Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αποδεκατισμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες του βόρειου Έβρου

Ερώτηση προς τους υπουργούς εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΣάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σχετικά με τις αποδεκατισμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες του βόρειου Εβρου. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Θέμα: Αποδεκατισμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Βόρειου Έβρου
Ανήσυχοι είναι οι κτηνοτρόφοι της ΠΕ Έβρου, καθώς από τις αρχές του έτους έχει εμφανιστεί στην γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανδριανούπολης, η ζωονόσος της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας.
Οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων είναι απόλυτα δικαιολογημένες καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής, εδώ και χρόνια, είναι αποδεκατισμένες από το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το ελάχιστο προσωπικό των υπηρεσιών προσπαθεί με αυταπάρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στο κτηνιατρείο του Δήμου Διδυμοτείχου, με 5.000 βοοειδή και 25 χιλιάδες αιγοπρόβατα, υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος, ενώ στο κτηνιατρείου του Δήμου Ορεστιάδας, με 3.000 βοοειδή και 15.000 αιγοπρόβατα, υπηρετούν δυο κτηνίατροι, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία των σφαγείων.
Την ίδια ώρα, το "Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων", που επρόκειτο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των εξωτικών ζωονόσων (αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων κ.ά.) που εκδηλώνονται στη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, παραμένει ανενεργό γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνιά του έγιναν στις 9-6-2008 και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν περίπου στο 1.000.000 ευρώ! €
Ο κίνδυνος για το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου είναι μεγάλος, ενώ η κτηνοτροφία του Έβρου είναι ήδη αποδεκατισμένη από άλλες ζωονόσους, αλλά και από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή.
Συνεπώς, είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η οργή των φτωχών κτηνοτρόφων της ΠΕ Έβρου που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της αντικτηνοτροφικής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, της ΕΕ, τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που τους έχει φέρει σε απόγνωση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας ζωονόσου (Οζώδης Δερματίτιδα).
Τη άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιοχής με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Την λειτουργία του "Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου εξωτικών νοσημάτων" στην Ορεστιάδα με το διορισμό του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget