01/22/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV



Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ στην οδό Πατησίων από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, από δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε μια πρωτοβουλία συμπαράστασης στους χιλιάδες φτωχούς αγρότες της χώρας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

«Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο» γράφει το πανό που ανάρτησε το ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ παράλληλα καλεί στην αυριανή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

«Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» είναι το μήνυμα που στέλνουν δεκάδες εργαζόμενοι  που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην είσοδο του κτιρίου. Καταγγέλλουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «ξήλωμα"»της Κοινωνικής Ασφάλισης με συνθήματα όπως «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. 




Η προοπτική για το λαό είναι στην ενιαία πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών που θα βάλουν στόχο να ανατρέψουν το σύνολο αυτής της πολιτικής, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, επισήμανε μεταξύ άλλων η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 το πρωί της Παρασκευής 22 Γενάρη.
Στο επίμαχο ζήτημα να ορθωθούν εμπόδια στην ασκούμενη πολιτική με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται, το δίλημμα δεν είναι να διαλέξουμε το λιγότερο κακό, το δίλημμα είναι εάν θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να καταργηθεί το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων και στη συνέχεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει ένα δημόσιο, κοινωνικό, καθολικό ασφαλιστικό σύστημα που θα περιφρουρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους και για σύνταξη και για τις παροχές Υγείας. Αυτή η προοπτική απαιτεί ριζικές αλλαγές και στο πολιτικό επίπεδο.
Υπογράμμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταληστεύτηκαν τα τελευταία χρόνια χάνοντας πάνω από 100 δισ. ευρώ. Αν ήθελαν οι κυβερνήσεις να φτιάξουν το Ασφαλιστικό, ας πάνε να τα πάρουν από αυτούς που ωφελήθηκαν, δηλαδή τους επιχειρηματικούς και μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αγγίζουν την «ιερή αγελάδα» της επιχειρηματικότητας.  
Ο αγώνας πρέπει να έχει πολιτική στόχευση, με κυβερνήσεις εντός των πλαισίων της ΕΕ, που αποδέχονται την ΕΕ, την κυριαρχία του κεφαλαίου και της αστικής τάξης, τα δικαιώματα των εργαζομένων θα βρίσκονται πάντα στη λαιμητόμο να κόβονται και να ξανακόβονται στο όνομα της επιβίωσης είτε του Ασφαλιστικού, είτε των επενδύσεων, είτε της καπιταλιστικής ανάπτυξης κ.ά. Μπορεί να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, κατέληξε η Λουΐζα Ράζου.  



Μήνυμα προς την αγωνιζόμενη αγροτιά ότι η συγκυβέρνηση θα εφαρμόσει την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε με το 3ο μνημόνιο έστειλε σήμερα από το βήμα τη Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός θριαμβολόγησε για τα χρήματα που έδωσε η συγκυβέρνηση στην Περιφέρεια και περιλάμβαναν τις επιδοτήσεις των αγροτών, ακόμη και από το 2008.

Αναπαράγοντας τη φιλολογία περί βελτίωσης της συμφωνίας, δήλωσε ότι μετά την εφαρμογή της «δύσκολης», όπως την χαρακτήρισε, θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι διαχειρίσιμες.  

Πιστός στη λογική του ευρωμονόδρομου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βάλει σε μία τάξη τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τις οποίες πάντως, καρπώνονται οι μεγαλοαγρότες και μεγαλοτσιφλικάδες. 


Σε σχόλιο που εξέδωσε για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, με θύματα 21 -μέχρι στιγμής- νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, βάζει επιτακτικά το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις κάλπικες υποσχέσεις που έδινε στους αγρότες και τα μεγάλα ψέματά της προς την αγροτιά. 
Η ΚΟ του ΚΚΕ επισυνάπτει το επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργού Ευ. Αποστόλου που πριν 7 μήνες, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015, μέτρα τα χαρακτήριζε μέτρα-ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα και τώρα τα προωθεί ταχύτατα αυτά τα άγρια σκληρά μέτρα που ξεκληρίζουν βίαια τους μικρομεσαίους αγρότες που έχουν απομείνει. Τα μέτρα συνίστανται στην εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ, κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13% και αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ενώ παρακάτω επισυνάπτεται το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μορφή PDF.
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κάλπικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πολλά και μεγάλα τα ψέματά της προς την αγροτιά.
Τα άγρια σκληρά μέτρα που ξεκληρίζουν βίαια τους μικρομεσαίους αγρότες που έχουν απομείνει, ταχύτατα τα προωθεί η κυβέρνηση, αν και πριν 7 μήνες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χαρακτήριζε μέτρα-ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου. (Δείτε εδώ το δελτίο Τύπου του Υπουργείου, το οποίο παρατίθεται στην αρχή του κειμένου της Επίκαιρης Ερώτησης). 
Ακριβώς αυτά τα εξοντωτικά μέτρα που εξυπηρετούν το στρατηγικό στόχο της ΕΕ και γι’ αυτό πάνε αγκαλιά με την ΚΑΠ, υιοθέτησε και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τσακίζοντας τη μικρομεσαία αγροτιά. Συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομέα, μέσα από την οικονομική μεγέθυνση, σημαίνει καταστροφή και συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Επιταχύνουν λοιπόν και αυτά τα μέτρα τη συγκέντρωση στη γη, παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΚΑΠ της ΕΕ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι. Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 στερήθηκαν 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης, επειδή ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της! Ωστόσο τα 3,5 δισ. ευρώ που προβάλλει ως πανάκεια η κυβέρνηση ότι θα πάνε για αγροτική ανάπτυξη, δεν αφορούν τους μικρομεσαίους και τους νέους αγρότες, που τους εξοντώνει η αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά κυρίως θα πάνε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της κερδοφορίας του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου (μεταποιητές, μεγαλοεξαγωγείς, μεγαλέμποροι κ.ά.).
Ο κατάλογος με τα εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων είναι μεγάλος, περιέχονται στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ, εξειδικεύονται σε νομοσχέδια που προωθούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αυτή η αγριότητα των μέτρων έκανε "το ποτήρι να ξεχειλίσει", βγάζει μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους, από την Ορεστειάδα, την Πέλλα, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μέχρι τη Νάξο και την Κρήτη, στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση. Τα βασικότερα είναι:
Η τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Ο συντελεστής σύνταξης από το 7% που είναι σήμερα, αυξάνεται σταδιακά. Σχεδόν θα τριπλασιαστεί και το 2019 θα φτάσει στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο εισόδημά του το 2019. Δηλαδή από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει ο αγρότης / κτηνοτρόφος ως κατώτερη εισφορά στον ΟΓΑ, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 θα είναι 950 ευρώ, το 2017 θα πάει 1.210 ευρώ, το 2018 στα 1.375 ευρώ και το 2019 θα φτάσει τα 1.544 ευρώ! ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές. Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση.
Σήμερα περισσότερο από το 50% των αγροτών δεν έχει να πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ. Αφορά κυρίως ανασφάλιστες αγρότισσες και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η κατάργηση του ΟΓΑ και η αύξηση της εισφοράς σχεδόν στο 3πλάσιο, σημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αγροτικών οικογενειών θα μείνουν ανασφάλιστοι. Όποιος έχει λεφτά, θα φροντίζει την υγεία του, θα εμβολιάζονται τα παιδιά του, θα έχει φάρμακα και περίθαλψη, έστω και υποβαθμισμένα από τα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος δεν έχει πεθαίνει "σαν το σκυλί στο αμπέλι". Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τα εισοδήματα του έτους 2015 και στο 100% για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική επιβάρυνση για ένα αγροτικό νοικοκυριό, όπου εργάζονται ο άνδρας και η σύζυγός του κι έχουν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, το συνολικό ποσό για που θα κληθεί να πληρώσει φόρο και ασφάλιση θα ξεκινήσει από τα 5.400 ευρώ το 2016, θα ανεβεί στα 7.613 ευρώ το 2017, στα 7.951 ευρώ το 2018 και θα φτάσει στα 8.288,5 ευρώ το 2019! Αν έχει επιβιώσει μέχρι τότε! Εξάλλου αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο αγρότης πληρώνει περισσότερα και από το πραγματικό εισόδημά του!!!
Σε αυτά προστίθενται η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σπόροι, φυτάρια κ.ά.), από το 13% στο 23%, που ισχύει από 20 Ιούλη 2015, η πλήρης κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ από 1/10/2016 (για τους εφοπλιστές συνεχίζει το αφορολόγητο πετρέλαιο), που συμβάλλουν στην αύξηση του ήδη διογκωμένου κόστος παραγωγής με δραματικές επιπτώσεις σε μικρούς και μεσαίους αγρότες. Ποιος θα αντέξει; Μόνο ο μεγαλοπαραγωγός, αφού η μεγάλη ιδιοκτησία έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου κόστους παραγωγής συγκριτικά με τους μικροκληρούχους. Ήδη αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής για τις νέες σοδειές θα πυροδοτήσει νέα αύξηση στην τιμή τροφίμων στη λαϊκή κατανάλωση, δηλαδή στην καθημερινή μπουκιά της οικογένειας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ στο σπίτι, το χωράφι, την αποθήκη, τη στάνη και τα χαράτσια σε ΕΛΓΑ, τελών χρήσης ψεκαστήρων, γεωτρήσεων κ.ά.
Αυτή είναι η μεθόδευση επιτάχυνσης της συντριβής του μικρομεσαίου αγρότη για να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλ­λευσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την "ανταγωνιστικότητα της γεωργίας", όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο.
Ωστόσο, η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν στην αγροτιά και από την απληρωσιά στους δικαιούχους των ενισχύσεων από την κυβέρνηση (βιολογικά, εξισωτική, απονιτροποίηση κ.ά), αλλά και από την παράδοση προϊόντων στους ιδιώτες. Επίσης ήταν δραστική η μείωση των ενισχύσεων που με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020 φτάνει μέχρι και το 50%, αλλά και από τη στέρηση της προκαταβολής στην πετσοκομμένη βασική ενίσχυση. Μεγάλος αριθμός δικαιούχων έχουν μείνει απλήρωτοι π.χ. κτηνοτρόφοι που δεν τους αναγνωρίζουν τους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν ως επιλέξιμους, αλλά και πολλοί νέοι αγρότες, με πολλές αδικίες, ανισότητες, λάθη κ.ά. ακόμα και σε αυτό το άδικο σύστημα. Καθόλου δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κινητοποιήσεις αγροτών έγιναν έξω από γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών). Την ίδια στιγμή τα χρέη πνίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ΚΑΠ της ΕΕ που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για την ΚΑΠ, τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και αντιπαλεύει την αιτία τους που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια, ο καπιταλισμός. Καθαρά λέμε ότι κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία καταστροφής πολλών μικρών και μεσαίων αγροτοπαραγωγών. Δεν έχουν κάτι νέο να προτείνουν, όλα είναι παλιά και δοκιμασμένα. Στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική που χρεοκοπεί μαζικά φτωχά στρώματα και αυτός είναι ο λόγος που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που ενισχύει το κεφάλαιο και συντρίβει το φτωχό αγρότη.
Ταυτόχρονα όμως δείχνουμε το δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία όπου ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δεν θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους.
Γι' αυτό το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μαχόμενης αγροτιάς για:
Να μην περάσει καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Καμία επιβάρυνση στους αγρότες για επιστροφή επιδοτήσεων προηγούμενων ετών που η ΕΕ αδίκως τις θεωρεί παράνομες.
Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων,  υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι η λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανο­ποιημέ­νων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας. Η κοινωνικοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων. Με αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις, η λαϊκή εξουσία κάνει πράξη την αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ προς όφελος του λαού.
Σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Έτσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική μικροϊδιοκτησία, που μετατρέπεται σε μεγάλη συνεταιριστικοποιημένη. Απαλλάσσοντας τους μικρομε­σαίους αγρότες μια για πάντα από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, από φόρους. Εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία. Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, σύγχρονες κρατικές υποδομές Γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.
Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες, που όμως πιάνουν τόπο για να υπάρξει λαϊκή ευημερία.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τι μέτρα θα πάρει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση τους και πώς θα αναπτύξει τον αγροτικό τομέα σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».


Θα πρέπει να βγουν κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα για την κατεύθυνση αυτού του αγώνα, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», το πρωί της Παρασκευής 22 Γενάρη 2015.
Επισήμανε ότι ο λαός μας έχει βγει πια στο δρόμο, κάτι που έλεγε το ΚΚΕ αμέσως μετά τις εκλογές. «Η πολιτική, ιδεολογική συμβολή του Κόμματός μας στην ανάπτυξη αυτών των αντιστάσεων είναι μεγάλη», σημείωσε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρχει μια πρώτη κορύφωση αυτού του αγώνα στην απεργία στις 4 Φλεβάρη.
Ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αντιδράσουν με τέτοιον τρόπο που θα κάνει εφικτή την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Όπως είπε, «αυτή η πολιτική είναι βαθιά ταξική και δημιουργεί τους όρους μιας κοινωνικής συμμαχίας». Όμως είναι σημαντικό να μπει το αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου και όχι να γίνει προσπάθεια να «γλιτώσουν κάποιες ομάδες το δικό τους κεφάλι», ώστε να μπορέσει να χτιστεί αυτή η συμμαχία.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι απόρροια της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, το οποίο εκτός από την κυβέρνηση ψήφισαν και τα άλλα κόμματα. Αναφερόμενος στον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που υπάρχει σήμερα, διευκρίνισε ότι «δεν σταματάει στη σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, γιατί και ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ λένε τα ίδια, έχουν μια στρατηγική σύμπλευση».
Όπως εξήγησε, η αποτροπή της λαίλαπας στην Κοινωνική Ασφάλιση θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα πολιτικό συμπέρασμα που λέει ότι αν θέλουμε να έχουμε σύγχρονα ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα πρέπει να συγκρουστούμε με την καρδιά του προβλήματος που είναι ακριβώς αυτός ο πολιτικός συσχετισμός. «Να συγκρουστούμε δηλαδή με το κεφάλαιο, με αυτή την οικονομία που την κρίση της την έχει πληρώσει ο λαός, την ΕΕ και τις συμβάσεις της», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνομιλία που είχαν στην αρχή της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε:

«Όπως είπατε είναι πολύ δύσκολη εποχή. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Έχει πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια. Έχει ματώσει κυριολεκτικά από την οικονομική κρίση και βεβαίως με ευθύνη των κυβερνήσεων, των εκάστοτε κυβερνήσεων και των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε δικαιολογημένα εξεγείρεται, δικαιολογημένα απογοητεύεται, δικαιολογημένα οργίζεται και ξεσηκώνεται.

Και φυσικά πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα έχει και την πείρα και την γνώση, να καθορίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το περιεχόμενο του αγώνα τους, πολύ περισσότερο να καθορίσουν τις μορφές πάλης με τις οποίες θα διεκδικήσουν το δίκαιό τους. Και από αυτή την άποψη εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι μορφές πάλης, εφόσον είναι με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, θα πρέπει να διεκδικούνται.

Το ΚΚΕ ξέρετε, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του σε αυτούς αγώνες και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες -μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους- τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα και πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να κλιμακωθεί με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών τους φορέων και βεβαίως μέσα εκεί μπορεί να οργανωθεί και η μεγάλη κοινωνική, λαϊκή τους συμμαχία, με σωστό περιεχόμενο αγώνα, αιτημάτων, σε μια κατεύθυνση τέτοια που να διεκδικεί πραγματικά τα δίκαια αιτήματά τους. Και φυσικά εκεί έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι άσχετα αν ψηφίζουν το ΚΚΕ, άσχετα αν ψηφίζουν τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Αυτή η λαϊκή συμμαχία πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει και το μέλλον αυτού του τόπου». 


Χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονται στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και συντονισμένου αγώνα για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Χθες με επιβλητικά κομβόι αγρότες από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας διέσχισαν οργανωμένα δεκάδες χιλιόμετρα μέσα από τον παγωμένο κάμπο και έφτασαν στη Νίκαια κατακλύζοντας τον κόμβο (Δείτε  εδώ αναλυτικά).

Με σημείο αναφοράς το μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζονται και ισχυροποιούνται τα μπλόκα Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που είναι σε συντονισμό με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. 

Στο Αγρίνιο οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έστησαν μπλόκο στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου το οποίο ενισχύεται με νέες δυνάμεις.

Οι αγρότες κατευθύνθηκαν στον κόμβο από την Εθνική Οδό Αγρινίου - Αντιρρίου, κοντά στην Έρμήτσα όπου χθες παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα ενώ προχώρησαν και σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος (Δείτε  εδώ)

Στη Πρέβεζα δεκάδες μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια πορεία προς την εφορία και στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου επέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους. Προχώρησαν επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στον κόμβο της Νάουσας και στο Γυψοχώρι, ενώ οι αγρότες που συμμετέχουν προγραμματίζουν κάθοδο στην έκθεση «AGROTIKA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Γενάρη.

Στην Ανθήλη Φθιώτιδας, δίπλα στον κόμβο της Εθνικής Οδού   οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου παραμένουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα από την Τρίτη και ενισχύονται με νέες δυνάμεις.

Στον Έβρο παραμένουν τα μπλόκα που έχουν συγκροτηθεί στον κόμβο Ριζίων - Καστανεών, στο νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου και στον κόμβο της Κορνοφωλιάς με εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα.

Οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Ριζίων -  Καστανεών προχώρησαν σε αποκλεισμό, επί μία ώρα,  του κάθετου οδικού άξονα Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης στη γέφυρα Ριζίων. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του Τελωνείου των Καστανεών. 

Στο Άργος για  7η μέρα οι αγρότες βρίσκονται παραταγμένοι με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική Οδό Άργους - Ναυπλίου, στο ύψος της Δαλαμανάρας.

Αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας θα συμμετάσχει σήμερα στη σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας που κάνει η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, στις  7 μ.μ., στο ΕΚ Ναυπλίου.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται το Σάββατο με πανεξόρμηση  στη Λαϊκή Αγορά του Άργους στις 10.30 π.μ. και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το οποίο θα καταλήξει στο χώρο που είναι τα τρακτέρ ενώ θα ακολουθήσει γλέντι (Δείτε εδώ)

Στη Μεσσηνία αγρότες από τους Αγροτικούς  Συλλόγους Χανδρινού, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ στον κόμβο της Μεσσήνης, ενώ θα γίνουν περιοδείες στα χωριά για συντονισμό της δράσης.

Στον αγώνα και στα μπλόκα καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού Μεσσηνίας τονίζοντας ότι η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι «αιτία πολέμου» (Δείτε εδώ).

Στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας, ενώ στην Ηλεία στήνουν τα οχήματά τους σε Κουρτέσι και Μαραθιά.

Σε μαζική συμμετοχή με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου στο Παναιγιάλειο Μπλόκο το Σάββατο 23 Γενάρη στις 11 το πρωί, στα βενζινάδικα στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών στο ύψος του Αιγίου (Δείτε εδώ)

Την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την παραπέρα κρατική στήριξη και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
«Ο ΣΕΒ έχει διαχρονικά αποδείξει ότι παίρνει θέσεις που δεν είναι στενά συντεχνιακές η κοντόθωρες. Πάντοτε βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.Σήμερα θεωρούμε ότι μια καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας». Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο εισαγωγικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο μηνιαίο δελτίο που απευθύνεται προς τους εγχώριους βιομήχανους - μέλη του Συνδέσμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται η κεντρική, στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που αφορά στην πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την επάνοδο του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης και εντατικής κερδοφορίας.
Ο Θ. Φέσσας, απαντώντας και σε προβαλλόμενες «αιτιάσεις» τμήματος των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, περί της «αύξησης» των εργοδοτικών εισφορών (στην πραγματικότητα μια προσωρινή και μικρή αύξηση, υποπολλαπλάσια των μειώσεων που τους δόθηκαν μέσα στην κρίση), υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τα ανταλλάγματα για το κεφάλαιο: «Δεν αρνηθήκαμε να σηκώσουμε το βάρος ενός πρόσκαιρου, αντιαναπτυξιακού μέτρου, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον συνοδεύεται από άλλα, φιλο-αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό, βέβαια, δε δίνει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν μάλιστα καταστρατηγούνται θεμελιώδεις, για κάθε ασφαλιστικό σύστημα, παράμετροι, όπως η ανταποδοτικότητα των εισφορών»...
Και βέβαια, τα «άλλα φιλο-αναπτυξιακά μέτρα» που ορέγεται το εγχώριο κεφάλαιο, βρίσκονται προ των πυλών, όπως συμβαίνει με τον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο», με την αξιοποίηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, του «επενδυτικού πακέτου» της ΕΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων εργαλείων φτηνής χρηματοδότησης.
«Οι δικές μας επιχειρήσεις αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος ξανά στη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων γύρω από τον κρατικό μηχανισμό, ο ΣΕΒ βλέπει μπροστά του μπόλικο ζωτικό χώρο και κερδοφόρες διεξόδους για τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια, διεκδικώντας την απόσπαση δραστηριοτήτων, άλλα και κλάδων, που καλύπτονται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη Δημόσια Διοίκηση.
Χαρακτηριστικά, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ αναφέρεται: «Από τα 770 χιλιάδες άτομα που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 111 χιλιάδες απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες που κατά κανόνα επιτελούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, 320 χιλ. απασχολούνται στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας, έναντι 191 χιλ. των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα στους κλάδους αυτούς. Τα μεγέθη αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας». Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η ταξική στόχευση των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως του μοντέλου με το οποίο αυτές προωθούνται, είτε σε συνεργασία του μεγάλου κεφαλαίου με το κράτος, είτε και χωρίς αυτό.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ΣΕΒ στον «κλάδο ενημέρωσης και επικοινωνίας», λέγοντας ότι «πρέπει να εκλείψει η προνομιακή απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, όπως τοπικοί σταθμοί και μέσα ενημέρωσης, κρατικές βιομηχανίες κ.ά.»...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget