Τουρκία: Βαθαίνει τη στρατιωτική της εμπλοκή σε Συρία και Ιράκ - Δίνει τη βάση του Ιντσιρλίκ στις ΗΠΑ

Η Τουρκία βαθαίνει τη στρατιωτική της εμπλοκή σε Συρία και Ιράκ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα ανανέωσε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, ενώ παράλληλα συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.
Η -διαφαινόμενη- επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να στρέφει τα στρατιωτικά πυρά κυρίως κατά των κουρδικών δυνάμεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη Συρία και το Ιράκ.
Πράσινο φως για τη βάση του Ιντσιρλίκ
Το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επισήμως τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που προβλέπει τη χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία.
Στη Βουλή ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»
Την ίδια ώρα το τουρκικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον οποίο άρχισε η κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να δηλώνει «καχύποπτη» για τις βλέψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τους Κούρδους. Οι επιδρομές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες από αμφότερες τις πλευρές.
Αντιδρά και το Ιράκ
Παράλληλα και η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνη κλιμάκωση και επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ». Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, η Βαγδάτη κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξει την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το Ιράκ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας που να προέρχονται από το έδαφός του.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget