Σήμερα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Με την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών, αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση τουνομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφενός αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού απευθύνονται μόνο στα νοικοκυριά που «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», με το «ταβάνι» να μπαίνει στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, αφετέρου δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση ούτε για τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν σε αυτές.
Συνοπτικά, προβλέπεται «δωρεάν επανασύνδεση» του ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους που η παροχή τους είχε διακοπεί ως και τις 31/1/2015 και «δωρεάν παροχή ρεύματος» ως 300 kwh μηνιαίως (3.600 το χρόνο) για το 2015, ποσότητα που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας και θέρμανσης μιας οικογένειας. Την ίδια ώρα, τα χρέη προς τη ΔΕΗ των οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες της πλήρους εξαθλίωσης δεν διαγράφονται αλλά ...ρυθμίζονται.
Επίσης, προβλέπεται επίδομα ενοικίου «σε έως 30.000 νοικοκυριά» που ανέρχεται σε ως 70 ευρώ ανά άτομο το μήνα και δεν θα ξεπερνούν τα 220 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες, καθώς και «επίδομα σίτισης». Να σημειωθεί ότι ειδικά τα δύο τελευταία μέτρα είναι αντίστοιχα με αυτά που ήδη «τρέχουν» στους δήμους και τις περιφέρειες με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, με τη συμμετοχή ΜΚΟ, Εκκλησίας, «φιλάνθρωπων» οργανώσεων κ.λπ.
Οπως και να έχει πρόκειται για ρυθμίσεις που κάνουν «εκπτώσεις» ακόμα και από τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη ''αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης'' δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση, για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το μόνο που υπόσχεται είναι ορισμένα ψίχουλα σε όσους ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης (με οικογενειακό εισόδημα 400 ευρώ τον μήνα για τετραμελή οικογένεια), που κι αυτά δίνονται με ''εκπτώσεις'', ακόμη και σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 
Δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου «για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ», καθώς παρά τη σχετική επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο νόμου δεν κατατέθηκε χθες, χωρίς να υπάρξει και καμιά παραπέρα ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ασαφές παραμένει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι θα προβλέπει «την επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν»,κάτι που ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, αν και έκανε εκτενή αναφορά στην ΕΡΤ. Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει «από μηδενική βάση».
Επιπλέον, ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του ίδιου ότι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα προβλέπει «μικρή αύξηση» στο ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget