Την Παρασκευή η συνάντηση των εκπρόσωπων της τρόικας με τους υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη

Εργασιακά, κρατήσεις υπέρ τρίτων, η απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων και η εισφορά αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ ήταν στο επίκεντρο των επαφών της Πέμπτης των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών «ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας». Δεν ξεκαθαρίζεται αν συζητήθηκε το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν από τι σηματοδοτεί η φράση «αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας».
Επιπλέον «υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων», πρόκειται κατά κύριο λόγο για πόρους προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη έχουν τεράστια ταμειακά προβλήματα. Το “non paper” αναφέρει πως «μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων», ενώ γίνεται γνωστό πως «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή» και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «ανακατανομή των οικονομικών βαρών» για να δικαιολογήσει τη μονιμοποίηση του χαρατσιού της αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες.
Την Παρασκευή το πρωί οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Το ΔΝΤ προς το παρών δεν συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα λόγω του ελληνικού χρέους.
Μετά την ελάφρυνση του χρέους και αφού συμφωνηθούν τα αντιλαϊκά μετρά θα λάβει μέρος στο 3ο μνημόνιο της Ελλάδας το ΔΝΤ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times».
Το δημοσίευμα επικαλείται «απολύτως εμπιστευτική» συνόψιση των όσων ειπώθηκαν σε συνεδρίαση της Διοίκησης του ΔΝΤ την Τετάρτη και αναφέρει πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου θα «συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής για να διασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο διάσωσης της Ευρωζώνης είναι συνεπές με αυτό που έχει το Ταμείο κατά νου» και προσθέτει πως το ΔΝΤ θα αποφασίζει τη συμμετοχή του στο 3ο πρόγραμμα - μνημόνιο της Ελλάδας αφού «συμφωνήσει σε μία ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων» και οι πιστωτές της Ευρωζώνης συμφωνήσουν για την «ελάφρυνση του χρέους».
Για το θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις» και ότι «η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget