Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας: Κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο την Παρασκευή 27 Μάρτη «Έξω οι εργολάβοι από την καθαριότητα»

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι εργολάβοι από την καθαριότητα. Μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα», το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας πραγματοποιεί κινητοποίηση - παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί στο κτίριο Παπαστράτου (Θόλος) στο Βόλο.
Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο υπογραμμίζει: «Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων και με πρόσχημα τον "εξορθολογισμό" των δαπανών του Πανεπιστημίου, "παίζουν" εδώ και 10 χρόνια με τις ζωές των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων του Πανεπιστημίου. Συμβάσεις λίγων μηνών, χωρίς ΒΑΕ, με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και με συνεχείς προσπάθειες να δοθεί η καθαριότητα του Πανεπιστημίου σε εργολάβο. Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν, πρυτάνεις αλλάζουν, αλλά η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και τσακίζει τους εργαζόμενους καλά κρατεί.
Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις του Σωματείου και των εργαζομένων στις πρυτανικές αρχές, υπογράφηκε 2μηνη σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου και οι καθαρίστριες από τις σχολές της Γεωπονίας μπήκαν στα ΒΑΕ. Η σύμβαση αυτή λήγει στις 31 Μάρτη και το Σωματείο σε συνέλευση που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, αποφάσισε παρέμβαση στις 27 Μάρτη στην Πρυτανεία, με αίτημα την υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και ένταξη στα ΒΑΕ όλων των καθαριστριών.
Οι πρυτανικές αρχές όμως πήραν ήδη τις αποφάσεις τους θέλοντας να βάλουν από την πίσω πόρτα τους εργολάβους. Καλούσαν σήμερα Τρίτη 24 Μάρτη τις εργαζόμενες να υπογράψουν επέκταση της σύμβασης για 20 ημέρες!!! Η Διοίκηση του Σωματείου σε άμεση αντίδρασή της επιδίωξε συνάντηση με τον αντιπρύτανη, ο οποίος δεν είχε ούτε 5 λεπτά για να συζητήσει για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων. Τελικά αποκαλύφτηκαν οι προθέσεις τους, αφού έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου διαγωνισμός ανάδειξης εργολάβου στην καθαριότητα των κτιρίων του Πανεπιστημίου.
ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! Το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό. Και μιλάμε για ένα ίδρυμα -μόνο στο Βόλο- με χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων που χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα και από τους οποίους περνούν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, για τους οποίους υπάρχουν όλες και όλες 27 καθαρίστριες.
Επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τι σημαίνει εργολάβος στις δημόσιες υπηρεσίες είναι τα νοσοκομεία, όπου σε όλα έχουν μπει οι εργολάβοι. Τι έλεγαν τα παπαγαλάκια της επιχειρηματικότητας για να καταργήσουν τις μόνιμες θέσεις καθαριότητας εκεί; Ότι οι καθαρίστριες είναι τεμπέλες και ότι πρέπει να έρθει ο "ιδιώτης" ή να μπουν επιχειρηματικά κριτήρια για να διορθωθεί η κατάσταση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις με αυτές να φτάνουν τις 3.000 ετησίως!
Η πρυτανική αρχή, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστήμιου αντιμετωπίζουν την καθαριότητα και τις καθαρίστριες με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους να ξαναβάλουν στο ίδρυμα τους εργολάβους.
Με το ίδιο τρόπο θέλουν να αντιμετωπίσουν όλες τις λειτουργικές υπηρεσίες του ιδρύματος, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση, η φύλαξη και η σίτιση των φοιτητών. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν τα Πανεπιστήμια σε πιο στενή σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατευθύνσεις που στήριζε τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή "αριστερή" κυβέρνηση που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εργαζόμενοι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα και ζωή.
Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες απαιτούν:
  • Να μην προχωρήσει και να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου στην καθαριότητα,
  • Να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις των καθαριστριών όχι με την κατάπτυστη 20ήμερη επέκταση της σύμβασης, αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ένταξη των καθαριστριών στα ΒΑΕ.
ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΑΛΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».
902.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget