ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ Προγραμματίζονται νέες ανταλλαγές επισκέψεων

Η σύσφιξη των σχέσεων με «παίκτες» όπως το Ισραήλ γεννά νέους κινδύνους για τον κυπριακό λαό
Την επέκταση των αντιλαϊκών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η προχτεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Κύπρο, με τις δύο πλευρές να επικεντρώνονται στη σύσφιξη της συνεργασίας τους σε Ενέργεια και Ασφάλεια.
Ισραήλ και Κύπρος εμφανίζονται να βρίσκουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου σημαντικούς «εταίρους», σε μια περίοδο που σε όλη τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται διάφορες ανακατατάξεις, πολύχρονες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μοιάζουν να αναπροσαρμόζονται και δημιουργούνται νέοι δίαυλοι προώθησης επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών. Ταυτόχρονα, η επιλογή της Λευκωσίας να αναζητήσει υποστήριξη για τη «λύση» του Κυπριακού σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναδεικνύει πόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από την όξυνση των ανταγωνισμών που αντικειμενικά φέρνουν οι νέες κολιγιές.
Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν άμεσα σε νέα βήματα της συνεργασίας τους, καθώς από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου ο Κύπριος υπουργός Αμυνας θα επισκεφτεί το Τελ Αβίβ για να συζητήσει «θέματα Ασφάλειας», ενώ το Σεπτέμβρη αντίστοιχη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ δήλωσε ότι «πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τις χώρες της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου συζητήθηκαν «και προεκτάσεις του τομέα της Ενέργειας» (σ.σ. της συνεργασίας σε αυτόν).
Επιπλέον, ενδεικτικά της σημασίας που το Ισραήλ δίνει στη συνεργασία του με την Κύπρο είναι όσα έγραψαν χτες κυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγή που ήταν στις συνομιλίες, σύμφωνα με την οποία ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι οι δύο πιο δημοκρατικές χώρες στην περιοχή «και έχουμε ευθύνη και πρέπει να συνεργαστούμε για να μετατρέψουμε την περιοχή σε περιοχή σταθερότητας σε συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, παρακολούθησε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πολιτιστική εκδήλωση μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου κάθε σημείο στο νησί να ανήκει σε όλους μας. Η μετάφραση αυτών που λέω είναι φυσικά μια λύση βασισμένη στις ομοσπονδιακές αρχές που προβλέπει η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η κοινή διακήρυξη (...) Είναι καιρός να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια λύση και θέλω να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget