Euro Working Group: Καμία απόφαση μέχρι να παρουσιαστούν τα μέτρα Τσίπρα

Πρώτα θα κατατεθεί η λίστα με τα συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές κι έπειτα θα πάρει σάρκα και οστά η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε δόσεις μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία τους επόμενους μήνες που θα οδηγεί σε τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο όπως είναι η επιδίωξη των θεσμών-τρόικα.  
Αυτό φάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης του Euro Working Group όπου κεντρικό θέμα ήταν το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας.
Το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- καθώς κρίθηκε ότι το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ δεν μεταφέρθηκε παράτυπα από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο Ευρωπαϊκό (EFSF). Ωστόσο έμεινε ανοιχτό παράθυρο για επανεξέταση του θέματος.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η συγκυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρόκειται να διευκολυνθεί με ρευστό, αν οι δανειστές μέσω των θεσμών-τρόικα δεν λάβουν τον κατάλογο με τα μέτρα που θα υλοποιούν τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν υπάρχει ημερομηνία σύγκλησης του Εurogroup με αντικείμενο την Ελλάδα και την εκταμίευση του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ της δόσης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να αποκτήσει ρευστότητα με τα 1,2 δισ. ευρώ του EFSF και τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ το 2014 από ελληνικά ομόλογα. Τα χρήματα αυτά δεν έρχονται στην Ελλάδα όχι για τεχνικούς λόγους, αλλά για καθαρά πολιτικούς και πλέον το χρηματοδοτικό μέλλον της Ελλάδας θα κριθεί στο αποκαλούμενο Brussels Group και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών-τρόικα όπου θα εγκριθούν τα κοστολογημένα και με ημερομηνίες υλοποίησης μέτρα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Γερμανική Καγκελαρία παρέπεμψε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Εurogroup και ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ανεβάσει στροφές για τον καθορισμό της σχετικής λίστας μέτρων που θα συνάδουν με τη συμφωνία επέκτασης της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget