06/24/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Συνάντηση είχε σήμερα στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου. 
Στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: 
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Γιαννάκη Ομήρου, όπου ανταλλάξαμε σκέψεις και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μπροστά στην οικονομική κρίση και την επικείμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους. Ως ΚΚΕ επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας και τη σταθερή θέση αρχών απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη, με την Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, πραγματική κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, ομόσπονδη, σε έναν κόσμο όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος στη χώρα του και θα μπορεί να ζήσει ελεύθερα και ειρηνικά.
Ταυτόχρονα ενημερώσαμε για την κατάσταση με την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους υπόλοιπους εταίρους. Επισημάναμε ότι η νέα συμφωνία που επίκειται αυτές τις μέρες να υπογραφεί θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες, είναι επώδυνη, προβλέπει μέτρα βάρβαρα για το λαό μας. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει αυτά τα χρόνια με τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και βεβαίως θα εξακολουθεί να ματώνει και με τη νέα συμφωνία.
Θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Βεβαίως, θα πρέπει να είναι κουμπωμένος απέναντι στις διάφορες "ρήξεις", που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις και μέσα από τη σημερινή κυβέρνηση, μια "ρήξη-καρικατούρα" όπως την έχουμε ονομάσει, που αφορά μόνο το νόμισμα, την επιστροφή στη δραχμή, χωρίς καμιά προοπτική ουσιαστικά για το λαό και τον τόπο και με νέα μέτρα που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει, κατά την άποψή μας, είναι ο ελληνικός λαός να πει κατηγορηματικά "όχι" σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να παλέψει για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, να ζητήσει ανάκτηση των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος, που είχε τα χρόνια της κρίσης και βεβαίως σε ρήξη όλα αυτά με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, που σημαίνει πρόγραμμα πάλης για αποδέσμευση, για κοινωνικοποίηση, για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό πραγματικά στην εξουσία».
Ερώτηση δημοσιογράφου
- Κύριε Κουτσούμπα, επειδή κατά την πρόσφατη κάθοδό σας στην Κύπρο στην ομιλία σας είχε επισημανθεί ότι δεν είχατε αναφερθεί στη διζωνικότητα της λύσης, θα θέλατε να μας κάνετε ένα σχόλιο όσον αφορά τις θέσεις του Κόμματος επί αυτού του θέματος;
- Δεν έχει αλλάξει η σταθερή θέση του Κόμματός μας επ’ αυτού. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω με αφορμή την ερώτησή σας είναι ότι διαφωνούμε με όσες δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για να περάσουν άλλες αντιλήψεις. Ουσιαστικά μιλούν για δύο συνιστώντα κράτη που δεν δίνουν βιώσιμη και σωστή λύση στο κυπριακό ζήτημα.
Σε δηλώσεις προέβη και ο Γ. Ομήρου (Δείτε εδώ βίντεο).



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. 
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ως «κόκκινη γραμμή» τα πολύ σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία της πρόταση.
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή τις αιτιάσεις των δανειστών. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το ΔΝΤ διαφωνεί με ορισμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντας ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αντανάκλαση της γενικότερης διαμάχης μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων. 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 14.00 στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΚομισιόνΖαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή τη στιγμή οι επικεφαλής των τριών ιμπεριαλιστικών οργανισμών συνεδριάζουν μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στο Eurogroup θα γίνει ό,τι πρέπει! 
Στις 20.00 θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να αποφανθεί για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει η συμφωνία.
Το πακέτο των μέτρων που έχει επεξεργαστεί η συγκυβέρνηση φτάνει τα 7,9 δισ. ευρώ και θα επιφέρει ενίσχυση της φοροαφαίμαξης του λαού, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα μέχρι το αποψινό Eurogroup δεν αποκλείεται να «εμπλουτιστεί» ακόμη περισσότερο με βάση τις προτάσεις των δανειστών.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Όπως είπε, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας απόψε στο Eurogroup, ακόμα κι αν χρειαστεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάσουν για πολλές ώρες. 
«Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης, η οποία ελπίζουμε, πασχίζουμε να είναι η τελευταία σε συνθήκες κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης λίγο πριν αναχωρήσει για το Eurogroup.
Προς παράταση του υπάρχοντος προγράμματος; 
O επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, ενώ το Σεπτέμβρη η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης ή κάποια άλλη λύση.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης δήλωσε στο «Mega» ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Επίσης ανέφερε ότι έχει «κλείσει» το 90% των θεμάτων και σήμερα θα υπάρξει συμφωνία γιατί οι νέες «αξιώσεις» των δανειστών είναι «μικρές λεπτομέρειες» που δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. 
Συνδέσεις Ειδήσεων: 



Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 25 Ιούνη οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Vodafone», με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕ «Vodafone» και τη στήριξη του ΣΕΤΗΠ, απαιτώντας την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης και οι εκβιασμοί της διοίκησης.
Το κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ στην ανακοίνωσή του με αφορμή την απεργία σημειώνει:
«Συναδέλφισσα, συνάδελφε στον Όμιλο Vodafone,
Η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ προέβη σε σύσκεψη των εργαζομένων στον Όμιλο το Σάββατο 20/06, με συμμετοχή συναδέλφων από διάφορα κτίρια και τμήματα. Από τις περιγραφές της καθημερινότητας και των προβλημάτων που βιώνει ο καθένας μας, προέκυψε για άλλη μια φορά το ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά. Το αίτιο είναι το ίδιο: Η προσπάθεια του Ομίλου, εν μέσω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, να βελτιώσει τη θέση του απέναντι στους ανταγωνιστές του, να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία του. Η συγκεκριμένη προσπάθεια φυσικά επηρεάζει και εμάς -το μόνο που αλλάζει ανά τμήμα είναι το πώς αυτό εκφράζεται. Με κυριολεκτική χρονομέτρησή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας, με δημιουργία κλίματος που αρμόζει σε τηλεπαιχνίδι, με καμπανάκια και χειροκροτήματα, προκειμένου να ξεχάσουμε ότι εργαζόμαστε και τι μισθό παίρνουμε, ως την "οικειοθελή" εργασία πέραν του οκταώρου, τo φόρτο στο σπίτι με τo λάπτοπ και τo vpn.
Το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Vodafone, όπως και σε κάθε εταιρεία, δεν είμαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η καθημερινότητά μας, από το τι κοινωνική ασφάλιση έχουμε και το τι μόρφωση λαμβάνουν τα παιδιά μας έως το ύψος του μισθού μας, έχουν διαμορφωθεί από άλλους παράγοντες. Έχουν καθοριστεί από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τήρηση όλων των αντιλαϊκών συνθηκών που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν υπογράψει με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, τα εκατοντάδες πρόσφατα νομοσχέδια που έχουν πάει τις ζωές μας δεκαετίες πίσω.
Όχι άλλο μνημόνιο - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον Όμιλο σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Το Συνδικάτο μας έχει ήδη προκηρύξει απεργία για την ημέρα που θα ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των λοιπών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε άλλο ένα χτύπημα στις ζωές μας, με πρόσχημα το χάος που δήθεν θα επέλθει σε αντίθετη περίπτωση ή οποιοδήποτε άλλο χιλιοειπωμένο ψέμα. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι μαζική και αποφασιστική. Με πλαίσιο πάλης που θα καλύπτει τις ανάγκες μας και τις απώλειες που είχαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μακριά από τις λογικές "το μαγαζάκι μου".
Καλούμε κάθε συνάδελφο στον Όμιλο Vodafone να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που το επιχειρησιακό σωματείο ΠΑΣΕ Vodafone έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 25 Ιούνη. Να απαιτήσει και να διεκδικήσει:

  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με μισθούς που θα καλύπτουν τις πραγματικές μας ανάγκες.
  • Yπογραφή Eπιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πεδίο εφαρμογής και διεύρυνση σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο Vodafone με αορίστου σύμβαση εργασίας.
  • Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό της διοίκησης - Να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Καμία αντιδραστική παρέμβαση - αλλαγή στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλη την έκταση των εργασιών.
  • Καμία αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων προς το χειρότερο.
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας».

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΚομισιόνΖαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι και του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ.
Στις 20.00 θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να αποφανθεί για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει η συμφωνία.
Το πακέτο των μέτρων που έχει επεξεργαστεί η συγκυβέρνηση φτάνει τα 7,9 δισ. ευρώ και θα επιφέρει ενίσχυση της φοροαφαίμαξης του λαού, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα μέχρι το αποψινό Eurogroup δεν αποκλείεται να «εμπλουτιστεί» ακόμη περισσότερο με βάση τις προτάσεις των δανειστών.
Την ίδια ώρα επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για αντιπαράθεση ΔΝΤ - Ευρωζώνης, που αντανακλά γενικότερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΝΤ διαφωνεί με ορισμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρώντας ότι οι νέοι φόροι θα πλήξουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αν και εκτιμούν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.
O Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, ενώ τον Σεπτέμβρη η ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης ή κάποια άλλη λύση.
 
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Με παρέμβασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και ΕΕ για αποποινικοποίηση της κάνναβης, που στην Ελλάδα εκφράστηκαν με το «φεστιβάλ» διάδοσης των ναρκωτικών και προβολής της ναρκω-κουλτούρας που οργανώθηκε προκλητικά ανήμερα του γιορτασμού των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη, με συμμετοχή της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:
«Προκαλώντας τη λαϊκή - ιστορική μνήμη, πρόσφατα, στις 9 Μάη, επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οργανώθηκε στην Αθήνα φιέστα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η δημιουργία "λέσχης κάνναβης" στη Θεσσαλονίκη.
Οι μεθοδεύσεις για αποποινικοποίηση της κάνναβης, στη βάση της αντιεπιστημονικής θέσης για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" και "μειωμένης βλάβης" που προωθεί η ΕΕ, επανέρχονται σε μια περίοδο που οι νέοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματά τους. Θέλουν να αφοπλίσουν το λαό και τη νεολαία, να τον σπρώξουν στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου σύμφωνα με μελέτες αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.
Παρόλο που στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί η χρήση στους μαθητές και έχει μειωθεί η ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη, η χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης σε σχέση με χώρες που έχουν εφαρμόσει τη λεγόμενη αντιαπαγορευτική πολιτική, καθώς τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου 2011 δείχνουν ότι είναι πενταπλάσια η χρήση σε χώρες με εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά.
Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τις επιδιώξεις αποποινικοποίησης της κάνναβης;
Πώς τοποθετείται στα αιτήματα των εργαζομένων για:
  • Στήριξη και γενναία χρηματοδότηση των υπαρχόντων "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, τη δημιουργία νέων.
  • Πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας.
  • Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής και ουσιαστικής στήριξης των ανέργων».


Η Γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την έξωση εστιακών φοιτητών από τα δωμάτιά τους στις φοιτητικές εστίες, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας της Εφορείας Εστιών, αλλά και της Διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μετά από εξέταση των στοιχείων από τον εκπρόσωπο των εστιακών, μέλος της Εφορείας Εστιών, σε 120 περίπου φοιτητές δεν θα δοθεί δωμάτιο από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Το ΜΑΣ καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 25/6 στις 12.30, την ώρα της συνεδρίασης της Εφορείας των Εστιών, έξω από το κτίριο Φοιτητικής Μέριμνας, στις Εστίες του ΤΕΙ.
Στο κάλεσμά του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πολλά ερωτηματικά μάς προκαλεί η απομάκρυνση φοιτητών, όπως 8 άτομα ΑΜΕΑ, ο ένας μάλιστα συνδικαλιστής και πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών, που σύμφωνα και με το δικό τους αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό των εστιών, στο άρθρο 8 παράγραφοι 1Α , 1Β , 1Γ εξαιρούνται των προϋποθέσεων οι παραπάνω σπουδαστές (...)
Είναι γνωστό ότι τα δωμάτια των εστιών μπορούν να στεγάσουν τους πολύ ελάχιστους από μας,μόλις 491 κλίνες για τους πάνω από 12.000 χιλιάδες φοιτητές. Μάλιστα, θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε τυχεροί που πρέπει να βρισκόμαστε σε οικονομικό στραγγαλισμό για να μας δεχτούν στις εστίες, γιατί αλλιώς μας λένε ότι έχουμε υψηλό εισόδημα!».
Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το πάγιο αίτημα για «κάλυψη περισσότερων δωματίων για να μπορούν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, με την ανέγερση νέων κτιρίων εστιών, αλλά και την ενοικίαση ξενοδοχείων έως ότου αυτές ανεγερθούν».
Οι φοιτητές διεκδικούν:
  • Να καταργηθεί ο αντιδραστικός κανονισμός των εστιών.
  • Να δημιουργηθεί νέος κανονισμός με τη συνδιαμόρφωσή του από τους εστιακούς φοιτητές.
  • Να νοικιαστούν ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσουν εστίες, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας όλοι και όχι μόνο οι πιο «τυχεροί».
  • Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το χαράτσι που επιβάλλουν για την παραλαβή του δωματίου.




Η «γραμμή άμυνας» που προσπαθεί να χαράξει η κυβέρνηση στην προπαγάνδα της για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, είναι ότι τα μέτρα που προτείνει δεν μειώνουν παραπέρα τους μισθούς και τις συντάξεις. Το επιχείρημα αυτό είναι κάλπικο, όσο κι αν στη λίστα με τα μέτρα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση δεν υπάρχουν «οριζόντιες» περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τον τρόπο που προβλεπόταν από τα προηγούμενα μνημόνια. Θυμίζουμε εδώ ότι και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υποσχόταν προεκλογικά ότι δεν θα κάνει νέες «οριζόντιες» περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη» ήταν γεμάτο από μέτρα που με έμμεσο τρόπο μείωναν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τη λίστα των μέτρων που συζητάει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
***
Η μείωση του ονομαστικού μισθού δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το λαϊκό εισόδημα. Για παράδειγμα, η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας είναι μια σοβαρή πηγή απωλειών για το λαό, αφού κατατρώει το εισόδημα, πολύ περισσότερο όταν οι μισθοί βρίσκονται στα σημερινά άθλια επίπεδα και η ανεργία σαρώνει. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αυξάνουν την έμμεση φορολογία με αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όσο κι αν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης επιμένουν να λένε με θράσος ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» δεν πρόκειται να γίνει ακριβότερο. Στο βαθμό που ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ (από 13% στο 23%) θα αφορά στο εξής όλα τα τυποποιημένα - συσκευασμένα προϊόντα (σχεδόν τα πάντα στο σούπερ μάρκετ είναι συσκευασμένα), αντιλαμβάνεται κανείς από την καθημερινή του εμπειρία στην αγορά, πόσα από τα προϊόντα άμεσης ανάγκης θα αυξηθούν μέσα σε μια νύχτα κατά 10%, με άμεσες συνέπειες στο εισόδημά του.
***
Νέα μείωση του εισοδήματος για τους μισθωτούς θα φέρει και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα που κάνει η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους, καθώς αυξάνει την εισφορά τους στον κλάδο Υγείας κατά 1%, ενώ και οι επικουρικές συντάξεις αποκτούν πλέον εισφορά για την Υγεία της τάξης του 5%, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν. Είναι πραγματικά γελοίο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υιοθέτησε τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και έτσι «έσωσε» τις επικουρικές συντάξεις, όταν επιβάλλει εισφορά (δηλαδή μείωση) 5% εκεί που δεν υπήρχε και μάλιστα για τον τομέα Υγείας. Σημειώνουμε ότι για τον κλάδο Υγείας, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων καταβάλλουν εισφορά από το μισθό τους, ενώ όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πληρώνουν μέσα από τη φορολογία. Επομένως, η Υγεία θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους και όχι να φορτώνεται τώρα ένα επιπλέον χαράτσι στους συνταξιούχους. Αλλωστε, οι συμμετοχές στα φάρμακα που παραμένουν, οι περικοπές σε εξετάσεις που γίνονταν δωρεάν, συνολικά η εμπορευματοποίηση της Υγείας, είναι από μόνοι τους παράγοντες που μειώνουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα.
***
Οσο για το επιχείρημα που λέει ότι η κυβέρνηση αυξάνει την εργοδοτική εισφορά στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις (2,9 μονάδες) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πραγματικά για «ξεκάρφωμα». Καταρχήν, αν ήθελε, θα μπορούσε να αυξήσει μόνο την εισφορά της εργοδοσίας και να μειώσει κι άλλο ή και να καταργήσει την εισφορά των εργαζομένων, αντί να την αυξήσει κατά 1 μονάδα. Δεύτερο, είναι βέβαιο ότι η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς θα μετακυληθεί με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους. Τέλος, είναι αστείο να παρουσιάζει η κυβέρνηση αυτό το μέτρο ως απόδειξη της ταξικής υπέρ των εργαζομένων πολιτικής της, όταν ετοιμάζει ένα γερό «αναπτυξιακό» πακέτο με επιδοτήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει αμέτρητες φοροαπαλλαγές, όταν διατηρεί τους μισθούς στα σημερινά άθλια επίπεδα.
***
Επομένως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οτι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κι άλλο από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, έστω κι αν αυτό δεν γίνεται (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) με «οριζόντιες» περικοπές. Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης κρύβει πολλές «παγίδες», που από τώρα «φωνάζουν» ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Τέτοιες «γκρίζες ζώνες» είναι, για παράδειγμα, τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει πάση θυσία να πιαστούν, αλλά και ορισμένες «υπερκοστολογήσεις» στα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από κάποιες «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνονται στην πρότασή της...








Η εναέρια (και όχι μόνο) υποστήριξη των ΗΠΑ στους Σύρους Κούρδους των Λαϊκών Μονάδων Αμυνας (YPG) φαίνεται πως αυξάνει την πίεση στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), οι οποίοι χτες έχασαν, μετά από πολύνεκρες μάχες, ακόμη δύο στρατηγικές περιοχές: α) τη στρατιωτική βάση της Ταξιαρχίας 93, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι μισθοφόροι του ΙΚ εδώ και ένα χρόνο, και β) την πόλη Αϊν Ισα και δεκάδες χωριάπου βρίσκονται στα περίχωρά της, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων βόρεια της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας...
Η ανακατάληψη των παραπάνω περιοχών από τις Κουρδικές δυνάμεις, που γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακατάληψη της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ (στα σύνορα με το Ακτσάκαλε της Τουρκίας) αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς λανσάρονται ως οι «πλέον αξιόπιστοι», μετριοπαθείς και αποτελεσματικοί μαχητές - σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών.
Διόλου τυχαία πάντως χτες ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ως εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως οι Σύροι «μετριοπαθείς» μαχητές, που εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, βρίσκονται σε καταστάσεις μισθοδοσίας του Πενταγώνου με μισθούς μεταξύ 250 έως 400 δολαρίων «αναλόγως προσόντων»...
Η συνεργασία ΗΠΑ και Σύρων Κούρδων της οργάνωσης YPG προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει με ανησυχία να δημιουργείται στα νότια σύνορά της με τη Συρία μία ολοένα και διευρυνόμενη «συμπαγής» κουρδική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της.
Σε άλλη παράλληλη εξέλιξη, ο συριακός στρατός ανέκτησε εδάφη της Παλμύρας, την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές πριν έναν μήνα.
Επιπλέον, στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου ο συριακός στρατός, σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», ανακατέλαβε άλλες πέντε σημαντικές περιοχέςστην ορεινή, μεθοριακή επαρχία Καλαμούν, σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές.
Oι τζιχαντιστές του ΙΚ πάντως προτίμησαν να προπαγανδίσουν την τιμωρία δύο παιδιών στο Ντέιρ Εζόρ επειδή παραβίασαν τη νηστεία του Ραμαζανιού. Στην Παλμύρα ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς επειδή τους θεώρησαν «ειδωλολατρικούς». Στο Ιράκ έπνιξαν ενώ είχαν κλεισμένους σε κλουβιά ή αποκεφάλισαν με εκρηκτικά ή γάζωσαν με σφαίρες, 16 Ιρακινούς «κατασκόπους».
Δρούζοι σταματούν μεταφορά τζιχαντιστών από Ισραηλινούς
Στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ, περίπου 150 Δρούζοι, μέλη πολιτοφυλακών, αναφέρθηκε πως τη Δευτέρα σταμάτησαν ασθενοφόρο του ισραηλινού στρατού, που μετέφερε τραυματισμένους τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σε μάχες κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, και τους σκότωσαν. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένοπλη δράση των Δρούζων της Συρίας ενάντια στη στρατιωτική, νοσοκομειακή και άλλη κάλυψη που παρέχουν κατά καιρούς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε τζιχαντιστές μισθοφόρους. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τους τζιχαντιστές τραυματίστηκαν ελαφρά.
Η ένοπλη αντίδραση των Δρούζων σημειώνεται δύο βδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών του Μετώπου Νούσρα σε χωριό τους στη βορειοδυτική Συρία...
Ετοιμασίες για τριμερή συνάντηση Ιράν - Ιράκ - Συρίας
Στο μεταξύ το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αποτελέσματα επαφών που είχε χτες στην Τεχεράνη ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Τσάαρ, μετέδωσε πως την ερχόμενη βδομάδα στη Βαγδάτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, με στόχο την ενίσχυση του κοινού αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί (σύμβουλος του Ιρανού Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Εσωτερικών προέβλεψε πως η τριμερής συνάντηση στη Βαγδάτη «θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών».
Παράλληλα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρισημείωσαν την ανάγκη συνέχισης των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών για την προώθηση τερματισμού του πολέμου στη Συρία.
Καταγγελίες εναντίον του πρώην προέδρου της ιρακινής Βουλής!
Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας(που συμπεριλαμβάνεται στα χιλιάδες έγγραφα που υπέκλεψε μέσω διαδικτύου τον περασμένο Μάη ο λεγόμενος «Κυβερνοστρατός της Υεμένης»), στο οποίο ο πρώην πρόεδρος της ιρακινής Βουλής Οσάμα αλ Νουτζαΐφι φέρεται πως πήρε 575 εκατομμύρια δολάρια 13 μέρες μετά την κατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλης, στις αρχές Ιούνη 2014, από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»!
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FNA, το έγγραφο είναι απόρρητη επιστολή του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Μπαντάρ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντπρος τον Νουτζαΐφι, όπου τον καλεί να μην πάρει τα χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό τουρκικής τράπεζας προτού «ανακοινώσεις ότι εφάρμοσες ό,τι συμφωνήσαμε...». Η κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ας μην ξεχνάμε, έγινε αμαχητί, αφού λιποτάκτησαν δυνάμεις του ιρακινού στρατού.



Νέες καταγγελίες για βομβαρδισμούς και παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ το τελευταίο 24ωρο γίνονται από τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Οι πρώτες μιλάνε για 31 παραβιάσεις στα προάστια Σπάρτακ, Καλίνοφκα, Ντοκουχαγιέβσκ, Γελενοφκά, Κιέφσκι, Κουιμπισέφσκι, με 2 νεκρούς αμάχους, και οι δεύτερες για 8 βολές από άρματα μάχης στους οικισμούς Μολοντιόζνι, Ρερβομάισκ. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο σε μάχες 1 στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 12.
Και ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία με το λαό να πληρώνει το τίμημα της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης με διακύβευμα τον πλούτο και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, συνεχίστηκε και χτες το διπλωματικό παζάρι. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Από τη συνάντηση αυτή είχε προαποφασιστεί να μην υπάρξουν δηλώσεις και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν και διαρροές. Υποτίθεται ότι θα εξεταζόταν η πρόοδος της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ (που παραβιάζεται καθημερινά), ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει και η λεγόμενη Ομάδα Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, του πρέσβη της Ρωσίας και του νέου εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Αυστριακού Μάρτιν Σάιντικ, που θα εξέταζε την εργασία που έχουν κάνει οι λεγόμενες υποομάδες της Ομάδας Επαφής, για την απόσυρση των βαρέων όπλων, την πολιτική διευθέτηση, το ζήτημα των αιχμαλώτων. Φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα φαντάζουν απίθανα όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, πριν τη συνάντηση έλεγε ότι θα ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από την ουκρανική πλευρά, ενώ και ο ΥπΕΞ της Γερμανίας, Φρ. Β. Σταϊνμάγερσημείωνε σε συνέντευξή του ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας είναι πάρα πολλές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδιοποίηση της χώρας, και απείλησε τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ότι αν επιμείνουν σε αυτό θα διωχθούν.
Οι ΗΠΑ προχωράνε στον εξοπλισμό σύμμαχων χωρών τους «για αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής»
«Λάδι στη φωτιά», ρίχνουν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, από την Εσθονία, όπου με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε: «Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό». Πρόκειται για τη συγκεκριμενοποίηση όσων είχαν διαρρεύσει στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Είναι υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της τελευταίας, με τον Πρόεδρο Πούτιν να απαντάει με ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου με 40 διηπειρωτικούς πυραύλους.
«Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό δύναμης που θα κυμαίνεται από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία», δήλωσε ο Κάρτερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία. Εχοντας δίπλα του επιτελείς των βαλτικών χωρών, ο Κάρτερ επανέλαβε τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα: «Είχατε χάσει την ανεξαρτησία σας στο παρελθόν. Με το ΝΑΤΟ δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά».
Συνέντευξη Γιανουκόβιτς

Μια μάλλον θλιβερή εικόνα έβγαλε ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, με συνέντευξή του στο ΒΒC. Παραδέχτηκε ότι έχει ευθύνες γιατί δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αιματοχυσία στην πλατεία Μαϊντάν, που δεν είχε διατάξει χρήση όπλων, ενώ για τη φυγή του από τη χώρα σημείωσε: «Το γεγονός ότι ο Πούτιν έλαβε αυτή την απόφαση, με τη σύσταση των ειδικών του δυνάμεων, ήταν δικαίωμά του και υπόθεσή του. Φυσικά του είμαι ευγνώμων που έδωσε εντολή να διασφαλιστεί η ασφάλειά μου, βοηθώντας με να βγω από τη χώρα και σώζοντας τη ζωή μου». Από την βίλα που διαμένει στα περίχωρα της Μόσχας δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει μια μέρα στην Ουκρανία. Σχετικά με τους αντιπάλους του που οργάνωσαν το «στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε ότι «διέλυσαν τη χώρα. Εσυραν τον κόσμο όλο στη σύγκρουση αυτή». Κατά τα άλλα, η συνέντευξη που δίνεται σε αποσπάσματα ασχολήθηκε με τις ...στρουθοκαμήλους που είχε στην προεδρική κατοικία όταν κυβερνούσε και τη χλιδή όπου διαβιούσε, που ο Γιανουκόβιτς απάντησε με την αδυναμία του στα ζώα και το ότι το σπίτι το είχε αγοράσει με δικά του χρήματα.

Το δικό του αστυνομικό, ο οποίος «θα προστατεύει τους ανήλικους» από «δυσλειτουργίες και προβλήματα» όπως οι... καταλήψεις, αποκτούν τα σχολεία, τη στιγμή μάλιστα που στον αέρα είναι το εάν θα έχουν εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη!
Ο λόγος για το έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς, που έφτασε στα σχολεία της περιοχής και ενημερώνει για δράσεις που προτίθεται ν' αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015-2019) της Ελληνικής Αστυνομίας».
Το συγκεκριμένο έγγραφο κινείται σε μια λογική εξίσωσης της διακίνησης ναρκωτικών, βίας και μαθητικών κινητοποιήσεων και σε αυτό γίνεται λόγος και για τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα σχολεία. Συνιστά, δε, τουλάχιστον πρόκληση να υπονοείται ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες που πηγάζουν από τους μαθητές, τη στιγμή που η δημόσια Εκπαίδευση, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά στενάζουν κάτω από το βάρος μυρίων πολύμορφων προβλημάτων και ετοιμάζονται για μία σχολική χρονιά που ξεκινά με ακόμα χειρότερους όρους.
Η συγκεκριμένη, δε, κίνηση συνεχίζει και ξεπερνά και ανάλογες προσπάθειες συνεργασίας Αστυνομίας - διευθύνσεων σχολείων, όπως την περσινή, όταν καλούνταν από τη ΓΑΔΑ τα Αστυνομικά Τμήματα να «μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές - συναντήσεις» με τους διευθυντές σχολείων, για να καταγράψουν και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα των σχολείων αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, την πολιτική της αντιμετώπισης των μαθητικών διεκδικήσεων με καταστολή.
Στο έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, με ημερομηνία 12 Ιούνη, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Στα πλαίσια υλοποίησης ανωτέρου του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015-2019) της Ελληνικής Αστυνομίας, η Υπηρεσία μας προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των ανηλίκων, με στόχο αφενός την αποτροπή τους στην εκδήλωση εγκληματικής δραστηριότητας και αφετέρου στην προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
Μέρος αυτών των δράσεων, ως εξειδικεύονται στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, εντάσσονται η δημιουργία και ανάπτυξη ισχυρής βάσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις σχολικές κοινότητες, καθώς και ο ορισμός ενός αστυνομικού από κάθε Αστυνομικό Τμήμα, που θα διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τις σχολικές δομές.
Ειδικότερα, ουσιαστικός ρόλος του συγκεκριμένου αστυνομικού, ως σημείο επαφής - σύνδεσμος, θα αποτελέσει ο εντοπισμός εγκαίρως τυχόν δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον (ενδοσχολική βία, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές δημόσιου υλικού, καταλήψεις, bullying κ.ά.), η άμεση ανταπόκριση σε κάθε σχετικό με το θέμα αίτημα των διευθυντών των τοπικών σχολικών συγκροτημάτων και η τήρηση στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι πρωτοβουλίες και δράσεις προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού».
Καταλήγοντας, τονίζεται πως έχουν οριστεί ως «σύνδεσμοι» αστυνομικοί και ζητείται να σταλούν και τα στοιχεία των διευθυντών προς την Αστυνομία, προκειμένου να συνεργαστούν.
Το γεγονός απασχόλησε άμεσα την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η οποία καταδικάζει τη συγκεκριμένη πρακτική και καλεί τους διευθυντές να μην ανταποκριθούν.










Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της ΕΕ με πρόσχημα
το μεταναστευτικό, με κινήσεις όπως η νέα ευρωενωσιακή
 ναυτική επιχείρηση με την ονομασία «EU NAVFOR MED»,
 θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής Συνόδου Κορυφής
Προετοιμασία της τακτικής Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά αύριο
Με αντικείμενα την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των μνημονίων διαρκείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο, το μεταναστευτικό, αλλά και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, συνεδρίασε χτες, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Αναφορικά με τα μνημόνια διαρκείας, η Κομισιόν εξέδωσε σχέδιο συστάσεων για 26 κράτη-μέλη και τη ζώνη του ευρώ, στις 13 Μάη. Οπως επισημαίνεται, «οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος του κύκλου συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που είναι γνωστός ως "ευρωπαϊκό εξάμηνο"». Διαδοχικά, το ΣΓΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνουν την τελική έκδοση των συστάσεων, οι οποίες για το 2015 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «προώθηση των επενδύσεων», «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «επιδίωξη ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής», άρα νέες ενισχύσεις στα μονοπώλια, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας τους, νέες περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες.
Στο ΣΓΕ συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτελέσει βασικό θέμα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη βάση της λήψης πρόσθετων μέτρων καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ανάπτυξη και ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, της «EU NAVFOR MED». Στην παρέμβασή του, ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε «να γίνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ και κυρίως της διαδικασίας και των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά μας, από την Τουρκία μέχρι το Πακιστάν».
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ (υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ ήδη από το 2004, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εγκαινιάσει ακόμα τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης), προσώρας και μετά τις νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας και τα κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, στην ΕΕ εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, ιδίως στον τομέα του κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης». Καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να στραφούν στην εξεύρεση λύσεων για την παρατεινόμενη πολιτική κρίση, το ταχύτερο δυνατόν».

Σημειωτέον, ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Φ. Μπεσίμι, τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκ. Ιβάνοφ. Επίσης, θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των κυριότερων πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, Ζ. Ζάεφ, με τον πρόεδρο του DPA, Μ. Θάτσι, καθώς και με τον πρόεδρο του DUI, Α. Αχμέτι. Ακολούθως, μεταβαίνει σε Βελιγράδι καιΠοντγκόριτσα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει με ψέματα το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πρότασής της προς την ΕΕ, συνεπικουρείται από αντιδράσεις κομματικών στελεχών που απορρίπτουν είτε τη συμφωνία είτε επιμέρους μέτρα της, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για «έργο» γνωστό στο λαό απ' το πρόσφατο παρελθόν των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της στάσης βουλευτών τους, που εκτός της πολιτικής τους επιβίωσης και της προσπάθειας «χαλιναγώγησης» της λαϊκής δυσαρέσκειας, συνδέθηκε και με τις ευρύτερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Πάντως οι όποιες εμφανιζόμενες ως διαφωνίες στο όνομα του λαού, δεν έχουν αφετηρία τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αφού γίνονται από την ίδια αφετηρία με την κυβέρνηση, δηλαδή από τη σκοπιά του ότι υπηρετούν την ανάπτυξη, άρα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων ή ιδιαίτερων τμημάτων τους.
Ψεύδη και βολικοί εκβιασμοί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης ισχυρίστηκε χτες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης: «Βασική κατεύθυνση αυτής της συμφωνίας και των μέτρων τα οποία λαμβάνονται είναι να υπάρχει μια αναπροσαρμογή των βαρών (...) να διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη (...) Είναι μια συμφωνία που προστατεύει συντάξεις, προστατεύει μισθούς, προστατεύει το κοινωνικό κράτος, δεν θίγει το πραγματικό εισόδημα»! Το ψέμα βγάζει μάτι, καθώς μία προς μία οι κυβερνητικές προτάσεις προσθέτουν βάρη στο λαό, αφαιρούν απ' το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα, κλιμακώνοντας τη φοροεπιδρομή με την ένταξη π.χ. της πλειοψηφίας των τροφίμων (όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα) στην υψηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ (23%), και αυξάνοντας τις εισφορές σε μισθούς και συντάξεις.
Ταυτόχρονα, τόσο ο Γ. Σακελλαρίδης, όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης διαμήνυσαν στην κοινοβουλευτική ομάδα - προσφέροντας ένα βολικό άλλοθι σε όσους το χρειάζονται - ότι τυχόν καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει εκλογές, οι οποίες - θυμίζουμε - θα διεξαχθούν με λίστα, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεσή της θα έχουν ο Αλ. Τσίπρας και το στενό επιτελείο που τον περιβάλλει.
«Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες...» είπε ο Ν. Παππάς προσθέτοντας«άρα είναι πολύ κρίσισιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».
Με τη σειρά του ο Αλ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως αν δεν υπάρξει «μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα τότε θα έχουμε εμπλοκή» και «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό...».
«Υπερασπίσιμη» η συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον «Real FM», αναπαρήγαγε τις αξιώσεις του κεφαλαίου για συμφωνία που πέρα από δημοσιονομικά μέτρα θα «θέσει με εμφατικό τρόπο το θέμα της αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου». Κατά την άποψή του η σύνθεση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση «αποτρέπει τα υφεσιακά μέτρα (...) που είχαν τεθεί από την πλευρά των εταίρων και δημιουργεί ένα πολύ πιο δίκαιο και αποτελεσματικό από τη σκοπιά της ανάπτυξης πλαίσιο... Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα είναι σαφώς πολύ μικρότερη (...) Τα πλεονάσματα, τα οποία καλείται να παράξει η χώρα, είναι πολύ μικρά, 1% και 2% τα επόμενα χρόνια, και αυτό καθιστά την προσαρμογή πολύ πιο εφικτή».
Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολιτικά υπερασπίσιμη». Την εκτίμησή του ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, αλλιώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, εξέφρασε ο ευρωβουλευτήςΔ. Παπαδημούλης.
«Ψηφίζεται αν...»
Ταυτόχρονα με όσους υπερασπίζονται τις κυβερνητικές επιλογές, υπάρχουν κι εκείνοι που από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικές σκοπιμότητες, καταθέτουν τις ενστάσεις τους. Οι περισσότεροι πάντως υπονοούν ότι αν η συμφωνία συνοδευτεί από πρόβλεψη διευθέτησης του χρέους θα τη στηρίξουν. Και τέτοια πρόβλεψη σημαίνει μεγαλύτερη απ' ότι με τη συμφωνία διευκόλυνση ενίσχυσης των καπιταλιστικών επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, με κρατικό χρήμα.
«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», δήλωσε ο Αλ. Μητρόπουλος, που σε άλλη του συνέντευξη διαμήνυσε την πρόθεσή του να τη στηρίξει εφόσον υπάρξει πρόβλεψη για διευθέτηση του χρέους.
Ομοίως και ο Γ. Μιχελογιαννάκης που αφού δήλωσε ότι «μια συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα» και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την ψηφίσει αν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Περισσότερο επικριτικοί υπήρξαν βουλευτές που συνδέονται με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ. Για παράδειγμα ο Β. Διαμαντόπουλος έγραψε στο twitter: «Το "There Is No Alternative" δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...». Ο Δ. Κοδέλας υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή μια τέτοια συμφωνία... κι αν έρθει, προφανώς ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία». Αντίθετη στη συμφωνία δήλωσε και η Ελένη Σωτηρίου, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που γίνονται γνωστά «δεν μπορούν να ψηφιστούν».
Δείχνοντας το δέντρο και κάνοντας πως δεν βλέπει το δάσος, ο βουλευτής Λέσβου Γ. Ζερδελής εστίασε στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και υποστήριξε: «Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές».
Ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας διερωτήθηκε: «Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι, είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχτούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πώς θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;».
Οι τάσεις και η πρόεδρος της Βουλής
Να καταψηφίσουν την «επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία» καλεί τους βουλευτές η «Κομμουνιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και για αλλαγή ηγεσίας. Για «ήττα ιστορικών διαστάσεων» μιλά το «Ξεκίνημα». Στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη αναρτήθηκε άρθρο με το οποίο επιχειρείται ο εξωραϊσμός της κυβέρνησης, που προτρέπεται σε τολμηρές αποφάσεις εφόσον δεν εξασφαλιστούν τα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου για ρύθμιση του χρέους και παροχή ισχυρής ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Απ' την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντησή της χτες με τον Γιαννάκη Ομήρου, ανέφερε: «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων (...) όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους, να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό (...) να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ' αυτήν την έννοια, και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής, δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα, αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».
Η στάση των ΑΝΕΛ
Συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αμέσως μετά ο πρόεδρός τους Π. Καμμένοςεπιχείρησε να προσδώσει χαρακτηριστικά «εθνικής υπόθεσης» στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχοντας ήδη στο πλαίσιό της εισηγηθεί σωρεία αντιλαϊκών μέτρων.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση», υποστήριξε.

Αν και δεν προσδιόρισε επακριβώς τη στάση του κόμματός του, εντούτοις η μόνη προϋπόθεση που έθεσε για τη στήριξη της συμφωνίας είναι να υπάρξει σ' αυτήν πρόβλεψη για το χρέος. «Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους. Παραμένουν οι "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Παγίδευση» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας σε βαθύτερη ύφεση «βλέπει» η αξιωματική αντιπολίτευση
«Θετικό» χαρακτηρίζει η ΝΔ το ότι η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές «για πρώτη φορά» με συγκεκριμένα νούμερα, γιατί έτσι «ανοίγει πιθανότητα» για την υπογραφή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Την εγκαλεί, ωστόσο, ότι λόγω της αργοπορίας στα παζάρια της για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανέβηκε πολύ ο λογαριασμός, οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν και οι οποίοι εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση θα «παγιδεύσουν» την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης«Το ότι για πρώτη φορά διαπραγματεύεται επί της ουσίας η κυβέρνηση - δηλαδή με αριθμούς και στοιχεία - είναι θετικό, αλλά είναι και θλιβερό. Είναι θετικό γιατίανοίγει πιθανότητα συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται. Και είναι θλιβερό, γιατί χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη».
«Τη συμφωνία» πρόσθεσε, «θα την κρίνουμε όταν υπάρξει. Η τραγική βέβαια αλήθεια είναι ότι για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει 8πλάσια μέτρα απ' όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση!Και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους! Αρα τα μέτρα που προτείνει οδηγούν σε νέα ύφεση. Αλλωστε, έχουμε ήδη επιστρέψει στην αύξηση της ανεργίας και στα ελλείμματα». Και κατέληξε: «Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης».
Αλλωστε, σε σημείωμα που διένειμαν από τη Συγγρού, αναφέρουν: «Ευτυχώς, την ύστατη ώρα, φαίνεται να αποτρέπεται η εθνική καταστροφή. Ομως, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τις παλινωδίες του κ. Τσίπρα. Ο χρόνος των έξι μηνών που χάθηκαν, ήταν χρήμα. Και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος οι Ελληνες πολίτες θα πληρώσουν πολλαπλάσιο τίμημα, ύψους, με τα σημερινά δεδομένα, 8 δισ.!».
«Διαλέγουμε ανάμεσα στο κακό και στο χείριστο»
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας, λέγεται ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Στελέχη όπως ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγαν χτες ότι βρίσκονται σε «δίλημμα» για το τι πρέπει να κάνουν ως κόμμα. Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας κ.ά. είχαν ταχθεί από προηγούμενα υπέρ της ψήφισης μιας συμφωνίας.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση Δένδια χτες στον τηλεοπτικό «Σκάι»: «Εγώ είμαι από αυτούς πουέλεγα και συνεχίζω να λέω ότι μία πολύ κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μία μη συμφωνίαΕίναι όμως μία πολύ κακή συμφωνία. 6,5 δισ. ευρώ παραπάνω από το ανώτατο όριο το οποίο μας ζητούσαν οι εταίροι τον Δεκέμβριο του 2014 και που δεν είναι και απαραίτητο ότι θα γινόταν έτσι».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καταλογίζω ευθύνη - στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όχι μόνο - γιατί αυτά που πρότεινε στους Ευρωπαίους, προσθέτουν τέτοια βάρη στον ιδιωτικό τομέα που θα μας κατρακυλήσουν σε ύφεση και δευτερογενώς μπορούν να χρειαστούν και χειρότερα μέτρα, αγνοώντας τη ίδια στιγμή πλήρως την "ιερή αγελάδα" του Δημοσίου».
Συμβάλλοντας και αυτός στα κάλπικα διλήμματα για το λαό, πρόσθεσε: «Η εναλλακτική, έτσι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγαινε, ήταν απλώς χειρότερη (...) Εχω να διαλέξω ανάμεσα στο κακό και στο χείριστο. Εξ ανάγκης λοιπόν λέω "ας πάρω τώρα το κακό μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μου επιτρέψουν να ανατρέψω αυτή τη συνεχή επιβολή βαρών στον ιδιωτικό τομέα"».
Ειδικά για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ απάντησε: «Επί της αρχής, δηλαδή για το αν πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία, πιστεύω ότι πρέπει να την ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, επί των άρθρων, είναι θέμα του συγκεκριμένου περιεχομένου που πρέπει να το δούμε».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς,μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και άλλους ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.




MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget