ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Στις πλάτες του λαού και πάλι τα «σπασμένα» της κρίσης του κεφαλαίου

Οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά
μεγέθη ανεβάζουν κι άλλο τον αντιλαϊκό πήχη
 του τρίτου μνημονίου...
Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός λογαριασμός του νέου μνημονίου, στο φόντο των εκτιμήσεων για νέα κατρακύλα του ΑΕΠ το 2015
Ο προσδιορισμός των δημοσιονομικών μεγεθών και των αντίστοιχων μακροοικονομικών εκτιμήσεων, στοιχεία πάνω στα οποία θα βασιστεί η κατάρτιση του συνολικού αντιλαϊκού λογαριασμού του νέου 3ετούς δανείου από Ευρωζώνη - ΔΝΤ, και φυσικά του τρίτου μνημονίου που θα το συνοδεύει, βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποιούνται στην Αθήνα ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - EKΤ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Στο φόντο μάλιστα των εκτιμήσεων για νέα κατρακύλα ύψους περίπου 3% στο ΑΕΠ το 2015, καθώς και για πρωτογενές έλλειμμα που μπορεί να φτάσει στο 1%, είναι δεδομένο ότι τα «σπασμένα» για τη στήριξη της ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και των «διεθνών υποχρεώσεών» του, θα πληρώσει για μια ακόμα φορά ο λαός, με το αστικό κράτος μάλιστα να διαθέτει πλέον και ενισχυμένα εργαλεία σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως το περιβόητο «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και το μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
«Βλέπουν» ύφεση 3% για το 2015
Στην Αθήνα συνεχίζονται οι συναντήσεις κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων με τα «τεχνικά κλιμάκια», ενώ πλέον έχουν φτάσει στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), εκτός από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται - «εκτός απροόπτου» όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών - τελικά να έρθει σήμερα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντικείμενο των χτεσινών συζητήσεων με τα κλιμάκια των «εταίρων» ήταν τα δημοσιονομικά, τα φορολογικά, τα ενεργειακά και το πλαίσιο αδειοδοτήσεων. Παράλληλα, σε συνεδρίασή του το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ασχολήθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Μετά τις συνεχείς επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον έλεγχο των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών στοιχείων και σεναρίων, κυβέρνηση και «εταίροι» φαίνεται να συγκλίνουν στην εκτίμηση για ύφεση μεγέθους περίπου 3% για το 2015, με την πλευρά των «εταίρων» να εκτιμά ότι αυτή θα συνοδευτεί από πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 1%. Η απόσταση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015, που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι περίπου 3,6 δισ. ευρώ, γεγονός που παραπέμπει σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα - ανεξάρτητα από το αν αυτά θα αφορούν στο 2015 ή στο 2016, όπως λέγεται από διάφορες πλευρές - πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στις αντιλαϊκές προτάσεις που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση και στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για νέα «απογείωση» των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων σε πάνω από 3% το 2017 και το 2018...
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2015, είναι ολοφάνερο το πρόσθετο «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες στο οποίο έχει προχωρήσει ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών: Στο φόντο της «απόκλισης» των φορολογικών εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (17,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 19,7 δισ.), το μέχρι στιγμής εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» εξασφαλίζεται μέσω τηςπρόσθετης περικοπής των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί...
Την ίδια ώρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο φορολογικό μπαράζ (με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, σε συνδυασμό βέβαια με τις δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αύξηση του ΦΠΑ κ.ο.κ.).
Τράπεζες και Ενέργεια
Στο πλαίσιο εξάλλου των παράλληλων «ομάδων εργασίας» που «τρέχουν» όλες τις πτυχές του νέου αντιλαϊκού μνημονίου (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, αγορές προϊόντων κ.ά.), μεταξύ άλλων, συσκέψεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμενόταν να πραγματοποιηθούν χτες και στην Τράπεζα της Ελλάδας για τα ζητήματα των τραπεζών, αλλά και με στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο ανάμεσα σε άλλα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση, «εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό», όπως αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο επίκεντρο βρίσκεται ο προσδιορισμός των «κεφαλαιακών αναγκών» για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και των συνεπειών από την επιβολή των «κεφαλαιακών ελέγχων».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο ρευστότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγχώριες τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δε ζήτησε αύξηση του ELA, καθώς, όπως διαρρέεται, υπάρχει βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών.
Χτες εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της «Highfields Capital Management» (σ.σ. «hedge fund» που συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδιωτών μετόχων που μπήκαν πέρσι στην Eurobank, με ποσοστό κοντά στο 5%), με τη συζήτηση, όπως αναφέρεται, να συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Λαγκάρντ: Η «ιδιοκτησία» κρίνεται από την εφαρμογή του μνημονίου στην πράξη...
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά με τους προπαγανδιστικούς όσο και προκλητικούς ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι το νέο μνημόνιο που φορτώνει στο λαό... τάχα δεν είναι δική της «ιδιοκτησία»!
«Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι κάτι που εφαρμόζεται στην πράξη», ανέφερε ηΚριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακή συνέντευξή της. «Ο πολιτικός θόρυβος είναι απαραίτητος καμιά φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο πρόσθεσε πως απαιτούνται «πράξεις και όχι δογματισμοί» και ότι η ιδιοκτησία θα αποδειχθεί σε δύο στάδια: Στο πρώτο θα γίνουν οι προτάσεις, οι συζητήσεις πολιτικής και θα ψηφισθεί η νομοθεσία, και στο δεύτερο θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στην πράξη.
Κατά τ' άλλα, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε πως το νέο «πρόγραμμα» θα πρέπει να βασισθεί σε τέσσερις πυλώνες: «Εφικτούς» δημοσιονομικούς στόχους, πειστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαρκή χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του χρέους.

Συμπληρώνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα της επικεφαλής του ΔΝΤ και επιβεβαιώνοντας ότι το νέο μνημόνιο έχει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και του μπλοκ ΝΔ - Ποταμιού - ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας και αυτή στα περί «ιδιοκτησίας» του νέου μνημονίου, υπογράμμισε πως οι τελευταίες δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή και οι «μεταρρυθμίσεις» που εγκρίθηκαν σε αυτές αποδεικνύουν πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούνται, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget