07/23/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τους «θρασύδειλους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές τους» που βεβήλωσαν το μνημείο του ΚΚΕ στο Μουντέ Ραχών καταγγέλλει η ΤE Ικαρίας - Φούρνων του Κόμματος. Γνωστοποιεί πως το μνημείο όχι μόνο θα αποκατασταθεί αλλά θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος, παράλληλα με την δημιουργία δυο ακόμη μνημείων στην Ικαρία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ΤE Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τους θρασύδειλους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές τους, που πριν λίγα βράδια, βεβήλωσαν για μια ακόμα φορά το Μνημείο που έχει στηθεί κοντά στο μοναστήρι του Μουντέ Ραχών, με τη φροντίδα των κομμουνιστών της Ικαρίας, ως φόρος τιμής στους Αλύγιστους της Ταξικής Πάλης.
Ενοχλούνται οι φασίστες…
Τρέμουν οι θρασύδειλοι νεοναζί…
Χάνουν τον ύπνο τους οι ιδεολογικοί απόγονοι των μπουραντάδων, των χιτών, των ταγματασφαλιτών και των γερμανοτσολιάδων…
Κρυμμένοι στο σκοτάδι της νύχτας καταφεύγουν σε πράξεις θρασύδειλες, μακριά από τα βλέμματα του λαού γιατί δεν μπορούν να τον αντικρίσουν στα μάτια.
Το εργατικό κίνημα όμως είναι εδώ… Οι κομμουνιστές είναι εδώ. Τιμούν την ιστορία του, τιμούν τις νίκες και τα επιτεύγματά του. Τιμούν τους αλύγιστους ήρωες της ταξικής πάλης. Γιατί η ταξική πάλη δεν άρχισε πατώντας κουμπιά για να σβήσει πατώντας κουμπιά… Οι αγώνες συνεχίζονται, κάθε φορά με άλλη μορφή, πάντα ανυποχώρητα ως την τελική νίκη.
Το ΚΚΕ είναι εδώ. Στις παραμονές του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, συνεχίζει να δίνει ταξικούς αγώνες για την οργάνωση της πάλης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία, για τη Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.
Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης. 100 Χρόνια από την ίδρυση του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Εμείς αρχίσαμε… Ο πάγος έσπασε… Ο δρόμος χαράχτηκε…»
Το φάντασμα του κομμουνισμού, θα στοιχειώνει για καιρό ακόμα τα αφεντικά των μαντρόσκυλων… Και μέχρι τότε τα θρασύδειλα ανθρωπάκια, της Χρυσής Αυγής θα κυκλοφορούν μόνο νύχτα, για να μαγαρίζουν με τα εμετικά τους συνθήματα, να κυνηγούν αδύναμους πρόσφυγες και μετανάστες, να σκάβουν λαγούμια στα θεμέλια της κοινωνίας, να σκορπούν αυτό που διαθέτουν άφθονο: Το μίσος τους προς οτιδήποτε ηρωικό και ωραίο έχει να επιδείξει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε δημοκράτη, να οργανωθεί στα συνδικάτα του, να παλέψει ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.
Να απομονώσει πολιτικά και κοινωνικά τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα της άρχουσας τάξης, τα τσιράκια του συστήματος.
ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.
Το μνημείο όχι μόνο θα αποκατασταθεί αλλά διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος… παράλληλα με την δημιουργία δυο ακόμη μνημείων στην Ικαρία».

Με την παράσταση «Βαβέλ 2 Summer Edition» ταξιδεύει μέσα στο καλοκαίρι η Νατάσσα Μποφίλιου, μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.
Η «Βαβέλ 2», βασισμένη στην 5η δισκογραφική συνάντηση της Νατάσσας Μποφίλιου με τον Θ. Καραμουρατίδη και τον Γ. Ευαγγελάτο, ανανεώνει τον ήχο και το ύφος της και μετά τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις του χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρχίζει το καλοκαιρινό της ταξίδι με πάθος, ένταση και παλμό. Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια παράσταση υψηλής αισθητικής, με τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά και απρόσμενα περάσματα σε αγαπημένες στιγμές από το παρελθόν. Οι εικόνες, τα αισθήματα, οι αφορμές που δίνουν υπόσταση στα τραγούδια τους.
Μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Άρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή), Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο ηλεκτρικό και κοντραμπάσο), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο - σαξόφωνο), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο).
Την Κυριακή 23 Ιούλη, η Nατάσσα Μποφίλιου εμφανίζεται στο Λύκειο Φηρών στη Σαντορίνη. Την Τετάρτη 26 Ιούλη, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου Κρήτης. Την Πέμπτη 27 Ιούλη, στον Εκθεσιακό χώρο των Βώρων Ηρακλείου Κρήτης.

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Αναφέρει μεταξύ άλλων πως «βάζει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (ακόμα και σε αυτά που δεν υπάρχουν) μετατρέποντας και με τη βούλα τα ιδρύματα σε μαγαζιά και τους φοιτητές σε πελάτες» πως «ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» και σημειώνει ότι «είναι γελασμένοι στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι δεν θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αντίσταση φοιτητών και σπουδαστών μαζί με το λαό»
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το νομοσχέδιο για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση είναι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου στην παιδεία, η συνέχεια της επίθεσης που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ έχουν εξαπολύσει για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Μετά το 4ο μνημόνιο και την ψήφιση των προαπαιτούμενων σε άσχετο νόμο για τα ψάρια που έφερε η κυβέρνηση, τώρα στο κατακαλόκαιρο με κλειστά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέρνει νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Νομίζει ότι εάν το “περάσει νύχτα”, θα μας κάνει στην άκρη και δεν θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αντίσταση φοιτητών και σπουδαστών μαζί με το λαό. Είναι γελασμένοι!
Τι φέρνει το νομοσχέδιο του 4ου μνημονίου:
1. Βάζει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (ακόμα και σε αυτά που δεν υπάρχουν) μετατρέποντας και με τη βούλα τα ιδρύματα σε μαγαζιά και τους φοιτητές σε πελάτες.
2. Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, σημαίνει ιδρύματα μαγαζιά που αν δεν βγαίνουν οικονομικά θα κλείνουν ή θα υπολειτουργούν. Στα ακαδημαϊκά συμβούλια θα σχεδιάζουν με τους επιχειρηματίες και φορείς πώς τα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην ντόπια αγορά μακριά από τις ανάγκες του λαού και των φοιτητών για μόρφωση και δουλειά.
3. Δημιουργούν ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων -διαβατήρια- για την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Θεσμοθετούν τα διετή προγράμματα σπουδών, πολλαπλασιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης - δια βίου εκμετάλλευσης. Αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, οι απόφοιτοι θα είναι σε συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών και βαθμίδων μήπως και καταφέρουν να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν.
4. Τα νέα βαφτίσια που κάνουν στα ΤΕΙ (με τις αλλαγές στα ονόματα των οργάνων διοίκησης και των καθηγητών) δεν απαντούν στις αγωνίες και τα μεγάλα προβλήματα των σπουδαστών στα ΤΕΙ. Τα εμπόδια για να σπουδάσουμε παραμένουν, η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τεράστιες, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στις σχολές μας.
Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της!
Ο ψευτοκαυγάς που στήνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ δεν έχει σχέση με την ουσία του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και προωθεί τους νόμους που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί με τις πρυτανικές αρχές και μερίδα καθηγητών συμφωνούν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην κατηγοριοποίηση αποφοίτων και ιδρυμάτων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο κουρνιαχτός, που σηκώνει η ΝΔ με αφορμή το άσυλο, δείχνει τον πόθο της να εφαρμόσει η ίδια καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζοντας αστυνόμους στις σχολές. Ενώ είναι προκλητικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στήνει νέα μαθητοδικεία, ρίχνει χημικά στους συνταξιούχους και προωθεί την κατάργηση της απεργίας, να “υπερασπίζεται” τις αξίες του ασύλου!
Οι φοιτητές και σπουδαστές μέσα από τους συλλόγους τους είναι η δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που μπορεί να τα βάλει με την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, να αποτρέψει την κατάργηση του ασύλου, να ανοίξει δρόμο για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά, σε γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.
Δεν θα μας πιάσουνε στον ύπνο!
Διεκδικούμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!
Διεκδικούμε τώρα
Όλη η απαραίτητη για το επάγγελμα γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο επάγγελμά μας να είναι το πτυχίο μας. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής επάρκειας. Απαιτούμε να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Όχι στη λεγόμενη "αυτονομία των Ιδρυμάτων" που οδηγεί τα ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει νέους δρόμους για τα δίδακτρα.
 -Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για τέλος εγγραφής και τζάμπα δουλειάς των μεταπτυχιακών φοιτητών.
-Κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, με σύγχρονο εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, άμεσα προσβάσιμο στους φοιτητές και σπουδαστές.
-Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα και αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές».

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».
Η συγκεκριμένη ευρωενωσιακή Οδηγία αφορά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ...«πρόβλημα» της φορολογικής απάτης και των συγκεκριμένων πρακτικών «επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών».
Να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή νομοθετική ρύθμιση που έρχεται για ψήφιση για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για «ρυθμίσεις» που τελικά καταλήγουν σε όλες τις περιπτώσεις σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, με τα διάφορα απόρρητα που υπάρχουν και τα αμέτρητα προνόμια υπέρ των πολυεθνικών, να γίνεται λόγος για περιορισμό της φοροδιαφυγής τους.
Εξίσου κοροϊδία αποτελεί το άρθρο που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το «συνυποσχετικό» που υπογράφηκε μεταξύ «της Ναυτιλιακής Κοινότητας» και της κυβέρνησης στις 28 Ιούνη του 2017 για την «καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018». Μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το διάστημα 2014-2017 που ισχύει το συνυποσχετικό, είχε προγραμματιστεί η «οικειοθελής» προσφορά των εφοπλιστών να ανέλθει συνολικά στα 420 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, στα ...10,5 ευρώ τη μέρα που πληρώνουν φόρο, λόγω των αμέτρητων φοροαπαλλαγών που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις ανά μονάδα πλοίου, να δώσουν και ένα 20ευρω παραπάνω για ...πουρμπουάρ. Όλα αυτά όταν ένα ναύλο ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ τη μέρα...
Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώσει εξ ολοκλήρου και αναδρομικά τα έξοδα νομικής υποστήριξης στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Στα υπόλοιπα άρθρα γίνονται διάφορες διευθετήσεις θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα:
- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.
- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα εντός του Δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιούνη. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.
- Επανακαθορίζονται τα παράβολα για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.
- Ακυρώνονται τα παράβολα που έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και επιστρέφονται τα καταβληθέντα ποσά σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το κράτος υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.
- Παραμένει η 31η Ιούλη για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
- Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.
- Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για άνθη και μπουμπούκια ανθέων, σπέρματα και σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.
- Μέχρι το Φλεβάρη του 2018 θα επανεξεταστούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2017, για να διαπιστωθεί εάν πληρούσαν όλα τα κριτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχαν έκπτωση.

Ολοένα και «πυκνώνουν» οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Αφρική. Φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου του G20
Η διατήρηση και η ενίσχυση των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στην αφρικανική ήπειρο, με τα δεδομένα τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων και πρώτων υλών που διαθέτει αλλά και τα εκατομμύρια της φτηνής, νεαρής και «εύπλαστης» εργατικής δύναμης, αποτελούν βασική επιδίωξη της ΕΕ, τη στιγμή που βασικοί ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αυξάνουν σταθερά τις επενδύσεις τους στην περιοχή.
Το προηγούμενο διάστημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την απόφαση της 18ης Ιούνη του 2017, ήρθε να επιβεβαιώσει την εκπεφρασμένη επιθυμία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να ενισχύσει τις θέσεις του στην τεράστια αφρικανική αγορά και στις στρατηγικού χαρακτήρα πηγές πρώτων υλών, μέσω της χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων με έναν πακτωλό κονδυλίων.
Το κείμενο ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της επιθυμούν να παραμείνουν ο βασικός εταίρος της Αφρικής στα πεδία των άμεσων ξένων επενδύσεων, του εμπορίου και φυσικά της άμυνας και ασφάλειας, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων ενάντια στην «τρομοκρατία» και την πειρατεία, παράλληλα με τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου όπλων και του «trafficking».
Λίγες μέρες μετά ήρθε το Ευρωκοινοβούλιο να επιβεβαιώσει την ίδια πολιτική κατεύθυνση, εγκρίνοντας την εκταμίευση δεκάδων δισ. ευρώ για το επόμενο διάστημα, στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης», της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της «μείωσης των ανισοτήτων» και όλων των άλλων προφάσεων που αξιοποιεί η ιμπεριαλιστική ένωση για τη διείσδυση των μονοπωλίων της σε μια σειρά από κρίσιμες για τα συμφέροντά τους ζώνες.
Σπεύδουν να πιάσουν «πόστα»
Ειδικότερα, η απόφαση του Συμβουλίου της 18ης Ιούνη χαρακτηρίζει το 2017 ως «έτος ορόσημο» στην εταιρική σχέση ΕΕ - Αφρικής, καθώς οι δύο πλευρές, όπως λέει, θα επιδιώξουν την ενίσχυση και εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής τους συνεργασίας. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η «συνεργασία» είναι η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και οι κατευθύνσεις που δίνονται από την «αναπτυξιακή ατζέντα Αφρική 2063». Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στο συνολικότερο πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της αφρικανικής ηπείρου με χρονικό ορίζοντα την επόμενη πεντηκονταετία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτέλεση ενός τεράστιου όγκου επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, όπου οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ προσπαθούν να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την ίδια στιγμή που μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων προσπαθούν να αποκτήσουν, διατηρήσουν και επεκτείνουν κι εκείνοι τις θέσεις τους στην περιοχή.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη σήμερα η ΕΕ κατέχει μια ισχυρή επενδυτική παρουσία στην Αφρική σε όρους συνολικού όγκου Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι ΑΞΕ των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αφρική το διάστημα 2012-2015 έφτασαν τα 71,7 δισ. ευρώ σωρευτικά, ποσό που ωστόσο αντιστοιχεί μόνο στο 5,8% των συνολικών επενδυτικών εκροών της ΕΕ προς άλλες αγορές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων στράφηκε κατά κύριο λόγο προς τη Νότιο Αφρική και την Αίγυπτο, δύο χώρες που αποτελούν ούτως ή άλλως τους βασικότερους επενδυτικούς προορισμούς συνολικά των ξένων κεφαλαίων που εισρέουν στην Αφρική.
Ο σχεδιασμός της ΕΕ δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια καλύτερου γεωγραφικού διαμοιρασμού των επενδυτικών κεφαλαίων και στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής, και στη βάση αυτή γίνονται οι επισημάνσεις περί της ανάγκης να υπάρξει «σταθερότητα» και «ασφάλεια» στις περιοχές όπου πλήττονται από εμφύλιες συρράξεις, «τρομοκρατία» κ.λπ., ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις. Το δίχως άλλο, δηλαδή, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας περνάει μέσα και από τη δρομολόγηση στρατιωτικών και άλλων επεμβάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.
Από τα στοιχεία των ΑΞΕ του 2015, προκύπτει ότι η ΕΕ, ως σύνολο, διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα των επενδυτών στην αφρικανική ήπειρο, καθώς κατέχει το 45% της συνολικής αγοράς νέων επενδύσεων γι' αυτό το έτος.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα κατά χώρα σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών επενδυτικών σχεδίων, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 93 συνολικά επενδυτικά σχέδια και ακολουθούν Βρετανία με 76, Γαλλία με 53, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 45, Γερμανία με 37, όσα και η Ινδία, ενώ ακολουθεί η Κίνα με 32. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά (καθώς είναι δύσκολη η εξακρίβωση πραγματικών πηγών επενδυτικών κεφαλαίων), σε κάθε περίπτωση πάντως καταγράφουν τάσεις. Σε σχέση με την επενδυτική θέση της Κίνας στην περιοχή, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Κίνα, παρά το ότι εμφανίζεται σε χαμηλή θέση σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές στην περιοχή, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στην πρώτη δεκάδα, αυξάνοντας με διψήφιο ποσοστό κάθε χρόνο τα κεφάλαια που επενδύει στην αφρικανική ήπειρο. Ενδεικτική δε και των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που «τρέχουν», αλλά και του ρόλου της Κίνας, είναι και η πρόσφατη αποστροφή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αφρική στην Κίνα».
Πακτωλός κεφαλαίων...
Ενδεικτικές, πάντως, των προθέσεων της ΕΕ να παίξει το ρόλο «παγοθραυστικού» για την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Αφρική, αλλά και των τεράστιων κεφαλαίων που λιμνάζουν και αναζητούν κερδοφόρες διεξόδους, είναι και οι πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των δράσεων της ΕΕ στην Αφρική, που περιλαμβάνει η απόφαση που έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο στις 6 Ιούλη σχετικά με την έγκριση του νέου «Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη» (EFSD), το οποίο συγκεντρώνει αρχικά κονδύλια ύψους 88 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, για την ενίσχυση των «αναπτυξιακών» προγραμμάτων της ΕΕ στην Αφρική.
Το EFSD αποτελεί τμήμα του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εξωτερικών Επενδύσεων» (EEIP), βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο οικονομικής διείσδυσης της ΕΕ στις γειτονικές της χώρες, με την αφρικανική ήπειρο στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Τα κονδύλια του EFSD θα μεταφερθούν σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα παράσχουν δάνεια και εγγυήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, που είτε ήδη δραστηριοποιούνται στις χώρες της Αφρικής είτε σχεδιάζουν να εισέλθουν στην τεράστια αυτή αγορά το επόμενο διάστημα.
Τεράστια δεξαμενή εργατικής δύναμης
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ειδική αναφορά γίνεται στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Αφρικής - ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη, με τίτλο «Επενδύοντας στους νέους», μια βασική προτεραιότητα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη τα αφρικανικά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Το θέμα απασχολεί σε πολλαπλό επίπεδο και για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, οι οποίες παρουσιάζονται αυξητικές τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως λόγω των σημαντικών ευκαιριών που προσφέρει για το κεφάλαιο η ύπαρξη μεγάλης και νέας σε ηλικία εργατικής δύναμης.

Τα δημογραφικά στοιχεία της ηπείρου όπως καταγράφονται σε εκθέσεις του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν πραγματική «πρόκληση», αλλά «και επενδυτική ευκαιρία» για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ο πληθυσμός της ηπείρου έχει ξεπεράσει ήδη από το 2011 το 1 δισ. και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας τα 2,4 δισ. μέχρι το 2050. Παράλληλα, διαθέτει νέα σε ηλικία και αυξανόμενη εργατική δύναμη, η οποία από τα περίπου 620 εκατ. που αριθμεί σήμερα, θα προσεγγίσει τα 1,6 δισ. μέχρι το 2060. Με αυτό ως δεδομένο, τα επόμενα χρόνια η Αφρική θα διαθέτει τη μεγαλύτερη μάζα εργατικού δυναμικού στον κόσμο. Είναι ένα στοιχείο, βέβαια, που η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει από πολλές απόψεις, κάτι που σημειώνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου στο οποίο τονίζεται ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει το ζήτημα από τη σκοπιά της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της πολιτικής συμμετοχής του πληθυσμού, της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης κ.ά.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget