02/18/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τρεις μέρες μετά τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Αυγή», στην οποία ο πρωθυπουργός στοχοποιούσε ουσιαστικά τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, κατηγορώντας «κάποιους» ότι «χειραγωγούν» τις κινητοποιήσεις σε «γραμμή αδιαλλαξίας», ήρθε χτες ο Ν. Χατζηνικολάου, μιλώντας στον «Real FM», να αναπαραγάγει την εν λόγω θεωρία, μιλώντας για «αδιαλλαξία» του ΚΚΕ που εξυπηρετεί τις «πολιτικές του επιδιώξεις».
Συγκεκριμένα, αφού πρώτα αναπαρήγαγε τη... γραμμή Μάρδα, τη γνωστή λογική, δηλαδή, του «κοινωνικού αυτοματισμού», ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις «επιβαρύνουν πάρα πολύ την οικονομία» και αφού η «ευθύνη» που καταλόγισε στην κυβέρνηση ήταν ότι... «πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στο διάλογό της με τους αγρότες», πέρασε και στο «ψητό»:
«Βεβαίως», είπε, «υπάρχουν ευθύνες και απ' την άλλη πλευρά, για παράδειγμα είναι φανερό ότι το ΚΚΕ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στα μπλόκα που εκείνο ελέγχει, έχει δώσει έναν τόνο αδιαλλαξίας, που δεν είναι χρήσιμος ούτε για τη χώρα ούτε για την υπόθεση των αγροτών (...) Δεν μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός "ελάτε για συζήτηση" και να μην προσέρχονται οι κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό (...) Ο μη διάλογος είναι αδιέξοδο εκ των προτέρων. Δεν καταλαβαίνω ποιον εξυπηρετεί, αν εξαιρέσω βέβαια το ΚΚΕ και τις πολιτικές του επιδιώξεις».
Να ενημερώσουμε τον κ. Χατζηνικολάου ότι οι αγρότες που κινητοποιούνται έχουν τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες, τις συσκέψεις και τις συνελεύσεις τους, εκεί αποφασίζουν τις μορφές και τους στόχους της πάλης τους, τη στάση τους απέναντι στους διάφορους κυβερνητικούς ελιγμούς. Μέσα εκεί - και όχι από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα - κρίνεται και εκτιμάται από τους ίδιους τους αγρότες η δράση των κομμουνιστών και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των αγώνων. Σημειώνουμε, επίσης, ότι στα μπλόκα των μεσαίων αγροτών συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες που έχουν ψηφίσει όλα τα πολιτικά κόμματα.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δε λέει «ελάτε για συζήτηση»: Η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν απαντά στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που έχει προτάξει η αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά λέει ότι θα υλοποιήσει κατά γράμμα το μνημόνιο που υπέγραψε, στο οποίο και περιγράφονται χαρτί και καλαμάρι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που βγάζουν τους αγρότες στο δρόμο. Πάνω σε αυτήν τη βάση καλεί σε ένα «διάλογο» - απάτη, λανσάροντας μάλιστα ως «βελτιώσεις» μέτρα που θα επιταχύνουν ακόμα παραπέρα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οσο για τις... «πολιτικές επιδιώξεις», που «ανακαλύπτει» ο κ. Χατζηνικολάου, το ίδιο το ΚΚΕ δηλώνει καθαρά και ξάστερα ότι το σχέδιο - λαιμητόμος της κυβέρνησης δεν παίρνει από «διορθώσεις», ότι η μόνη λύση για το λαό είναι να αποσυρθεί οριστικά και τελεσίδικα και σε αυτήν την κατεύθυνση δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για «νέες» προτάσεις της κυβέρνησης η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σημειώνει:
«Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα "σενάρια" σύμφωνα με τα οποία:
1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο, για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την Υγεία.
2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του "καθαρού φορολογητέου εισοδήματος" από την αγροτική δραστηριότητα. Έτσι όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Όσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το 2017.
Άλλωστε κυβερνητική επιδίωξη είναι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση των συντάξεων που αποτελεί υποχρέωση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν οι 222 βουλευτές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
3. Βασικό ρολό για όποια "ευνοϊκότερη" ρύθμιση θα έχει ο ορισμός "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης"
4. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). μέχρι την κατάργησή του. Όμως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη.
5. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Οι "προτάσεις" αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γράψει "στα παλιά της τα παπούτσια" το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίσαμε στις 7 Φλεβάρη στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων στη Νίκαια και αποτέλεσε κοινό αίτημα με όλους τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρωματά στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς στην κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά "παπαγαλάκια" ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει.
Ενημερώνουμε τους "πρόθυμους", "λαγούς" κλπ, που συνωστίζονται στους "διαδρόμους του Μαξίμου" για διαλόγους απατή, ότι οι "παραχωρήσεις" της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που τα συμφέροντα τους, μαζί με την κυβέρνηση, εξυπηρετούν. Τέτοιες "συμφωνίες" σας τις χαρίζουμε.
Τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Θα νικήσουμε».

Η «κανονικότητα» του 1950... και τα «γλέντια» του 2021
Τι άλλο θα σκαρφιστούν άραγε, πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν τα διάφορα φιλοκυβερνητικά επιτελεία, για να πουν στο λαό ότι δεν πρέπει να αντιδρά στην πολιτική που τον τσακίζει, αλλά να κάτσει στα αυγά του και... να «περιμένει ως το 2021»!
Χαρακτηριστικά, για να καταλήξει στο παραπάνω διά ταύτα, η χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών», με άρθρο στο οπισθόφυλλό της, ξεκινά... από το 1950: Δείχνοντάς μας μια φωτογραφία από χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, όπου απεικονίζεται να χορεύει μια ομάδα αντρών, αγκαλιά με έναν χωροφύλακα και μπροστά από τα ερείπια γκρεμισμένων σπιτιών του χωριού, μας λέει πως παρότι «νωπά ήταν εκείνη την άνοιξη τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου», οι άνθρωποι τότε ήξεραν «ότι τα χαλάσματα βρίσκονται πίσω τους, στο παρελθόν και όχι μπροστά τους», αλλά και ότι «ο χωροφύλακας ανάμεσά τους δεν είναι μόνο η εγγύηση της εθνικοφροσύνης, αλλά και η υπόσχεση της κανονικότητας, της επιστροφής στην κανονική ζωή»!
Το διά ταύτα του άρθρου είναι βέβαια αμέσως μετά, αλλά δεν θα αντέξουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε και όσα σημειώνει μέχρι τώρα: Ποιοι ευθύνονταν, αλήθεια, για τα χαλάσματα στις ζωές και τα σπίτια του ελληνικού λαού; Δε βαριέσαι... Με ένα «πολλοί οι θύτες και τα θύματα, άγρια τα πάθη...», η αρθρογράφος ξεμπερδεύει.
Ποια «κανονικότητα», άραγε, συμβόλιζε η παρουσία του χωροφύλακα το 1950; Μήπως την «κανονικότητα» των δεκάδων χιλιάδων πολιτικών προσφύγων, της Μακρονήσου και των άλλων τόπων εξορίας, των φυλακών και των εκτελέσεων αγωνιστών;
Ποια ακριβώς χαλάσματα «βρίσκονταν πίσω και όχι μπροστά» για το λαό; Μήπως τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, μήπως οι χαφιέδες και οι φάκελοι, μήπως η φτώχεια, μήπως η κρατική καταστολή σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αντίστασης;
Και πάλι δε βαριέσαι... Ψιλοπράγματα κι αυτά!
Ομως, όπως είπαμε, το ζήτημα με το εν λόγω άρθρο δεν είναι τόσο στα παραπάνω... Εχουμε δει και έχουμε διαβάσει πολύ χειρότερα!
Το θέμα είναι κυρίως το «άλμα» που κάνει στο σήμερα, για να καταλήξει να μας πει ότι όπως και το 1950 οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία χόρευαν αγκαλιά με τον χωροφύλακα μπροστά από τα ερείπια, έτσι και εμείς σήμερα «ας θυμηθούμε τι είπε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και ας έχουμε υπομονή», μέχρι... το 2021 (!) και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 (σ.σ. πριν από τον Τσίπρα, το ίδιο ακριβώς είχε πει και ο Σαμαράς, αλλά... ψιλοπράγματα και αυτό!), οπότε, λέει, «θα χορέψουμε και θα μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του '21, όταν πια τα ερείπια θα βρίσκονται πίσω μας, όπως σε εκείνη τη φωτογραφία»...
Τα... ερείπια, βέβαια, είναι το μόνο σίγουρο της υπόθεσης, αν ο λαός δε δυναμώσει σήμερα την πάλη του ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του, αν δεν κάνει πέρα όλα αυτά τα επιτελεία που του λένε σήμερα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, να κάτσει στα αυγά του και να περιμένει... «φως στην άκρη του τούνελ», μέσα από την πολιτική που κάνει χαλάσματα τα δικαιώματα και τις ανάγκες, για να πατήσουν πάνω τους τα κέρδη του κεφαλαίου.
«
Φως στον ορίζοντα» μπορούν να δουν και θα δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μόνο μέσα από την ενίσχυση της πάλης τους σήμερα, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με νέες δυνάμεις, αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Χορό πραγματικό - και χωρίς τους εκάστοτε χωροφύλακες του κεφαλαίου - θα στήσει ο λαός όταν θα γίνει ο ίδιος αφεντικό του πλούτου που παράγει!

Λεφτά για τις συντάξεις και για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν υπάρχουν, αλλά περισσεύουν για τη στήριξη από το κράτος της επιχειρηματικότητας και των μεγάλων επενδύσεων. Το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τα είδη των ενισχύσεων που προβλέπονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο και οι οποίες μπορεί να δοθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές, όπως η μερική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, δωρεάν επιχορήγηση από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος του επενδυτικού σχεδίου, επιδότηση έως και 7 χρόνια της χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, επιδότηση του κόστους της απασχόλησης, μέσω της κάλυψης από το κράτος του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας, σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια, ταχεία αδειοδότηση με διαδικασίες fast track, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου ή παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη των ζημιών από τις επενδύσεις, κ.ά. Οι ενισχύσεις αυτές και τα προνόμια θα δίνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης, που σημαίνει ότι οι πλέον ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τους τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την επερχόμενη επέλαση στο δικαίωμα στην απεργία, αντιλαμβάνεται κανείς ποιες είναι οι προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την οποία πασχίζουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Διαδέχονται η μία την άλλη οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους «θεσμούς», δηλαδή στους εκπροσώπους συμμαχιών και μηχανισμών του κεφαλαίου, ότι θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας τα όσα αντιλαϊκά προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για το σταθερά αντιλαϊκό προσανατολισμό της, με δράσεις στοχευμένες στη διαμόρφωση όρων ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Το αστείο είναι πως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το λαό ότι δεν θα κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας του καλοκαιριού, υπονοώντας ότι δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών που είναι χειρότερες. Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι ότι κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί και στην επιδείνωση των αντιλαϊκών μέτρων και όχι στη βελτίωσή τους. Αυτό δείχνει η όλη προηγούμενη πείρα. Το επιχείρημα ότι με την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο 3, θα ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική ανάκαμψη που θα ωφελήσει το λαό, δεν είναι καινούργιο, δεν είναι καμιά ανακάλυψη της σημερινής κυβέρνησης. Αυτά έλεγαν όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Είναι η ψευδαίσθηση που φτιάχνουν για να πείσουν το λαό να συναινέσει σε αυτή την πολιτική.
Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε προχτές η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, φωνές που αμφισβητούν όχι απλώς την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και την ίδια τη συμφωνία του Ιουλίου - Αυγούστου, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για άλλη μια φορά: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή. Τηρούμε τη συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Βεβαίως, η τήρηση της συμφωνίας εγγυάται διεύρυνση και βάθεμα της φτώχειας για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο στόχος που υπηρετεί η συμφωνία, εγγυάται αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, τα οποία προαναγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς εκπρόσωποι των «θεσμών» σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, προεξοφλώντας όχι μισό, αλλά πολλά βήματα πέρα απ' την παρούσα συμφωνία.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι μετά απ' αυτή τη συμφωνία τα αντιλαϊκά μέτρα τελειώνουν, αποσκοπεί στο να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στα όσα αντιλαϊκά προβλέπει: Εκ βάθρων ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και «μαχαίρι» στις συντάξεις. Κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, με νέες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση σε κρίσιμους για το λαό τομείς, όπως π.χ. Υγεία, Πρόνοια κ.ά. Ιδιωτικοποιήσεις. Διευθέτηση «κόκκινων» δανείων σε βάρος των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων π.χ. απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο για αγρότες και μισθωτούς - συνταξιούχους. Ολα αυτά «πακέτο» με μέτρα στήριξης των καπιταλιστικών επενδύσεων που ήδη «τρέχουν», εν αναμονή και του νέου «αναπτυξιακού νόμου».
Σ' αυτά προσπαθεί να εκμαιεύσει την ανοχή έστω του λαού η κυβέρνηση, με κάλπικες προσδοκίες ότι η λεηλασία του θα λάβει τέλος αν υλοποιηθεί το μνημόνιο, αλλά και με εκβιασμούς.

Στις αυταπάτες και τους εκβιασμούς ο λαός να γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη. Καλύτερες μέρες μπορεί να εγγυηθεί μόνο ο αγώνας του, που θα προσανατολίζεται σε σύγκρουση με τις αιτίες των προβλημάτων του και θα διαμορφώνει όρους ανάκαμψης της ζωής του.

Την περιβόητη «κοινωνική οικονομία» επιστρατεύει η συγκυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής της.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) συζήτησε σήμερα για τις δράσεις που αφορούν τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε τις αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την «κοινωνική οικονομία».
«Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε αυτά να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών» αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.
Μέσω των «συνεταιριστικών εγχειρημάτων» η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι μπορούν να γίνουν συλλογικός εργοδότης ενώ κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Παράλληλα, μέσω της «κοινωνικής οικονομίας» ή «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» ανοίγει ο δρόμος για να μπει το κεφάλαιο σε κοινωνικές υπηρεσίας και να απαλλαγεί το κράτος από τις δικές του ευθύνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής αποτελούν οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) που εφαρμόζονται ήδη από την Τοπική Διοίκηση χρησιμοποιώντας εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και ανακυκλώνοντας τη φτώχεια. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες των δήμων (πολιτισμός, αθλητισμός, φύλαξη ηλικιωμένων κ.λπ.) διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση αυτών των τομέων και ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα. 
Οι αλλαγές στο νόμο για την «κοινωνική οικονομία» θα γίνουν το Μάρτη. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της «κοινωνικής οικονομίας» που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop), την ανάπτυξη συστήματος «μικροχρηματοδοτήσεων», την παροχή κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και τη δημιουργία Ινστιτούτου που θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας».

Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακά τους, προκύπτει και από τη νέα Θετική Λίστα φαρμάκων, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη με σχετική Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τη νέα Λίστα οι τιμές ορισμένων φαρμάκων πέφτουν, όμως αντίστοιχα μειώνονται κατά πολύ και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλιστικές τιμές αφορούν θεραπευτικές κατηγορίες, για παράδειγμα χοληστερίνη. Αν υποθετικά, υπάρχουν 4 σκευάσματα σε αυτή την κατηγορία και μειωθεί η τιμή του ενός σκευάσματος, τότε θα μειωθεί και η ασφαλιστική τιμή όλης της κατηγορίας. Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση θα πληρώσει περισσότερο -αφού ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει λιγότερα- και μόνος ωφελημένος είναι το κράτος, αφού περιστέλλεται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αδιαφορεί για τις τιμές των φαρμάκων της Αρνητικής Λίστας ή των Μη Συνταγογραφούμενων, αφού αυτά πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.
Φαρμακοποιοί αναφέρουν ενδεικτικά ορισμένα σκευάσματα -γενόσημα και πρωτότυπα- στα οποία μειώθηκαν οι τιμές και ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν οι συμμετοχές: Σε σκευάσματα για χοληστερίνη 98% - 251% αύξηση, σε σκεύασμα για άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ 1300% αύξηση, σε σκεύασμα για έρπη ζωστήρα 63% αύξηση.
Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πως η μείωση «των ασφαλιστικών τιμών (...) οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής - λιανικής τιμής)». Έτσι, τροποποιείται παλιότερη Υπουργική Απόφαση ώστε το ποσό που ο ασθενής θα πληρώνει εκτός από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά σκεύασμα, από 50 ευρώ ανά σκεύασμα που ίσχυε πριν. Έχουν «γδάρει» κυριολεκτικά τους ασθενείς, η μέση συμμετοχή τους πλησιάζει το 30% και τώρα τους ...«ελαφρύνουν» κατά λίγα ευρώ. Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι... 

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαστικές αντιθέσεις με φόντο τον πόλεμο στη Συρία, όπου όλα δείχνουν ότι η εξαγγελθείσα «παύση των εχθροπραξιών» που υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος αυτής της βδομάδας, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, θα μείνει κενό γράμμα...
Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη του Ιράκ, Αμερικανός συνταγματάρχης Στίβ Γουόρεν, ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι μόνον δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά το αντίθετο: Δείχνουν να εντείνονται, τα τελευταία 24ωρα, ακόμη περισσότερο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:«Δεν έχουμε διαπιστώσει άμβλυνση της έντασης. Το αντίθετο, έχουν αυξηθεί περαιτέρω οι βομβαρδισμοί...»
Οι αντιθέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αλλά και της Τουρκίας με τις ΗΠΑ κυρίως πάνω στο θέμα των Κούρδωνμαχητών της Συρίας, ιδιαίτερα στα θέατρα συγκρούσεων που είναι κοντά στην τουρκο - συριακή μεθόριο, αντικατοπτρίστηκαν και στις δηλώσεις αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών. Αντίθετα, χαρακτηριστική ήταν η συγκυριακή, διαφαινόμενη «σύγκλιση» που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω στην παλιά, γνωστή, τουρκική πρόταση για τη δημιουργία μίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη βόρεια Συρία.

Ρωσία: Παράνομες οι επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε ότι οι βολές τουρκικού πυροβολικού σε μεθοριακές (κουρδικές και όχι μόνον) κοινότητες της βόρειας Συρίας «είναι απολύτως παράνομες», προσθέτοντας: «Η Τουρκία βομβαρδίζει οικισμούς κατά μήκος των συνόρων, μεταφέρει χρήματα, ανθρώπους και όπλα εκεί». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ κληθείς να σχολιάσει την τουρκο - γερμανική πρόταση για τη δημιουργία εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία σημείωσε ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται η συναίνεση της συριακής κυβέρνησης και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γερμανία: Επαναφέρει την πρόταση περί «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων»

Η Άνγκελα Μέρκελ, επανέφερε, την πρόταση περί «εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία,την οποία είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «θα βοηθούσε εάν υπήρχε μία περιοχή της Συρίας, όπου καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν θα βομβάρδιζε».

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν...

Η γερμανική στάση ενίσχυσε την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τις πιέσεις προς τη μεριά των ΗΠΑ που εξακολουθούν να αντιστέκονται στα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς επιχειρούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, συνεργαζόμενες, επί του παρόντος μεταξύ άλλων, και με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα από τα γνωστά ξεσπάσματά του προκάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να ενδώσει στις πιέσεις του λέγοντας ότι εάν είχε συμφωνήσει από νωρίς, θα είχαν αποτραπεί οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον δήλωσε: «Αμερική δεν είπες "ναι" στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Τώρα τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν σαν τρελά και χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θύματα πεθαίνουν. Δεν είμασταν σύμμαχες δυνάμεις; Δεν έπρεπε να δράσουμε μαζί;»
Οι πιέσεις του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ αποσκοπούν βεβαίως στην αποτροπή δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών μεσοπρόθεσμα για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της Τουρκίας. Στην προσπάθεια αυτή, η Άγκυρα συνεχίζει τις ζυμώσεις με τη Σαουδική Αραβία και κάνει σχέδια επί χάρτου για την εξαπόλυση μίας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, με ή χωρίς τη συναίνεση των δυτικών της συμμάχων...
Επιπροσθέτως, ο Τούρκος ηγέτης απέκρουσε τις πιέσεις των ΗΠΑ για ανάσχεση των πυρών πυροβολικού προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να τους σταματήσει γιατί πρόκειται για...«αυτοάμυνα»! Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας να δημιουργήσουν το προπύργιό τους στην τουρκο - συριακή μεθόριο. Επανέλαβε ότι τους θεωρεί «τρομοκράτες» λόγω των σχέσεων με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Καθυστερήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο μεταξύ, πάνω από 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης με προορισμό πολιορκημένες περιοχές της Συρίας παρέμεναν χτες για ώρες σταθμευμένα σε κεντρική λεωφόρο στα περίχωρα της Δαμασκού. Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ερυθρά Ημισέληνο, τον Ερυθρό Σταυρό και οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ φάνηκαν να οφείλονται σε «ελλείψεις επιμελητηριακής υποστήριξης».
Παράλληλα ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Εντουαρντ Κάλον, εκτίμησε ότι από την κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία το τελευταίο τρίμηνο έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, για δεύτερη ή και τρίτη φορά, περισσότεροι από 70.000 άμαχοι, εκ των οποίων οι 50.000 έχουν μείνει άστεγοι...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget