ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Στην τελική ευθεία το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκ νέου ο Αλ. Τσίπρας, για νέα συνάντηση με Γιούνκερ - Ντράγκι - Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν τη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω του ΦΠΑ, η λήψη μέτρων που επιφέρουν στην πράξηοριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές των μισθωτών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και παραπέρα οριζόντιες περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, σε όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, στο τελευταίο συνοδευτικό πακέτο μέτρων, που κατέθεσε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους «θεσμούς» της τρόικας.
Η αντιλαϊκή πρόταση της συγκυβέρνησης δεν «περιορίζεται» σε αυτά. Ηδη, σε προηγούμενες φάσεις της αντιλαϊκής διαβούλευσης είχαν «κλειδώσει» οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παραπέρα «απελευθερώσεις» σε τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, οι παρεμβάσεις σχετικά με την αυτόματη μείωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες, σε περίπτωση εμφάνισης «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους, με εβδομαδιαίο μάλιστα έλεγχο από το περιβόητο «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» κ.ά.
Και βέβαια, τα χαράτσια και τα κάθε είδους αντιλαϊκά μέτρατης προηγούμενης μνημονιακής περιόδου παραμένουν αλώβητα και στο ύψος τους.
Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου συνεχίζονται, ενόψει της αποψινής συνεδρίασης τουΓιούρογκρουπ, αλλά και της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας, όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωενωσιακών θεσμών μιλούσαν για «θετική πρόταση» (από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης), αλλά και για «πολλή και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες», αφήνοντας το έδαφος ορθάνοιχτο και για προσθήκη επιπλέον μέτρων στην έτσι κι αλλιώς βαθιά αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις Βρυξέλλες παρέμειναν, για τη συνέχιση των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς», ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος,ενώ, όπως γνωστοποιήθηκε χτες το βράδυ, στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει εκ νέου και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη στην ανακοίνωση του προχτεσινού Γιούρογκρουπ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις«προαπαιτούμενες δράσεις», που θα οριστικοποιηθούν στη συνέχεια. Αυτές, με τη σειρά τους, συνδέονται με τοχρονοδιάγραμμα της ψήφισης και της εφαρμογής των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιεύονται οι δόσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προς το ελληνικό αστικό κράτος.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διενεργείται «εντός των τειχών» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η «επόμενη μέρα» ξεκινά με την κατάθεση των νέων εφαρμοστικών νόμων, προκειμένου τα αντιλαϊκά μέτρα να εφαρμόζονται από τον επόμενο μήνα...
Νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών
Στα 7,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που θα ξετυλιχτούν από το β' εξάμηνο του 2015 και τα οποία φτάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 5,2 δισ. ευρώ για το 2016. Στην τελευταία πρόταση της συγκυβέρνησης περιλαμβάνονται νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016. Επί της ουσίας, η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που θα εκδηλωθεί στα επόμενα χρόνια, διαμορφώνεται σε 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση...
Εκτός από τις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό (βλ. το αναλυτικό ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα), η πρόταση της συγκυβέρνησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
-- ΦΠΑ. Με συντελεστές 6% - 13% - 23% προβλέπονταιεπιπλέον έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται. Το 30% των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ο.κ.) απογειώνονται κατά 10%! Στο 13% εντάσσονται μόνο τα «βασικά» και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2010, ο συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα ήταν στο 9%. Στο πλαίσιο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις, έφτασε στο 13%, παίρνοντας αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να παγιώσει αυτήν την αύξηση, αλλά να συμβάλει παραπέρα στην αντιλαϊκή φοροληστεία, με μετατάξεις μεγάλης κατηγορίας στοιχειωδών τροφίμων στο 23%...
Πρόκειται για ποσά που αφαιρούνται από το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, σε συνδυασμό και με τα άλλα χαράτσια, καθώς επίσης και τις διαδοχικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.
-- Αύξηση «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» για εισοδήματα πάνω 30.000 ευρώ, με στόχο έσοδα 220 εκατ. φέτος και 250 εκατ. το 2016. Και βέβαια διατηρείται στο ακέραιο το τάχα «έκτακτο» χαράτσι και για μισθωτούς με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
-- Στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και αυτές για«έκτακτη εισφορά» 12% στις εταιρείες με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 29%. Να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα τα αντιλαϊκά παζάρια αφορούν τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ενώ τα όποια «έκτακτα μέτρα» χαρακτηρίζονται εφεδρικά, αλλά και αμφίβολης εισπρακτικής αποτελεσματικότητας.
Μάλιστα, η εκδήλωση φαινομένων κόπωσης της οικονομικής δραστηριότητας, διαμορφώνει συνθήκες υποχώρησης των επιχειρηματικών κερδών και σε κάθε περίπτωση των λαϊκών εισοδημάτων, που συνεπάγονται τη μείωση της αναμενόμενης μάζας των φόρων που θα εισρεύσει στο κρατικό ταμείο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την αυτόματη και οριζόντια καρατόμηση όλων των κρατικών δαπανών, όπως για συντάξεις, επιδοτήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, μισθούς στο Δημόσιο, κοινωνικές παροχές κ.λπ.
Για το σκοπό αυτό προβλέπουν τη συγκρότηση «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», το οποίο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και θα προχωρά άμεσα σε αντίστοιχη μείωση δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» αποτελεί ένα ακόμη μέτρο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, ωστόσο παρέμεινε ανενεργό. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται σήμερα όχι μόνο να το ενεργοποιήσει, αλλά και να το αναβαθμίσει, εξοπλίζοντάς το και με την αρμοδιότητα της αυτόματης μείωσης των δαπανών.
Σε πλήρη ισχύ το ήδη διαμορφωμένο αντιλαϊκό «οπλοστάσιο»
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, που αποτέλεσε το πρόκριμα της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης που εκτυλίχτηκε στη συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε πλήρη ισχύ παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης περιόδου, όπως:
-- Ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός. Το «πάγωμά» του στα σημερινά επίπεδα παραμένει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015...
-- Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται ακόμα και η «επαναφορά» της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια ούτε λόγος δε γίνεται για τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα...
-- Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου». Στο ύψος του διατηρείται και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, όπως και το ανύπαρκτο, επί της ουσίας,αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, η ενισχυμένη αφαίμαξη από τις «μνημονιακές» φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε ισχύ παραμένει η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, η επιβολή φόρου13% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των φτωχώναγροτών και βέβαια το μέτρο της εκτίναξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κ.λπ.
Αντιλαϊκή διελκυστίνδα
Την ίδια ώρα που εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης για τη νέα συμφωνία, στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια περί «σκληρής κόντρας» ΔΝΤ - Ευρωζώνης, αλλά και περί πρόσθετων μέτρων που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, προκειμένου να εμποδίσει τη συμφωνία. Οι υπαρκτές αντιθέσεις και οι κόντρες αξιοποιούνται κατάλληλα από τη συγκυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, αλλά και να αποσπάσει επίσημη δήλωση περί «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΝΤ, πέρα από την πρόταση της συγκυβέρνησης για μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, βάζει στο τραπέζι επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, καθώςθεωρεί πολλές από τις ελληνικές παραδοχές μη υλοποιήσιμες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά επίσης και άλλα ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν την πρόταση αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών...
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η βασική ένσταση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις, αντί να περιλαμβάνουν περισσότερες περικοπές δαπανών, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε νέες αυξήσεις φόρων που θα πλήξουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
«Η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια καλή βάση για επίτευξη προόδου», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Παράλληλα, τόνισε ότι οι «θεσμοί» αναμένουν από τη συγκυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις «προαπαιτούμενες δράσεις»που αναφέρονται στην πρόταση.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χτες σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ύψος της ρευστότητας που διέθεσε για την αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων.
Με το βλέμμα στραμμένο στα «επενδυτικά πακέτα»
«Με αποφασιστικότητα και συνεργασία, μπορεί πράγματι η υπερ-φορολόγηση να αποκτήσει πρόσκαιρο χαρακτήρα και να αντικατασταθεί από παρεμβάσεις φιλικές για την ανάπτυξη», τόνισε σε χτεσινή δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας. Παράλληλα, σημείωσε πως «ο ΣΕΒ στήριξε και θα στηρίξει έμπρακτα μια συμφωνία ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, που θα προτάξει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα περιορίσει τις δαπάνες».
Να σημειωθεί ότι η νέα αντιλαϊκή συμφωνία, πέρα από τη διασφάλιση της αναχρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος, συνδυάζεται με τα διάφορα «επενδυτικά πακέτα» της ΕΕ, που προορίζονται για την ενίσχυση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε κάθε περίπτωση, όρος και προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι το κλείδωμα της συμφωνίας, η ψήφιση και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η διατύπωση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο «η εθνική ευθύνη όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου απαιτεί σήμερα ενότητα, συνεργασία και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε μπροστά και να μη χαθούν και άλλες ευκαιρίες»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget