Γερμανία: Αυξάνονται οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να εργάζονται για να τα βγάζουν πέρα

Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί άνω των 65 ετών συνεχίζουν να εργάζονται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το «οικονομικό θαύμα» της μεγάλης κερδοφορίας του γερμανικού κεφαλαίου σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, είναι χτισμένο πάνω στα απομεινάρια των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, που τσακίστηκαν την περίοδο της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, το 2014 το 14% των ατόμων ηλικίας 64-69 ετών εξακολουθούσαν να έχουν μια επαγγελματική απασχόληση. Το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 6%. Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το ποσοστό απασχόλησης είναι 52%, έναντι 28% εννέα χρόνια νωρίτερα. Σχεδόν το 70% των 60άρηδων είναι επαγγελματικά ενεργοί, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται κάτω από το 20% για τους 65άρηδες και στο 10% για όσους είναι 69 ετών.
Όσοι φτάνουν στη σύνταξη... δεν τους φτάνει η σύνταξη
Η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (από τα 65 έτη που ήταν πριν), η οποία εφαρμόζεται από το 2012 με το όριο να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά μερικούς μήνες και αναμένεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2029, παίζει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανκ Σούλερ, επικεφαλής του τμήματος της αγοράς εργασίας της Destatis.
Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος, εξήγησε ο Σούλερ, επικαλούμενος επίσης «αλλαγές στον κοινωνικό ρόλο» των ηλικιωμένων, οι οποίοι θέλουν να «συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική ζωή». Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ηλικιωμένους που επιλέγουν να «μη χαρούν» τη σύνταξή τους, σημαντικός παράγοντας είναι το οικονομικό ζήτημα και η προοπτική να λαμβάνουν μια σύνταξη που είναι πολύ χαμηλή για να ζουν καλά. Σύμφωνα άλλωστε με την Destatis, το 15% περίπου των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget