ΣΥΡΙΑ Εντείνονται οι βομβαρδισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαστικές αντιθέσεις με φόντο τον πόλεμο στη Συρία, όπου όλα δείχνουν ότι η εξαγγελθείσα «παύση των εχθροπραξιών» που υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος αυτής της βδομάδας, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, θα μείνει κενό γράμμα...
Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη του Ιράκ, Αμερικανός συνταγματάρχης Στίβ Γουόρεν, ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι μόνον δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά το αντίθετο: Δείχνουν να εντείνονται, τα τελευταία 24ωρα, ακόμη περισσότερο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:«Δεν έχουμε διαπιστώσει άμβλυνση της έντασης. Το αντίθετο, έχουν αυξηθεί περαιτέρω οι βομβαρδισμοί...»
Οι αντιθέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αλλά και της Τουρκίας με τις ΗΠΑ κυρίως πάνω στο θέμα των Κούρδωνμαχητών της Συρίας, ιδιαίτερα στα θέατρα συγκρούσεων που είναι κοντά στην τουρκο - συριακή μεθόριο, αντικατοπτρίστηκαν και στις δηλώσεις αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών. Αντίθετα, χαρακτηριστική ήταν η συγκυριακή, διαφαινόμενη «σύγκλιση» που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω στην παλιά, γνωστή, τουρκική πρόταση για τη δημιουργία μίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη βόρεια Συρία.

Ρωσία: Παράνομες οι επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε ότι οι βολές τουρκικού πυροβολικού σε μεθοριακές (κουρδικές και όχι μόνον) κοινότητες της βόρειας Συρίας «είναι απολύτως παράνομες», προσθέτοντας: «Η Τουρκία βομβαρδίζει οικισμούς κατά μήκος των συνόρων, μεταφέρει χρήματα, ανθρώπους και όπλα εκεί». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ κληθείς να σχολιάσει την τουρκο - γερμανική πρόταση για τη δημιουργία εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία σημείωσε ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται η συναίνεση της συριακής κυβέρνησης και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γερμανία: Επαναφέρει την πρόταση περί «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων»

Η Άνγκελα Μέρκελ, επανέφερε, την πρόταση περί «εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία,την οποία είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «θα βοηθούσε εάν υπήρχε μία περιοχή της Συρίας, όπου καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν θα βομβάρδιζε».

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν...

Η γερμανική στάση ενίσχυσε την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τις πιέσεις προς τη μεριά των ΗΠΑ που εξακολουθούν να αντιστέκονται στα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς επιχειρούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, συνεργαζόμενες, επί του παρόντος μεταξύ άλλων, και με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα από τα γνωστά ξεσπάσματά του προκάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να ενδώσει στις πιέσεις του λέγοντας ότι εάν είχε συμφωνήσει από νωρίς, θα είχαν αποτραπεί οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον δήλωσε: «Αμερική δεν είπες "ναι" στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Τώρα τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν σαν τρελά και χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θύματα πεθαίνουν. Δεν είμασταν σύμμαχες δυνάμεις; Δεν έπρεπε να δράσουμε μαζί;»
Οι πιέσεις του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ αποσκοπούν βεβαίως στην αποτροπή δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών μεσοπρόθεσμα για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της Τουρκίας. Στην προσπάθεια αυτή, η Άγκυρα συνεχίζει τις ζυμώσεις με τη Σαουδική Αραβία και κάνει σχέδια επί χάρτου για την εξαπόλυση μίας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, με ή χωρίς τη συναίνεση των δυτικών της συμμάχων...
Επιπροσθέτως, ο Τούρκος ηγέτης απέκρουσε τις πιέσεις των ΗΠΑ για ανάσχεση των πυρών πυροβολικού προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να τους σταματήσει γιατί πρόκειται για...«αυτοάμυνα»! Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας να δημιουργήσουν το προπύργιό τους στην τουρκο - συριακή μεθόριο. Επανέλαβε ότι τους θεωρεί «τρομοκράτες» λόγω των σχέσεων με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Καθυστερήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο μεταξύ, πάνω από 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης με προορισμό πολιορκημένες περιοχές της Συρίας παρέμεναν χτες για ώρες σταθμευμένα σε κεντρική λεωφόρο στα περίχωρα της Δαμασκού. Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ερυθρά Ημισέληνο, τον Ερυθρό Σταυρό και οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ φάνηκαν να οφείλονται σε «ελλείψεις επιμελητηριακής υποστήριξης».
Παράλληλα ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Εντουαρντ Κάλον, εκτίμησε ότι από την κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία το τελευταίο τρίμηνο έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, για δεύτερη ή και τρίτη φορά, περισσότεροι από 70.000 άμαχοι, εκ των οποίων οι 50.000 έχουν μείνει άστεγοι...
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget