Αγώνες Γυναικών: Η διαχρονική αξία και ανάγκη της ταξικής πάλης»

Η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού (μέλος της ΟΓΕ) πραγματοποίησε πριν από μερικές μέρες εκδήλωση με θέμα «ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η διαχρονική αξία και ανάγκη της ταξικής πάλης».
Μέλη της ομάδας έκαναν μία ιστορική αναδρομή στους αγώνες των εργατριών, ξεκινώντας από την πρώτη γυναικεία απεργία που έγινε στο Ουόρτσεστερ το 1804 και φτάνοντας μέχρι τις εργατικές κινητοποιήσεις των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936. Τόνισαν ότι η 8η του Μάρτη είναι μια ημέρα-σύμβολο για τον αγώνα τόσων γυναικών εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, μεταναστριών, μητέρων.
Μίλησαν για τις γυναίκες-μέλη της ΟΓΕ που παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα από τις γυναίκες αγωνίστριες των απελευθερωτικών, εργατικών και αγροτικών αγώνων του λαού και διεκδικούν σήμερα μέσα και από την Κοινωνική Συμμαχία μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, μια ζωή που μας στερούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις.
Στηλίτευσαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που σε συνεννόηση με τους «θεσμούς» ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, πετώντας ψίχουλα στο λαό και βάζοντας τους φτωχούς να πληρώνουν τους φτωχότερους. Στάθηκαν στο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους εκμεταλλεύτηκαν τη μητρότητα προκειμένου να τσακίσουν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Καταδίκασαν το παράδειγμα της GOOGLE και APPLE, που, για την ενίσχυση των κερδών τους, ζητούν να βάλουν οι εργαζόμενες στο «ψυγείο» την απόφαση να γίνουν μητέρες και έθεσαν το εξής ερώτημα: «Γιατί άραγε δεν δίνουν το ποσό για την "κρυοσυντήρηση" των ωαρίων για αυξήσεις στους μισθούς;».
Αναφέρθηκαν επίσης για τις διεκδικήσεις τους όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα μέτρα αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας, το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας και την ανάγκη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών σήμερα. Τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο οι διεκδικήσεις της ΟΓΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας είναι ρεαλιστικές. Η απάντηση ήταν ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι εφικτό καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες. Αυτό το σύστημα δεν είναι ουτοπικό, υπήρχε και στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Συγκεκριμένα, η Ελένη Νταοπούλου, από τη Σούρπη, μίλησε εκτενώς για τις δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας και Παιδείας που παρείχε το κράτος της Πολωνίας όπου και έζησε από το 1956 έως το 1976.
Παίχτηκαν σε βίντεο μαρτυρίες γυναικών της περιοχής Αλμυρού και στο τέλος τιμήθηκαν από την Ομάδα για τη συμμετοχή και συμβολή τους στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Οι γυναίκες αυτές ήταν οι: Κατίνα Ξυδοπούλου - Τσουρτσούλη από τον Πλάτανο, η Μορφούλα Μαρκάκη από τον Πτελεό, η Κατίνα Μπουλαμάτση - Καπή, η Βαρβάρα Δεσποτοπούλου - Κολτσίδη από τον Αλμυρό, η Κατίνα Χατζή - Ζορμπαλά από την Ευξεινούπολη, η Αρετή Κατσάνου - Καμαροπούλου και η Ελένη Δαϊλιάνη - Κωνσταντίνου από τη Σούρπη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget