ΣΕΒ Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την παραπέρα κρατική στήριξη και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
«Ο ΣΕΒ έχει διαχρονικά αποδείξει ότι παίρνει θέσεις που δεν είναι στενά συντεχνιακές η κοντόθωρες. Πάντοτε βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.Σήμερα θεωρούμε ότι μια καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας». Το μήνυμα αυτό αποστέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο εισαγωγικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο μηνιαίο δελτίο που απευθύνεται προς τους εγχώριους βιομήχανους - μέλη του Συνδέσμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται η κεντρική, στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που αφορά στην πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την επάνοδο του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης και εντατικής κερδοφορίας.
Ο Θ. Φέσσας, απαντώντας και σε προβαλλόμενες «αιτιάσεις» τμήματος των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, περί της «αύξησης» των εργοδοτικών εισφορών (στην πραγματικότητα μια προσωρινή και μικρή αύξηση, υποπολλαπλάσια των μειώσεων που τους δόθηκαν μέσα στην κρίση), υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τα ανταλλάγματα για το κεφάλαιο: «Δεν αρνηθήκαμε να σηκώσουμε το βάρος ενός πρόσκαιρου, αντιαναπτυξιακού μέτρου, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον συνοδεύεται από άλλα, φιλο-αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό, βέβαια, δε δίνει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν μάλιστα καταστρατηγούνται θεμελιώδεις, για κάθε ασφαλιστικό σύστημα, παράμετροι, όπως η ανταποδοτικότητα των εισφορών»...
Και βέβαια, τα «άλλα φιλο-αναπτυξιακά μέτρα» που ορέγεται το εγχώριο κεφάλαιο, βρίσκονται προ των πυλών, όπως συμβαίνει με τον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο», με την αξιοποίηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, του «επενδυτικού πακέτου» της ΕΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων εργαλείων φτηνής χρηματοδότησης.
«Οι δικές μας επιχειρήσεις αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος ξανά στη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων γύρω από τον κρατικό μηχανισμό, ο ΣΕΒ βλέπει μπροστά του μπόλικο ζωτικό χώρο και κερδοφόρες διεξόδους για τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια, διεκδικώντας την απόσπαση δραστηριοτήτων, άλλα και κλάδων, που καλύπτονται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη Δημόσια Διοίκηση.
Χαρακτηριστικά, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ αναφέρεται: «Από τα 770 χιλιάδες άτομα που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 111 χιλιάδες απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες που κατά κανόνα επιτελούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, 320 χιλ. απασχολούνται στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας, έναντι 191 χιλ. των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα στους κλάδους αυτούς. Τα μεγέθη αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας». Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η ταξική στόχευση των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως του μοντέλου με το οποίο αυτές προωθούνται, είτε σε συνεργασία του μεγάλου κεφαλαίου με το κράτος, είτε και χωρίς αυτό.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ΣΕΒ στον «κλάδο ενημέρωσης και επικοινωνίας», λέγοντας ότι «πρέπει να εκλείψει η προνομιακή απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, όπως τοπικοί σταθμοί και μέσα ενημέρωσης, κρατικές βιομηχανίες κ.ά.»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget