ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Στο επίκεντρο τα μνημόνια διαρκείας και η αντιμεταναστευτική πολιτική

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της ΕΕ με πρόσχημα
το μεταναστευτικό, με κινήσεις όπως η νέα ευρωενωσιακή
 ναυτική επιχείρηση με την ονομασία «EU NAVFOR MED»,
 θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής Συνόδου Κορυφής
Προετοιμασία της τακτικής Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά αύριο
Με αντικείμενα την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των μνημονίων διαρκείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο, το μεταναστευτικό, αλλά και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, συνεδρίασε χτες, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Αναφορικά με τα μνημόνια διαρκείας, η Κομισιόν εξέδωσε σχέδιο συστάσεων για 26 κράτη-μέλη και τη ζώνη του ευρώ, στις 13 Μάη. Οπως επισημαίνεται, «οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος του κύκλου συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που είναι γνωστός ως "ευρωπαϊκό εξάμηνο"». Διαδοχικά, το ΣΓΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνουν την τελική έκδοση των συστάσεων, οι οποίες για το 2015 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «προώθηση των επενδύσεων», «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «επιδίωξη ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής», άρα νέες ενισχύσεις στα μονοπώλια, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας τους, νέες περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες.
Στο ΣΓΕ συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτελέσει βασικό θέμα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη βάση της λήψης πρόσθετων μέτρων καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ανάπτυξη και ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, της «EU NAVFOR MED». Στην παρέμβασή του, ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε «να γίνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ και κυρίως της διαδικασίας και των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά μας, από την Τουρκία μέχρι το Πακιστάν».
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ (υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ ήδη από το 2004, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εγκαινιάσει ακόμα τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης), προσώρας και μετά τις νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας και τα κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, στην ΕΕ εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, ιδίως στον τομέα του κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης». Καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να στραφούν στην εξεύρεση λύσεων για την παρατεινόμενη πολιτική κρίση, το ταχύτερο δυνατόν».

Σημειωτέον, ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Φ. Μπεσίμι, τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκ. Ιβάνοφ. Επίσης, θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των κυριότερων πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, Ζ. Ζάεφ, με τον πρόεδρο του DPA, Μ. Θάτσι, καθώς και με τον πρόεδρο του DUI, Α. Αχμέτι. Ακολούθως, μεταβαίνει σε Βελιγράδι καιΠοντγκόριτσα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget