να μην παραδεχτεί ότι «πρώτος είχα μιλήσει για την ανάγκη περικοπής των πρόωρων συντάξεων» και να υποστηρίξει πως «υπάρχουν κινήσεις εξορθολογισμού, όπως συνενώσεις Ταμείων, βελτίωση της εισπραξιμότητας των Ταμείων».

Αλλωστε και στο «ACTION24» είπε, σηματοδοτώντας ότι και η ΝΔ δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της νέας αντεργατικής επίθεσης: «Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ότι χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αντέχει ο ίδιος ο προϋπολογισμός (...) Εάν δεν πάρει μπρος η οικονομία και δεν έρθουν επενδύσεις, δε θα λυθεί το πρόβλημα». Από τη σκοπιά προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτησή του ότι «είναι αστείο να συζητάμε για αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού αυξάνοντας κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές».

Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα «προβλήματα» στην Ευρώπη και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.
Ειδικότερα:
-- Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε: «Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση, σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε».
-- «Σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».
-- Για την προσφυγική κρίση και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε: «Η προσφυγική κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής της από τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της ΕΕ και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση»...
-- Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, σημείωσε την επιβράδυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι πολυμερείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι σημαντικές για όλες τις χώρες του ΔΝΤ».
Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Εξάλλου, στο 0,2% αναμένεται να ανέλθει σε ετήσια βάση ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβρη του 2015, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Γιούροστατ, έναντι ρυθμών 0,2% το Νοέμβρη και 0,1% τον Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί, παρά τα εκτεταμένα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης» σε όφελος του κεφαλαίου, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο (αύξηση 2%), γεγονός που οφείλεται στους ισχνούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.

Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επόμενος «σταθμός» είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 18/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημερομηνία προγραμματίζεται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως προϋπόθεση την ψήφιση και εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων - παράλληλα με τις σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - στο σκέλος της παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
Οι «θεσμοί» παρέλαβαν προχτές βράδυ το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η πρόταση, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί από τους «θεσμούς», ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν το μήνα».
Παράλληλα, πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και για το Ασφαλιστικό, σε αντιστοιχία με αυτές που υπήρξαν το 2015 σε «σημαντικά θέματα», όπως δηλαδή στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο δε Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμισή του».
Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.
Δυναμώνει η φοροληστεία του λαού
Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα επόμενα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.
Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες αλλά και των μισθωτών - συνταξιούχων.
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα, προχωρά η αποκλειστική διασύνδεση της επιστροφής φόρου (σε μισθωτούς - συνταξιούχους) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών.
Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
Αναλυτικότερα, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι στους φτωχούς αγρότες περιλαμβάνει την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία (33 εκατ. ευρώ), την αύξηση της προκαταβολής φόρου (79 εκατ. ευρώ), την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (13 εκατ. ευρώ). Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατευρώ.
Αντίστοιχα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές, χωρίς βέβαια να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις.

Να σημειωθεί ότι από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.


Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η συνέχιση και η ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «MEGA» την Πέμπτη 7 Γενάρη.
Με τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται, υποτίθεται για να «σώσουν» το Ασφαλιστικό, «σκότωναν» και «σκοτώνουν» τα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων, μισθωτών, ΕΒΕ και αγροτών. Όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή κόβουν και ράβουν στην ίδια λογική τού να πληρώνει ο λαός το μάρμαρο.
Απώτεροι στόχοι, συνέχισε, είναι το κράτος να φύγει από την υποχρέωση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού για να δώσει αυτά τα χρήματα που εξοικονομούνται με τη μορφή δανείων και «ζεστού χρήματος» στους επενδυτές στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι επίσης η ανατροπή του χαρακτήρα της Ασφάλισης. Ακόμη είναι η μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση και τέλος είναι το άνοιγμα των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων στο πλαίσιο της εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα. 
Όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, η πολιτική συναίνεση των κομμάτων υπάρχει καθώς ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που είναι συνέχεια των αντιλαϊκών περικοπών και κατευθύνσεων που προηγήθηκαν. Σε αντιδιαστολή ο λαός να μη δώσει καμία συναίνεση, ούτε να περιμένει, ούτε να παρακολουθεί και να παρατηρεί, αλλά να βάλει ο ίδιος τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, οργανώνοντας την πάλη του, ενισχύοντας τη δική του συμμαχία και προοπτική.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το στέλεχος του ΚΚΕ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας για άμεση απάντηση στο Ασφαλιστικό που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 8 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας στην οποία καλούν και η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και εργατικά σωματεία.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget