07/30/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Είμαστε από την ίδια μεριά του τραπεζιού», δήλωσε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Και έχει κάθε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ να μην κρύβει τη χαρά των βιομηχάνων γιατί βρίσκονται από την ίδια μεριά του τραπεζιού με την κυβέρνηση: Η μία μετά την άλλη οι κυβερνητικές πράξεις συντείνουν στην προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης μέσα από το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών.
Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εκπαιδευτεί η εργατική τάξη στην έκπτωση των αναγκών της, οι βιομήχανοι παραδίδουν μαθήματα ταξικότητας έχοντας από κοντά και τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ενώ καταπίνει το ένα μετά το άλλο τα αντεργατικά μέτρα έσπευσε λίγες μέρες πριν να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα κοινό με τους βιομηχάνους κείμενο, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία για την «επιχειρηματικότητα».
***
Εχοντας ένα το κρατούμενο το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που τσακίζουν την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης, βιομήχανοι - μεγαλέμποροι, από κοντά και η ΓΣΕΕ ζήτησαν πρόσθετα μέτρα στήριξης της «επιχειρηματικότητας» με αφορμή τα «κάπιταλ κοντρόλ» και βρίσκουν - όπως οι ίδιοι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους - μια κυβέρνηση έτοιμη για όλα.
Η προσοχή τους εστιάζεται σ' αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «εξορθολογισμό φορολογικών υποχρεώσεων» και στην πράξη ζητάνε «διευκολύνσεις» στην καταβολή του ΦΠΑ, αλλά και επί της ουσίας φοροαπαλλαγές με τη διαδικασία των συμψηφισμών (χρεών του κράτους από επιστροφές έναντι χρωστούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις). Παράλληλα, ζητούν άμεση χρηματοδότηση με αλλαγές στις χορηγήσεις του ΕΣΠΑ, αλλά και απλούστευση των διαδικασιών για την έγκριση κρατικών χορηγήσεων. Συνολικά κατέθεσαν 23 αιτήματα για ισάριθμες νομοθετικές ρυθμίσεις. Και είναι χαρακτηριστικό πως από αυτά τα 23 αιτήματα ένα μόνο αφορά σε «συστηματοποίηση ελέγχων για την αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία», κι αυτό όχι για την προστασία των εργατικών συμφερόντων, αλλά γιατί, όπως αναφέρουν, «εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Πέρα από το κοινό υπόμνημα ο ΣΕΒ συναντήθηκε και ειδικά με τον Σκουρλέτη για να θέσει «με έμφαση το ζήτημα του ενεργειακού κόστους ως παράγοντα που επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των ενεργοβόρων βιομηχανιών». Και γι' αυτό το θέμα η ηγεσία των βιομηχάνων βρήκε ανοιχτά αυτιά: «Το υπουργείο προωθεί επεξεργασίες, με βασικό γνώμονα τον συνδυασμό της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση. Κατόπιν τούτου δεν ξενίζει η χαρά με την οποία ο ΣΕΒ ανακοίνωσε την επιθυμία του Συνδέσμου για συνεργασία με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, «για να μπορέσουμε να επιτύχουμε και στη διαπραγμάτευση αλλά και μετέπειτα στην ανάπτυξη της χώρας».
***
Εχει κάθε λόγο να χαίρεται ο ΣΕΒ καθώς ήδη έχει στη τσέπη: Την επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Την ντε φάκτο καθιέρωση του κατώτερου μισθού στα 300 και 400 ευρώ (560 τυπικά), το άγριο φορολογικό χαράτσωμα των εργατών που καταλήγει στη, μέσα από το κρατικό ταμείο, ενίσχυση των βιομηχάνων, τη διαθεσιμότητα ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων ως εφεδρικού στρατού, πραγματικότητα που πιέζει για ακόμα χειρότερους όρους στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, τη νομιμοποιημένη εισφοροαπαλλαγή (μέσα από τις διαρκείς μειώσεις) κ.ά. Κι ακόμα καλύτερα για τους βιομηχάνους, μπροστά είναι η νομοθέτηση των απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, για τις οποίες η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε ανοιχτό διάλογο με τους εταίρους της στο όνομα της ανάγκης να σωθεί η χώρα, δηλαδή η επιχειρηματικότητα.
***
Κάτι τέτοιες ώρες αποκτά ακόμα πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα η επισήμανση της ΚΕ του ΚΚΕ προς όσους βρίσκονται στην από κει μεριά του τραπεζιού, αυτούς που δεν είναι με τον ΣΕΒ και τους ομοτράπεζούς του στην κυβέρνηση:

«Στην καθημερινή πάλη μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στο εργατικό κίνημα, στη λαϊκή συμμαχία, στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες των φορέων του μαζικού κινήματος, στο ενδεχόμενο εκλογών που θα γίνουν και πάλι με εκβιαστικά διλήμματα και τρομοκρατία για να κάνουν το λαό συνένοχο των αντιλαϊκών συμφωνιών, τουλάχιστον οι πιο πρωτοπόροι, οι πιο προβληματισμένοι, οι νέοι χρειάζεται αποφασιστικά να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού»

Το ζήτημα της κατάρριψης του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», της πτήσης MH17, στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιούλη 2014, ενώ ήταν σε εξέλιξη η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 επιβάτες (οι περισσότεροι Ολλανδοί) και τα μέλη του πληρώματος, επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να έχει χτυπηθεί από ρωσικό πύραυλο εδάφους - αέρος «Μπουκ». Από τους δυτικούς η ενέργεια αποδίδεται στους πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, είναι μια υπόθεση που με την έως τώρα έρευνα δεν έχει επαληθευτεί ενώ η άλλη πλευρά παρουσιάζει ενδείξεις ότι τέτοιο όπλο ήταν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού και χρησιμοποιήθηκε από αυτόν.
Πάντως, με πρωτοβουλία της Μαλαισίας, που στηρίζουν η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ουκρανία και το Βέλγιο, χτες το βράδυ αναμενόταν να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ το οποίο θα αναλάβει να δικάσει τους υπεύθυνους για τη συντριβή του αεροπλάνου της πτήσης MH17. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το ψήφισμα καθώς θεωρεί ότι χωρίς να ολοκληρωθεί μια διεθνής ανεξάρτητη έρευνα, δεν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Χτες, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντάς τον να δεχτεί το δικαστήριο αυτό. Στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ακριβώς για να εμποδίσουμε την πολιτικοποίηση των διαδικασιών επιθυμούμε να ληφθεί η απόφαση για τη σύσταση του δικαστηρίου πριν προσδιορισθούν οι συνθήκες της συντριβής». Από την πλευρά του ο Πούτιν εξέφρασε τη διάθεση της Ρωσίας να συμβάλει στην έρευνα, κάτι που θα διατυπώσει και στη δική της πρόταση ψηφίσματος. Πυρήνας της πρότασης είναι να συνεχιστεί η έρευνα από μια ομάδα πέντε χωρών (Ολλανδία, Αυστραλία, Βέλγιο, Μαλαισία και Ουκρανία). Αυτή η πρόταση στηρίζεται από την Κίνα και τη Βενεζουέλα, αλλά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι προσπάθειες για να βρεθεί ένας συμβιβασμός δεν είχαν αποδώσει.

Το σκηνικό των βομβαρδισμών και κατοικημένων περιοχών από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου - στρατό και δυνάμεις των εθελοντικών ταγμάτων που συγκροτούν κυρίως μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και φασίστες από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που τους συνδράμουν - συνεχίστηκε και χτες. Οι πολιτοφύλακες τωναυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκκαι του Λουγκάνσκ καταγγλέλουν το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 21 παραβιάσεις της έτσι και αλλιώς στα χαρτιά, συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ. Το προάστιο Ζαΐτσεβο, όπως και η περιοχή Πετρόφσκι, το ορυχείο Αμπακούμοφ, οι οικισμοί της Καλινόφκα, Νικολάιγεφκα, Σακχάνκα, Σπαρτάκκαι οι μικρές πόλεις της Γκορλόφκα και της Γιασινοβάταγιαήταν τα σημεία που δέχτηκαν τα περισσότερα πυρά.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι πολιτοφυκακές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές εκτόξευσαν τουλάχιστον μια οβίδα από σύστημα πυροβολικού 2S7 Pion, που κατασκευαζόταν στην ΕΣΣΔ από την δεκαετία του '70 για την αναχαίτιση στα 50 χιλιόμετρα επίθεσης ακόμα και με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το τμήμα της οβίδας βρέθηκε 47 χιλιόμετρα μέσα στη γραμμή αντιπαράθεσης, είναι διαμετρήματος 203 χιλιοστών, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Παρά τις εξαγγελίες του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, για απόσυρση βαρέων όπλων ως 100 χιλιοστά, αποδεικνύεται ότι η χρήση τους από τον ουκρανικό στρατό συνεχίζεται απροκάλυπτα, ενώ και η δήθεν ουδέτερη ζώνη των 30 χιλιομέτρων επίσης δεν γίνεται σεβαστή.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται από τους «Αμερικάνους και Ευρωπαίους εταίρους» της με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την απαγόρευση της δράσης στη Ρωσία της αμερικανικής οργάνωσης Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy), που πρόκειται ουσιαστικά για παραμάγαζο της CIA, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε «απειλή του συνταγματικού συστήματος της Ρωσίας, της αμυντικής ικανότητας της χώρας και της ασφάλειάς της». Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίαςΝτμίτρι Πεσκόφ «η απαγόρευση δραστηριοτήτων ενός οργανισμού ή μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει γίνει ανεπιθύμητη, δεν σημαίνει τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών των Ρώσων πολιτών».



Οι κυνηγημένοι μετανάστες ρισκάρουν τη ζωή του
ς για να περάσουν από το Καλέ της Γαλλίας στη Βρετανία
Ενταση του ανθρωποκυνηγητού αναγγέλλουν οι αρχές
Τους εννιά φτάνουν πλέον οι μετανάστες που από τις αρχές του περασμένου Ιούνη έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει Γαλλία και Βρετανία, καθώς χτες το πρωί Γάλλοι πυροσβέστες εντόπισαν τη σορό ενός νεαρού Σουδανού, κοντά σε έξοδο αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στον τερματικό σταθμό της σήραγγας. Οι αρχές εικάζουν ότι το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ο άνδρας παρασύρθηκε ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε τρένο που μετέφερε φορτηγά. Ο όμιλος«Eurotunnel», που διαχειρίζεται τη σήραγγα που διασχίζει τη θάλασσα της Μάγχης, ανέφερε ότι από την αρχή του 2015 έχει «αναχαιτίσει» με δικά του μέσα πάνω από 37.000 μετανάστες.
Την περασμένη Παρασκευή, μια 23χρονη γυναίκα από την Ερυθραία τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο κοντά σε έξοδο αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στον τερματικό σταθμό της σήραγγας.
Τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά της «Οδύσσειας» δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από αφρικανικές και άλλες χώρες, που πασχίζουν να ξεφύγουν από πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα με την ελπίδα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Η εταιρεία «Eurotunnel» ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2015 προβλέπεται η κατασκευή «νέων περιφράξεων γύρω από τις αποβάθρες αναχώρησης», όπως και ότι «το δυναμικό φύλαξης διπλασιάστηκε», ενώ σημείωσε όλο νόημα πως τα κείμενα για τη λειτουργία της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη «απαιτούν από τα κράτη... να επιτρέπουν στην εταιρεία να διενεργεί τη μεταφορική δραστηριότητά της σε πλήρη ασφάλεια». Ετσι, ζήτησε να υπάρξει «μια κατάλληλη αντίδραση των κρατών». Ενταση του ανθρωποκυνηγητού προανήγγειλε ουσιαστικά και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, που είπε ότι θα αυξηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή. Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός,Ντέιβιντ Κάμερον, από τη Σιγκαπούρη όπου πραγματοποιεί περιοδεία, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητική κατάσταση» και εξέφρασε ετοιμότητα συνεργασίας με τις γαλλικές αρχές για τη διευθέτηση του θέματος. Βεβαίως, όταν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών δυνάμεων μιλούν για «διευθέτηση» της κίνησης των μεταναστών αναφέρονται σε μεθόδους που θα τους επιτρέψουν να «ελέγχουν» τις ροές των μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων τους σε φτηνά εργατικά χέρια.

Η σύσφιξη των σχέσεων με «παίκτες» όπως το Ισραήλ γεννά νέους κινδύνους για τον κυπριακό λαό
Την επέκταση των αντιλαϊκών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η προχτεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Κύπρο, με τις δύο πλευρές να επικεντρώνονται στη σύσφιξη της συνεργασίας τους σε Ενέργεια και Ασφάλεια.
Ισραήλ και Κύπρος εμφανίζονται να βρίσκουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου σημαντικούς «εταίρους», σε μια περίοδο που σε όλη τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται διάφορες ανακατατάξεις, πολύχρονες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μοιάζουν να αναπροσαρμόζονται και δημιουργούνται νέοι δίαυλοι προώθησης επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών. Ταυτόχρονα, η επιλογή της Λευκωσίας να αναζητήσει υποστήριξη για τη «λύση» του Κυπριακού σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναδεικνύει πόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από την όξυνση των ανταγωνισμών που αντικειμενικά φέρνουν οι νέες κολιγιές.
Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν άμεσα σε νέα βήματα της συνεργασίας τους, καθώς από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου ο Κύπριος υπουργός Αμυνας θα επισκεφτεί το Τελ Αβίβ για να συζητήσει «θέματα Ασφάλειας», ενώ το Σεπτέμβρη αντίστοιχη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ δήλωσε ότι «πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τις χώρες της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου συζητήθηκαν «και προεκτάσεις του τομέα της Ενέργειας» (σ.σ. της συνεργασίας σε αυτόν).
Επιπλέον, ενδεικτικά της σημασίας που το Ισραήλ δίνει στη συνεργασία του με την Κύπρο είναι όσα έγραψαν χτες κυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγή που ήταν στις συνομιλίες, σύμφωνα με την οποία ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι οι δύο πιο δημοκρατικές χώρες στην περιοχή «και έχουμε ευθύνη και πρέπει να συνεργαστούμε για να μετατρέψουμε την περιοχή σε περιοχή σταθερότητας σε συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, παρακολούθησε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πολιτιστική εκδήλωση μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου κάθε σημείο στο νησί να ανήκει σε όλους μας. Η μετάφραση αυτών που λέω είναι φυσικά μια λύση βασισμένη στις ομοσπονδιακές αρχές που προβλέπει η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η κοινή διακήρυξη (...) Είναι καιρός να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια λύση και θέλω να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο».

Με 15 απολύσεις «σφράγισε» τη συγχώνευσή της με τη βελγική εταιρεία «Viohalco SA» η επιχείρηση «ΣΟΒΕΛ», θυγατρική της «ΣΙΔΕΝΟΡ», στον Αλμυρό Μαγνησίας. Τις απολύσεις καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν, για να αντιμετωπίσουν τις απολύσεις και την επίθεση στα δικαιώματά τους.
Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει:«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της εταιρείας "ΣΙΔΕΝΟΡ" στην οποία ανήκει και η "ΣΟΒΕΛ" Αλμυρού για τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την "Viohalco SA", με την οποία πανηγύριζε και ανακοίνωνε λαμπρές ημέρες για την εταιρεία και τους εργαζόμενους και ήρθαν χθες οι πρώτες 15 απολύσεις εργαζομένων από την "ΣΟΒΕΛ" Αλμυρού, να επιβεβαιώσουν ότι οι συγχωνεύσεις και οι απορροφήσεις των εταιρειών γίνονται για τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι για το συμφέρον των εργαζομένων».
Υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η επιχείρηση «στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" είχε επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας στο σύνολο του προσωπικού με μειώσεις 15% τις οποίες είχε βαφτίσει προσωρινές οι οποίες όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα» και εξηγεί ότι οι απολύσεις έχουν στόχο «να απαλλάξουν την εταιρεία από τα "βαρίδια", όπως θεωρούν οι εργοδότες τα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να αυγατίσουν τα κέρδη τους το επόμενο διάστημα».
Το Συνδικάτο Μετάλλου είχε επισημάνει έγκαιρα τους αρνητικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων και είχε καλέσει τους εργαζόμενους να δώσουν οργανωμένη απάντηση στην επίθεση της εταιρείας. Αντιμέτωποι με ανάλογη επίθεση βρίσκονται εξάλλου οι εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις: «Οι εργοδότες αποθρασυμένοι από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την οποία στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, με το οποίο διατηρούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των δύο προηγούμενων μνημονίων και το εμπλουτίζουν με νέα αντεργατικά μέτρα, προχωρούν σε μία ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση εναντίον των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει: «Για παράδειγμα, Χαλυβουργία του Μάνεση παρέτεινε για ακόμη 3 μήνες την επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών των εργαζομένων, η απλήρωτη εργασία γενικεύεται, οι υποχρεωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών είναι κανόνας κ.ο.κ».
Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην προχωρήσει η εργοδοσία σε νέες. Να σταματήσει οποιοσδήποτε αντεργατικός σχεδιασμός (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία). Να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις και να επανέλθουν οι μισθοί και τα ημερομίσθια στα προηγούμενα επίπεδα.

Στις 12 Μάρτη 1929 ο «Ριζοσπάστης»
καταγγέλλει τις απεργοσπαστικές
μεθοδεύσεις ΓΣΕΕ, κράτους
και εργοδοτών
Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει το β' μέρος του σύντομου ιστορικού που αφορά στην απεργία των εργατών στα εργοστάσια της Ελευσίνας το 1929. Η απεργία ξεκίνησε στις 5 Μάρτη 1929 και έληξε μετά από λίγες μέρες χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργατών. Στο α' μέρος αναφερθήκαμε στο πώς κράτος και εργοδοσία έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν την απεργία, ενώ την πρώτη μέρα της απεργίας εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», και δεκάδες τραυματίες.
«Υπάρχει κομμουνιστικός δάκτυλος»
Μετά τη δολοφονική επίθεση, Επιτροπή των απεργών επισκέφθηκε τον Βενιζέλο διαμαρτυρόμενη για την επίθεση και ζητώντας την υλοποίηση των αιτημάτων. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, ο Βενιζέλος απάντησε στις διαμαρτυρίες τους ως εξής:
«Και σεις δεν είστε άγιοι Ονούφριοι και έχετε κάνει αρκετές φασαρίες. Πρέπει να ξέρετε πως έχω τη δύναμη να σας επιβληθώ όταν θελήσω.
Ενα μέλος της Επιτροπής ανταπαντώντας λέγει στον κ. Βενιζέλο:
Στις διαμαρτυρίες μας για τη δολοφονική επίθεση εναντίον μας, σεις μας απαντάτε, δείχνοντάς μας τη δύναμή σας. Μήπως θέλετε να σκοτώσετε και σεις και κανέναν άλλο από μας;»
Ακόμα ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι ο Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους δήλωσε «υπάρχει κομμουνιστικός δάκτυλος όπως και σχέσεις μεταξύ των γεγονότων του Λαυρίου και της Ελευσίνας και ότι προφανώς υφίσταται κομμουνιστικόν κέντρον εις Αθήνας το οποίο οργανώνει και κατευθύνει τις απεργίες (...) Εάν εξακολουθήσουν οι ανατρεπτικές ενέργειες η Κυβέρνηση θα λάβει γενικότερα μέτρα».
Η επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ενωτικής ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση ενώ έβγαλε και ανακοίνωση, καλώντας τους εργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα.
Στις 6 Μάρτη, ο μοίραρχος απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις χωρίς ειδική άδεια. Ωστόσο, οι απεργοί έκαναν συγκέντρωση για να οργανώσουν τη συνέχεια του αγώνα τους. Στις 7 Μάρτη ο «Ριζοσπάστης» επισημαίνει: «Η απεργία συνεχίζεται με ακμαίο το ηθικόν. Επί 2.500 περίπου απεργών μόνον οι Μιχ. Λιάσκος, Ι. Πανίδης, Γ. Μίχας, και Π. Σαντοριναίος εργάζονται, τα δε ονόματά τους τοιχοκολλήθηκαν». Στο πλάι των απεργών στάθηκαν οι επαγγελματίες της περιοχής που ζήτησαν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των αιτημάτων τους.
Συλλήψεις και κλείσιμο του Σωματείου
Στις 8 Μάρτη το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» ξεκινά με τη φράση: «Η πόλη ολόκληρη κυριολεκτικά στρατοκρατείται» και συνεχίζει «τμήματα ολόκληρα στρατού και χωροφυλακής από 25-50 άνδρες, αποτελούμενο το καθένα, περιφέρονται από πολύ πρωί στους δρόμους και προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις εργατών τους οποίους αποστέλλουν αμέσως σε συνοδεία στην Αθήνα χωρίς να τους ανακοινώνεται η αιτία της σύλληψής τους. (...) Επίσης κλείστηκαν τα γραφεία του Σωματείου και ξεσκίστηκε από τους χωροφύλακες η, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του σ. Μιχαήλ, μαύρη ταινία που υπήρχε στην πόρτα.
Στη 1.30 το πρωί έγιναν έρευνες σε όλα τα σπίτια των συμβούλων του Σωματείου καθώς και των μελών που αποτελούσαν την απεργιακή επιτροπή και τους συνέλαβαν εντελώς αυθαίρετα, οδηγώντας τους στο αστυνομικό τμήμα, όπου κλείνοντάς τους τους σάπισαν κυριολεκτικά στο ξύλο».
Οι συλλήψεις μέχρι εκείνη τη μέρα ξεπέρασαν τις 50 ενώ στάλθηκε επιπλέον δύναμη 500 στρατιωτών. Μετά τη σύλληψη της απεργιακής επιτροπής τη συνέχιση του συντονισμού της απεργίας ανέλαβε η παράνομη αναπληρωματική απεργιακή επιτροπή.
Παρέμβαση εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων
Στο μεταξύ, εκδηλώνεται η πρώτη, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στη ΓΣΕΕ, κρίνοντας προφανώς ότι το έργο τους διευκολύνεται από τις συλλήψεις των μελών του σωματείου και της απεργιακής επιτροπής.
Οπως γράφει ο «Ριζοσπάστης» οι εργοδοτικοί «τοιχοκόλλησαν στην πόρτα του Σωματείου μια δήλωση που υπογραφόταν από τους τύπους αυτούς ως προσωρινή διοικούσα επιτροπή και στην οποία τάζανε τα εξής στους απεργούς για να λύσουν την απεργία:
1ον) Εφαρμογή 8ωρου εις τας εργασίας, σε όσες έχει κατοχυρωθεί αυτό.
2ον) Την αποπομπή των ανηλίκων (χωρίς αποζημίωση)
3ον) Προσπάθεια βελτιώσεως όσο το δυνατόν και η με μέτρο αναθεώρηση του ισχύοντος μισθολογίου.
4ον) Την εκκαθάριση προς όφελος του συντηρητικού και τίμιου εργάτου, αποδοκιμασίαν και αποπομπήν παντός κομμουνίζοντος κ.λπ.»
Μαζί με την απεργία συνεχίζεται και η τρομοκρατία. Συλλαμβάνονταν εργάτες που μιλούσαν υπέρ της απεργίας, ακόμα και εργάτες που δεν δέχονταν να πάνε για δουλειά. Παρ' όλα αυτά «τα εργοστάσια εξακολουθούν να μη δουλεύουν εκτός 2-3 τα οποία με τη βοήθεια 5-10 απεργοσπαστών ανάβουν τις φωτιές των για να κλονίσουν το ηθικό των απεργών».
Στις 19 Μάρτη 1929 δημοσιεύεται η
 ανακοίνωση της Ενωτικής ΓΣΕΕ που
 αποκαλύπτει τις ενέργειες της
 ΓΣΕΕ για το σπάσιμο της απεργίας
Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσω του Επιθεωρητή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Μπότση, προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ο ίδιος ζήτησε από εργάτες να δηλώσουν ότι δεν ανήκουν στην Ενωτική ΓΣΕΕ.
Στις 12 Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει ότι εργοδότες και κράτος στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την απεργία επιστρατεύουν και το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Στρατή, «ο οποίοςειδοποιήθηκε κατάλληλα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να αναμιχθεί στην απεργιακή κίνηση των εργατών για να επιφέρει σύγχυση μεταξύ των απεργών (...). Ετσι, αφού ο Στρατής συνεννοήθηκε χθες το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις απόψεις των εργοστασιαρχών, έφθασε στην Ελευσίνα για να εκμεταλλευθεί την ψυχολογία των εργατών που βρίσκονταν κάτω από την εξαπολυθείσα λευκή τρομοκρατία.
Ο Στρατής, αφού ήλθε εδώ, συνεννοήθηκε πρώτα με τις αστυνομικές δυνάμεις και κατόπιν παρουσιάστηκε σε συγκεντρωμένες ομάδες απεργών προς στις οποίες μίλησε, προσπαθώντας να τους πείσει να λύσουν την απεργία διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματά τους θα λυθούν κατόπιν συνεννοήσεώς του με τους εργοδότες και το Κράτος».
Τελικά, ο Στρατής κατάφερε να παρασύρει κάποιους απεργούς και να συγκροτήσει μια Επιτροπή για να συναντηθεί με την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εμφάνιση του Στρατή δόθηκαν τα κλειδιά του Σωματείου και επετράπηκε η λειτουργία του, γεγονός που δείχνει πως κυβέρνηση και εργοδότες στήριζαν και περίμεναν πολλά από τη δράση του γραμματέα της ΓΣΕΕ.
Σπάσιμο της απεργίας
Στις 13 Μάρτη, οι εργάτες ενημερώθηκαν για τη συνάντηση της Επιτροπής με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τους εργοδότες. Οι προτάσεις των εργοδοτών ήταν κατώτερες των αιτημάτων τους και οι εργάτες τις αποδοκίμασαν. Η Ενωτική ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση, καλώντας τους εργάτες να διώξουν το Στρατή και τα όργανά τους «και να αναθέσουν τον αγώνα τους σε συνειδητούς, αποφασιστικούς εργάτες και θαρραλέα να τραβήξουν για την νίκη».
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε. Η τρομοκρατία και η αποπροσανατολιστική δράση της ΓΣΕΕ έσπασαν την απεργία στα μέσα Μάρτη με πενιχρά αποτελέσματα για τους εργάτες. Στις 19 Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την ανακοίνωση της Ενωτικής ΓΣΕΕ, η οποία εκτιμούσε τον αγώνα που δόθηκε και κατήγγειλε τον επιζήμιο ρόλο της ΓΣΕΕ σε βάρος των εργατών.
«Ο Στρατής- ανέφερε η Ενωτική ΓΣΕΕ -αμέσως εγκατέλειψε τα αιτήματα των εργατών και υποχώρησε στις προτάσεις των εργοδοτών, καταβάλλοντας με τα εκεί όργανά του κάθε προσπάθεια για τη διάσπαση και λύση της απεργίας (...). Ετσι οι εργάτες προδομένοι, άρχισαν να επανέρχονται στη δουλειά (...). Και η απεργία έσπασε».

Στη ουσία σημείωνε δε δόθηκε καμία αύξηση στα μεροκάματα, ούτε για το 8ωρο. Ακόμα όχι μόνο δεν επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι, αλλά μετά το λύσιμο της απεργίας απολύθηκαν κι άλλοι που είχαν ενεργό ρόλο στο σωματείο. Ο υπεύθυνος της δολοφονικής επίθεσης δεν τιμωρήθηκε, ούτε αποζημιώθηκαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Με την ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη. Στο σημερινό φύλλο, παρουσιάζουμε επίσης μια συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών, αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων.
Με την έρευνα, επιχειρήσαμε μια «ακτινογραφία» των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία της πόλης και των επιπτώσεων που έχουν για τους υγειονομικούς και τον εργαζόμενο λαό, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Αναδείξαμε επίσης την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός ο στόχος χρειάζεται να καθοδηγεί τους καθημερινούς αγώνες για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των δομών Υγείας, κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και υποδομές, εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας για το λαό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», με την καταγραφή στοιχείων και με ζωντανό ρεπορτάζ, παρουσιάσαμε τους τέσσερις τελευταίους μήνες την κατάσταση στα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος» και στα δύο ειδικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό και το Ψυχιατρικό.
Παντού αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, μεγάλες αναμονές ασθενών στα χειρουργεία, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους, παλιός εξοπλισμός, οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών, είναι τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της πόλης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κλινικές των νοσοκομείων -πολλές από τις οποίες μοναδικές- αλλά και εξειδικευμένες μονάδες, βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.
Συνολικά, όπως προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη», από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές), με βάση τους τελευταίους οργανισμούς που συντάχθηκαν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες, αλλά με οδηγό την αντιστοίχιση με το ήδη μειωμένο προσωπικό που υπήρχε στα νοσοκομεία το 2012. Επίσης, στα τελευταία τρία χρόνια, με το κλείσιμο των νοσοκομείων «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων» και «ΠΑΝΑΓΙΑ», με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις κλινικών στα υπόλοιπα, έχουν χαθεί περίπου 500 νοσοκομειακές κλίνες.
Στενεύουν τα περιθώρια λειτουργίας του «Αγίου Παύλου»
Μεγάλες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση κάνουν εκρηκτική την κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς
Οπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στον «Αγιο Παύλο», οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, παρά το συρρικνωμένο προϋπολογισμό και τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Και αυτό το νοσοκομείο κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οι οποίοι στοιβάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα Εξωτερικά Ιατρεία, στις κλινικές και τα εργαστήριά του.
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» δίνει πολλά παραδείγματα για τις συνέπειες της πολιτικής που με κάθε τρόπο μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και ενισχύσει την εμπορευματοποίηση, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ. Της πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δομές Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με το επιχείρημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών και αποκλείει σημαντικό τμήμα τους λαού μας από την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η κατάσταση μετά το κλείσιμο του «Παναγία»
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και το νοσοκομείο «Παναγία» λειτουργούσαν υπό ενιαία διοίκηση από το 2011. Ο οργανισμός του νοσοκομείου, το Δεκέμβρη του 2012, προέβλεπε να αναπτυχθούν 250 κλίνες στον «Αγιο Παύλο» και να μειωθούν στις 150 στο «Παναγία», όπου λειτουργούσαν 210.
Εως το Σεπτέμβρη του 2013, που μπήκε σε εφαρμογή η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και έκλεισε το νοσοκομείο «Παναγία», στα δύο νοσοκομεία υπήρχαν αναπτυγμένες 384 κλίνες και 15 καρέκλες τεχνητού νεφρού.
Αρον - άρον τότε και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, φορέων και Λαϊκών Επιτροπών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μπήκε λουκέτο στο «Παναγία». Οι κλινικές του και μέρος του προσωπικού του μεταφέρθηκαν στον «Αγιο Παύλο».
Πριν από το κλείσιμο του «Παναγία» και κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και φορέων του κινήματος του νομού, η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι για να μη χαθούν πολύτιμες νοσοκομειακές κλίνες και εξειδικευμένες κλινικές, θα χτιστεί νέα πτέρυγα δυναμικότητας 200 κλινών, σε χώρο του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος». Τίποτα απ' αυτά δεν υλοποιήθηκε.
Στο μεταξύ, από τις κλινικές που μεταφέρθηκαν από το «Παναγία», εξακολουθούν να λειτουργούν ο Τεχνητός Νεφρός, η Νεφρολογική Κλινική, η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και η Νευρολογική Κλινική.
Υπολειτουργεί η Ουρολογική Κλινική, καθώς έμεινε με έναν ειδικό και έναν επικουρικό γιατρό, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει και σε εφημερίες. Τέλος, από το Μάη του 2014, έχει ανασταλεί η λειτουργία της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, γιατί αποχώρησαν οι γιατροί και δεν προσλήφθηκαν άλλοι.
Το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» ανήκει στο ΙΚΑ, το οποίο διαθέτει τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και τα προβλήματα του οικοπέδου αξιοποιούνται από την κυβέρνηση σαν άλλοθι για τη μη ανέγερση νέων κτιρίων ή την επέκταση όσων ήδη υπάρχουν.
Η «θηλιά» της υποχρηματοδότησης
Οι προϋπολογισμοί, που αφορούν ουσιαστικά στο ύψος των δαπανών του νοσοκομείου, βαίνουν διαρκώς μειούμενοι. Ετσι, το 2013 ήταν 11.067.987 ευρώ, το 2014 μειώθηκαν στα 8.092.567 και το 2015 μειώθηκαν στα 6.719.000.
Αντίστοιχα, μειώθηκε και ο προϋπολογισμός του φαρμακείου, από 1.597.000 ευρώ το 2013 σε 1.267.156 το 2014 και σε 1.000.000 το 2015. Ο προϋπολογισμός στο υγειονομικό υλικό μειώθηκε από 1.835.008 ευρώ το 2013, σε 1.482.505 το 2014 και σε 1.220.000 το 2015. Το ποσό για ορθοπεδικό υλικό και βηματοδότες μειώθηκε από 963.978 ευρώ το 2013 σε 811.200 το 2014 και σε 500.000 το 2015.
Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου, με τις πιστώσεις για το 2015, είναι οριακή έως και προβληματική». Εξηγεί ότι την τελευταία τριετία, έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται αυξημένες δαπάνες, όπως π.χ. στεφανιογράφος για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, ψηφιακός μαστογράφος, θάλαμος υπερβαρικού οξυγόνου, ενώ εγκαταστάθηκε και αναμένεται έως το Σεπτέμβρη να μπει σε λειτουργία μαγνητικός τομογράφος.
Επιπλέον, το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει ολοένα και περισσότερους ασθενείς που απευθύνονται σ' αυτό για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνωθεί οι αντίστοιχες δημόσιες δομές που υπήρχαν. Ετσι, στις αρχές Ιούλη, κατατέθηκε αίτημα να καταβληθεί στο νοσοκομείο το τελευταίο 10% του προϋπολογισμού και επιπλέον 800.000 ευρώ για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
Εξαιτίας της έλλειψης ειδικών γιατρών, κυρίως σε ορισμένες ειδικότητες, η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Το ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει περισσότερες εφημερίες από τις προβλεπόμενες.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην Παθολογική, τη Νεφρολογική και τη Ρευματολογική Κλινική, ενώ πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Νευρολογική Κλινική, η οποία μάλιστα είχε μείνει με τρεις ειδικούς γιατρούς και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα εφημέρευε μόλις δύο φορές το μήνα. Πρόσφατα, η Νευρολογική Κλινική ενισχύθηκε με δύο ακόμη γιατρούς και αναμένεται να ξαναμπεί κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών. Και τα τέσσερα χειρουργεία λειτουργούν μόνο ως το μεσημέρι, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Ελλείψεις υπάρχουν στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Με βάση τον οργανισμό, θα έπρεπε να εργάζονται 438 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούν 325. Στο διοικητικό προσωπικό, ο οργανισμός προβλέπει 76 και υπηρετούν 49. Στο τεχνικό προσωπικό, προβλέπονται 31 και υπηρετούν 20 και μάλιστα τώρα βγαίνει σε σύνταξη και ο τελευταίος ηλεκτρολόγος, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Σε καθαριότητα, φύλαξη, μαγειρεία, προβλέπονται 85 και υπηρετούν 27 άτομα. Η έλλειψη προσωπικού ανοίγει το δρόμο για την παράδοση των υπηρεσιών στους εργολάβους, στους οποίους έχουν ήδη δοθεί η καθαριότητα, η φύλαξη και τα πλυντήρια.

Συμπεράσματα και πείρα από την αξιοποίηση της έρευνας του «Ριζοσπάστη»
Συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
-- Πώς αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πώς συνέβαλε στη δουλειά των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της Υγείας;
-- Η έρευνα του «Ριζοσπάστη» αξιοποιήθηκε πολύμορφα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με εργαζόμενους από χώρους που δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία, κλειστά τμήματα. Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν την εφημερίδα μας και μετέφεραν την εμπειρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους.
Με αφορμή τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, άνοιξε η συζήτηση για τις εξελίξεις γενικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σύγκριναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους με τα προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία και εξέφρασαν τη διάθεση να γνωστοποιήσουν τα δικά τους ζητήματα. Εγινε κατανοητό σε περισσότερους ότι τα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής, ότι τελικά δεν είναι και τόσο «ειδικά»! Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας αξιοποιήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε δελτία Τύπου από τα σωματεία.
-- Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την κατάσταση στα νοσοκομεία που ανέδειξε και η έρευνα;
-- Εκείνο που προκύπτει από την έρευνα του «Ριζοσπάστη» είναι ότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση. Η κρατική χρηματοδότηση είναι εξίσου μειωμένη σε όλα τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού είναι τραγικές. Λείπουν γιατροί καθώς συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται. Δεν γίνονται νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που έτσι και αλλιώς υπάρχουν.
Το αποτέλεσμα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης είναι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, το προσωπικό είναι γερασμένο, μηχανήματα είναι παροπλισμένα, παλιά και χαλασμένα, ενώ όπου υπάρχουν νέα, υπάρχουν ελλείψεις σε χειριστές. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και τις εξετάσεις.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος». Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν περάσουν τα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η εφαρμογή τους θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας από τις κρατικές δομές, με χειροτέρευση των προβλημάτων στα νοσοκομεία, τις δομές Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ.
Οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι θα βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Τα κενά σε προσωπικό και υλικά θα παραμείνουν μεγάλα, αν δεν αυξηθούν. Η υγεία του λαού βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο γι' αυτό πρέπει να σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός στο κίνημα, απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.
-- Πώς και με τι στόχους πάλης παρεμβαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό;
-- Μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παλεύουν για την οργάνωση των εργαζόμενων, τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα του χώρου, αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.
Μέσα στους καθημερινούς αγώνες παρεμβαίνουμε για να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι υπηρεσίες Υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλους, με χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, και που με βάση τις εξελίξεις θα ενταθούν, είναι άμεση ανάγκη η οργάνωση του αγώνα και της λαϊκής αλληλεγγύης, για να επιβιώσει ο λαός, να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα υγείας και πρόνοιας για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Χρειάζεται να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα πρόνοιας για ΑΜΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά.

Να μην επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών. Να μην μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά. Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.
Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των άπορων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.

Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές. Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας.

Συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, με την Ομοσπονδία αγροτών πωλητών στις λαϊκές αγορές
Με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, συναντήθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Θανάσης Παφίλης. Στη συνάντηση, η οποία έγινε στη Βουλή, από την πλευρά του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Φάνης Λάφης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη διάρκεια της συζήτησης, από τους παραγωγούς επισημάνθηκε ότι τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%, η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 2017 κατά 100%, φορολογία των επιδοτήσεων, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ λόγω εναρμόνισης του καθεστώτος του με αυτό του ΙΚΑ κ.ά.), που έχει έτοιμα η κυβέρνηση προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών για να μείνει το 1/3 που είναι οι μεγαλοπαραγωγοί.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Π. Μόσχο «μας καθησυχάζουν ότι δεν είναι όλα στα προαπαιτούμενα. Εμείς απαντάμε ότι δεν είναι όλα για τώρα, όμως έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των αγροτοεφοδίων έχει μπει, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και τις τιμές προς τους καταναλωτές».
Από την Διαμάντω Μανωλάκου σημειώθηκε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές να εξασφαλίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και στον αγρότη να μη δίνει. Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου». Επισήμανε ακόμα ότι τα αιτήματα που θέτουν οι παραγωγοί πωλητές των λαϊκών αγορών, όπως για το αφορολόγητο πετρέλαιο ή τον μηδενικό ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια, εκ των πραγμάτων συμπίπτουν με αυτά που διεκδικεί η ΠΑΣΥ, καλώντας τους να συσπειρωθούν στις γραμμές της Συσπείρωσης.
Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της ΚΑΠ, αυτό που επιδιώκει είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, δηλαδή η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Θ. Παφίλης δήλωσε σχετικά: «Τα νέα μέτρα που έρχονται αργά ή γρήγορα με το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα που έχει τη στήριξη και των άλλων πολιτικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην πραγματικότητα θα αφανίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτό φυσικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο στόχος. Η συμπαράσταση του ΚΚΕ είναι δεδομένη. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο και με τους μικρομεσαίους αγρότες, με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους υπάλληλους, τη νεολαία, ώστε να ξεσηκωθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα έχει στόχο να αποτρέψει αυτά τα μέτρα και που θα δρομολογήσει στην πορεία έναν δρόμο συνολικής αλλαγής και ανατροπής γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα».
Από την πλευρά του, ο Π. Μόσχος δήλωσε για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ: «Βρήκαμε συμπαράσταση, ενημερωθήκαμε για πολλά ζητήματα που δεν γνωρίζαμε, θα ενημερώσουμε και τα μέλη μας. Θα είμαστε σε συνεχή αγώνα, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του αγροτικού κόσμου».

Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης μεταναστών από κερδοσκοπία και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος 8 ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα στέλεχος της ΕΥΠ, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, δικηγόρος, αλλά και αλλοδαποί υπήκοοι.
Ειδικότερα, τα εν λόγω άτομα αποτελούσαν ένα κύκλωμα που, εκμεταλλευόμενο την πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις των μελών του, διακινούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό μεταναστών χωρίς χαρτιά προς και από τη χώρα μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η συγκεκριμένη δικογραφία αποτελεί ουσιαστικά συνένωση μίας παλαιότερης δικογραφίας από το 2013 (την έρευνα για την οποία είχε διενεργήσει η Διεύθυνση δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Αστυνομίας) και κάποιων ανώνυμων καταγγελιών περί της ύπαρξης κυκλώματος. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κάνει λόγο για μία «στημένη» υπόθεση, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, με... άρωμα πολιτικό.

Το... ιδιαίτερο της υπόθεσης ολοκληρώνεται και από συνομιλίες που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και τρίτο πρόσωπο και αφορούν τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος, την πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου και τις κρίσεις των αξιωματικών. Η υπόθεση διερευνάται από ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

«Τραγικό» χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ τον απολογισμό της εξάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Σε «ενημερωτικό σημείωμα» που διένειμαν, μιλάνε για «την ύφεση, τα ελλείμματα, νέα λουκέτα, την αύξηση των ανέργων, τη νέα μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων». Προσθέτουν ότι «τώρα οδηγούμαστε στο 3ο και χειρότερο Μνημόνιο, για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Και αυτό ενώ φθάσαμε λίγο πριν το Grexit, και δυστυχώς η συζήτηση αυτή είναι ακόμη ισχυρή σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Υποστηρίζουν πως «τα κύρια αίτια αυτής της αποτυχίας βρίσκονται: α) Στην 6μηνη απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης που νέκρωσε την οικονομία και δημιούργησε γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.β) Στα capital controls - ως αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής επιλογής του δημοψηφίσματος και της λήξης του προηγούμενου προγράμματος - που επιδείνωσαν σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά. γ) Στη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών (τζίρου) των επιχειρήσεων. δ) Στην κατάρρευση των δημόσιων εσόδων (7,8% μείωση στο εξάμηνο έναντι του στόχου). ε)Στη γενικευμένη ανασφάλεια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την οποία και σήμερα η στάση της Κυβέρνησης εντείνει».

Καταλήγουν, λέγοντας ότι «η "ζημιά" που έγινε, θα χρειασθεί πολύ κόπο και χρόνο για να αντιμετωπισθεί» και «πολλές νέες θυσίες από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες».

Την τακτική της ΝΔ για το αμέσως επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας προχτές βράδυ στον ΑΝΤ1.
Καταρχάς, επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα τον σύρουμε να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται» γύρω από την υπόθεση Βαρουφάκη και το σχέδιο εξόδου από το ευρώ. «Εμείς θέλουμενα καταδειχθεί η πολιτική ευθύνη», πρόσθεσε.
«Ψηφίζουμε μνημόνιο και ΕΕ»
Παραπέρα, οριοθετώντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει νομοσχέδια με κριτήριο την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». «Ολα τα άλλα είναι της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε, και συνέχισε: «Και έχουμε πει ότι όσα είναι σωστά, επειδή είμαστε μία αντιπολίτευση σωστή, θα τα ψηφίζουμε και όσα δεν είναι θα τα καταψηφίζουμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, ψηφίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή με την κυβέρνηση, και προκειμένου να πειθαναγκαστεί ο λαός να δεχτεί και το νέο μνημόνιο, που τάχα θα μπορεί να ...βελτιωθεί αργότερα, ισχυρίστηκε: «Ο δρόμος της συμφωνίας είναι κακός, είναι επώδυνος, αλλά, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα, αν σταθούμε στα πόδια μας, να τα ξανασυζητήσουμε τα ζητήματα. Να τα βελτιώσουμε, αν θέλετε. Να τα παλέψουμε με διαφορετικό τρόπο. Αρα, ακόμα και αυτήν την κακή συμφωνία που φέρνει ο κ. Τσίπρας, μπορούμε στηρίζοντάς τη και μένοντας στην Ευρώπη, να δούμε πώς θα τη βελτιώσουμε».
Ο Μεϊμαράκης, επιβεβαιώνοντας, και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τη σύμπλευση με την κυβέρνηση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, παρατήρησε: «Εχει την τύχη ο κ. Τσίπρας να έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι πάρα πολύ υπεύθυνη, πάρα πολύ σοβαρή, πιο υπεύθυνη και από αυτόν, και από τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Εγώ νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες θα καταλάβουν. Θα καταλάβουν πόσο συνέβαλε η συνετή και υπεύθυνη και σώφρων στάση της αντιπολίτευσης στο να μείνει η χώρα στην Ευρώπη».
«Λύσεις από την παρούσα Βουλή»
Ξόρκισε το ενδεχόμενο εκλογών και εκτίμησε ότι «και ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε εκλογές. Εχω την αίσθηση ότι φοβάται ότι θα πάει σε εκλογές, επειδή ακριβώς μπορεί να τον ρίξουν και πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του και να πετάξει το γάντι».
Τον κάλεσε, μάλιστα, αν έχει πρόβλημα διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ, «να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει».
Επιπλέον, στο ερώτημα αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», απάντησε: «Δε μας το ζητήσανε καιαν μας το ζητήσουν θα το σκεφτούμε θετικά. Διότι εμείς όταν ήμασταν στη διακυβέρνηση το '12 και είχαμε τη συγκεκριμένη ευθύνη, ζητούσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (...) Κατά συνέπεια εάν αυτό ζητηθεί η ΝΔ δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον».
Θύμισε, εξάλλου, με νόημα ότι «το '12, παρότι ήμασταν σε μεγάλη ένταση με το ΠΑΣΟΚ και είχαμε βγει από τις εκλογές τότε, επειδή δεν ήταν δυνατόν να πάμε και για τρίτη εκλογή, βάλαμε στην άκρη τα κομματικά μας και προχωρήσαμε» σε συγκυβέρνηση.
Στην ίδια βάση ισχυρίστηκε: «Τη διαχωριστική γραμμή δε τη βάζω μεταξύ των ιδεολογιών, που υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, αριστεροί, αλλά τη βάζω μεταξύ λογικών και παραλόγων, υπευθύνων και ανευθύνων, σοβαρών και λαϊκιστών. Μπορώ (...) να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με έναν λογικό, υπεύθυνο της Αριστεράς ή του σοσιαλισμού, παρά με έναν φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει»...
«Συμφωνία τον Αύγουστο και συναίνεση»
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σημείωσε:
«(...) Το πρώτο εξάμηνο του 2015, καταγράφονται πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία εάν υπήρχε μια διαχείριση με σύνεση και σωφροσύνη, σήμερα δεν θα υπήρχαν. Δηλαδή, η ανάπτυξη έχει γίνει ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν γίνει ελλείμματα και το τραπεζικό σύστημα λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών χρειάζεται και πάλι ανακεφαλαίωση. Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε εάν τελικά κλείσει η κυβέρνηση μια συμφωνία, μέσα στον Αύγουστο, και μπορέσουμε με την ψυχραιμία και τη συναίνεση που απαιτείται αυτές τις ώρες να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα προς το δρόμο της ανάπτυξης και της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού»...
«Κόμμα κεντροδεξιό στο μεσαίο δρόμο»
Τέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα εσωκομματικά της ΝΔ επανέλαβε την «πρόσκληση» σε στελέχη, πολίτες και ψηφοφόρους που προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, να επιστρέψουν: «Πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο, σε επίπεδο νομαρχιακό, ας πούμε, σε όλους τους προέδρους ΝΟΔΕ, που ήταν από το '74 μέχρι σήμερα. Και να έρθουν και όσοι έχουν φύγει, να τους ξαναγράψουμε. Να ξαναβρούμε σιγά σιγά το χαρακτήρα μας και να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε ως κεντροδεξιό κόμμα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, το μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε πράγματι, χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να συναντηθεί, σε μια λογική επανασυσπείρωσης, και με τον Π. Καμμένο: «Αν ζητήσει να με δει και θέλει, θα με δει...», είπε.

Τη δική του παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, με άξονα την υπεράσπιση των συμφερόντων και των κυρίαρχων στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, πραγματοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με την Τριμηνιαία Εκθεση (Απρίλης - Ιούνης 2015) που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ιεραρχεί και αυτό στην πρώτη γραμμή την «ταχεία κατάληξη» των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τη σύναψη του νέου μνημονίου: «Μια ταχεία κατάληξη σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) πάνω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποτελεί "ιδιοκτησία" της ελληνικής πλευράς και κοινωνίας, παρά τις πολιτικές - ιδεολογικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει σε όρους γενικής ευημερίας προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή και από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία»,υπογραμμίζει.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές εκθέσεις και προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει την επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά και υπολογίζει τις απώλειες του ΑΕΠ σε 4 έως 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης (από -2% έως -4%).
Και ενώ η έκθεση του Γραφείου εμφανίζεται να ασκεί κριτική στους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η γρήγορη χειροτέρευση των τελευταίων μηνών πρέπει να αποδοθεί στις επιλογές πολιτικής» - προσδιορίζοντας μεταξύ άλλων ως αιτίες της ύφεσης την εκλογική διαδικασία, τη «μη συμφωνία με τους θεσμούς», την «αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις», τη «λήξη του προγράμματος προσαρμογής», τη «διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ», την «προκήρυξη του δημοψηφίσματος» και την «συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε» - δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πράξη ευθύνης», να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση ορθώς επεδίωξε λύση στο ζήτημα του χρέους» και να συμφωνήσει μαζί της ότι «ο συμβιβασμός μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμος, δεδομένου κιόλας ότι περιέχει μια σημαντική αναπτυξιακή πτυχή»,χαρακτηρίζοντας ως «λυδία λίθο» τις «μεταρρυθμίσεις», τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί «ιδιοκτησίας» των νέων βάρβαρων μέτρων, απευθύνει συστάσεις στη συγκυβέρνηση για το πώς θα διασφαλίσει τη συναίνεση του λαού στο νέο μνημόνιο που φορτώνει στις πλάτες του: «Το μεγάλο ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί», σημειώνει, «αν δηλαδή συνολικά η πολιτική προσαρμογής μπορεί να ολοκληρωθεί ή πετύχει υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα που λέγεται "θεσμοί" (...) Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται. Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία (ownership) των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται».
Ιδιαίτερη βαρύτητα, τέλος, δίνει η έκθεση και στη συνεννόηση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι «πράξη ευθύνης αποτελεί και η στήριξη που παρείχαν κόμματα της αντιπολίτευσης» στο κλείσιμο του νέου μνημονίου, ενώ προσθέτει ότι«το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget