03/06/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το μεταναστευτικό για μια ακόμα φορά ήρθε στην επικαιρότητα με εκείνο τον στρεβλό τρόπο που επιτρέπει στη φαιότητα και τον μισανθρωπισμό να βυσσοδομεί. Αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να υποβιβάζεται είτε σε ενδοκυβερνητικό αλαλούμ, είτε σε επικοινωνιακό «κόλπο», είτε σε πεδίο εκδήλωσης της γνωστής αντιπολιτευτικής ακροδεξιίλας.  
    Μερικά ενδεικτικά στοιχεία: Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες πάνω από 23.000 είναι οι νεκροί μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2000- 2013 στην προσπάθεια να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές («Εφημερίδα των Συντακτών», 6/5/2014). Περισσότεροι από 7.000 - σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Μετανάστευσης - είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που μόνο μέσα στο 2013 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αναζήτησης ενός ασφαλούς .
    Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών και η  Ελλάδα σε διαμετακομιστικό πέρασμα των δουλεμπόρων. Μόνο την περίοδο 2011 – 2013, το Λιμενικό Σώμα κλήθηκε να επιληφθεί σε πάνω από 500 περιπτώσεις θαλάσσιας διακίνησης 12.000 μεταναστών.
    Η έκρηξη των λεγόμενων «μεταναστευτικών ροών» δεν αποτελεί «φυσικό φαινόμενο».  Εκδηλώνεται με τρόπο ευθέως ανάλογο των εντάσεων στην περιοχή για τις οποίες καθόλου αθώα δεν είναι η επιθετικότητα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι: Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες το 2007 στη Μεσόγειο ήταν 630. Το 2011, μετά τα «κατορθώματα» της ΕΕ σε Λιβύη, Συρία κλπ, ο αριθμός ξεπέρασε τους 1.500…
    Κόντρα λοιπόν στα στερεότυπα που επικρατούν τόσο στην ΕΕ της αναβίωσης του φασισμού και του σιδερόφρακτου ρατσισμού, όσο και στα «μυαλά» των εγχώριων «ούγκανων» της πατριδοκαπηλείας, επιβάλλεται να επισημανθεί για μια ακόμα φορά:  
   1) Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Κάθε πολιτική τοποθέτηση γύρω από το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα κρίνεται, επομένως, από το κατά πόσο αναγνωρίζει (στην ράξη και όχι στα λόγια) την ανθρώπινη υπόσταση τω μεταναστών.
   2) Οι ασκήσεις απανθρωπιάς εναντίον των μεταναστών αφορούν όλη την κοινωνία καθώς δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από μια προσομοίωση απανθρωπιάς απέναντι στον κάθε ανίσχυρο, στον κάθε αδύναμο, στον κάθε ανήμπορο, στον κάθε καταπιεσμένο, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και εθνικότητας.
  3) Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους όταν απειλούνται από αφανισμό να χρησιμοποιούν το «διαβατήριο» της ελπίδας για την αναζήτηση τροφής και ασφάλειας χωρίς να λογαριάζουν σύνορα.
    Όποιος, συνεπώς, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα λυθεί με μέτρα αστυνομικά, με στρατοκρατικά «κόλπα», με «αγροφύλακες» που σουλατσάρουν στην ...Αθήνα, ψεύδεται. Και στην πραγματικότητα εκείνο που κάνει είναι να προωθεί μια πολιτική «γύψου» που με πρόσχημα τον μετανάστη επιδιώκει την «νομιμοποίηση»  πρακτικών καταστολής κατά του συνόλου του «εχθρού - λαού».
    Με συναίσθηση ότι ως Έλληνες έχουμε την τιμή ήδη από το 1827 - από το Σύνταγμα της Τροιζήνας - να έχουμε διαδηλώσει τον απόλυτο σεβασμό και τηδιασφάλιση όλων των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινου όντος εντός της ελληνικής επικράτειας, με επίγνωση ότι ο λαός μας ρημάζεται από τους τραπεζίτες αλλά κάποιοι μας δείχνουν σαν ένοχους τους… μετανάστες και με απόλυτη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, ο λαός μας έχει κάθε δικαίωμα να ζητά να παρθούν μέτρα τώρα!
    Μέτρα που θα κινούνται στον αντίποδα της λογικής της «Σπιναλόγκας» και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που δεν θα επιτρέπουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις - «σκούπα» γιατί μιλάμε για ανθρώπους και όχι για «σκουπίδια».
Μέτρα που εδώ και τώρα,
  • παρά και ενάντια στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και τις διατάξεις του Δουβλίνου, θα παραχωρούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες, για να μπορούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας, όπως ζητούν,
  • θα αποδίδουν όλα τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες που εργάζονται ώστε να μην πέφτουν θύματα ανείπωτης εκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας αλλά και να μην αξιοποιούνται ως πολιορκητικός κριός ενάντια στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων,
  • θα προωθούν άμεσα την δημιουργία δημόσιων, οργανωμένων, ανθρώπινων χώρων υποδοχής και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.
    Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από το τσάκισμά των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και εκμετάλλευσης μεταναστών. Από το τσάκισμα - με πυγμή παραδειγματική και αμείλικτη - των εγκληματικών κυκλωμάτων Ελλήνων, μεταναστών και «μεικτών» που στρατολογούν καθάρματα από την μεταναστευτική χοάνη.
    Και φυσικά μιλάμε για μια πολιτική που δεν θα στηρίζεται σε φράκτες τύπου Έβρου. Αλλά για μια πολιτική που θα γίνει η ίδια «φράκτης» απέναντι στα αίτια που προκαλούν τα καραβάνια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Πώς; Με μια Ελλάδα που δε θα γίνεται συνεργός, αλλά θα υψώνει φωνή ενάντια στα εγκλήματα που διαπράττονται στις χώρες των μεταναστών.

Την ανησυχία του για το «έλλειμμα συντονισμού» που έχει η ΕΕ με το «G20» αποτυπώνει σε Ερώτησή του προς το ΕΚΟΦΙΝ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Παρουσιάζοντας τη σύναξη του «G20» (οι 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) σαν καμιά... λέσχη που μαζεύεται και συζητά για τα προβλήματα των λαών, ο εν λόγω πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του «G20» στην Κωνσταντινούπολη «επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία από την αναιμική ανάκαμψη, τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των ανισοτήτων».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι «20» επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για «δημοσιονομικές πολιτικές» που θα ενισχύουν «και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλλουν σε βιώσιμα δημόσια χρέη», ενώ καταλήγοντας ζητά να μάθει πώς η ΕΕ θα συντονιστεί με τους «20», όσον αφορά «στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων» και αν τα κράτη - μέλη της ΕΕ πάρουν την πολιτική απόφαση για υποστήριξη «μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που θα στοχεύουν στην «οικονομική μεγέθυνση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
***
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει τους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ή τις διάφορες μαζώξεις των καπιταλιστών ως υποψήφιους «σωτήρες» των λαών δεν είναι καινούρια. Επειδή, όμως, από τη μία μεριά η τρόικα... όλο «φεύγει» και, από την άλλη, όλο και περισσότερες λυκοσυμμαχίες προβάλλονται ως πολλά υποσχόμενοι συμβουλάτορες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ας δούμε μερικές από τις «δεσμεύσεις» του «G20» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας:
Το Νοέμβρη 2014, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του «G20», που έγινε στην Αυστραλία, αποτυπώθηκε και πάλι καθαρά το άγρια αντεργατικό περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί. Τα κείμενα στα οποία βασίστηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου έδιναν κατεύθυνση μεταξύ άλλων για: «Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» (δηλαδή, νέες περικοπές σε παροχές ασφάλισης και υπηρεσιών). «Επίτευξη μιας πιο βιώσιμης ευθυγράμμισης μεταξύ απασχόλησης, μισθών και παραγωγικότητας» (δηλαδή, ακόμα πιο στενή αλληλεξάρτηση των εργατικών αμοιβών με τα περιθώρια κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών). «Ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της κοινωνικής προστασίας και της ενεργοποίησης των εργαζομένων, με συνδυασμό της στήριξης ικανοποιητικού εισοδήματος για τους ανέργους και της υποχρέωσης να αναζητούν ενεργά εργασία» (δηλαδή, αύξηση των εκβιασμών και άλλων αντεργατικών τακτικών που βαφτίζονται «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», με τις οποίες τα επιδόματα ανεργίας γίνονται «επιδόματα απασχόλησης» και καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών, που εξασφαλίζουν τζάμπα ή φτηνά εργατικά χέρια).
***
Στα ντοκουμέντα του «G20» εκφράζεται δυσαρέσκεια για την επιμονή της Γερμανίας στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ως έκφραση της αντιπαράθεσης που υπάρχει παγκόσμια για το ποιες αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα αποβούν πιο αποτελεσματικές για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη των καπιταλιστών. Αυτό προβάλλει ο Παπαδημούλης, ως αίτημα που δήθεν θα ευνοήσει και το λαό.
Επίσης, στα ίδια ντοκουμέντα γίνονται αναφορές και σε μέτρα όπως η αύξηση των κατώτατων μισθών. Στη Γερμανία ή και σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν πιθανόν μικρές αυξήσεις του κατώτατου μισθού το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο ζει και βασιλεύει. Μέσα σε αυτό διαμορφώνονται οι συνθήκες αμοιβής και απασχόλησης της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, που διασφαλίζουν πάντα το μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, μπορεί να αυξήθηκαν οι κατώτατοι μισθοί αλλά οι μέσοι μισθοί στους περισσότερους κλάδους και τις περισσότερες επιχειρήσεις παίρνουν την κάτω βόλτα. Υπάρχουν σχεδόν δέκα εκατομμύρια που δουλεύουν στη μερική απασχόληση και τα «mini-jobs» και πασχίζουν να επιβιώσουν με 450 ευρώ το μήνα και κάτω. Δημοσιεύματα καταγράφουν θέσεις εργασίας με ωρομίσθιο 1,54 ευρώ. Ενα από τα μεγαθήρια, η «ThyssenKrupp», ανακοίνωσε πριν από μήνες ότι θα προχωρήσει σε μείωση μισθών μέχρι και 45%. Κυβερνήσεις, εργοδοτικές Ενώσεις, επιχειρήσεις ενώ μιλούν για «θέσπιση» ή και «αύξηση» του κατώτατου μισθού, την ίδια στιγμή πρωτοστατούν στην κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων που για χρόνια εξασφάλιζαν για τους εργάτες, ενιαία, μια σειρά από δικαιώματα, όπως οι κλαδικές συμβάσεις, από των οποίων την πλήρη κατάργηση ή την προσαρμογή στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας ο μέσος μισθός κατρακυλά ασταμάτητα.
***
Αυτές είναι οι «συνταγές» και οι αγωνίες του «G20», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά μη τυχόν και δε συντονιστεί η ΕΕ. Ξαναλέμε. Οχι ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επικαλούνται εκπροσώπους μονοπωλίων, άλλωστε και ως διαχειριστές της ίδιας της καπιταλιστικής εξουσίας, πλέον, έχουν πιάσει στασίδι σε κάθε επιχειρηματική και ιμπεριαλιστική μάζωξη. Είναι όμως χαρακτηριστικό ως προς το πόσους «φίλους» μπορούν να βρουν οι εχθροί των εργαζομένων αλλά και το πόσες «εναλλακτικές» συμμαχίες εξετάζονται στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδων από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση» που έθεσε στη «δημόσια διαβούλευση» η κυβέρνηση, αναφερόταν ότι «το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ». Στο τελικό κείμενο βέβαια που κατατέθηκε στη Βουλή, η αναφορά περί του «προβλεπόμενου ΦΠΑ» έχει απαλειφθεί...
Γιατί το σχολιάζουμε; Γιατί ΦΠΑ στα ενοίκια μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Επομένως, προς τι η εν λόγω αναφορά στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου; Είχαν άραγε τέτοια άγνοια οι συντάκτες ενός σχεδίου νόμου, το οποίο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζαν εδώ και τόσο καιρό; Η μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω, κάτι στα πλαίσια... της «μεταρρύθμισης της πολιτικής του ΦΠΑ» για την οποία δεσμεύτηκε στους «εταίρους» η συγκυβέρνηση, και δε μας το λένε;
Ο πυρήνας μένει ανέγγιχτος
«Εδώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολιτική που παρήγαγε φτώχεια και μετά έλεγε "ε πρέπει να πάρω και κανένα μέτρο για τη φτώχεια". Αλλά ο βασικός πυρήνας της πολιτικής ήταν η παραγωγή της φτώχειας. Αυτός ο πυρήνας αλλάζει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα το δούμε μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα»! Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης επιδεικνύει τις ικανότητές του στο να κάνει το μαύρο άσπρο. Ο βασικός πυρήνας των πολιτικών που παράγουν κι αναπαράγουν τη φτώχεια είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Τα κέρδη του κεφαλαίου είναι το έλλειμμα στις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου και είναι ευθέως συνδεδεμένα, όσο μεγαλώνει ο πλούτος των λίγων μεγαλώνει η φτώχεια των πολλών. Απ' όσο γνωρίζουμε, η συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να τα βάλει με το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Το αντίθετο μάλιστα, πολιτική ανάκαμψης κερδών, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας θέλει να εφαρμόσει, άρα πολιτική διαιώνισης της ανέχειας, του λιτού βίου, της νόμιμης ληστείας των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό μοιράζει λίγα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια ενώ στο κεφάλαιο προσφέρει παντεσπάνι.
Ο κανένας...
«Υποτίθεται ότι όλες αυτές οι αλλαγές γινόντουσαν για να κάνουν πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, να μας δημιουργήσουν συνθήκες για να λειτουργεί καλύτερα, φάνηκε τελικά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε η βίαιη μείωση του κατώτατου μισθού και των αποδοχών των εργαζομένων ούτε αυτές οι αλλαγές οι οποίες ουσιαστικά κατέστησαν ομήρους τους εργαζόμενους βοήθησαν κανέναν...». Ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης. Να λοιπόν που μετά από πέντε χρόνια βίαιων ανατροπών σε βάρος της εργατικής τάξης, ο υπουργός Εργασίας της «αριστερής» κυβέρνησης διαπιστώνει ότι αυτά δεν ωφέλησαν κανέναν. Και οι καπιταλιστές, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι και αυτοί έχασαν; Και η βελτίωση της θέσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνουν όλοι οι επίσημοι οργανισμοί, η μείωση του εργατικού κόστους σχεδόν στο 20%, όλα αυτά δεν τα καρπώνεται κανένας; Για πολύ αφελείς περνάει τους εργαζόμενους ο κύριος υπουργός.
Ομως δεν πρωτοτυπεί. Και άλλοι πριν απ' αυτόν αθώωναν την πλουτοκρατία που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, ενώ διακήρυτταν ότι «όλοι μαζί θα βγούμε απ' την κρίση» και άλλα παρόμοια! Αλήθεια, μπας και ο υπουργός έχει στο νου του την αναβίωση του «κοινωνικού διαλόγου» προς δόξαν της «εθνικής ενότητας» και της «ανάπτυξης» των καπιταλιστικών κερδών;
Ταυτοπροσωπία...
Ο γιατρός Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του κόμματος για την «Υγεία και το Κοινωνικό Κράτος», ήταν Α' Αντιπρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Ηταν και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών στις εκλογές της 25.1.2015, αλλά δεν εκλέχτηκε. Η πίκρα του -σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook- που δεν υπουργοποιήθηκε αντικαταστάθηκε με το διορισμό του στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Μόλις χτες εκδόθηκε και το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με το διορισμό του.
Ομως χτες, το «Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών» (ΑΜΓ) -η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ανακοίνωσε και το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του ΠΙΣ, που γίνονται στις 8 Μάρτη 2015 για την ανάδειξη των οργάνων. Ανάμεσα στους 15 υποψηφίους του ΑΜΓ είναι και ο Γιάννης Μπασκόζος.
Παλιά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε διακριτούς ρόλους. Δηλαδή την κυβερνητική πολιτική στο συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετούσαν συνδικαλιστές που δεν είχαν και κυβερνητικές θέσεις.
Μετά -για να θυμηθούμε και κάποιους παλιούς όρους- το ...προτσές που έφερε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περισσεύουν οι διακριτοί ρόλοι: Αρκεί η ταυτοπροσωπία.
Αϊντε και πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Γενικέ...

Η «πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους» είναι παρελθόν! «Αυτές οι μνημονιακές πολιτικές έχουν τελειώσει οριστικά για τη νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου...». Αυτά αναπαράγουν κυβερνητικά στελέχη.
Πάλι καλά που υπάρχει και κάποιος (η κυβέρνηση, δηλαδή) για τον οποίο «έχουν τελειώσει οριστικά» όλα τα παραπάνω, γιατί στη ζωή και την καθημερινότητα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αυτών δηλαδή που βίωσαν και βιώνουν στο πετσί τους τις «μνημονιακές πολιτικές», τις πολιτικές που προωθήθηκαν για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως: Ούτε στους τσακισμένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις τους, ούτε στην εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν, ούτε σε αυτά που καλούνται να πληρώσουν, για να καλύψουν τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους...
Και πώς να αλλάξει, δηλαδή; Αφού και η νέα συγκυβέρνηση - για την οποία, όπως είπαμε, «οι μνημονιακές πολιτικές έχουν τελειώσει οριστικά» - έχει συμφωνήσει ήδη με τους... «θεσμούς» ότι - ανεξαρτήτως προσαρμογών στο μείγμα διαχείρισης - η ματωμένη «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» των προηγούμενων χρόνων είναι «σημείο αφετηρίας» για τη συνέχεια, αφού έχει δεσμευτεί ότι θα αφήσει ανέγγιχτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ότι οι όποιες επιμέρους αλλαγές προωθηθούν θα γίνονται «σταδιακά», κατόπιν συνεννόησης με τους «εταίρους» και αφού έχουν ήδη βρεθεί «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα και «αντισταθμίσματα» για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου...
Η προώθηση των «μνημονιακών» περικοπών στις προσλήψεις στους δήμους, η αποδοχή των «μνημονιακών» περικοπών στο συνολικό ετήσιο κονδύλι για τα νοσοκομεία, η δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους «θεσμούς» για νέο μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Άμυνα, δήμους, κοινωνικά επιδόματα, μεταφορές κ.τ.λ. είναι οπωσδήποτε μερικά από τα πρώτα έμπρακτα παραδείγματα «οριστικού τέλους» των «μνημονιακών πολιτικών», εκ μέρους της νέας κυβέρνησης...
Πού να αφήσουν όμως το λαό να τα «απολαύσει»... «Σήμερα», όπως μας πληροφορεί το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», «με πρόσχημα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια παγίδευσης της νέας κυβέρνησης και της χώρας σε ένα νέο Μνημόνιο»...
Αλήθεια; Κι εμείς που νομίζαμε ότι αυτό που υπαγορεύει την παγίδευση του λαού σε νέα μνημόνια, όπως και αν αυτά ονομαστούν, «προγράμματα στήριξης» ή «συμβόλαια για την ανάπτυξη», είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και η νέα κυβέρνηση απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο, δεσμεύσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν ανάγλυφα - και με καμία «ασάφεια»! - και στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» που συναποτελούν την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ)...
Όπως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ, το προεκλογικό εμπόριο «ελπίδας» (βλ. αυταπάτης) εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, γρήγορα εναλλάσσεται με το εμπόριο φόβου: Με τη νέα κυβέρνηση να παίρνει τη σκυτάλη από τους προκατόχους της και σε αυτό το θέμα, βλέπουμε, για μια ακόμα φορά, το ζήτημα του «χρηματοδοτικού κενού» να χρησιμοποιείται τόσο από την ίδια, όσο και από τους «εταίρους» - από τον καθένα από τη δική του πλευρά - για τον εκφοβισμό του λαού, προκειμένου να αποδεχθεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Όμως, τόσο η καλλιέργεια αυταπατών, όσο και το εμπόριο φόβου πρέπει να πέσουν στο κενό: Τα παζάρια της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για το «τέλος της λιτότητας» και το «τέλος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης» αφορούν στην εξασφάλιση μεγαλύτερων περιθωρίων για κρατική χρηματοδότηση του εγχώριου κεφαλαίου, για κρατική στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία όμως, την ίδια ώρα, προϋποθέτει τη συνέχιση του «λιτού βίου» για το λαό και της «υποτίμησης» των αναγκών και των δικαιωμάτων του...
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 6 Μάρτη 2015.

Την άμεση κατάργηση του αντιδραστικού νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο απαιτεί ηΠαναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ,τονίζοντας ότι με βάση αυτόν το νόμο και στη βάση δεσμεύσεων της ΕΕ και του μνημονίου «έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση».
Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία 12 εργαζόμενοι στην Α΄ Αθήνας και άλλοι 9 στην Αχαΐα.
«Κάποιοι από τους παραπάνω συναδέλφους τέθηκαν σε αργία, επειδή ασκήθηκε εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και προσθέτει:
«Συνάδελφοι έχουν τεθεί σε αργία, ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές, ακόμα και επειδή αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και τιμωρούνται με την αιτιολογία της ανάρμοστης συμπεριφοράς, χωρίς να παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα για προσφορά έργου από μια άλλη π.χ. διοικητική θέση ή η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης. Το νέο αυτό πειθαρχικό οδήγησε σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικό, επειδή, σαν προϊστάμενος, είχε δεχτεί την εκπρόθεσμη δικαιολόγηση απουσιών του Συλλόγου Διδασκόντων για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας».
Τονίζει ακόμα ότι «η νομοθεσία αυτή, καταργώντας ουσιαστικά το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας και θεσπίζοντας ένα πλέγμα κριτηρίων από την “ανάρμοστη συμπεριφορά” μέχρι την “ανυπακοή στους θεσμούς και την πατρίδα” ανοίγει το δρόμο για εξοντωτικές πειθαρχικές και διοικητικές διαδικασίες για τους συναδέλφους για οποιαδήποτε παράπτωμα αδιακρίτως. Οδηγεί στην ηθική, οικονομική και επαγγελματική εξόντωση των κατηγορούμενων, ακόμα και αν αθωωθούν και λειτουργεί ως εν δυνάμει κατασταλτικός μηχανισμός εναντίον κάθε συνδικαλιστικής και αγωνιστικής δράσης».
Στη βάση αυτή το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση κατάργηση του νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4093/2012 και ειδικότερα την υποπαραγράφο Ζ3, του 4057/13 και την εγκύκλιο Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).

Συκοφαντικό δημοσίευμα για θαλασσοδάνεια που έχει πάρει τάχα το ΚΚΕ, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα news4people. Το αξιοσημείωτο είναι πως μετά την αντίδραση του ΚΚΕ, ο συντάκτης του άρθρου εκφράζοντας συγνώμη, αποκάλυψε ότι βασίστηκε για τη συγγραφή του άρθρου του σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα! Οι διαβεβαιώσεις του για την πηγή της πληροφόρησής του εκθέτουν την κυβέρνηση και την προσπάθεια να λασπολογήσει εναντίον του ΚΚΕ.
Σε σχέση με το άρθρο αυτό καθαυτό, η απάντηση του ΚΚΕ ήταν ότι πρόκειται για δημοσίευμα προβοκατόρικο, συκοφαντικο, που δεν έχει  καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ολα τα δάνεια που έχει πάρει το ΚΚΕ είναι γνωστά, έχουν δημοσιευτεί στους ισολογισμούς του και στον Τύπο, εξυπηρετούνται και για όλα έχουν παρασχεθεί εμπράγματες εγγυήσεις (ακίνητα). Η δανειοδότηση του ΚΚΕ είναι απόλυτα διαφανής και δεν έχει καμία σχέση με τις πρακτικές, με τις οποίες έχουν δανειοδοτηθεί άλλα κόμματα. Προφανώς οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ ενοχλούν τους εμπνευστές του συκοφαντικού αυτού άρθρου και επιδιώκουν με ψέματα και προβοκατόρικες επιθέσεις να χτυπήσουν το ΚΚΕ».
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του απαίτησε: «να αποσυρθεί αμέσως το συγκεκριμένο κατάπτυστο άρθρο και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει την αλήθεια».
Η απάντηση του συντάκτη
Στην απάντησή του ο συντάκτης του άρθρου, Αντώνης Κοκορίκος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αντιλαμβανόμαστε κι εμείς όπως και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ότι το θέμα είναι πολύ χοντρό. Αξιολόγηση ειδήσεων κάνουμε και οι δύο (...) Εμείς δεν γράψαμε παρά την πληροφορία μέλους της κυβέρνησης και την θεωρήσαμε έγκυρη (...) Θεωρείστε δεδομένο ότι μέλος της κυβέρνησης μας έδωσε την πληροφορία. Προσωπικά θεωρώ πιο έγκυρο το ΚΚΕ (...) Αν έπεσα θύμα παραπληροφόρησης ή αν χρησιμοποιήθηκα εν αγνοία μου θα αναγνωρίσω το λάθος μου και δεν θα "εξαφανίσω" το άρθρο μου»

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Μάρτη στις 4 μμ στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας των ανέργων απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τοΣυνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, τοΣυνδικάτο Μετάλλου, τοΣυνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, το Συνδικάτο Επεξεργασίας Ξύλου, το Συνδικάτο Ηλεκροτεχνικών Αττικής και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
Στην ανακοίνωση επισημαίνουν:
«Να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, τώρα.
Το ζήτημα της ανεργίας δεν χωράει καμία αναμονή και δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά κύρια τους εργαζομένους.
Την ώρα που φτώχεια και ανεργία έχουν μπει για τα καλά στα σπίτια μας, με τα παιδιά μας να ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο χωρίς μέλλον, τους γονείς χρόνια άνεργους ή με πετσοκομμένη σύνταξη, και όσους εργάζονται να βιώνουν την ανασφάλεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιράζει την φτώχεια. Μέσα από υποτιθέμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρουσιάζει ως λύση τα συσσίτια, την παροχή καταλυμάτων σε άστεγους, την προσωρινή αναβολή πλειστηριασμών.
Στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν.
Μετονόμασαν την τρόικα σε "θεσμούς", το μνημόνιο "πρόγραμμα -  γέφυρα", τον ΕΝΦΙΑ "φόρο ακίνητης περιουσίας", όμως τα χρέη παραμένουν χρέη και τα αδιέξοδα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια καθημερινά μεγαλώνουν.
Ακολουθούν πιστά το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με στόχο να γεμίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τους κουμπαράδες τους με τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Και επειδή στις λύσεις που μας προτείνουν, ο άνεργος θα παραμένει άνεργος και στον εργαζόμενο η ανεργία θα χρησιμοποιείται  ως μοχλός πίεσης για να δέχεται το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του, χρειάζεται να δοθεί τώρα απάντηση από τους εργαζόμενους, με απαίτηση να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, η στήριξη και αλληλεγγύη σε κάθε άνεργο. Μέσα από την οργανωμένη πάλη για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα σε όσους προσπαθούν να μας κρύψουν ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το υπάρχον σύστημα.
Για τους λόγους αυτούς τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού Τουρισμού, Μετάλλου, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μετά από κοινή σύσκεψη, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση την Πέμπτη 19 Μάρτη στις 4 μμ στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και να απαιτήσουμε:
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη».

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ τουΚΚΕ για την κρίση της Ουκρανίας αναφέρει: 
«Προκλητική τη στάση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - «Στάχτη στα μάτια» η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Τις τελευταίες μέρες, και παρά τη συμφωνία του Μινσκ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην κρίση της Ουκρανίας, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη κι αιματοχυσία για τους λαούς της περιοχής. Συγκεκριμένα:
  • 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί κατέφτασαν στην περιοχή του Λβοφ (Ουκρανία) και ξεκίνησαν την εκπαίδευση των ντόπιων στρατευμάτων. Έτσι οι ΗΠΑ κάνουν πιο αισθητή την στρατιωτική παρουσία τους στην Ουκρανία, για την οποία έχουν ήδη εγκρίνει να διαθέσουν 19 εκατομμύρια δολάρια.
  • Μεγάλη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη συγκεντρώνεται στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά, καναδικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, βουλγαρικά, και ρουμανικά πλοία. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική και προκλητική κίνηση.
  • Διεξάγεται επιτελική ΝΑΤΟϊκή πολυεπίπεδη άσκηση "διαχείρισης κρίσεων" , το σενάριο της οποίας "φωτογραφίζει" τις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη "θαλάσσια διάστασή" τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειωθεί πως η άσκηση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων γίνεται ενώ προχωρούν επί του πεδίου οι διαδικασίες παραπέρα ενίσχυσης της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000.
Την ίδια ώρα, που το ΝΑΤΟ κάνει ακόμη πιο έντονη και προκλητική τη στάση του στην περιοχή η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθεί να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διακηρύξεις περί "πολυδιάστασης πολιτικής", όταν (την ίδια ώρα) συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δηλώνει πίστη στην νατοϊκές υποχρεώσεις.
Κανένας εφησυχασμός! Καμία αυταπάτη!
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Ρήξη κι αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες!».

«Το συλλαλητήριο της Αγιάς αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα μας με την συμμετοχή συνάδελφων παραγωγών από τις άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας» τονίζουν σε χαιρετισμό τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς και καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Χαιρετίζουμε τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς και έδωσαν βροντερό, εντυπωσιακό και μαχητικό παρών στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μάρτη στην Αγιά.
Χαιρετίζουμε τους μαζικούς φορείς της Αγιάς που εξέφρασαν την υποστήριξη και έμπρακτη συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών. Ο συντονισμός και η κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν την κρίση είναι ο μόνος δρόμος για να παλέψουμε και να καλυτερέψουμε την ζωή μας.
Το συλλαλητήριο της Αγιάς αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα μας με την συμμετοχή συνάδελφων παραγωγών από τις άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Δυνάμωσε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε την διεκδίκηση ως την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος επιβίωσης για άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας του εμπάργκο στην Ρωσία όπως έγινε για τους ροδακινοπαραγωγούς.
Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχωρίσει την θέση της από την ΕΕ για το εμπάργκο ώστε όλα τα ελληνικά προϊόντα χωρίς εξαίρεση και περιορισμούς να εξάγονται στην Ρώσικη αγορά όπως γινόταν ως τώρα.
Δεν εφησυχάζουμε από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έστειλε σαφή μήνυμα στην κυβέρνηση για την οργή, την απόγνωση, την αγανάκτηση αλλά πάνω απ' όλα την αποφασιστικότητα των μηλοπαραγωγών.
Συνεχίζουμε την κινητοποίηση μας με οργανωμένη συμμετοχή μηλοπαραγωγών, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων.
Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ως την ικανοποίηση του αιτήματος μας.
Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δίκιο, παλεύουμε για την επιβίωση μας».  

Απανωτές είναι οισυνδικαλιστικές διώξεις και οι δίκες σε βάρος των ναυτεργατών, με κατηγορητήρια που χτυπούν ευθέως το δικαίωμα στους αγώνες και ιδιαίτερα στην απεργία.
Ολόκληρα πληρώματα σέρνονται στο εδώλιο, επειδή συμμετείχαν σε πανεργατικές - πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενώ ήταν επιστρατευμένοι. Μάλιστα, με βάση την πολιτική επιστράτευση δικάζεται ακόμα και το πλήρωμα πλοίου επειδή συμμετείχε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς!
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δίκες που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
  • Στις 17 Μάρτη, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, εκδικάζεται η αγωγή της ναυτιλιακής εταιρείας «Trans World SRL» ενάντια στα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και την ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα επιβατηγά, οχηματατωγά πλοία «ROPAX» 1 και 2 τον Ιούνη του 2011. Με τις κινητοποιήσεις αυτές οι ναυτεργάτες αγωνίζονταν ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων και στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που ήθελε να εφαρμόσει η εταιρεία.
  • Στις 18 Μάρτη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, δικάζεται ολόκληρο το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II» επειδή συμμετείχε σε πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 16 Απρίλη 2013, ενώ ήταν επιστρατευμένοι. Είναι η δεύτερη δίκη που στήνεται σε βάρος αυτού του πληρώματος σε διάστημα λιγότερο του μήνα. Στις 26 Φλεβάρη το πλήρωμα είχε συρθεί ξανά στα δικαστήρια με την ίδια βαριά κατηγορία. Το γεγονός ότι τότε αθωώθηκε, όπως δείχνει η νέα δίκη, δεν σημαίνει ότι λύθηκε και το πρόβλημα.
  • Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 18 Μάρτη, σε άλλη αίθουσα των δικαστηρίων Πειραιά θα δικάζονται το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ, ο πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ο γραμματέας της ΠΝΟ με την «κατηγορία» ότι με τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη 2011 «παρεμπόδισαν την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά». Οι διώξεις αφορούν πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που είχε κηρυχτεί από τη ΓΣΕΕ.
  • Στις 27 Μάρτη δικάζεται το πλήρωμα και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π», επειδή συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 2013 ενώ ήταν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.
  • Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας στις 4 Μάρτη δικάζεται ο πρόεδρος του τοπικού ναυτεργατικού σωματείου με χαλκευμένες κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και παράνομης βίας, επειδή πρωτοστάτησε στην οργάνωση ναυτεργατικής απεργίας.
«Σφαγή» στο πορθμείο Καβάλας - Θάσου
Εκεί που γίνεται πραγματικά «σφαγή» είναι σε βάρος των ναυτεργατών του πορθμείου Καβάλας - Θάσου.
  • Στις 23 Μάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 33 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τις πανελλαδικές απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ΠΝΟ στις 31 Γενάρη 2013, 1η Φλεβάρη 2013 και 5 Φλεβάρη 2013.
  • Την ίδια μέρα, 23 Μάρτη, στο ίδιο δικαστήριο θα δικαστούν άλλοι τρεις συνδικαλιστές των ναυτεργατών για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ στις 3 Απρίλη του 2013.
  • Στις 27 Μάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καβάλας θα δικαστούν 23 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς που τους συμπαραστάθηκαν, για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 11 Μάρτη 2010. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν 20 από τους 23 σε φυλάκιση 8 μηνών. Στις 27 Μάρτη εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν.
  • Στις 4 Μάη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 27 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς, μετά από μήνυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΘ για τη συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010.
  • Την ίδια μέρα, 4 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 24 άτομα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της στεριάς, για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της απεργίας της ΠΝΟ από 18 έως 22 Οκτώβρη 2011.
  • Και πάλι στις 4 Μάη, στο ίδιο δικαστήριο, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 29 άτομα ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για την ίδια απεργία, δηλαδή 18 με 22 Οκτώβρη 2011.
  • Επίσης, στις 4 Μάη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 16 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της 48ωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη 2012.
  • Στις 28 Μάη καλούνται σε απολογία από το Λιμεναρχείο του Πρίνου συνδικαλιστές των σωματείων του πορθμείου για την πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ στις 2 Απρίλη 2014.
  • Στις 22 Ιούνη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 12 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget