03/26/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι εργολάβοι από την καθαριότητα. Μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα», το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας πραγματοποιεί κινητοποίηση - παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί στο κτίριο Παπαστράτου (Θόλος) στο Βόλο.
Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο υπογραμμίζει: «Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων και με πρόσχημα τον "εξορθολογισμό" των δαπανών του Πανεπιστημίου, "παίζουν" εδώ και 10 χρόνια με τις ζωές των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων του Πανεπιστημίου. Συμβάσεις λίγων μηνών, χωρίς ΒΑΕ, με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και με συνεχείς προσπάθειες να δοθεί η καθαριότητα του Πανεπιστημίου σε εργολάβο. Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν, πρυτάνεις αλλάζουν, αλλά η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και τσακίζει τους εργαζόμενους καλά κρατεί.
Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις του Σωματείου και των εργαζομένων στις πρυτανικές αρχές, υπογράφηκε 2μηνη σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου και οι καθαρίστριες από τις σχολές της Γεωπονίας μπήκαν στα ΒΑΕ. Η σύμβαση αυτή λήγει στις 31 Μάρτη και το Σωματείο σε συνέλευση που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, αποφάσισε παρέμβαση στις 27 Μάρτη στην Πρυτανεία, με αίτημα την υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και ένταξη στα ΒΑΕ όλων των καθαριστριών.
Οι πρυτανικές αρχές όμως πήραν ήδη τις αποφάσεις τους θέλοντας να βάλουν από την πίσω πόρτα τους εργολάβους. Καλούσαν σήμερα Τρίτη 24 Μάρτη τις εργαζόμενες να υπογράψουν επέκταση της σύμβασης για 20 ημέρες!!! Η Διοίκηση του Σωματείου σε άμεση αντίδρασή της επιδίωξε συνάντηση με τον αντιπρύτανη, ο οποίος δεν είχε ούτε 5 λεπτά για να συζητήσει για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων. Τελικά αποκαλύφτηκαν οι προθέσεις τους, αφού έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου διαγωνισμός ανάδειξης εργολάβου στην καθαριότητα των κτιρίων του Πανεπιστημίου.
ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! Το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό. Και μιλάμε για ένα ίδρυμα -μόνο στο Βόλο- με χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων που χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα και από τους οποίους περνούν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, για τους οποίους υπάρχουν όλες και όλες 27 καθαρίστριες.
Επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τι σημαίνει εργολάβος στις δημόσιες υπηρεσίες είναι τα νοσοκομεία, όπου σε όλα έχουν μπει οι εργολάβοι. Τι έλεγαν τα παπαγαλάκια της επιχειρηματικότητας για να καταργήσουν τις μόνιμες θέσεις καθαριότητας εκεί; Ότι οι καθαρίστριες είναι τεμπέλες και ότι πρέπει να έρθει ο "ιδιώτης" ή να μπουν επιχειρηματικά κριτήρια για να διορθωθεί η κατάσταση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις με αυτές να φτάνουν τις 3.000 ετησίως!
Η πρυτανική αρχή, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστήμιου αντιμετωπίζουν την καθαριότητα και τις καθαρίστριες με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους να ξαναβάλουν στο ίδρυμα τους εργολάβους.
Με το ίδιο τρόπο θέλουν να αντιμετωπίσουν όλες τις λειτουργικές υπηρεσίες του ιδρύματος, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση, η φύλαξη και η σίτιση των φοιτητών. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν τα Πανεπιστήμια σε πιο στενή σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατευθύνσεις που στήριζε τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή "αριστερή" κυβέρνηση που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εργαζόμενοι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα και ζωή.
Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες απαιτούν:
  • Να μην προχωρήσει και να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου στην καθαριότητα,
  • Να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις των καθαριστριών όχι με την κατάπτυστη 20ήμερη επέκταση της σύμβασης, αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ένταξη των καθαριστριών στα ΒΑΕ.
ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΑΛΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».
902.gr

Στις 23 Μάρτη παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας η μελέτη του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσπρωτίας από την ΟΛΗΓ ΑΕ.
Συζητήθηκε ένα αναμφίβολα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που προγραμματίζεται μέσα στα πλαίσια των «Ευρωπαϊκών δικτύων» και του προγράμματος «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» και διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ ΑΕ. Ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη το 2030 (όταν και αν συνδεθεί σιδηροδρομικά) θα απασχολεί, σύμφωνα με τη μελέτη, 4.200 εργαζόμενους.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηγουμενίτσας μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τα πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι όταν μιλάμε για ανάπτυξη είναι το ΑΝΑΠΤΥΞΗ για ΠΟΙΟΝ; Για ποιον σκοπό θα γίνει, τι θα εξυπηρετήσει, ποιος θα ωφεληθεί από το έργο;
Να θυμίσουμε ότι ανάλογη ευφορία υπήρχε στις αρχές της δεκαετίας το ’90 για τα "μεγάλα έργα" στον τόπο μας, Εγνατία και Λιμάνι. Τα έργα έγιναν και λειτουργούν χρόνια τώρα. Καιρός είναι να αποτιμηθεί σε τι ωφέλησαν το λαό και τον τόπο. Το σίγουρο είναι ότι οι εφοπλιστές "αυγάτισαν" τα κέρδη τους, ενώ ακόμη και οι ναυτιλιακοί πράκτορες που είχαν κέρδη τη δεκαετία του ’90, σήμερα εκτοπίζονται από τα εφοπλιστικά γραφεία.
Άρα η συζήτηση δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο ΠΟΥ θα γίνει ένα έργο, αλλά ΤΙ θα γίνει, από ΠΟΙΟΝ, σε ΠΟΙΟΝ θα ανήκει, και ΠΩΣ θα λειτουργεί.
Αλήθεια, το όραμα των κατοίκων αυτού του τόπου μπορεί να είναι μια επιχείρηση "κάτεργο" τύπου COSCO, όπου θα εργάζονται 4.200 εργαζόμενοι σε συνθήκες "γαλέρας", για να αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων; Τι έχει να κερδίσει ο λαός και ο τόπος από ένα τέτοιου είδους "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ";
Ακούστηκε ότι το Εμπορευματικό Κέντρο θα ανήκει στο Δημόσιο, αφού η ΟΛΗΓ ΑΕ ανήκει σε αυτό. Είναι όμως γνωστό ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι επίσης γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ αντί να καταργηθεί, πρόσφατα με τροπολογία στη Βουλή, προσάρτησε και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Άρα η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι προς πώληση. Από τη μελέτη εξάλλου προκύπτει ότι στο ΔΣ της εταιρείας το ελάχιστο ποσοστό των "ιδιωτών επενδυτών" θα είναι στο 25%. Καθόλου παράξενο αφού η ΕΕ μόνο τέτοια έργα χρηματοδοτεί.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε κριτική στην ΟΛΗΓ ΑΕ και την διοίκησή της.
Γιατί άραγε; Δεν γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας;
Η ΟΛΗΓ ΑΕ από την ίδρυσή της ήταν απέναντι στην τοπική κοινωνία. Είναι μια ΑΕ που μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο, αλλά λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν έγινε για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, όπως συνολικά κάνει το αστικό κράτος. Γι' αυτό και της επιτρέπεται να κάνει έργα που αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά της απαγορεύεται να κάνει έργα κοινωνικού χαρακτήρα χρήσιμα για τον τόπο. Γι' αυτό και έχει 10 εκατ. ευρώ αποθεματικό, ενώ ο δήμος, όπου βρίσκεται το λιμάνι και έχει πολλές επιβαρύνσεις από τη λειτουργία του, είναι καταχρεωμένος. Αν δίνει κάποια χρήματα ψίχουλα σε φορείς του τόπου, το κάνει για δημόσιες σχέσεις και με σκοπό την κοινωνική συναίνεση για το έργο του.
Θα αλλάξει αυτό το θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα την λειτουργεί με άλλα κριτήρια;
Η σημερινή διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι θα πράξει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Τι θα κάνει με τις υπάρχουσες μελέτες και σχεδιασμούς της; Τη στιγμή που είναι διακηρυγμένη η αφοσίωσή του στους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιπολίτευση σήμερα για να κάνει κριτική σε τομείς και οργανισμούς που είναι στην ευθύνη της συγκυβέρνησης που ο ίδιος στηρίζει.
Θεωρούμε τουλάχιστον άτοπο να υπάρχει αντιδικία μεταξύ των Δήμων Ηγουμενίτσας και Σουλίου για το πού θα γίνει το Εμπορευματικό Κέντρο.
Το έργο αυτό ΑΝ, ΟΤΑΝ και ΟΠΟΥ γίνει, θα το αποφασίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Το κράτος θα αναλάβει τη δαπάνη και κατασκευή των υποδομών που είναι απαραίτητες (δρόμοι, κόμβοι, επέκταση σιδηροδρομικής γραμμής κλπ.). Έτσι γίνεται η καπιταλιστική ανάπτυξη. Άναρχα και με σκοπό το κέρδος.
Όπου όμως και αν γίνει δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου και των κατοίκων του, αλλά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν αποκτήσει πείρα από προηγούμενες τέτοιου είδους "επενδύσεις" (π.χ. Παραμυθιά από την "ΒΙΟΠΑΘΕ", Ηγουμενίτσα από το «Regina Mare»).
Αυτή η αντιπαράθεση θυμίζει το "δυο γάιδαροι μαλώνανε, για ξένο αχυρώνα".
Μια τέτοια τοπικιστική αντιπαράθεση οδήγησε την κατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην Ηγουμενίτσα, αφού το Φιλιάτι είχε ήδη το Νοσοκομείο. Το ΤΕΠ όμως δεν προβλέπεται να λειτουργήσει, γιατί τα ΤΕΠ λειτουργούν μόνο μέσα στα Νοσοκομεία.
Φαίνεται και από αυτό η ανάγκη ύπαρξης ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ της οικονομίας με επιστημονικό τρόπο. Σχεδιασμός που είναι αδύνατον να υπάρξει μέσα στα πλαίσια κυριαρχίας των μονοπωλίων και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής.
Το γεγονός ότι υπάρχουν και συζητούνται τέτοια σχέδια ανάπτυξης, δείχνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, ο νομός μας, η χώρα μας.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δυνατότητες και ο παραγωγικός πλούτος της χώρας είναι στην υπηρεσία μιας χούφτας μονοπωλίων.
Το πρόβλημα είναι ότι η όποια ανάπτυξη σχεδιάζεται και γίνεται σαν στόχο της έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Με τους αγώνες των εργαζομένων και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και θα γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Θα γίνουν έργα που θα είναι λαϊκή περιουσία και θα ωφελούν το λαό και τον τόπο. Έτσι θα γίνει γιατί έτσι πρέπει να γίνει».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, αναφέρει:
«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το λαό για τις συζητήσεις της με τους εταίρους και ποιες μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται να προωθήσει. Να φέρει επίσης τη συμφωνία που υπέγραψε στη βουλή. Ο λαός έχει ξαναδεί αυτό το έργο και χρειάζεται ετοιμότητα για να αποκρουστούν μέτρα, που θα συνεχίζουν και θα επεκτείνουν την επίθεση στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του».

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό τη Σαουδική Αραβία που ξεκίνησε τη νύκτα στην Υεμένη ζήτησε τοΙράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
Ο Ιρανός υπουργός ΕξωτερικώνΜοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ότι «οι υπό τη Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη».
Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφκχάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν τη διένεξη μέσω διαλόγου.
Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την επιχείρηση. Ερωτηθείς από το «Ρόιτερς» αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στο νότο της χώρας
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια του νοτίου τμήματος της χώρας, κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το μέτρο, που εφαρμόζεται σε επτά αεροδρόμια, ανάμεσά τους και τα αεροδρόμια της επαρχίαςΖαζάν, που συνορεύει με την Υεμένη, θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι νεωτέρας διαταγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Οι τοπικές αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν επίσης ότι έκλεισαν τα μεγάλα λιμάνια της χώραςμετά την έναρξη της επέμβασης στη χώρα. Η Υεμένη εξάγει 1,4 έως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Masila, με κύριο αποδέκτη την Κίνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 144 χρόνων από την Κομμούνα του Παρισιού, η «New Star Art» θα παρουσιάσει το αριστούργημα των Γ. Κόζιντσεφ και Λ. Τράουμπεργκ «Η Νέα Βαβυλώνα».
Δύο μεγάλοι Σοβιετικοί πρωτοπόροι κινηματογραφιστές, οι Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ, δημιουργούν μια ταινία επαναστατική τόσο στη μορφή της όσο και στο περιεχόμενό της. «Η Νέα Βαβυλώνα» αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή ιστορική καταγραφή των γεγονότων του Μάρτη - Μάη 1871, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ συμβατικό για δύο μεγάλους πειραματικούς δημιουργούς, που εξέφραζαν το πνεύμα της ρώσικης αβάντ - γκαρντ. Η ταινία ήταν προϊόν της περίφημης «Φάμπρικας του Εκκεντρικού Ηθοποιού», της διάσημης κινηματογραφικής πειραματικής ομάδας που είχαν ιδρύσει οι δύο σκηνοθέτες σε νεαρή ηλικία μαζί με τον Σεργκέι Γιούτκεβιτς και η οποία συνδύαζε παντομίμα, τσίρκο και κομέντια ντελ άρτε μέσα σε μια νέα επαναστατική καλλιτεχνική φόρμα. (Δείτε εδώ το Trailer)
Αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Art Cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας - ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ.: 2108220008, 2108220023), από 26 Μάρτη καθημερινάστις 17.00.
Παράλληλα, από 26 Μάρτη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Artcinema», θα προβάλλεται καθημερινά στις 18.30 το κοινωνικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ,«Non Omnis Moriar». Το χρονικό της μεγάλης απεργίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία», η οποία ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2011 και διήρκεσε εννιά ολόκληρους μήνες.
Κουπόνι προσφοράς
Εκτυπώνοντας το κουπόνι προσφοράς και προσκομίζοντάς το στο ταμείο του κινηματογράφου«Αλκυονίς New Star Art Cinema», μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα δύο έργα («Νέα Βαβυλώνα» και «Non Omnis Moriar»), πληρώνοντας μόνο 5 ευρώ το άτομο.
Το κουπόνι της προσφοράς επισυνάπτεται. 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προειδοποιητική στάση εργασίας και η δίωρη κατάληψη του Βιολογικού Καθαρισμού από τοΣωματείο Εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας.
Οι εργαζόμενοι έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Θα σταματήσουν όταν η ΔΕΥΑΚ αποκτήσει το απαραίτητο προσωπικό, που θα της επιτρέπει να συντηρεί τα δίκτυά της και να προβαίνει σε συνδέσεις ύδρευσης - αποχέτευσης με μόνιμο προσωπικό. Θα σταματήσει όταν έχει το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, που να εξασφαλίζει την εικοσιτετράωρη λειτουργία του.
Καλούν το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές παρατάξεις να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης καλούν την κυβέρνηση να άρει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να επιτρέψει άμεσα την προκήρυξη των απαραίτητων ειδικοτήτων που έχει ανάγκη η υπηρεσία, όπως φαίνονται στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, μετά την παρέμβαση του Σωματείου.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ σημειώνει:
«Η έλλειψη σε προσωπικό έχει μετατρέψει τη ΔΕΥΑΚ σε διαχειριστή των εργολάβων. Συνδέσεις ύδρευσης - συνδέσεις αποχέτευσης -αποκατάσταση βλαβών και αντικατάσταση υδρομέτρων πραγματοποιούνται εργολαβικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των εργασιών, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Η εικοσιτετράωρη λειτουργία του Βιολογικού κινδυνεύει. Δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού. Ο Βιολογικός εάν δεν εξοπλιστεί με το απαραίτητο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Βιολογικού, μετά την παράδοση του έργου, αναλαμβάνει για 6 μήνες τη λειτουργία του. Παρ' όλες τις παροτρύνσεις μας, Διοίκηση και διεύθυνση κωφεύουν. Δεν φροντίζουν να στελεχώσουν το Βιολογικό με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να εκμεταλλευτούν αυτούς τους μήνες μαζί με την εταιρεία και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσουν τη μονάδα. Διευθυντικό στέλεχος μας απάντησε στο ΔΣ, που τέθηκε το θέμα, ότι δεν προβλέπεται 24ωρη λειτουργία του Βιολογικού. Η τοποθέτηση αυτή μας ανησυχεί και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για ιδιωτικοποίηση της μονάδας. Το Σωματείο δηλώνει καθαρά προς κάθε κατεύθυνση: Να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Θα υπερασπιστούμε την περιουσία του καλαματιανού λαού με οποιοδήποτε κόστος.
Συνεχίζουμε δυναμικά και κλιμακωτά. Έχουμε προγραμματίσει νέα ΓΣ την Τρίτη 31 Μάρτη για να εκτιμήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας».

Τις υποκριτικές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή στηλιτεύει η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Ο υπουργός Υγείας μαζί με κλιμάκιο βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε την Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τα Σωματεία Υγείας και Πρόνοιας όλης της Ηπείρου και της Λευκάδας.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει:
«Όταν άρχισαν να θέτονται από τους εργαζόμενους όλα τα επείγοντα προβλήματα των δομών Υγείας και Πρόνοιας, με αιχμή τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, ο υπουργός απάντησε ότι θα προχωρήσει σε χιλιάδες νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τον επόμενο μήνα, για να το αναιρέσει λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει σε προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού (π.χ. γιατροί με περισσότερα bonus τύπου προϋπηρεσίας). Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για τον τομέα Υγείας φάνηκε ακόμη πιο καθαρά με αφορμή το αίτημα να μην εφαρμοστεί η 3μηνη απόσπαση ειδικευμένου παθολόγου από το ΠΓΝΙ στην Παθολογική του Νοσοκομείου Λευκάδας. Ο υπουργός απάντησε με το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα ότι ή θα γίνει η απόσπαση ή θα κλείσει η κλινική!!!
Όταν ρωτήθηκε για τον απαράδεκτο εσωτερικό δανεισμό που έκανε η κυβέρνηση από τα νοσοκομεία, με τη δέσμευση του 50% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, για την αποπληρωμή του αντιλαϊκού χρέους, δήλωσε "με άνεση!!!" ότι δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα μ’ αυτό…
Επιπλέον στα οξυμένα προβλήματα των περιφερειακών νοσοκομείων (Λευκάδας, Άρτας κλπ.), που απειλούνται με κλείσιμο κλινικών, διέκοψε τους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα, χωρίς να δώσει όμως καμία απάντηση.
Παρόμοια ήταν και η απάντηση για όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Είπε ότι κάποια στιγμή …θα καταβληθούν. Στην ερώτηση πώς θα γίνει αυτό, απάντησε αόριστα ότι "θα βρούμε κάποιον τρόπο". Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να μην αποπληρωθεί το σύνολο των χρωστούμενων των προηγουμένων τριών ετών και να μεταφερθεί για μετά το τέλος Απρίλη η πιθανή πληρωμή των χρωστούμενων του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) και του νόμου για την αξιολόγηση, απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κος Μαντάς δηλώνοντας ότι "θα καταργηθούν με τη μορφή που είχαν", ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση για την αξιολόγηση που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτε για το αν πρόκειται να αντικατασταθεί η ΕΣΑΝ από άλλον τρόπο μετοχοποίησης των δομών Υγείας...
Στις πιεστικές ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των υπερεπειγόντων προβλημάτων των Κέντρων Υγείας, των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας στο ΠΕΔΥ, των δομών της Πρόνοιας που καταρρέουν, απάντησε "κατηγορώντας" τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι δεν έχουν συναίσθηση ότι η κυβέρνηση παρέλαβε χάος και "καμένη γη".
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ…
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην παρέμβασή τους αποκάλυψαν ότι ο υπουργός με τις τοποθετήσεις του επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής στην πολιτική της κυβέρνησης που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ότι είναι υποκρισία και πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς οι δηλώσεις περί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, επίλυση των προβλημάτων, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πολιτική της ΕΕ και την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, έχει δεσμευτεί με τη νέα συμφωνία με την ΕΕ που προβλέπει συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υλοποίηση των μειωμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων της προηγούμενης κυβέρνησης, μηδενικά ταμειακά υπόλοιπα σε νοσοκομεία -π.χ. Χατζηκώστα- ανασυγκρότηση του κράτους με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού κλίματος για επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο Δημόσιο, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στο Δημόσιο και συνολικά ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Απέναντι σε αυτή την παρέμβαση ο υπουργός εξοργισμένος απάντησε ότι όποιος λέει τέτοια τάσσεται στο πλευρό των δανειστών, αφού αυτή την ώρα ξένα και ντόπια κέντρα συμφέροντα προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση!!!
Δηλαδή απείλησε ότι όποιος εργαζόμενος αναγνωρίζει και αποκαλύπτει την πραγματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που κρύβεται πίσω από "αριστερές" φράσεις και κορώνες περί "εθνικής διαπραγμάτευσης", όποιος δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα για να έχουν προνόμια και στήριξη οι μεγάλοι όμιλοι, είναι εχθρός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ΚΑΝΕΝΑΣ συνδικαλιστής από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έθεσε θέμα για τις απώλειες των εργαζομένων και των ασθενών από τα προηγούμενα "μνημονιακά" χρόνια. Με τη στάση τους αρκέστηκαν για μία ακόμη φορά να δείξουν ικανοποιημένοι από τις υποκριτικές υποσχέσεις του υπουργού αποδεχόμενοι πως "ό,τι έγινε, έγινε"... και για το μέλλον βλέπουμε… Αυτή είναι η "νέα" γραμμή υποταγής του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ!!! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ!!!
Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε η υπόθεση της Υγείας - Πρόνοιας να γίνει υπόθεση όλου του λαού, αντιπαλεύοντας την πολιτική της ΕΕ, διεκδικώντας την άμεση λύση οξυμένων προβλημάτων, την ανάκτηση όλων των απωλειών απαιτώντας την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια. Σε αυτή την κατεύθυνση μονόδρομος είναι η ισχυροποίηση των σωματείων, η ρήξη με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιό και νέο και η ρήξη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όσους τον υπηρετούν!!».

Παράσταση διαμαρτυρίαςδιοργανώνει την Τρίτη 7 Απρίλη στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στις 10 το πρωί, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντροδιεκδικώντας δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο:
«Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους εργαζόμενους στο κλάδο – στο χώρο της Υγείας αλλά σε όλους τους εργαζόμενους, στις φτωχές λαϊκές – οικογένειες. Ιδιαίτερα οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που βιώνουν ''την γύμνια'' του συστήματος Υγείας πιο βαθιά. Ατελείωτες ουρές στα ιατρεία, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και ιατρών και μόνο φιλότιμες προσπάθειες από το ήδη μειωμένο προσωπικό να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Η μη στελέχωση των κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου, του ΠΕΔΥ δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, ούτε κάτι το προσωρινό. Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις τόσο προς τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας όσο και προς το λαό ότι τα πράγματα θα διορθωθούν, ότι θα δοθούν χρήματα για την Υγεία ο λαός τα έχει ακούσει και από τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις αλλά και από τη νέα. Ό,τι πόρος μπαίνει στα ταμεία των Νοσοκομείων όχι απλώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις τρύπες και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αλλά και αυτά τα λίγα ψίχουλα δίνονται απλόχερα στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις που έχουν βάλει χέρι σε πολλούς τομείς του Νοσοκομείου όπως στην καθαριότητα και στην τεχνική Υπηρεσία. Επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με στόχο το κέρδος τους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Λέσβου, όλους τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν υπόθεση δική τους τον αγώνα για διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 5€ στα Νοσοκομεία και το 1€ στην συνταγογράφηση. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι να μας ωθούν προς τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας.
Διεκδικούμε - Απαιτούμε
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.            
  • Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για τον κλάδο Υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση».

Με την κατηγορία της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα δικαστεί την Παρασκευή 27 Μάρτη, στα Χανιά, εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μετά από καταγγελία εργαζόμενης ότι ενώ της κατέβαλε τα δεδουλευμένα μέσω τράπεζας, στη συνέχεια της ζήτησε να του επιστρέψει κάποιο χρηματικό ποσό.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με την εργολαβία για την καθαριότητα σημειώνει ότι «τα γεγονότα που ήλθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εργολαβία της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Αποτελούν συνέπεια της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα όλο και περισσότερων υπηρεσιών των Πανεπιστημίων: Στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στις διοικητικές υπηρεσίες έγιναν οι πιο φανερές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όμως με συγκαλυμμένο τρόπο προωθούνται ανάλογες εξελίξεις ακόμα και στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με εξάπλωση της απασχόλησης προσωπικού που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, και με ταυτόχρονη μεταφορά δημόσιων πόρων σε ιδιώτες.
Όλα αυτά προκύπτουν ευθέως από τη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής της Μπολόνια. Ελάχιστη προϋπόθεση για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων είναι η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, η ανάκτηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών, η μόνιμη απασχόληση προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ειδικά όσον αφορά το συνεργείο καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι απαραίτητο άμεσα να λάμψει η αλήθεια, να καταδικαστούν οι πρακτικές που στρέφονται σε βάρος των εργαζομένων, να υποστηριχτούν οι ευπρεπίστριες που τις κατήγγειλαν. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να συμμετάσχει στην κάλυψη των δικαστικών δαπανών με τις οποίες ενδέχεται να επιβαρυνθούν τα μέλη του συνεργείου που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από την πλειοψηφία του ΔΣ.
Η ΔΗΠΑΚ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας και θα τους συμπαρασταθεί, με όποιον τρόπο κρίνουν σκόπιμο, στη θαρραλέα προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Σε κλίμα ανοχής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, συντεχνιασμού και αυταπατών πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, όπου παρουσία μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ συζητήθηκε ο νέος νόμος «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι συνδικαλιστές από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ περιορίστηκαν σε ζητήματα όπως οι πειθαρχικές καταγγελίες των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, το θέμα των αλλαγών στο νόμο για τα πειθαρχικά, η επαναφορά των απολυμένων του Πανεπιστημίου, ενώ όλοι μαζί συμφώνησαν για τις κρίσεις των υπηρεσιακών. Την ουσία του νόμου όμως, που είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο τη διαμόρφωση ενός φιλικού για τις επιχειρήσεις κράτους σε βάρος των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των λαϊκών αναγκών, έκαναν ότι δεν την κατάλαβαν.
Στην πράξη οι πλειοψηφίες των ΔΣ των σωματείων με τη στάση ανοχής που δείχνουν στηρίζουν την κυβέρνηση και τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, που είναι συνέχιση του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Γι' αυτό και υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα που θα προκαλούσε δημοσιονομική επιβάρυνση.
Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου στα Ιωάννινα σημειώνουν:
«Το νέο νομοσχέδιο δεν διορθώνει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών. Οι προσλήψεις που προβλέπονται πανελλαδικά από τον προϋπολογισμό δεν φτάνουν ούτε για τα κενά της ηπείρου και η επαναφορά των διαθεσίμων γίνεται σε προσωποπαγείς θέσεις που καταργούνται όταν συνταξιοδοτείται το προσωπικό. Η υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σημαίνει ότι οποιοδήποτε μέτρο παρθεί για το Δημόσιο θα το πληρώσουν κατευθείαν τα λαϊκά στρώματα.
Για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι καθαρό ότι μπορεί η κυβερνητική αλλαγή να έγινε, αλλά τα προβλήματά μας και οι αιτίες που τα προκαλούν είναι όλα εδώ και θα παραμείνουν, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι εφαρμοστικοί νόμοι, η πολιτική στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναμονή και ανοχή. Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Να οργανωθεί η πάλη των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται και με τη νέα συγκυβέρνηση και οδηγεί στο να αδυνατούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά στρώματα γιατί δεν έχουν προσωπικό. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δήμους να μην μπορούν να πάρουν τις άδειές τους γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τους αντικαταστήσει, να αξιολογούνται με κριτήριο αν υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Κάθε είδους ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ να γεμίζουν το Δημόσιο με κακοπληρωμένους μισοάνεργους - μισοεργαζόμενους και να παρέχουν υπηρεσίες με αμφίβολο αποτέλεσμα για το λαό, να διατηρούνται οι μειώσεις στο μισθό μας που είναι κατά μέσο όρο 40% και όσοι είναι κοντά στη σύνταξη να μην ξέρουν αν θα πάρουν εφάπαξ, αν θα πάρουν σύνταξη και πότε. Να υπάρξει οργάνωση και αντεπίθεση για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Σε αγώνα κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση καλεί το«Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) στη ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και του υπουργού Εργασίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΑΜ σημειώνει ότι έβαλε στον υπουργό τα εξής ζητήματα:
«Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση με την απόλυση του συναδέλφου Ανδρέα Δαλάκα μιας και προεκλογικά την είχε καταγγείλει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί το χώρο μας με επικεφαλής τους κ.κ. Στρατούλη, Σταθά, Κυριακάκη είχαν δεσμευτεί στους εργαζόμενους πως μόλις έβγαιναν κυβέρνηση άμεσα θα γινόταν η επαναπρόσληψη του συναδέλφου.
Το θέμα από την πλευρά μας μπαίνει ως άμεσο μιας και ο συνάδελφος στις 27/3 ξεκινάει τη δικαστική μάχη, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι χρονοβόρα. Από αυτή την άποψη, καλέσαμε τον υπουργό, όπως καλέσαμε και τον υπουργό κ. Μάρδα την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά τους, ως προϊστάμενοι πλέον της Διοίκησης, έτσι ώστε ο συνάδελφος να επαναπροσληφθεί πριν τις 27/3.
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για να καταργηθεί ο νόμος του ενιαίου μισθολογίου στον οποίο νόμο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν εντάξει και τη ΛΑΡΚΟ;
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών και την υπογραφή Επ. ΣΣΕ χωρίς περικοπές που θα ισχύει για όλους και θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ;
Για τα παραπάνω θέματα ο υπουργός απάντησε ως εξής:
Για το πρώτο ήταν ενήμερος, είναι υπόθεσή μας είπε του κ. Μάρδα και έδεσε την επαναπρόσληψη με την αλλαγή Διοίκησης.
Για το δεύτερο θέμα δεν απάντησε, το απέφυγε, πηγαίνοντας στο τρίτο, όπου είπε πως θα προσπαθήσουν να ελαττώσουν την ενοικίαση εργαζομένων και ότι μπορούμε να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ εάν και εφόσον πρώτα επανέλθει ο νόμος των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Κατά την άποψή μας και ο υπουργός Εργασίας το μόνο που έκανε σ' αυτή τη συνάντηση ήταν να επιβεβαιώσει τη θέση μας πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Επιβεβαίωσε πως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ίδια αντεργατική ρότα με τις προηγούμενες θα βαδίσει. Μπορεί ο υπουργός να μας γέμισε ωραία λόγια, όμως όπως λέει και ο λαός μας "λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα".
Για την επαναπρόσληψη, αν και είναι στο χέρι τους να το λύσουν τώρα, τη συνδέουν με το "όταν αλλάξει η Διοίκηση".
Για το δουλεμπόριο είπε πως "θα προσπαθήσουν να το ελαττώσουν", άρα δεν το καταργούν και για την Επ. ΣΣΕ είπε πως όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ. Τώρα πότε θα έρθει ο νόμος δεν μας είπε και αν πάρουμε σαν βάση το νόμο για την "ανθρωπιστική κρίση", που μίλαγαν για 2 δισ. και τελικά έδωσαν 200 εκατομμύρια, αν πάρουμε σαν βάση την κατάργηση των διοδίων που έλεγαν, αλλά τελικά έβαλαν επιπλέον διόδια, αν πάρουμε σαν βάση όλες τις μετεκλογικές κωλοτούμπες, ακόμη επάνω και στα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως ακόμη και όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ, αυτός ο νόμος θα είναι υπέρ των εργοδοτών.
Επίσης θεωρούμε πως για το νόμο του ενιαίου μισθολογίου δεν ήταν τυχαία η υπεκφυγή του υπουργού. Όποια σύμβαση κι αν υπογράψουμε, αν υπογράψουμε, δεν θα υπάρχει καμιά διασφάλιση για εμάς αν δεν καταργηθεί ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.
Από αυτή τη σκοπιά σας καλούμε σε επαγρύπνηση. Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέου τύπου ΜΕΤΑ, που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού και ελπίδας. Είναι ίδιοι, όπως οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους επιχειρηματικούς ομίλους, έτσι και οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων υπερασπίζονται τους εργοδότες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ άρχισαν να παπαγαλίζουν για το πού θα βρεθούν χρήματα για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας πλάτη έτσι για το άνοιγμα του δρόμου στο "στρατηγικό επενδυτή".
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ τώρα λένε πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει με την απόλυση του συναδέλφου Δαλάκα γιατί τον κάλεσαν να πάει να τους πει, όπως λένε, και δεν πήγε. Λες και είναι υποχρεωμένος ο καθένας μας, για να βρει το δίκιο του, να πρέπει να περνά από τα κομματικά μαγαζιά των εκάστοτε κυβερνήσεων (παλιά δοκιμασμένη τακτική του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού).
Η ΔΑΚΕ, που συναίνεσε με τη λογική της για να υπάρχει μια σύγχυση στους εργαζόμενους για το τι ακριβώς έγινε με το συνάδελφο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να συγκρουστεί με τη Διοίκηση που διόρισε το κόμμα της και τον απέλυσε, επιδιώκει να ξεχάσουμε πως δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας για την επαναπρόσληψη. Το ΜΕΤΑ σήμερα συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη φιλοεργοδοτική τακτική.
Εμείς σε κάθε περίπτωση σας καλούμε σε αγώνα, κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση για να:
  • Καταργήσουμε το δουλεμπόριο.
  • Να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ σε συνέχεια των παλιών Επ. ΣΣΕ που θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ.
  • Για να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος.
  • Για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
  • 902.gr

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget