Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».
Η συγκεκριμένη ευρωενωσιακή Οδηγία αφορά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ...«πρόβλημα» της φορολογικής απάτης και των συγκεκριμένων πρακτικών «επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών».
Να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή νομοθετική ρύθμιση που έρχεται για ψήφιση για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για «ρυθμίσεις» που τελικά καταλήγουν σε όλες τις περιπτώσεις σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, με τα διάφορα απόρρητα που υπάρχουν και τα αμέτρητα προνόμια υπέρ των πολυεθνικών, να γίνεται λόγος για περιορισμό της φοροδιαφυγής τους.
Εξίσου κοροϊδία αποτελεί το άρθρο που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το «συνυποσχετικό» που υπογράφηκε μεταξύ «της Ναυτιλιακής Κοινότητας» και της κυβέρνησης στις 28 Ιούνη του 2017 για την «καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018». Μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το διάστημα 2014-2017 που ισχύει το συνυποσχετικό, είχε προγραμματιστεί η «οικειοθελής» προσφορά των εφοπλιστών να ανέλθει συνολικά στα 420 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, στα ...10,5 ευρώ τη μέρα που πληρώνουν φόρο, λόγω των αμέτρητων φοροαπαλλαγών που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις ανά μονάδα πλοίου, να δώσουν και ένα 20ευρω παραπάνω για ...πουρμπουάρ. Όλα αυτά όταν ένα ναύλο ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ τη μέρα...
Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώσει εξ ολοκλήρου και αναδρομικά τα έξοδα νομικής υποστήριξης στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Στα υπόλοιπα άρθρα γίνονται διάφορες διευθετήσεις θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα:
- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.
- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα εντός του Δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιούνη. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.
- Επανακαθορίζονται τα παράβολα για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.
- Ακυρώνονται τα παράβολα που έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και επιστρέφονται τα καταβληθέντα ποσά σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το κράτος υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.
- Παραμένει η 31η Ιούλη για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
- Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.
- Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για άνθη και μπουμπούκια ανθέων, σπέρματα και σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.
- Μέχρι το Φλεβάρη του 2018 θα επανεξεταστούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2017, για να διαπιστωθεί εάν πληρούσαν όλα τα κριτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχαν έκπτωση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget