Πολυτεχνείο Κρήτης: Στήριξη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα από τη ΔΗΠΑΚ

Με την κατηγορία της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα δικαστεί την Παρασκευή 27 Μάρτη, στα Χανιά, εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μετά από καταγγελία εργαζόμενης ότι ενώ της κατέβαλε τα δεδουλευμένα μέσω τράπεζας, στη συνέχεια της ζήτησε να του επιστρέψει κάποιο χρηματικό ποσό.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με την εργολαβία για την καθαριότητα σημειώνει ότι «τα γεγονότα που ήλθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εργολαβία της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Αποτελούν συνέπεια της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα όλο και περισσότερων υπηρεσιών των Πανεπιστημίων: Στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στις διοικητικές υπηρεσίες έγιναν οι πιο φανερές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όμως με συγκαλυμμένο τρόπο προωθούνται ανάλογες εξελίξεις ακόμα και στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με εξάπλωση της απασχόλησης προσωπικού που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, και με ταυτόχρονη μεταφορά δημόσιων πόρων σε ιδιώτες.
Όλα αυτά προκύπτουν ευθέως από τη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής της Μπολόνια. Ελάχιστη προϋπόθεση για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων είναι η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, η ανάκτηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών, η μόνιμη απασχόληση προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ειδικά όσον αφορά το συνεργείο καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι απαραίτητο άμεσα να λάμψει η αλήθεια, να καταδικαστούν οι πρακτικές που στρέφονται σε βάρος των εργαζομένων, να υποστηριχτούν οι ευπρεπίστριες που τις κατήγγειλαν. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να συμμετάσχει στην κάλυψη των δικαστικών δαπανών με τις οποίες ενδέχεται να επιβαρυνθούν τα μέλη του συνεργείου που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από την πλειοψηφία του ΔΣ.
Η ΔΗΠΑΚ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας και θα τους συμπαρασταθεί, με όποιον τρόπο κρίνουν σκόπιμο, στη θαρραλέα προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget