ΔΥΣΗ - ΡΩΣΙΑ Πεδίο αντιπαράθεσης η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου

Το ζήτημα της κατάρριψης του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», της πτήσης MH17, στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιούλη 2014, ενώ ήταν σε εξέλιξη η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 επιβάτες (οι περισσότεροι Ολλανδοί) και τα μέλη του πληρώματος, επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να έχει χτυπηθεί από ρωσικό πύραυλο εδάφους - αέρος «Μπουκ». Από τους δυτικούς η ενέργεια αποδίδεται στους πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, είναι μια υπόθεση που με την έως τώρα έρευνα δεν έχει επαληθευτεί ενώ η άλλη πλευρά παρουσιάζει ενδείξεις ότι τέτοιο όπλο ήταν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού και χρησιμοποιήθηκε από αυτόν.
Πάντως, με πρωτοβουλία της Μαλαισίας, που στηρίζουν η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ουκρανία και το Βέλγιο, χτες το βράδυ αναμενόταν να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ το οποίο θα αναλάβει να δικάσει τους υπεύθυνους για τη συντριβή του αεροπλάνου της πτήσης MH17. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το ψήφισμα καθώς θεωρεί ότι χωρίς να ολοκληρωθεί μια διεθνής ανεξάρτητη έρευνα, δεν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Χτες, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντάς τον να δεχτεί το δικαστήριο αυτό. Στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ακριβώς για να εμποδίσουμε την πολιτικοποίηση των διαδικασιών επιθυμούμε να ληφθεί η απόφαση για τη σύσταση του δικαστηρίου πριν προσδιορισθούν οι συνθήκες της συντριβής». Από την πλευρά του ο Πούτιν εξέφρασε τη διάθεση της Ρωσίας να συμβάλει στην έρευνα, κάτι που θα διατυπώσει και στη δική της πρόταση ψηφίσματος. Πυρήνας της πρότασης είναι να συνεχιστεί η έρευνα από μια ομάδα πέντε χωρών (Ολλανδία, Αυστραλία, Βέλγιο, Μαλαισία και Ουκρανία). Αυτή η πρόταση στηρίζεται από την Κίνα και τη Βενεζουέλα, αλλά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι προσπάθειες για να βρεθεί ένας συμβιβασμός δεν είχαν αποδώσει.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget