Η ομιλία του Δήμου Κουμπούρη στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Την κεντρική ομιλία στηνπανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Παρατίθεται η ομιλία: 
«Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Οργανώνουμε την πάλη μας, με μια ακόμη πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, σε μια περίοδο με σημαντικές εξελίξεις για τους συνταξιούχους, την εργατική τάξη και το λαό.
Από το βήμα αυτό εκ μέρους της ΣΕΑ χαιρετίζουμε όλους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα από στεριά και θάλασσα για να ανταποκριθούν σε αυτό το αγωνιστικό μας καθήκον.
Χαιρετίζουμε επίσης τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες από το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Ο αγώνας μας, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις για το λαό, τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη είναι αρνητικές, είναι ταξικός αγώνας για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας που οι κυβερνήσεις θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.
Είναι στον αντίποδα από τις φιέστες που γίνονται αυτό το διάστημα. Από τη μία των δυνάμεων του κυβερνητισμού που προετοιμάζουν το λαό να χειροκροτήσει τα νέα μνημόνια που ετοιμάζει σε βάρος μας η κυβέρνηση. Και από την άλλη των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν να ζουν από το δικό μας μόχθο.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες
Οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που είχαν την σφραγίδα, τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών δεν έχουν τέλος.
Τσάκισαν τις συντάξιμες αποδοχές μας, τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, αφαίρεσαν τα πληρωμένα από εμάς δώρα. Οι αποδοχές μας έχουν γίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων προνοιακά βοηθήματα.
Αφαίρεσαν το ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 χρόνων. Αύξησαν άμεση και έμμεση φορολογία, παγίωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Αύξησαν το ποσοστό συμμετοχής μας σε Υγεία, φάρμακα.
Η Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγινε προσοδοφόρο εμπόρευμα. Έκλεισαν, συρρικνώθηκαν δεκάδες δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων σε όλη τη χώρα, με την ταυτόχρονη εμφάνιση αντιστοιχών ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Δημιούργησαν τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παντού.
Αυτές οι πολιτικές βάζουν σε κίνδυνο την ζωή μας και μειώνουν το προσδόκιμό της.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Η ζωή αποδείχνει ότι και η νέα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αντισυνταξιουχικές, αντεργατικές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.
Όλα τα αντισυνταξιουχικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας ρήμαξαν τα έχει αποδεχθεί.
Όλο αυτό το διάστημα με τις κατά τα άλλα σκληρές διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές, η επίθεση σε βάρος μας συνεχίσθηκε. Αυτό το πεντάμηνο διάστημα σαρώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα από παντού, ασφαλιστικά ταμεία, Τοπική Διοίκηση, οργανισμούς, κήρυξαν στάση πληρωμών σε πολύ μεγάλη έκταση, για να πληρωθούν κανονικά οι δανειστές, με βάση τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που αποδέχθηκε όλα τα επαχθή μέτρα εναντίον μας.
Ακόμα και αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης της συγκυβέρνησης, με τα ψίχουλα, έχει πάει στα αζήτητα.
Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας που φέρνει νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Τα νέα μέτρα που έρχονται φέρνουν νέα πακέτα που θα πληρώσουν ξανά και ξανά τα γνωστά υποζύγια, εργάτες, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες και φυσικά οι λεηλατημένοι συνταξιούχοι.
Το νέο μνημόνιο ή η νέα συμφωνία, όπως θέλει να την ονομάζει η νέα συγκυβέρνηση, φέρνει νέα μέτρα 8 δισ. τα οποία θα φορτωθούν πάνω στις ταλαιπωρημένες μας πλάτες.
Τα μέτρα αυτά θα εκφρασθούν με αυξήσεις στο ΦΠΑ, νέες αυξήσεις στις κρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων για την Υγεία, παραπέρα μείωση έως και κατάργηση της κρατικής εισφοράς στην Κοινωνική Ασφάλιση που θα αναπληρωθεί από εμάς, παραπέρα μείωση έως κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Αυτά τα μέτρα είναι σαρωτικά για ό,τι έχει απομείνει στις πενιχρές συντάξιμες αποδοχές μας και όποια πενιχρά δικαιώματα στην Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτό που στην αρχή τονίζαμε, ότι οι πολιτικές τους μας ρίχνουν στον Καιάδα και για ορισμένους φαινόταν υπερβολή, σήμερα είναι μια πραγματικότητα.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στους συνταξιούχους. Φέρνουν νέα μέτρα για τους εργαζόμενους για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αυξήσεις στα όριο ηλικίας σε πρώτη φάση μέχρι τα 67 χρόνια και στη συνέχεια αύξηση με βάση το προσδόκιμο της ζωής (δηλαδή από την δουλειά στον τάφο). Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Περιορισμό στις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις. Αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες για εξίσωση με τους άνδρες.
Αυτό είναι το νέο πακέτο των 8 δισ. και εμείς θα το πληρώσουμε.
Γι’ αυτό ο αγώνας μας είναι κοινός με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι ταξικές πολιτικές παραμένουν. Χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους και διαμορφώνουν το κλήμα για να αποδεχθούμε τα νέα μέτρα. Για να εξασφαλισθούν νέα προνόμια στο κεφάλαιο, για να πετύχει ανάπτυξη με θύματα τον εργατόκοσμο και τους συνταξιούχους.
Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε σταθερά το δρόμο του αγώνα. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ανίκητοι, γιατί πιστεύουμε ότι ο πλούτος που έχουμε παράξει και παράγουν τα παιδιά μας φθάνει να ζήσουμε καλύτερα, αρκεί να το πάρουμε απόφαση να τον διεκδικήσουμε μέχρι τέλος.
Δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την ανέχεια.
Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας.
Με το υπόμνημα που θα επιδώσουμε στον πρωθυπουργό απαιτούμε:
  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι.
  • Να αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματα που έχουν σφαγιάσει - μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά, κοινωνικά.
  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την Υγεία.
  • Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
  • Να δοθεί άμεση απάντηση σε προβλήματα άμεσης ανάγκης π.χ. για το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι που οι συμβάσεις των εργαζομένων τελειώνουν.
  • Άμεση καταβολή των δώρων σε όλους χωρίς διαχωρισμούς και προαπαιτούμενα.
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, στο τέλος του μήνα, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.
  • Άμεση κατάργηση με νόμο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και όχι στους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς.
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Το συνταξιουχικό κίνημα σε συνεργασία με το εργατικό θα συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις, θα δυναμώσει τον αγώνα του, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget